aaaaaaBB WIJ WASSCHEN ONZE DEKENS ZELF WAT CUTEX Een heerlijke sinaasappel- ma r m e lad Parfum Eau de Cologne Poeder Crème Zeep Lotion Belangrijke prijsverlaging! 37 IN een gezin van acht personen bijv. verdeeld vader, moeder en zes kinderen, of vader, moeder, vier kinderen, een inwonend huisgenoot en een dienstbode, met op ieder bed minstens twee wollen dekens en een paar reserve-stuks over, wordt het voor moeders huishoudbeurs een beetje be zwaarlijk om 'n dikke twintig dekens bui tenshuis te laten wasschen ofstoomen. P\at doen wij zelf, hoor zegt de huis- moeder met ervaring en het nieuw bakken huisvrouwtje knikt ijverig in stemmend ja natüürlijk.en onder wijl denkt zij hoe doe je dat, zelf dekens wasschenf Voor degenen die er niet zoo in thuis zijn, willen wij 't recept hier nog eens geven. Het is een oud beproefd recept, door ons zelf jaren en jarenlang met succes toegepast. Wij gaan als volgt te werk Een zoo groot mogelijke teil wordt met koud schoon water gevuld. Hierin gaat een halve flesch ammoniak en een pond zout als er één deken ingaat en een heele flesch en twee pond zout als de teil groot genoeg is voor twee stuks. De dekens moeten er ruim in kunnen en geheel onder water blijven. Ze blijven 24 uur in de teil staan en worden af en toe op en neer gehaald. Den volgenden dag worden zij eruit gehaald, uitgeknepen niet gewrongen! en kletsnat over een schoone drooglijn gehangen. Aanbeveling verdient het, teneinde mogelijke leelijke roest- en andere vlekken te vermijden, eerst een dubbelen ouden lap over de drooglijn te hangen. Met een gieter giet men nu met koud schoon water de dekens geducht af en laat deze verder in de buitenlucht in de schaduw drogen. Is de deken half droog, dan wordt deze met een rietje flink geklopt aan beide zijden om de wol los te kloppen. 'y ijn de dekens zóó vuil, dat er „geen grond in te krijgen is" (hetgeen uiter aard niet vaak zal voorkomen), dan zette men ze in een ruim zeer vet zeepsop gedurende eenige uren, alvorens ze in het ammoniakwater te leggen. Ook nu niet wringen, maar knijpen. Voor deze smakelijke marmelade hebben we noodignegen groote sinaasappelen, drie sappige citroe nen, acht pond suiker, voldoende water om schillen en moes te be dekken, zes d.L. water om de pitten te weeken. KIES groote, sappige vruchten van goede kwaliteit. Borstel sinaas appels en citroenen goed schoon, verwijder alle zwarte stippen droog ze met een doek. Neem nu de schil van de vruchten in vierde parten af met een scherp mes; snijd niet in de vrucht. Ge zult zien dat de schil er dan gemakkelijk afgaat. Gebruik een hakbord en een oud scherp mes om de schillen in de dunst mogelijke reepjes te snijden. Hoe dun ner ge ze krijgt, hoe lekkerder en sma kelijker de marmelade zal zijn. Het is zóó veel gemakkelijker dunne reepjes te krijgen, dan wanneer de sinaasappel gewoon in de rondte wordt geschild. Met de linkerhand wordt de schil zoo plat mogelijk gehouden. Doe de schillen in een geëmailleerde pan en zet ze apart op. Open de sinaas appels en citroenen en haal uit ieder partje alle pitten. Doe deze in een kom en giet er de 6 d.L. water op. Laat ze zoo 24 uur weeken. Het water zal in dien tijd de pectine (het geleiïg maken de element) uit de pitten getrokken hebben. Dit helpt mee de gelei stijf te doen worden. Snijd de vruchtenpartjes in kleine stukjes met een vruchten- of zilveren mes en doe ze bij de schillen. Voeg hier bij zooveel water dat de vruchten ge heel bedekt zijn en laat de massa 24 uur staan. Doe den volgenden dag alles samen in een pan een geëmailleerd ijzeren is het best, daar er dan de minste kans van aanzetten is. Doe in dezelfde pan ook het gezeefde water van de pitten. Kook alles zacht jes tot de schil zacht is voeg er dan de voorgewarmde suiker (in een lauwen oven b.v. of au-bain-Marie) bij. Kook de marmelade, tot een beetje, dat op een schoteltje gedaan wordt, in twee minuten stijf is. Schuim de marmelade af wanneer ze bijna klaar is en doe ze, wanneer ze heelemaal klaar is, dadelijk in schoone droge potjes. Laat ze geheel koud wor den. Sluit de potjes met vetpapier en daarna met perkament of kastpapier in melk gedoopt. ■rjp'i "v'i De Parfum der Romantiek en de basis van een geheele reeks parfumerieëngeliefd om hun betooverenden geur en charme. "4711" Tosca Parfum Een aparte geur en niet zwaar, altijd welkom bij dames van smaak, de geheele wereld over. "4711" Tosca Ean de Cologne Twee in één - het verfrisschende van "4711" Eau de Cologne en de welrie kendheid van "4711" Tosca Parfum. "4711" Tosca Compact en Losse Poeder In alle kleuren - onzichtbaar en bui tengewoon fijn - houdt uitstekend op de huid. Als onderlaag voor poeder "4711" Tosca Cream of Matt-Creme schaH de poi? Maandag Spinaziesoep. Runder- rolletjes met capucij- a ners. Sinaasappelen. Dinsdag Varkenscarbonaden met raapstelen. Brood- 1 schoteltje. Woensdag Gehakt met witte kool.1 Parelgort. Donderdag Bruine boonen met 1 spek en uien. j Rabarber. 1 Vrijdag Gekookte kabeljauw a met snipperwortelen. Rijstkoekjes met abri- a kozenjam en warme vanillesaus. Zaterdag Hutspot met klap stuk. Droge rijst met a boter en suiker. Zondag Bouillon (van het klapstuk) met eier- kaas. Kalfsoesters m. a tuinboontjes uit 't blik. Compóte. MANICUUR VOLGENS DE CUTEX-METHODE! DOOR de verlaagde Cutex prij zen kan iedereen zich thans volgens de Cutex methode mani curen. De eenvoudigeen zekere Cutex methode behandelt de nagelriem zonder deze te knippen. Gebruik Cutex nagelwater (Cuticle Remover Nail Cleanser) om de doode nagelriem te verwijderen en dwangnagels te voorkomen. Breng de kleur nagellak aan, die U prefereert: dan nog een beetje nagelwit onder de nageltoppen en- In vijf minuten is Uw manicure voltooid. Nagelwater, Nagellak en het nieuwe Oliehoudende Lakafneem- water kosten thans slechts 75 ct. per groote flesch. AanTheGlobeTradingCompany Ltd.~j Singel 44 Amsterdam C. Verzoeke om een Cutex-proefdoosje, waarin oj. I nagellak in naturel en koraal. Bijgaand 7 postzegels Naam I AdMS—I JI

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 37