Hartige Paaschtaart MENU'S PAASCHEIEREN KLEUREN VOOR DE HUISVROUW 36 voor de feestdagen EERSTE PAASCHDAG Koffiemaaltijd. Bouillon in koppen. Koud vleesch (comestibles) met Italiaansche groentensla. Paascli brood. Avondeten. Tomatensoep. Varkensoesters met raapstelen. Piepkuikens met compote. Chocoladetaartje. TWEEDE PAASCHDAG Koffi emaaltijd Rijstrand met harde eieren in kerrysaus. Paaschbrood met radijsjes en kaas. Fruit. Avondeten. Bloemkoolsoep. Gebakken tong met sla. Gepaneerde kalfslapjes met spinazie. Abrikozensoufflé. NIH Benoodigd: 500 gram bloem; 80 gram gesmolten boter; 2 eieren; 31/2 d.L. melk of water; 15 gram gist; 5 gram zout. BIJ alle zoetigheid van Paascheieren, Paasch brood en andere snoeperijen is deze hartige Paaschtaart, gebakken van fijn brooddeeg, ongetwijfeld een welkome afwisseling. Het is weer eens iets anders en het ongewone en weinig kostbare van het gerecht zullen ongetwijfeld vele huisvrouwen ertoe brengen, dit eens te pro- beeren. Breek in een kuiltje midden in de gezeefde bloem de eieren, voeg de gesmolten boter en de vloeibare Beide worden, na geheel koud te zijn geworden, aan de binnenzijde bestreken met een mengsel van tot room gewreven boter, waardoor men peterselie heeft gemengd. De bodem wordt nu belegd met plakjes hard gekookt ei en schijfjes radijs. Vervolgens wordt de bovenste helft erop gelegd en even aangedrukt. In plaats van peterseiie-boter kan men ook room boter, vermengd met ansjovis, of kreeftenboter (verkrijgbaar in tubes of glazen potjes) tusschen de beide helften smeren. Bovenop wordt de taart gegarneerd met plakjes hard ei, terwijl in het midden een gepeld, heel ei recht overeind wordt gezet, versierd met een takje groen, ofwel men kiest hiervoor bont geverfde, ongepelde eieren en voor het midden een van die aardige houten of donzen kipjes of kuikentjes, zooals er overal in de winkels voor enkele centen te koop zijn. Men bedenke, dat eens gepelde eieren niet al te lang kunnen staan zonder bruinachtig te verkleuren. gist erbij, strooi het zout over de bloem. Vermeng met de hand of met 'n houten lepel en steeds van 't midden uit, de bloem met het bij kleine gedeelten gelijk toegevoegde vocht tot een samenhangenden bal. Kneed dezen tot het deeg niet meer kleeft, dus gemakkelijk loslaat van de handen of den lepel, den bodem en de wanden van de kom. Dek het dan toe tegen uitdrogen en laat het buiten den tocht bij de temperatuur van een ver warmd vertrek rijzen. Het deeg wordt in een ingevetten springvorm gestreken en in den oven licht bruin gebakken, waarna men de taart laat afkoelen. Met een breed, plat, scherp mes wordt de taart in twee helften verdeeld. Men heeft dus nu twee dikke plakken als het ware. et kleuren van hard gekookte kippeneieren is een estra-pretje voor de Paaschvacantie. Wij kunnen de eieren in verschillende aftreksels koken, zooals uienwater, roodekool- of spinazie- water, koffie enz. In uienwater worden zij helder oranjein roodekoehvater roodpaars en in spinaziewater groen, maar niet iedereen heeft juist deze af kooksels bij de hand als de kinderen er om vragen. Veelal wordt er bij den drogist een boekje met gekleurde papiertjes speciaal daarvoor in den handel gebracht gekocht. Onze ondervinding is, dat de Kngelsche boekjes beter afverven dan de Duitsche. De papiertjes worden gedeeltelijk in een grooten kop gelegd, waarna men er kokend water op giet. De harde eieren worden nog warm hierin gelegd en af en toe rondgedraaid. Nadat zij droog zijn, wat heel vlug gaat, worden zij met een stukje spekzwoerd prachtig glimmend gewreven. Als men tenslotte alle kleuren bij elkaar mengt en het ei er lang genoeg in laat, krijgt men een pikzwart ei. Het zwarte glanzende ei ontbreekt bij ons geen jaar en het verschaft meestal meer vreugde dan alle andere hij elkaar. Ken schitterend resultaat verkrijgt men ook met het fraaie bont bedrukte papier, dat, eveneens speciaal daartoe vervaardigd, bij de meeste drogisten te koop is. De eieren worden zoo strak mogelijk in zoo'n bont bedrukt stukje papier genaaid, waarna men ze kookt in water met een scheutje azijn. Worden de eieren, na hard gekookt te zijn, weer van hun jasje ontdaan, dan staat het patroontje van het papier, tot groote vreugde van de kleine versierders, op de eierschaal afgedrukt! Het is een beetje meer werk dan het enkel doopen in de kleurstof, maar het resultaat loont rijkelijk de moeite, zooals onze afbeelding toont.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 36