Hartige Paaschtaart
MENU'S
PAASCHEIEREN KLEUREN
VOOR DE HUISVROUW
36
voor de feestdagen
EERSTE PAASCHDAG
Koffiemaaltijd.
Bouillon in koppen.
Koud vleesch (comestibles) met Italiaansche
groentensla.
Paascli brood.
Avondeten.
Tomatensoep.
Varkensoesters met raapstelen.
Piepkuikens met compote.
Chocoladetaartje.
TWEEDE PAASCHDAG
Koffi emaaltijd
Rijstrand met harde eieren in kerrysaus.
Paaschbrood met radijsjes en kaas.
Fruit.
Avondeten.
Bloemkoolsoep.
Gebakken tong met sla.
Gepaneerde kalfslapjes met spinazie.
Abrikozensoufflé.
NIH
Benoodigd: 500 gram bloem; 80
gram gesmolten boter; 2 eieren; 31/2
d.L. melk of water; 15 gram gist;
5 gram zout.
BIJ alle zoetigheid van Paascheieren, Paasch
brood en andere snoeperijen is deze hartige
Paaschtaart, gebakken van fijn brooddeeg,
ongetwijfeld een welkome afwisseling.
Het is weer eens iets anders en het ongewone en
weinig kostbare van het gerecht zullen ongetwijfeld
vele huisvrouwen ertoe brengen, dit eens te pro-
beeren.
Breek in een kuiltje midden in de gezeefde bloem
de eieren, voeg de gesmolten boter en de vloeibare
Beide worden, na geheel koud te zijn geworden,
aan de binnenzijde bestreken met een mengsel van
tot room gewreven boter, waardoor men peterselie
heeft gemengd.
De bodem wordt nu belegd met plakjes hard
gekookt ei en schijfjes radijs. Vervolgens wordt de
bovenste helft erop gelegd en even aangedrukt.
In plaats van peterseiie-boter kan men ook room
boter, vermengd met ansjovis, of kreeftenboter
(verkrijgbaar in tubes of glazen potjes) tusschen de
beide helften smeren.
Bovenop wordt de taart gegarneerd met plakjes
hard ei, terwijl in het midden een gepeld, heel ei
recht overeind wordt gezet, versierd met een takje
groen, ofwel men kiest hiervoor bont geverfde,
ongepelde eieren en voor het midden een van die
aardige houten of donzen kipjes of kuikentjes,
zooals er overal in de winkels voor enkele centen
te koop zijn. Men bedenke, dat eens gepelde eieren
niet al te lang kunnen staan zonder bruinachtig te
verkleuren.
gist erbij, strooi het zout over de bloem. Vermeng
met de hand of met 'n houten lepel en steeds van 't
midden uit, de bloem met het bij kleine gedeelten
gelijk toegevoegde vocht tot een samenhangenden
bal. Kneed dezen tot het deeg niet meer kleeft,
dus gemakkelijk loslaat van de handen of den lepel,
den bodem en de wanden van de kom.
Dek het dan toe tegen uitdrogen en laat het
buiten den tocht bij de temperatuur van een ver
warmd vertrek rijzen.
Het deeg wordt in een ingevetten springvorm
gestreken en in den oven licht bruin gebakken,
waarna men de taart laat afkoelen. Met een breed,
plat, scherp mes wordt de taart in twee helften
verdeeld. Men heeft dus nu twee dikke plakken als
het ware.
et kleuren van hard gekookte kippeneieren
is een estra-pretje voor de Paaschvacantie.
Wij kunnen de eieren in verschillende aftreksels
koken, zooals uienwater, roodekool- of spinazie-
water, koffie enz.
In uienwater worden zij helder oranjein
roodekoehvater roodpaars en in spinaziewater
groen, maar niet iedereen heeft juist deze af
kooksels bij de hand als de kinderen er om vragen.
Veelal wordt er bij den drogist een boekje met
gekleurde papiertjes speciaal daarvoor in den
handel gebracht gekocht. Onze ondervinding
is, dat de Kngelsche boekjes beter afverven dan
de Duitsche.
De papiertjes worden gedeeltelijk in een grooten
kop gelegd, waarna men er kokend water op giet.
De harde eieren worden nog warm hierin gelegd
en af en toe rondgedraaid.
Nadat zij droog zijn, wat heel vlug gaat, worden
zij met een stukje spekzwoerd prachtig glimmend
gewreven.
Als men tenslotte alle kleuren bij elkaar mengt
en het ei er lang genoeg in laat, krijgt men een
pikzwart ei. Het zwarte glanzende ei ontbreekt
bij ons geen jaar en het verschaft meestal meer
vreugde dan alle andere hij elkaar.
Ken schitterend resultaat verkrijgt men ook
met het fraaie bont bedrukte papier, dat, eveneens
speciaal daartoe vervaardigd, bij de meeste
drogisten te koop is.
De eieren worden zoo strak mogelijk in zoo'n
bont bedrukt stukje papier genaaid, waarna men
ze kookt in water met een scheutje azijn. Worden
de eieren, na hard gekookt te zijn, weer van hun
jasje ontdaan, dan staat het patroontje van het
papier, tot groote vreugde van de kleine versierders,
op de eierschaal afgedrukt!
Het is een beetje meer werk dan het enkel
doopen in de kleurstof, maar het resultaat loont
rijkelijk de moeite, zooals onze afbeelding toont.