ABDIJSIROOP WARENKENNIS ZWARTKOP DROOGSHAMPOON WENKEN VOOR DE KEUKEN voor de huisvrouw BONT ONS MENU Verdrijf dien Hoest in 24 uur Hoest- Griep -Bronchitis-Asthma dageCijkó {icfit tieficcdcren-xficcda moei fiaai^ ONDER bont verstaat men de gedroogde, behaarde vellen van sommige dieren. In de laatste jaren is het aantal diersoorten, waarvan het vel als bont gebruikt wordt, ontzet tend toegenomen, zóó, dat men bepaald vakman moet zijn, om den oorsprong van een bont te kunnen herkennen, wat ook dan dikwijls nog erg lastig is. Niet alleen toch is het aantal dier soorten zoo groot, maar bovendien verstaat men tegenwoordig de kunst de bontsoorten te kleuren, waardoor allerlei nabootsingen kunnen ontBtaan. Aangezien een kostbare pels zijn waarde eigenlijk voornamelijk aan de zeldzaam heid van de bontsoort ontleent, moeten kunstmatig gekleurde bontsoorten als minderwaardig worden beschouwd. Of een 'bont gekleurd is, kan men soms daaraan herkennen, dat dan meestal ook de onderhuid gekleurd is, wat bij on geverfd bont niet het geval is. Verder is natuurbont bijna nooit geheel en al gelijkmatig van kleur, geverfd bont natuurlijk wel. Ook zijn de ongekleurde haren bijna altijd dicht bij den pels donkerder dan aan het einde. Men bootst dit e^fcter zeer be drieglijk na, door alleen de punten te kleuren. Dit alles neemt niet weg dat ook gekleurde bontsoorten zeer fraai en kostbaar kunnen zijn. Tot de goedkoopere soorten van bont behooren de katte» velletjes en die van allerlei Europeesche knaagdieren, zooals de marters. Zeer mooie exemplaren van deze soort kunnen echter toch nog duur worden. Ze zjjn dikwijls mooi gestreept. Bever- en ottervellen, beide kortharig, waren vroeger meer algemeen dan thans. Door de onmatige jacht op deze dieren beginnen zij n.l. uit te sterven. Ze zijn beide erg glanzend en zijde-achtighet bevervel wordt dikwijls bruin gekleurd. Bijna alle soorten vossen zijn om hun bont bekend. Zeer gezocht is de pool vos, die in zijn zomerdracht blauwvos en 's winters het witte vossenbont geeft. Het sabel-bont. een der dure soorten en een beetje zeldzaam tegenwoordig, komt van het Siberische sabeldier. Het is mooi egaal donker, zacht en soepel, maar toch sterk. Sealskin of zeehondenbont is weer kortharig, soms zelfs bijna fluweel achtig. Het is van nature grijsbruin maar wordt dikwijls donker of zwart geverfd. Skunkseen langharige, glanzend zwarte bontsoort, welke veel wordt gebruikt voor kragen, is afkomstig van een Noord-Amerikaansche dassen soort. Opossum, dat grauw tot bruin is, komt van een Australisch dier. GEBAKKEN KALFS- H.'ERSENEN MET UIEN Benoodigd kalfshersenen 80 gram botery2 ui zout. Laat de hersenen in water uittrekken, Maandag: Varkenslapjes. Witte boonen met zure saus. Drie in de pan. Dinsdag: Kerrysoep. Spie geleieren met spinazie. Droge rijst met boter en suiker. Woensdag: Ossenribstuk met postelein. Gebak ken boekweite gort. Donderdag: Koud met prei. Gort met rozijnen. Gebakken kabel jauw met rauwe sla. Gember- V r ij d a g Zaterdag: Zondag: Gebakken spek. Linzen met to matensaus. Ge stoofde pruimen. Harde eieren met mayonnaise.jVar- kensribstuk met worteltjes. Va- nillevla met abri kozen. ontdoe ze van velletjes, aderen enz. en plaats ze nogmaals een half uur in schoon water. Breng intusschen water met 8 gram zout per liter en een scheutje azijn aan de kook, doe hierin de hersenen en laat ze koken (ongeveer 25 minuten). Neem ze met een schuimspaan uit het water, laat ze afkoelen; snijd ze in vingerdikke schijven, bestrooi deze met een tikje zout en peper en'haal ze door eiwit en paneermeel of door bloem. Bak de schijven vlug bruin in warme boter, schik ze op een vleeschschaal, giet de boter er over en garneer met Laat den gesnipperden ui in de boter gaar en lichtbruin stoven en giet dit over de hersenen. EEN WARM LUNCH- SCHOTELTJE Macaroni met ham en kaas. 300 gram macaroni, 100 gram ham of hamspek, 50 gram geraspte kaas, 30 gram boter, paneermeel en zout. Breek de macaroni in vingerlange stukken, wasch deze, zet ze op met een weinig zout en zooveel water, dat de macaroni een handbreed onder staat en laat ze vlug gaar koken (20 k 30 minuten). Indien ge pakken Ita- liaansche macaroni hebt, kunt ge 1 liter water erop doen. Het water moet op ongeveer 1 d.L. na door de macaroni worden opgenomen. Vermeng de macaroni op het vuur met twee houten lepels kaas tot deze in lange draden trekt (fileert)roer nu de fijngehakte ham luchtig erdoor, doe het mengsel over in een vuurvasten schotel, bedek het met paneermeel en kleine kluitjes boter en laat het in den oven vlug lichtbruin worden. Stop vlug dien akeligen hoest, neem Akker's Abdij siroop. Op slag zult Gij ondervinden, dat Gij hier een hulp hebt om den meest weerspannigen hoest te verdrijven. Vanaf den eersten lepel valt Ge daarmede de oorzaak aan. Haar kalmeerende, ver zachtende, slijmoplossende werking openbaart zich door de oplossing van de taaie slijm, die zich bij U heeft vastgezet. Gij zult weer gemakkelijk kunnen ademhalen zonder moeite of pijn. Abdijsiroop ver schaft U dan reeds dezen nacht den rustigen slaap, die zoo verkwikkend voor U werkt en binnen 24 uur zijt Gij dan die benauwde hoest finaal vergeten. Bij: I Thans slechts 65 ct. Voor de Borst 1 os en ƒ1.75 P. lederen morgen voor het doorborstelen wordt het haar licht met Zwartkop Droogshampoon bepoederd dat is alles! is het niet altijd mogelijk het haar te wasschen_en het ziet er dan vet en onverzorgd uit. Daar het haar geurig, glanzend en vetvrij Zwartkop Droogshampoon is een haarverzorgingsmiddel van bijzondere samenstelling en werkinghet ontvet en ontstoft het haar in een oogwenk, zonder een grijs waas achter te laten. Zwartkop Droogshampoon bevordert de duur zaamheid van de ondulatie en maakt het kappen gemakkelijk. De 80 dagen doos met poeder dons kost 65 cents; de nieuwe poeder klopper voor 30 dagen, 30 cents. staat slechts èèn weg open om te houden:

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 41