ABDIJSIROOP
WARENKENNIS
ZWARTKOP
DROOGSHAMPOON
WENKEN VOOR DE KEUKEN
voor de huisvrouw
BONT
ONS MENU
Verdrijf dien Hoest in 24 uur
Hoest- Griep -Bronchitis-Asthma
dageCijkó {icfit tieficcdcren-xficcda moei fiaai^
ONDER bont verstaat men de
gedroogde, behaarde vellen van
sommige dieren. In de laatste
jaren is het aantal diersoorten, waarvan
het vel als bont gebruikt wordt, ontzet
tend toegenomen, zóó, dat men bepaald
vakman moet zijn, om den oorsprong
van een bont te kunnen herkennen,
wat ook dan dikwijls nog erg lastig is.
Niet alleen toch is het aantal dier
soorten zoo groot, maar bovendien
verstaat men tegenwoordig de kunst
de bontsoorten te kleuren, waardoor
allerlei nabootsingen kunnen ontBtaan.
Aangezien een kostbare pels zijn waarde
eigenlijk voornamelijk aan de zeldzaam
heid van de bontsoort ontleent, moeten
kunstmatig gekleurde bontsoorten als
minderwaardig worden beschouwd. Of
een 'bont gekleurd is, kan men soms
daaraan herkennen, dat dan meestal ook
de onderhuid gekleurd is, wat bij on
geverfd bont niet het geval is.
Verder is natuurbont bijna nooit
geheel en al gelijkmatig van kleur,
geverfd bont natuurlijk wel. Ook zijn
de ongekleurde haren bijna altijd dicht
bij den pels donkerder dan aan het
einde. Men bootst dit e^fcter zeer be
drieglijk na, door alleen de punten te
kleuren. Dit alles neemt niet weg dat
ook gekleurde bontsoorten zeer fraai
en kostbaar kunnen zijn.
Tot de goedkoopere soorten van bont
behooren de katte» velletjes en die van
allerlei Europeesche knaagdieren, zooals
de marters. Zeer mooie exemplaren van
deze soort kunnen echter toch nog duur
worden. Ze zjjn dikwijls mooi gestreept.
Bever- en ottervellen, beide kortharig,
waren vroeger meer algemeen dan thans.
Door de onmatige jacht op deze dieren
beginnen zij n.l. uit te sterven. Ze zijn
beide erg glanzend en zijde-achtighet
bevervel wordt dikwijls bruin gekleurd.
Bijna alle soorten vossen zijn om hun
bont bekend. Zeer gezocht is de pool
vos, die in zijn zomerdracht blauwvos
en 's winters het witte vossenbont geeft.
Het sabel-bont. een der dure soorten
en een beetje zeldzaam tegenwoordig,
komt van het Siberische sabeldier. Het
is mooi egaal donker, zacht en soepel,
maar toch sterk.
Sealskin of zeehondenbont is weer
kortharig, soms zelfs bijna fluweel
achtig. Het is van nature grijsbruin
maar wordt dikwijls donker of zwart
geverfd.
Skunkseen langharige, glanzend
zwarte bontsoort, welke veel wordt
gebruikt voor kragen, is afkomstig van
een Noord-Amerikaansche dassen soort.
Opossum, dat grauw tot bruin is,
komt van een Australisch dier.
GEBAKKEN KALFS-
H.'ERSENEN MET UIEN
Benoodigd kalfshersenen 80 gram
botery2 ui zout.
Laat de hersenen in water uittrekken,
Maandag: Varkenslapjes.
Witte boonen met
zure saus. Drie
in de pan.
Dinsdag: Kerrysoep. Spie
geleieren met
spinazie. Droge
rijst met boter
en suiker.
Woensdag: Ossenribstuk met
postelein. Gebak
ken boekweite
gort.
Donderdag: Koud
met
prei. Gort met
rozijnen.
Gebakken kabel
jauw met rauwe
sla. Gember-
V r ij d a g
Zaterdag:
Zondag:
Gebakken spek.
Linzen met to
matensaus. Ge
stoofde pruimen.
Harde eieren met
mayonnaise.jVar-
kensribstuk met
worteltjes. Va-
nillevla met abri
kozen.
ontdoe ze van velletjes, aderen enz. en
plaats ze nogmaals een half uur in
schoon water.
Breng intusschen water met 8 gram
zout per liter en een scheutje azijn aan
de kook, doe hierin de hersenen en
laat ze koken (ongeveer 25 minuten).
Neem ze met een schuimspaan uit
het water, laat ze afkoelen; snijd ze in
vingerdikke schijven, bestrooi deze met
een tikje zout en peper en'haal ze door
eiwit en paneermeel of door bloem.
Bak de schijven vlug bruin in warme
boter, schik ze op een vleeschschaal,
giet de boter er over en garneer met
Laat den gesnipperden ui in de boter
gaar en lichtbruin stoven en giet dit
over de hersenen.
EEN WARM LUNCH-
SCHOTELTJE
Macaroni met ham en kaas.
300 gram macaroni, 100 gram ham
of hamspek, 50 gram geraspte kaas,
30 gram boter, paneermeel en zout.
Breek de macaroni in vingerlange
stukken, wasch deze, zet ze op met
een weinig zout en zooveel water,
dat de macaroni een handbreed onder
staat en laat ze vlug gaar koken (20
k 30 minuten). Indien ge pakken Ita-
liaansche macaroni hebt, kunt ge 1
liter water erop doen. Het water moet
op ongeveer 1 d.L. na door de macaroni
worden opgenomen.
Vermeng de macaroni op het vuur
met twee houten lepels kaas tot deze
in lange draden trekt (fileert)roer nu
de fijngehakte ham luchtig erdoor,
doe het mengsel over in een vuurvasten
schotel, bedek het met paneermeel
en kleine kluitjes boter en laat het in
den oven vlug lichtbruin worden.
Stop vlug dien akeligen hoest, neem Akker's Abdij
siroop. Op slag zult Gij ondervinden, dat Gij hier
een hulp hebt om den meest weerspannigen hoest
te verdrijven. Vanaf den eersten lepel valt Ge
daarmede de oorzaak aan. Haar kalmeerende, ver
zachtende, slijmoplossende werking openbaart zich
door de oplossing van de taaie slijm, die zich bij U
heeft vastgezet. Gij zult weer gemakkelijk kunnen
ademhalen zonder moeite of pijn. Abdijsiroop ver
schaft U dan reeds dezen nacht den rustigen slaap,
die zoo verkwikkend voor U werkt en binnen 24 uur
zijt Gij dan die benauwde hoest finaal vergeten. Bij:
I Thans slechts 65 ct. Voor de Borst 1 os en ƒ1.75 P.
lederen morgen voor het doorborstelen wordt het haar licht met
Zwartkop Droogshampoon bepoederd dat is alles!
is het niet altijd mogelijk het
haar te wasschen_en het ziet er
dan vet en onverzorgd uit. Daar
het haar geurig, glanzend en vetvrij
Zwartkop Droogshampoon is een haarverzorgingsmiddel van
bijzondere samenstelling en werkinghet ontvet en ontstoft het haar
in een oogwenk, zonder een grijs waas achter te laten. Zwartkop
Droogshampoon bevordert de duur
zaamheid van de ondulatie en maakt
het kappen gemakkelijk.
De 80 dagen doos met poeder
dons kost 65 cents; de nieuwe poeder
klopper voor 30 dagen, 30 cents.
staat slechts èèn weg open om
te houden: