TAFEL
D
E
GEDEKTE
DE gewoonte om enkel en uitsluitend bij fees
telijke gelegenheden alles in de puntjes
te hebben maakt meer en meer plaats
voor een anderen gang van zaken n.l. om
ook in het dagelijksche leven de gebruiksvoorwerpen
en daartoe behoort toch zeker in de eerste plaats
de eettafel met al wat er op staat er fleurig en
keurig te doen uitzien.
Dit wordt ons gemakkelijk gemaakt nu het stre
ven der ontwerpers en fabrikanten er steeds meer
op gericht is ook in het goedkoope en allergoedkoopste
genre den vorm en versiering zoodanig te verzorgen
dat deze prijsklasse wat vorm en kleur aangaat
gerust kan concurreeren met het
allerduurste wat er te koop is.
Niemand behoeft meer een bepaald
leelijk of smakeloos voorwerp in zijn om
geving of op zijn tafel te dulden. De veront
schuldiging „Iets moois is mij te duur" doet heden
ten dage geen opgeld meer.
Het goede en smaakvolle munt nagenoeg altijd
uit door eenvoud en soberheid.
Ook aan de gedekte tafel moeten wij dezen eisch
stellen. Maar er is nog iets waaraan 'n fraai gedekte
tafel moet voldoen en dat is er moet een zekere
samenhang zijn tusschen de verschillende onder-
deelen.
Hiermede bedoelen wij dat men geen kristallen
vazen bij een grof aardewerk-servies moet zetten
en geen paars gebloemd servies op een tafellaken
met blauwen rand enz.
Drukke patronen vervelen betrekkelijk gauw
wanneer men ze iederen dag een paar maal ziet, en
daarom verdient het aanbeveling liever een effen
servies met een randje of een effen zeer zacht getint
te nemen.
Men late zich nimmer verleiden een goedkoop
servies met gouden of zilveren randje te nemen dit
verguldsel toch is niet bestand tegen soda, en meestal
niet eens tegen zeepsop.
Heel spoedig verdwijnt het goud en gaat het
servies er onooglijk uitzien.
Onze afbeeldingen laten drie tafels zien een
scherpen
'fit' kant naar het bord
gekeerd, de beide vorken links
met de punten naar boven. Dit is zoogenaamd
open dekken. Legt men vorken en lepels met
de rugzijde naar boven wat vroeger veel
meer werd gedaan dan heet dit dicht
dekken.
Het eetgerei dat het eerst aan de beurt is wordt
aan de buitenzijde gelegd, zoodat iedereen dadelijk
weet welk gereedschap gehanteerd moet worden.
Hier zien wij een klein mes en vork aan de buitenzijde.
Na den bouillon (dat die geserveerd wordt weten
wij door de bouillonkoppen met twee ooren) komt
dus of een pasteitje of croquetje of een koud
voorgerecht, hetwelk met klein gereedschap wordt
gegeten. Tusschen den bouillonkop en het bord hgt
een klein kleedje om rammelen der borden te
voorkomen.
De glazen staan rechts bovenaan het bord. Wil
men er nog een waterglas naast zetten, dan komt dit
links van het wijnglas.
Schotel en sauskom, die hier op tafel staan om het
model te toonen, worden naast de vrouw des huizes
op een klein bijzettafeltje geplaatst tijdens den
maaltijd.
ontbijt-, een koffietafel, een tafel voor de middagthee
gedekt en een tafel voor het avondeten gedekt.
De ontbijttafel vertoont een nieuw snufje een
ontbijtlaken van gebloemd chintz, dat aardige,
glimmende Engelsche goedje, dat een beetje op zeil
doek gelijkt.
Het tafellaken is niet uit een stuk vervaardigd,
maar heeft een apart aangezetten zoom met aan de
hoeken ingezette klokjes van effen en gebloemde
stof, het geheel afgezet met een apart aangezetten
zoom van effen stof. Nieuw is ook de theemuts in
boekvorm, met een dichtgestikten gewatteerden
dubbelen zoom van boven.
Het afgebeelde tafellaken is gedacht van bleek
groen met vose bloempjes en het serviesje van licht
geel met rose bouquetjes.
Bjj dit druk gebloemde chintz zou denkelijk een
effen lichtgeel servies nog mooier staan.
Wie chintz te duur vindt kan uitstekend gewone
cretonne of een gebloemd tafelzeil kiezen,
vooral nu tegenwoordig zeil in matglanzende kwa
liteit wordt gebracht, die bedrieglijk veel op stof
gelijkt.
Het glazen theeservies van de theetafel is gedacht
van Pyrex-glas, dat vuurvast is en waarin men dus
thee kan zetten. Niet iedereen zal van glazen thee
kopjes houden en toch staan zij buitengewoon fraai
op een gewreven tafel of op een donker tafelkleed.
Voor huisvrouwen, die graag eens pronken met
een nieuw snufje, is dit zeker iets
De eettafel, gedekt voor drie personen, vertoont
een bleekrose servies met dofzilveren geschulpten
rand.
Deze naar den eisch gedekte tafel laat ons zien dat
de beide messen rechts
liggen met den