TAFEL D E GEDEKTE DE gewoonte om enkel en uitsluitend bij fees telijke gelegenheden alles in de puntjes te hebben maakt meer en meer plaats voor een anderen gang van zaken n.l. om ook in het dagelijksche leven de gebruiksvoorwerpen en daartoe behoort toch zeker in de eerste plaats de eettafel met al wat er op staat er fleurig en keurig te doen uitzien. Dit wordt ons gemakkelijk gemaakt nu het stre ven der ontwerpers en fabrikanten er steeds meer op gericht is ook in het goedkoope en allergoedkoopste genre den vorm en versiering zoodanig te verzorgen dat deze prijsklasse wat vorm en kleur aangaat gerust kan concurreeren met het allerduurste wat er te koop is. Niemand behoeft meer een bepaald leelijk of smakeloos voorwerp in zijn om geving of op zijn tafel te dulden. De veront schuldiging „Iets moois is mij te duur" doet heden ten dage geen opgeld meer. Het goede en smaakvolle munt nagenoeg altijd uit door eenvoud en soberheid. Ook aan de gedekte tafel moeten wij dezen eisch stellen. Maar er is nog iets waaraan 'n fraai gedekte tafel moet voldoen en dat is er moet een zekere samenhang zijn tusschen de verschillende onder- deelen. Hiermede bedoelen wij dat men geen kristallen vazen bij een grof aardewerk-servies moet zetten en geen paars gebloemd servies op een tafellaken met blauwen rand enz. Drukke patronen vervelen betrekkelijk gauw wanneer men ze iederen dag een paar maal ziet, en daarom verdient het aanbeveling liever een effen servies met een randje of een effen zeer zacht getint te nemen. Men late zich nimmer verleiden een goedkoop servies met gouden of zilveren randje te nemen dit verguldsel toch is niet bestand tegen soda, en meestal niet eens tegen zeepsop. Heel spoedig verdwijnt het goud en gaat het servies er onooglijk uitzien. Onze afbeeldingen laten drie tafels zien een scherpen 'fit' kant naar het bord gekeerd, de beide vorken links met de punten naar boven. Dit is zoogenaamd open dekken. Legt men vorken en lepels met de rugzijde naar boven wat vroeger veel meer werd gedaan dan heet dit dicht dekken. Het eetgerei dat het eerst aan de beurt is wordt aan de buitenzijde gelegd, zoodat iedereen dadelijk weet welk gereedschap gehanteerd moet worden. Hier zien wij een klein mes en vork aan de buitenzijde. Na den bouillon (dat die geserveerd wordt weten wij door de bouillonkoppen met twee ooren) komt dus of een pasteitje of croquetje of een koud voorgerecht, hetwelk met klein gereedschap wordt gegeten. Tusschen den bouillonkop en het bord hgt een klein kleedje om rammelen der borden te voorkomen. De glazen staan rechts bovenaan het bord. Wil men er nog een waterglas naast zetten, dan komt dit links van het wijnglas. Schotel en sauskom, die hier op tafel staan om het model te toonen, worden naast de vrouw des huizes op een klein bijzettafeltje geplaatst tijdens den maaltijd. ontbijt-, een koffietafel, een tafel voor de middagthee gedekt en een tafel voor het avondeten gedekt. De ontbijttafel vertoont een nieuw snufje een ontbijtlaken van gebloemd chintz, dat aardige, glimmende Engelsche goedje, dat een beetje op zeil doek gelijkt. Het tafellaken is niet uit een stuk vervaardigd, maar heeft een apart aangezetten zoom met aan de hoeken ingezette klokjes van effen en gebloemde stof, het geheel afgezet met een apart aangezetten zoom van effen stof. Nieuw is ook de theemuts in boekvorm, met een dichtgestikten gewatteerden dubbelen zoom van boven. Het afgebeelde tafellaken is gedacht van bleek groen met vose bloempjes en het serviesje van licht geel met rose bouquetjes. Bjj dit druk gebloemde chintz zou denkelijk een effen lichtgeel servies nog mooier staan. Wie chintz te duur vindt kan uitstekend gewone cretonne of een gebloemd tafelzeil kiezen, vooral nu tegenwoordig zeil in matglanzende kwa liteit wordt gebracht, die bedrieglijk veel op stof gelijkt. Het glazen theeservies van de theetafel is gedacht van Pyrex-glas, dat vuurvast is en waarin men dus thee kan zetten. Niet iedereen zal van glazen thee kopjes houden en toch staan zij buitengewoon fraai op een gewreven tafel of op een donker tafelkleed. Voor huisvrouwen, die graag eens pronken met een nieuw snufje, is dit zeker iets De eettafel, gedekt voor drie personen, vertoont een bleekrose servies met dofzilveren geschulpten rand. Deze naar den eisch gedekte tafel laat ons zien dat de beide messen rechts liggen met den

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 36