Sb* nde*3^]?0
Schitter0*1 fruid
CREME MOUSON
LUX
INMAKEN
K ZOU WEL WILLEN
De jeugd
't leven
TOILET ZEEP
Enkele
wenken
is de lent
e van
NAUWELIJKS is de inhoud van de
laatste Weck-flesschen genuttigd
en de groote schoonmaak achter
den rug, of de tijd voor den nieuwen
inmaak is alweer daar.
De huisvrouw heeft alreeds onder
zoekende blikken laten gaan over de
inmaak -ingrediënten en de hoeveel
heden genoteerd die straks noodig
zullen zijn.
Misschien zucht moeder de vrouw wel
eens evenoch,
och, wat een
drukte, je bent
toch ook nóóit
klaar met een
huishouden
maar eigenlijk
diep in haar
hart vindt zij het toch wel heerlijk.
En als over een poosje de rijen keurige
flesschen voorzien van etiketten in de
kast prijken, of de buikige inmaakpotten
met hun inhoud in het zout netjes in
het gelid in kelder of schuur staan, dan
straalt de huisvrouw van trots en
voldoening.
Tk zou ook wel eens wat willen in-
maken maar ik heb 't nooit gedaan.
en als het dan mislukt... ziedaar de
verzuchting van menig nieuwbakken
huisvrouwtje. En meestal laat zij er
dan al gauw op volgen och néé.
ik doe het maar niet.
Voor dezulken laten wij hier een aan
tal wenken volgen. Houdt men zich
Werkelijk stipt hieraan, dan is mislukken
vrijwel uitgesloten.
Wie geen steriliseerketel bezit, kan er
allicht een leenen van een vriendin of
in huur bekomen van do Ver. van Huis
vrouwen. Do flesschen en ringen moet
men dan weliswaar aanschaffen, doch
(lat is maar voor een keer en deze
onderdeelen zijn aanzienlijk minder
duur dan vroeger.
Met inmaak gaat liet eigenlijk net als
met costuumnaaien. Wie eenmaal de
schaar in het goed durft, zetten waagt
zich steeds verder, want al doende
leert men. Niet in elk huishouden is
behoefte aan asperges en fijne dop
erwtjes, maar lioevelen leven tegen
woordig niet op dieet en hoe heerlijk is
het niet om in dagen van ziekte of als
er onverwachts gasten komen, een
smakelijke grQente te kunnen opdis-
schen. En het steriliseeren behoeft
zich niet te beperken tot groente alleen:
ook visch en gevogelte kunnen wij
wecken, vleesch kunnen wij inmaken
in het vet, eieren inleggen en jams en
geleien maken als het fruit goed
koop is.
Komt, damesaan den slag
Enlaat vooral de groote dochters
meehelpen Bij moeder in de keuken
leeren zij gemeenlijk meer dan op een
kookcursus, mits. moeder ter zake
kundig is en zelf de handen uit de
mouwen steekt.
Hier volgen de wenken
Men moet goed nazien of de randen
der flesschen gaaf zijn, waarop, het
deksel komt te liggen, en evenzeer of
het deksel zelf gaaf iseen kleine
scherf van glas of deksel afgestooten
maakt het inmaakglas onbruikbaar.
Dan worden de gutta percha ringen,
die nog elastisch moeten zijn, goed
nagezien of er geen gaatjes in zijn
gekomen door het gebruik of gedurende
het bewaren.
Diazen en deksels moeten goed
gereinigd worden weggezet, zoolang zij
geen dienst doen. De ringen moeten
even in sodawater worden uitgekookt,
dan 15 minuten nagekookt in water en
tusschen een doek gelegd drogen, dan
bewaren plat weggelegd in een doos.
Men legt glazen deksels en ringen liefst
den vorigen dag iu koud water, maakt
glazen en deksels schoon met goed warm
sodawater en zet een pan met de schoone
glazen en deksels op met lauw water en
kookt de glazen en deksels minstens
een half uur om ze baeterievrij te
maken. Ook de ringen borstelt men aan
beide zijden met lauw sodawater en
kookt deze met de glazen en deksels
mede, ook de lepels om de glazen mee
te vullen. Men laat glazen, deksels en
ringen in de pan onder water liggen, tot
deze gevuld moeten worden met groen
ten of vruchten.
Alle groenten worden schoongemaakt,
daarna gewasschen bladgroenten liefst
eenige malen om het zand te verwijde
ren, dat door het wasschen op den
bodem van de groententeil achter
blijft. Men kookt fijne groenten als
doperwten, tuinboonen, snijboontjes,
gedurende vijf minuten in kokend water;
bladgroenten, sla, andijvie, postelein
vijftien minuten, omdat deze groenten
slinken en er een grootere massa in de
glazen gaat. Men kan worteltjes, peul
tjes en tuinboontjes tegelijk sterilisee
ren.
Fruit maakt men schoon en wascht
dit eenmaal voorzichtig af, om de
vruchten niet, te beschadigen. Men
vult de warme glazen met de gekookte
groenten tot 2 c.M. onder den rand.
waarop het deksel komt te liggen, vult
liet glas aan met koud gekookt water
tot 1 c.M. onder den rand, zoodat de
groenten goed onderstaan, dan wordt
de rand van het glas afgeveegd met
een schoonen vochtigen doek, omdat
inet de vulling van het glas groente of
groentenwater kon gemorst zijn, legt
den ring op den rand, overal even ver
van den buitenrand van het glas het
deksel even zorgvuldig op het glas als
de ring en sluit de flesch met een beugel
of plaatst het glas onder een veer
van den glazenhouder van den ketel,
als men meerdere glazen tegelijk kookt,
doch niet te vast, zoodat de lucht kan
ontsnappen. Met het vnllen en afwerken
der glazen zijn deze iets bekoeld en
toch te warm om op te zetten met koud
water in den steriliseerketel, zij zouden
springen.
V/Tet een thermometer, die hangend
bewaard moet worden, kan men
bepalen, of de glazen en het water
iil den ketel even warm zijn en dan den
glazenhouder in den ketel plaatsen'; of
men laat de glazen bijna koud worden
en zet den steriliseerketel op fornui.-
of gas tot het water even lauw (10%)
is en plaatst dan den houder met glazen
in den ketel, dan is gevaar van springen
der glazen buitengesloten. Eerst als het
water in den steriliseerketel kookt,
vangt de kooktijd aan voor de groenten
opgegeven .n de recepten, wat twee
uur is.
Na den kooktijd neemt men den
ketel van het fornuis, licht het deksel
af en tilt den houder met glazen uit
het water, laat ze bekoelen tot de
glazen geheel koud zijn geworden.
Eerst dan mogen de glazen onder den
beugel weggenomen worden of de
knippen verwijderd.
is het verlangen van alle vrouwen. Hoeveel moeite
doen ze om dit doel te bereiken en hoe vaak blijft suc
ces achterwege door niet doeltreffende middelen
Creme Mouson vrijwaart U voor zulke teleurstellingen,
want Creme Mouson bevat alle noodige bestanddeelen
tot onderhoud van het huidweefsel. Ze moet niet bij
toeval bescherming bieden tegen invloeden van buiten,
zooals b.v. zonnebrand, doch in de huid indringen en
van binnen uit heilzaam werken. Daarop komt het aan
De in de Creme Mouson verwerkte vetten
kleven en glimmen niethaar geneeskrach
tige, glycerine-houdende bestanddeelen
worden door de huid geabsorbeerd met
als direct gevolg, dat ruwe en roode huid-
plekken binnen enkele uren verdwijnen.
V ertegenwoordige
Depóthouder. HAEIJEN s. ARENDS. AMSTERDAM, KEIZERSGRACHT 154
Zorg, dat U jeugd en frisheid
behoudt. Laat Uw natuurlijke
schoonheid niet verloren gaan door
een vermoeide huid! Verzorg Uw
gelaatshuid pp de juiste wijze!
Weet U, dat Uw teint nergens veilig
is? Wij leven vaak in een absoluut
onnatuurlijke atmosfeer verontreini
gende lucht op straat en duffe, over
verhitte lucht in keukens en andere
vertrekken. Verzorg daarom Uw huid
met Lux Toilet Zeep, de zeep speciaal
gemaakt voor de verzorging van het
gelaat, dat zozeer van onze moderne
levenswijze te lijden heeft. Lux Toilet
Zeep houdt de huid zacht en soepel en is voor duizenden vrouwen
het dagelijkse middel om een frisse, jeugdige huid te behouden. Een
ideale huidverzorging en toch tegen uiterst lage prijs: de beroemde
Lux Toilet Zeep kost slechts 12£ cents.
LTS 67-0141 H