Sb* nde*3^]?0 Schitter0*1 fruid CREME MOUSON LUX INMAKEN K ZOU WEL WILLEN De jeugd 't leven TOILET ZEEP Enkele wenken is de lent e van NAUWELIJKS is de inhoud van de laatste Weck-flesschen genuttigd en de groote schoonmaak achter den rug, of de tijd voor den nieuwen inmaak is alweer daar. De huisvrouw heeft alreeds onder zoekende blikken laten gaan over de inmaak -ingrediënten en de hoeveel heden genoteerd die straks noodig zullen zijn. Misschien zucht moeder de vrouw wel eens evenoch, och, wat een drukte, je bent toch ook nóóit klaar met een huishouden maar eigenlijk diep in haar hart vindt zij het toch wel heerlijk. En als over een poosje de rijen keurige flesschen voorzien van etiketten in de kast prijken, of de buikige inmaakpotten met hun inhoud in het zout netjes in het gelid in kelder of schuur staan, dan straalt de huisvrouw van trots en voldoening. Tk zou ook wel eens wat willen in- maken maar ik heb 't nooit gedaan. en als het dan mislukt... ziedaar de verzuchting van menig nieuwbakken huisvrouwtje. En meestal laat zij er dan al gauw op volgen och néé. ik doe het maar niet. Voor dezulken laten wij hier een aan tal wenken volgen. Houdt men zich Werkelijk stipt hieraan, dan is mislukken vrijwel uitgesloten. Wie geen steriliseerketel bezit, kan er allicht een leenen van een vriendin of in huur bekomen van do Ver. van Huis vrouwen. Do flesschen en ringen moet men dan weliswaar aanschaffen, doch (lat is maar voor een keer en deze onderdeelen zijn aanzienlijk minder duur dan vroeger. Met inmaak gaat liet eigenlijk net als met costuumnaaien. Wie eenmaal de schaar in het goed durft, zetten waagt zich steeds verder, want al doende leert men. Niet in elk huishouden is behoefte aan asperges en fijne dop erwtjes, maar lioevelen leven tegen woordig niet op dieet en hoe heerlijk is het niet om in dagen van ziekte of als er onverwachts gasten komen, een smakelijke grQente te kunnen opdis- schen. En het steriliseeren behoeft zich niet te beperken tot groente alleen: ook visch en gevogelte kunnen wij wecken, vleesch kunnen wij inmaken in het vet, eieren inleggen en jams en geleien maken als het fruit goed koop is. Komt, damesaan den slag Enlaat vooral de groote dochters meehelpen Bij moeder in de keuken leeren zij gemeenlijk meer dan op een kookcursus, mits. moeder ter zake kundig is en zelf de handen uit de mouwen steekt. Hier volgen de wenken Men moet goed nazien of de randen der flesschen gaaf zijn, waarop, het deksel komt te liggen, en evenzeer of het deksel zelf gaaf iseen kleine scherf van glas of deksel afgestooten maakt het inmaakglas onbruikbaar. Dan worden de gutta percha ringen, die nog elastisch moeten zijn, goed nagezien of er geen gaatjes in zijn gekomen door het gebruik of gedurende het bewaren. Diazen en deksels moeten goed gereinigd worden weggezet, zoolang zij geen dienst doen. De ringen moeten even in sodawater worden uitgekookt, dan 15 minuten nagekookt in water en tusschen een doek gelegd drogen, dan bewaren plat weggelegd in een doos. Men legt glazen deksels en ringen liefst den vorigen dag iu koud water, maakt glazen en deksels schoon met goed warm sodawater en zet een pan met de schoone glazen en deksels op met lauw water en kookt de glazen en deksels minstens een half uur om ze baeterievrij te maken. Ook de ringen borstelt men aan beide zijden met lauw sodawater en kookt deze met de glazen en deksels mede, ook de lepels om de glazen mee te vullen. Men laat glazen, deksels en ringen in de pan onder water liggen, tot deze gevuld moeten worden met groen ten of vruchten. Alle groenten worden schoongemaakt, daarna gewasschen bladgroenten liefst eenige malen om het zand te verwijde ren, dat door het wasschen op den bodem van de groententeil achter blijft. Men kookt fijne groenten als doperwten, tuinboonen, snijboontjes, gedurende vijf minuten in kokend water; bladgroenten, sla, andijvie, postelein vijftien minuten, omdat deze groenten slinken en er een grootere massa in de glazen gaat. Men kan worteltjes, peul tjes en tuinboontjes tegelijk sterilisee ren. Fruit maakt men schoon en wascht dit eenmaal voorzichtig af, om de vruchten niet, te beschadigen. Men vult de warme glazen met de gekookte groenten tot 2 c.M. onder den rand. waarop het deksel komt te liggen, vult liet glas aan met koud gekookt water tot 1 c.M. onder den rand, zoodat de groenten goed onderstaan, dan wordt de rand van het glas afgeveegd met een schoonen vochtigen doek, omdat inet de vulling van het glas groente of groentenwater kon gemorst zijn, legt den ring op den rand, overal even ver van den buitenrand van het glas het deksel even zorgvuldig op het glas als de ring en sluit de flesch met een beugel of plaatst het glas onder een veer van den glazenhouder van den ketel, als men meerdere glazen tegelijk kookt, doch niet te vast, zoodat de lucht kan ontsnappen. Met het vnllen en afwerken der glazen zijn deze iets bekoeld en toch te warm om op te zetten met koud water in den steriliseerketel, zij zouden springen. V/Tet een thermometer, die hangend bewaard moet worden, kan men bepalen, of de glazen en het water iil den ketel even warm zijn en dan den glazenhouder in den ketel plaatsen'; of men laat de glazen bijna koud worden en zet den steriliseerketel op fornui.- of gas tot het water even lauw (10%) is en plaatst dan den houder met glazen in den ketel, dan is gevaar van springen der glazen buitengesloten. Eerst als het water in den steriliseerketel kookt, vangt de kooktijd aan voor de groenten opgegeven .n de recepten, wat twee uur is. Na den kooktijd neemt men den ketel van het fornuis, licht het deksel af en tilt den houder met glazen uit het water, laat ze bekoelen tot de glazen geheel koud zijn geworden. Eerst dan mogen de glazen onder den beugel weggenomen worden of de knippen verwijderd. is het verlangen van alle vrouwen. Hoeveel moeite doen ze om dit doel te bereiken en hoe vaak blijft suc ces achterwege door niet doeltreffende middelen Creme Mouson vrijwaart U voor zulke teleurstellingen, want Creme Mouson bevat alle noodige bestanddeelen tot onderhoud van het huidweefsel. Ze moet niet bij toeval bescherming bieden tegen invloeden van buiten, zooals b.v. zonnebrand, doch in de huid indringen en van binnen uit heilzaam werken. Daarop komt het aan De in de Creme Mouson verwerkte vetten kleven en glimmen niethaar geneeskrach tige, glycerine-houdende bestanddeelen worden door de huid geabsorbeerd met als direct gevolg, dat ruwe en roode huid- plekken binnen enkele uren verdwijnen. V ertegenwoordige Depóthouder. HAEIJEN s. ARENDS. AMSTERDAM, KEIZERSGRACHT 154 Zorg, dat U jeugd en frisheid behoudt. Laat Uw natuurlijke schoonheid niet verloren gaan door een vermoeide huid! Verzorg Uw gelaatshuid pp de juiste wijze! Weet U, dat Uw teint nergens veilig is? Wij leven vaak in een absoluut onnatuurlijke atmosfeer verontreini gende lucht op straat en duffe, over verhitte lucht in keukens en andere vertrekken. Verzorg daarom Uw huid met Lux Toilet Zeep, de zeep speciaal gemaakt voor de verzorging van het gelaat, dat zozeer van onze moderne levenswijze te lijden heeft. Lux Toilet Zeep houdt de huid zacht en soepel en is voor duizenden vrouwen het dagelijkse middel om een frisse, jeugdige huid te behouden. Een ideale huidverzorging en toch tegen uiterst lage prijs: de beroemde Lux Toilet Zeep kost slechts 12£ cents. LTS 67-0141 H

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 37