DOET U OOK MEE?
VOOR DE HUISVROUW
DE huisvrouw, die vruchten en groenten wil
wecken, moet de volgende regels stipt in
acht nemen
Keur de flesch en het dekselhoud ze
tegen het licht en kijk, voel met den vingertop
langs de randen of nergens het geringste barstje
of gleufje voorkomt.
Wasch de flesschen en deksels in kokend soda
water spoel ze na in ruim, warm water en zet ze
omgekeerd op een doek om uit te lekken. Gebruik
voor het schoonmaken een Week's borstel, opdat
alle hoeken geraakt worden.
Kook nieuwe gummiringen 3/4 uur reeds eerder
gebruikte ringen 10 minuten in sodawater kijk ze
alle nauwkeurig natwijfelt ge aan de gaafheid van
den ring, gebruik hem dan in geen geval (ge bewaart
uw ringen het best tegen barsten in gewone kamer
temperatuur, ongeveer 60 graden Fahrenheit, in een
kartonnen doos, waarin ge een plakje watten legt,
dat ge een weinig vochtig maakt en houdt).
Vul de flesschen tot op een vingerbreedte onder
den rand en stamp ze aan met een groentestamper.
Zorg, dat boven de groenten een laagje vocht staat,
om het verbleeken van de groentenkleur te vertragen.
Gebruik als vocht óf het kooknat van de groente óf
warm gekookt water, waarin 5 gram zout per Liter
is opgelost.
Voeg voor doperwten, worteltjes en snijboonen
bovendien 5 gram suiker per Liter water bij.
Droog met een zindelijken doek den rand van de
flesch, het deksel en den ring zorgvuldig afleg
den ring op den rand van de flesch, hierop het deksel,
bevestig dit met een klem of beugel en plaats de
flesschen in den steriliseerketel.
Breng het water aan de kook en bereken den
stenliseertijd vanaf het moment, dat de thermometer
100 graden Celsius aanwijst.
Sla over de flesschen, alvorens deze uit het kokende
water of den stoom te nemen, een doek, om te
verhinderen, dat door den plotselingen overgang
van warm naar koud het glas springt en de stoom
uit de flesschen ontsnapt.
Laat de flesschen onder de beugels of klemmen
staan, tot ze nagenoeg geheel koud zijn.
Neem de flesschen af
met azijn, om den kalk
aanslag uit het water
te verwijderen en wrijf
het glas mooi helder op.
Voorzie de flesschen
van een etiket, waarop
de datum van de in
maak wordtaangegeven.
Zet op de potten ook den
naam van den inhoud.
Steriliseertijd
Het uitgangspunt voor de berekening hiervan is de
normale kooktijd van hetgeen ge wilt steriliseeren, met
daarbij opgeteld x/% uur, om zekerheid te hebben, dat
de warmte tot binnen in de massa is doorgedrongen.
Wenken voor het pasteuriseeren
Het pasteuriseeren verschilt van het steriliseeren
alleen hierin, dat de inhoud der flesschen niet aan
een temperatuur van 100, maar hoogstens van 90
graden wordt blootgesteld. Men past dit pasteuri
seeren enkel op weeke, zachte vruchten toe, welke
gemakkelijk van de warmte doordrongen worden
en bij het steriliseeren licht tot moes zouden vallen.
Zoo zult ge bijv. fijne handperen en appelen wél,
stoofperen en appels niet pasteuriseeren.
Feitelijk is het in de huishouding gemakkelijker
te steriliseeren dan te pasteuriseeren, want het
koken van het water is gemakkelijk te controleeren,
maar om ons te overtuigen, dat gedurende een
zekeren tijd een bepaalde temperatuur beneden
het kookpunt bewaard wordt, ontbreken ons de
noodige hulpmiddelen. Pasteuriseer nooit als ge geen
Ontpit de kersen, zet ze een nacht weg met 150
gram suiker per K.G., doe de vruchten met het
uitgetrokken sap in de flesschen, sluit deze en pas
teuriseer gedurende 45 minuten bij 80 graden Celsius.
Rabarber op sap
Schil en snijd de rabarberstengels in stukjes en
blancheer deze 3 minuten in ruim water. Laat de
rabarber uitlekken, schik de stukjes in de flesch, voeg
per K.G. rabarber 200 gram suiker toe, sluit de
flesschen en pasteuriseer deze gedurende 45 min.
bij 80 graden Celsius.
Tuinboonen
Voor 6 glazen van 1 liter neemt men 16 K.G. jonge
tuinboonen.
De tuinboonen wor
den gedopt, gewasschen
en 10 minuten in ko
kend water gekookt.
Men laat deze uitdrui
pen op een vergiet. Vul
de glazen en voeg koud
gekookt water toe en
steriliseer 2 uur. De gla
zen niet te vol vullen
met de boontjes en de
inmaak vlug afwerken.
Peulen
Voor 6 glazen neemt men 8 K.G. peulen, liefst
krombekken. Jonge krombekpeulen zijn zacht van
peul en zoet van smaak. De haren zuiver van de
peulen afhalen (aan beide zijden overlangs), zorg
vuldig wasschen, in kokend water 15 minuten koken.
Glazen vullen met peulen, aanvullen met koud,
gekookt water en 2 uur steriliseeren.
Doperwten
Voor 6 glazen van 1 liter neemt men 18 K.G.
doperwten. Jonge krombekdoperwten zijn hiervoor
de fijnste. De erwten doppen, de wormstekige erwten
verwijderen, flink wasschen, een kwart uur koken
in ruim kokend water, dan op een vergiet laten uit
lekken, overgieten met koud water. Glazen vullen,
en koud gekookt water toevoegen, de erwten twee
uur steriliseeren. Hoe vlugger men erwten inmaakt
en afwerkt, ook het steriliseeren, hoe beter de inmaak
gelukt, die alle zorgen vereischt.
Vooral de glazen niet te vol doen.
daarvoor geschikten thermometer hebt en als ge
niet goed weet, ermee om te gaan.
Aardbeien op sap
Wasch de aardbeien, zet ze een nacht weg met
150 gram suiker per y2 K.G., voeg daarna per K.G.
vruchten het sap van 54 citroen erbij, vul de flesschen
met aardbeien en hun sap en pasteuriseer gedurende
30 minuten bij 75 graden Celsius.
Ge kunt het citroensap achterwege laten, maar
door toevoeging ervan zullen de aardbeien bij het
pasteuriseeren niet zoo gauw verbleeken.
Kersen op sap