DOET U OOK MEE? VOOR DE HUISVROUW DE huisvrouw, die vruchten en groenten wil wecken, moet de volgende regels stipt in acht nemen Keur de flesch en het dekselhoud ze tegen het licht en kijk, voel met den vingertop langs de randen of nergens het geringste barstje of gleufje voorkomt. Wasch de flesschen en deksels in kokend soda water spoel ze na in ruim, warm water en zet ze omgekeerd op een doek om uit te lekken. Gebruik voor het schoonmaken een Week's borstel, opdat alle hoeken geraakt worden. Kook nieuwe gummiringen 3/4 uur reeds eerder gebruikte ringen 10 minuten in sodawater kijk ze alle nauwkeurig natwijfelt ge aan de gaafheid van den ring, gebruik hem dan in geen geval (ge bewaart uw ringen het best tegen barsten in gewone kamer temperatuur, ongeveer 60 graden Fahrenheit, in een kartonnen doos, waarin ge een plakje watten legt, dat ge een weinig vochtig maakt en houdt). Vul de flesschen tot op een vingerbreedte onder den rand en stamp ze aan met een groentestamper. Zorg, dat boven de groenten een laagje vocht staat, om het verbleeken van de groentenkleur te vertragen. Gebruik als vocht óf het kooknat van de groente óf warm gekookt water, waarin 5 gram zout per Liter is opgelost. Voeg voor doperwten, worteltjes en snijboonen bovendien 5 gram suiker per Liter water bij. Droog met een zindelijken doek den rand van de flesch, het deksel en den ring zorgvuldig afleg den ring op den rand van de flesch, hierop het deksel, bevestig dit met een klem of beugel en plaats de flesschen in den steriliseerketel. Breng het water aan de kook en bereken den stenliseertijd vanaf het moment, dat de thermometer 100 graden Celsius aanwijst. Sla over de flesschen, alvorens deze uit het kokende water of den stoom te nemen, een doek, om te verhinderen, dat door den plotselingen overgang van warm naar koud het glas springt en de stoom uit de flesschen ontsnapt. Laat de flesschen onder de beugels of klemmen staan, tot ze nagenoeg geheel koud zijn. Neem de flesschen af met azijn, om den kalk aanslag uit het water te verwijderen en wrijf het glas mooi helder op. Voorzie de flesschen van een etiket, waarop de datum van de in maak wordtaangegeven. Zet op de potten ook den naam van den inhoud. Steriliseertijd Het uitgangspunt voor de berekening hiervan is de normale kooktijd van hetgeen ge wilt steriliseeren, met daarbij opgeteld x/% uur, om zekerheid te hebben, dat de warmte tot binnen in de massa is doorgedrongen. Wenken voor het pasteuriseeren Het pasteuriseeren verschilt van het steriliseeren alleen hierin, dat de inhoud der flesschen niet aan een temperatuur van 100, maar hoogstens van 90 graden wordt blootgesteld. Men past dit pasteuri seeren enkel op weeke, zachte vruchten toe, welke gemakkelijk van de warmte doordrongen worden en bij het steriliseeren licht tot moes zouden vallen. Zoo zult ge bijv. fijne handperen en appelen wél, stoofperen en appels niet pasteuriseeren. Feitelijk is het in de huishouding gemakkelijker te steriliseeren dan te pasteuriseeren, want het koken van het water is gemakkelijk te controleeren, maar om ons te overtuigen, dat gedurende een zekeren tijd een bepaalde temperatuur beneden het kookpunt bewaard wordt, ontbreken ons de noodige hulpmiddelen. Pasteuriseer nooit als ge geen Ontpit de kersen, zet ze een nacht weg met 150 gram suiker per K.G., doe de vruchten met het uitgetrokken sap in de flesschen, sluit deze en pas teuriseer gedurende 45 minuten bij 80 graden Celsius. Rabarber op sap Schil en snijd de rabarberstengels in stukjes en blancheer deze 3 minuten in ruim water. Laat de rabarber uitlekken, schik de stukjes in de flesch, voeg per K.G. rabarber 200 gram suiker toe, sluit de flesschen en pasteuriseer deze gedurende 45 min. bij 80 graden Celsius. Tuinboonen Voor 6 glazen van 1 liter neemt men 16 K.G. jonge tuinboonen. De tuinboonen wor den gedopt, gewasschen en 10 minuten in ko kend water gekookt. Men laat deze uitdrui pen op een vergiet. Vul de glazen en voeg koud gekookt water toe en steriliseer 2 uur. De gla zen niet te vol vullen met de boontjes en de inmaak vlug afwerken. Peulen Voor 6 glazen neemt men 8 K.G. peulen, liefst krombekken. Jonge krombekpeulen zijn zacht van peul en zoet van smaak. De haren zuiver van de peulen afhalen (aan beide zijden overlangs), zorg vuldig wasschen, in kokend water 15 minuten koken. Glazen vullen met peulen, aanvullen met koud, gekookt water en 2 uur steriliseeren. Doperwten Voor 6 glazen van 1 liter neemt men 18 K.G. doperwten. Jonge krombekdoperwten zijn hiervoor de fijnste. De erwten doppen, de wormstekige erwten verwijderen, flink wasschen, een kwart uur koken in ruim kokend water, dan op een vergiet laten uit lekken, overgieten met koud water. Glazen vullen, en koud gekookt water toevoegen, de erwten twee uur steriliseeren. Hoe vlugger men erwten inmaakt en afwerkt, ook het steriliseeren, hoe beter de inmaak gelukt, die alle zorgen vereischt. Vooral de glazen niet te vol doen. daarvoor geschikten thermometer hebt en als ge niet goed weet, ermee om te gaan. Aardbeien op sap Wasch de aardbeien, zet ze een nacht weg met 150 gram suiker per y2 K.G., voeg daarna per K.G. vruchten het sap van 54 citroen erbij, vul de flesschen met aardbeien en hun sap en pasteuriseer gedurende 30 minuten bij 75 graden Celsius. Ge kunt het citroensap achterwege laten, maar door toevoeging ervan zullen de aardbeien bij het pasteuriseeren niet zoo gauw verbleeken. Kersen op sap

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 36