EIGENGEMAAKT
VRUCHTENSAP
HET SCHOONMAKEN
VAN WITTE VILTHOEDEN
WIST U DAT?
Wat eten we?
EEN witte vilthoed met een donkerblauw of
zwart of een wit ripslintje, of een andere
lichtgekleurde vilthoed komt in de garderobe
van de meeste jonge meisjes en jonge vrouwen
(en helaas ook soms in de garderobe van de oudere
vrouw wel voor.
Maandag: Warme gekookte ham met tuin-
boonen. Rabarber met custard.
Dinsdag: Koude ham met gebakken aard
appelen en rauwe sla. Pannekoeken
met stroop.
Woensdag: Runderrib met versche capucijners.
Hangop.
Donderdag: Koud vleesch met zomerandijvie.
Kruisbessen-compote.
Vrijdag: Roereieren met tomaten. Gebak
ken schelvisch met komkommersla.
Bessen met suiker.
Zaterdag: Gehakt met kropsla en nieuwe
aardappelen. Griesbrij.
Zondag: Bloemkoolsoep. Gebraden konijn
met appelmoes. Frambozenpudding.
Goedkoop vilt biedt het zeer zeker niet denk
beeldige nadeel, dat regenspatten opdrogen als.
regenspatten, m.a.w. de hoed droogt wel op, maar
wordt onooglijk door al die vlekjes.
Daarom is het altijd verstandig een beter soort
vilt te koopen. Per slot van rekening is men daar
goedkooper mee uit.
Maar ook duurdere vilthoeden worden vuil en
als zij eenmaal smoezelig zijn en vlekken vertoonen,
gaat menige huisvrouw aan den gang met benzine
e.d. Sommigen schuieren den hoed af met zeepsop en
weer anderen probeeren het met ammoniak en het
resultaat van al deze proefnemingen is een bedorven
hoed en een massa ergernis en tenslotte spijt, dat
men niet den raad van een vakman ingeroepen heeft.
De beste wijze om een lichten vilthoed schoon
te krijgen zonder behandeling met chemische midde
len, zonder stoomen en nagenoeg zonder onkosten
is meteen velletje fijn schuurpapier.
Vilt is tamelijk dik en door mooi gelijkmatig
te schuren verwijdert men de buitenste laag, wat
heel goed kan, want hetgeen er overblijft is nog
altijd dik genoeg.
Daar de vlekken bijna nimmer door en door erin
zitten, laten zij zich gewoonlijk met deze simpele
methode gemakkelijk verwijderen.
Ook suède schoenen en ceintuurs maakt men op
deze wijze schoon.
Men dient zich echter eerst te overtuigen, dat men
met echt vilt en niet met een of ander op vilt ge
lijkend textielwéefsel te doen heeft, daar dit laatste
niet tegen schuren met schuurpapier bestand is.
Komkommers
Komkommers kan men heel lang goed houden door
ze met een lang stuk steel te plukken, het afge
sneden einde van den steel met lak te bestrijken, de
heele komkommer met stengel en al met eiwit in
te smeren en daarna ophangen. Door te veel zon
worden komkommers bitter.
Waierkers
Het eten van waterkers is zeer gezond. Een merk
waardig feit is, dat zij, in de buurt van ijzerhoudend
water groeiend, vijfmaal zooveel ijzer bevat als elke
andere plant. Daardoor is zij van bijzondere waarde
voor bloedarmoede-lijders. Tevens is het een goede
bloedreiniger.
bedraagt een kilo suiker op iederen liter sap.
Gedurende een vol uur roert men nu de suiker door
het sap, steeds in dezelfde richting roerend.
Eindelijk kan dan het sap in schoone flesschen
worden gegoten. Deze flesschen worden met dubbele
(uitgekookte) lapjes mul of batist dichtgebonden
(rauw vruchtensap nimmer kurken).
Nu moeten de gesloten flesschen drie a vier dagen
in de zon staan. Vervolgens nogmaals door een doek
gieten en in de schoone gezwavelde flesschen over
gieten. Dichtbinden met een dubbel lapje batist,
voorzien van etiket met naam en datum, en staand,
niet liggend, bewaren op een koele plaats.
pan of kom geplaatst en
het werk kan een aanvang
nemen.
Waar tegenwoordig zoo-
velen vegetariërs zijn en
rauwkosteters, is het be
zit van veel gesteriliseer
de vruchten en groenten
een groot hulpmiddel voor
de huisvrouw. Hoe smake
lijk alle mogelijke limo
nadesiropen ook mogen
zijn, er gaat toch niets
boven het zelfbereide
vruchtensap.
Voor rauwkosteters
moet men natuurlijk
rauw vruchtensap, dat
noch gekookt noch ge
steriliseerd zijn mag, in
voorraad hebben.
Dit wordt op de navol
gende wijze bereid in
een aarden inmaakpot
drukt men de vruchten,
die gewasschen en van
steeltjes enz. ontdaan zijn
en waaruit men de over
rijpe en rotte heeft ver
wijderd, fijn met een
houten stamper. De fijn
gedrukte vruchten blij
ven, luchtig toegedekt met
'n schoonen doek, drie a vier dagen in den kelder staan.
Vervolgens drukt men de massa door een schoonen
uitgespoelden doek en laat het aldus verkregen
sap eenige uren staan.
Daarna wordt het sap voorzichtig van het bezink
sel afgegoten en vermengd met fijne suiker (inmaak -
suiker die tevoren is gezeefd). De hoeveelheid
VOOR DE HUISVROUW
WIE niet sterk is moet slim zijn en de huis
vrouw die geen vruchtenpers bezit en toch
zelf vruchtensappen wil bereiden, keert
een tabouretje of een klein tafeltje ondersteboven
en hangt een doek tusschen de vier pooten, zooals
de afbeelding laat zien.
In den ring van het stoeltje of tafeltje wordt een