EIGENGEMAAKT VRUCHTENSAP HET SCHOONMAKEN VAN WITTE VILTHOEDEN WIST U DAT? Wat eten we? EEN witte vilthoed met een donkerblauw of zwart of een wit ripslintje, of een andere lichtgekleurde vilthoed komt in de garderobe van de meeste jonge meisjes en jonge vrouwen (en helaas ook soms in de garderobe van de oudere vrouw wel voor. Maandag: Warme gekookte ham met tuin- boonen. Rabarber met custard. Dinsdag: Koude ham met gebakken aard appelen en rauwe sla. Pannekoeken met stroop. Woensdag: Runderrib met versche capucijners. Hangop. Donderdag: Koud vleesch met zomerandijvie. Kruisbessen-compote. Vrijdag: Roereieren met tomaten. Gebak ken schelvisch met komkommersla. Bessen met suiker. Zaterdag: Gehakt met kropsla en nieuwe aardappelen. Griesbrij. Zondag: Bloemkoolsoep. Gebraden konijn met appelmoes. Frambozenpudding. Goedkoop vilt biedt het zeer zeker niet denk beeldige nadeel, dat regenspatten opdrogen als. regenspatten, m.a.w. de hoed droogt wel op, maar wordt onooglijk door al die vlekjes. Daarom is het altijd verstandig een beter soort vilt te koopen. Per slot van rekening is men daar goedkooper mee uit. Maar ook duurdere vilthoeden worden vuil en als zij eenmaal smoezelig zijn en vlekken vertoonen, gaat menige huisvrouw aan den gang met benzine e.d. Sommigen schuieren den hoed af met zeepsop en weer anderen probeeren het met ammoniak en het resultaat van al deze proefnemingen is een bedorven hoed en een massa ergernis en tenslotte spijt, dat men niet den raad van een vakman ingeroepen heeft. De beste wijze om een lichten vilthoed schoon te krijgen zonder behandeling met chemische midde len, zonder stoomen en nagenoeg zonder onkosten is meteen velletje fijn schuurpapier. Vilt is tamelijk dik en door mooi gelijkmatig te schuren verwijdert men de buitenste laag, wat heel goed kan, want hetgeen er overblijft is nog altijd dik genoeg. Daar de vlekken bijna nimmer door en door erin zitten, laten zij zich gewoonlijk met deze simpele methode gemakkelijk verwijderen. Ook suède schoenen en ceintuurs maakt men op deze wijze schoon. Men dient zich echter eerst te overtuigen, dat men met echt vilt en niet met een of ander op vilt ge lijkend textielwéefsel te doen heeft, daar dit laatste niet tegen schuren met schuurpapier bestand is. Komkommers Komkommers kan men heel lang goed houden door ze met een lang stuk steel te plukken, het afge sneden einde van den steel met lak te bestrijken, de heele komkommer met stengel en al met eiwit in te smeren en daarna ophangen. Door te veel zon worden komkommers bitter. Waierkers Het eten van waterkers is zeer gezond. Een merk waardig feit is, dat zij, in de buurt van ijzerhoudend water groeiend, vijfmaal zooveel ijzer bevat als elke andere plant. Daardoor is zij van bijzondere waarde voor bloedarmoede-lijders. Tevens is het een goede bloedreiniger. bedraagt een kilo suiker op iederen liter sap. Gedurende een vol uur roert men nu de suiker door het sap, steeds in dezelfde richting roerend. Eindelijk kan dan het sap in schoone flesschen worden gegoten. Deze flesschen worden met dubbele (uitgekookte) lapjes mul of batist dichtgebonden (rauw vruchtensap nimmer kurken). Nu moeten de gesloten flesschen drie a vier dagen in de zon staan. Vervolgens nogmaals door een doek gieten en in de schoone gezwavelde flesschen over gieten. Dichtbinden met een dubbel lapje batist, voorzien van etiket met naam en datum, en staand, niet liggend, bewaren op een koele plaats. pan of kom geplaatst en het werk kan een aanvang nemen. Waar tegenwoordig zoo- velen vegetariërs zijn en rauwkosteters, is het be zit van veel gesteriliseer de vruchten en groenten een groot hulpmiddel voor de huisvrouw. Hoe smake lijk alle mogelijke limo nadesiropen ook mogen zijn, er gaat toch niets boven het zelfbereide vruchtensap. Voor rauwkosteters moet men natuurlijk rauw vruchtensap, dat noch gekookt noch ge steriliseerd zijn mag, in voorraad hebben. Dit wordt op de navol gende wijze bereid in een aarden inmaakpot drukt men de vruchten, die gewasschen en van steeltjes enz. ontdaan zijn en waaruit men de over rijpe en rotte heeft ver wijderd, fijn met een houten stamper. De fijn gedrukte vruchten blij ven, luchtig toegedekt met 'n schoonen doek, drie a vier dagen in den kelder staan. Vervolgens drukt men de massa door een schoonen uitgespoelden doek en laat het aldus verkregen sap eenige uren staan. Daarna wordt het sap voorzichtig van het bezink sel afgegoten en vermengd met fijne suiker (inmaak - suiker die tevoren is gezeefd). De hoeveelheid VOOR DE HUISVROUW WIE niet sterk is moet slim zijn en de huis vrouw die geen vruchtenpers bezit en toch zelf vruchtensappen wil bereiden, keert een tabouretje of een klein tafeltje ondersteboven en hangt een doek tusschen de vier pooten, zooals de afbeelding laat zien. In den ring van het stoeltje of tafeltje wordt een

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 36