GEEN IJS.... NIEUWE AARDAPPELEN IN DE ONS cMENU en toch houde boter HET ONDERHOUD VAN TOILETSPONZEN BLOEMEN FRISCH HOUDEN Maandag: Varkensoesters met postelein. Rijst koekjes met jam. Dinsdag: Gebakken kalfslever met gestoofde tomaten. Parelgort. Woensdag: Biefstuk met tuinboonen. Fruit. Donderdag Aardappelsoep. Bloemkool met sau cijzen. Rabarber. Vrijdag: Gebakken bot met rauwe sla. Vanillevla met bitterkoekjes. Zaterdag: Runderlappen met posteleinRijs tebrij. Zondag Tomatensoep. Ossenhaas met andij vie. Caramelvla. DE bedoeling van nieuwe aardappelen, in de schil gekookt op tafel gebracht, is, dat men de sehillen mee zal opeten. Wel foeizal menig onervaren huis vrouwtje denken, aardappelschillen, dat is varkens voer Dat zou ik toch niemand durven voorzetten. Verbééld je. Met uw welnemen, mevrouwtje, gij zult er niets van krijgen. En dat niet alleen: het zal uw spijsver tering eerder goed dan kwaad doen. Heden ten dage wordt ons voedsel op een dusdani ge manier verfijnd en gepolijst en gesteriliseerd (men denke slechts aan het zachte weeke wittebrood, de geglansde rijst, de kristalsuiker, de conserven e.d.) Uet verdient aanbeveling om toiletsponzen te voorzien van een ophanglusje of een touwtje en ze overdag buiten het slaapkamer- of badkamerraam op te hangen, zoodat zon, wind en lucht vrijen toegang hebben. Het is opmerkelijk hoe deze simpele behande ling het leven van onze toiletsponzen verlengt. Is een spons vet en glibberig geworden door langdurig gebruik, dan vermengen wij in een bakje lauw water met citroensap, en drukken hierin de spons herhaaldelijk qit. Tenslotte laten wij de spons ëenige uren in een schoon mengsel liggen en spoelen haar na in schoon lauw water. jV/fen kan bloemen twee weken goed houden, als men eiken dag het water vernieuwt en er geregeld een tikje chili-salpeter in doet. Het zelfde bereikt men door er nu en dan een thee lepel geest van salmiak in te doen. Ook blijven bloemen lang goed als men ze een nacht geheel onder water zet. Om afgesneden bloemen lang frisch te houden wordt aanbevolen om wat houtskool onder in de vaas te doen. Voor hetzelfde doel dient wat zout. Een ander middel is, ze geen koud, maar warm water te geven. Voor bloemen, die men als corsage wil dragen, dient het volgende Men zet den tak tien minuten lang met den steel in spiritus, daarna een paar minuten in water waarin Arabische gom is opgelost. Laat dezen in de schaduw drogen en ge kunt de bloem den geheelen avond mooi houden. hier afgebeelde boterkoeler is uiterst prac tised een keurig glazen botervlootje met deksel wordt in het bijpassende omhulsel van rood aarde werk gezet. Een natte doek wordt er omheen ge draaid en het heele geval wordt voor een open venster in den wind of in den tocht gezet. Bij gebruik zal de boter weer koel en frisch zijn als kwam zij zoo uit de ijskast of uit den kelder. Deze boterkoelers zijn in alle huishoudwinkels verkrijgbaar. lepeltje op je boterham te moeten uit spreiden, nog afgezien van het feit dat het allesbehalve lekker smaakt. De meeste kleine ongeriefelijkheden worden echter door practische zielen vroeg of laat uit den weg geruimd en zoo heeft men ook hier iets op gevonden. De Tenslotte maken zij een zeer goed figuur op een schotel komkommersla met varkenscoteletten en kropsla. Wil men aardappelen in de schil opdienen in een dekschaal, dan wordt er eerst een vingerdoekje in de schaal gelegd, waarvan de punten over de aardap pelen worden dichtgevouwen onder het deksel. Niet iedere vrouw beschikt over een ijskast en nu zooveel gezinnen flatbewoners zijn gewor den, beginnen koele kelders vroeger een vanzelfsprekend iets voor iedere huisvrouw lang zamerhand tot de uitzonderingen te behooren. En wat dat zeggen wil weet moeder de vrouw, die het gemopper der huisgenooten over de half gesmol ten boter moet aanhooren, maar al te goed. Natuurlijk is het niet prettig om de boter met een dat menigeen en niet ten onrechte om het even wicht te herstellen zijn toevlucht zoekt bij grof bruin- brood, rauwe groenten en zure appelen. Als de aardappelen gaar zijn, zijn zij meteen schoongekookt. Natuurlijk moeten de schillen goed worden gekauwd. Voor de maag blijft er dan nog ge noeg te doen over. De huisvrouw, die aardappelen in de schil op tafel wil brengen, vraagt zich wellicht af wat moet ik daarbij geven Aardappelen in de schil worden gegeven bij nieuwe haring als voorgerecht. Zeer smakelijk zijn zij ook bij gekookt vleesch met een dikke witte uiensaus met peterselie.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 36