GEEN IJS....
NIEUWE AARDAPPELEN
IN DE
ONS cMENU
en toch houde boter
HET ONDERHOUD VAN
TOILETSPONZEN
BLOEMEN FRISCH HOUDEN
Maandag:
Varkensoesters met postelein. Rijst
koekjes met jam.
Dinsdag:
Gebakken kalfslever met gestoofde
tomaten. Parelgort.
Woensdag:
Biefstuk met tuinboonen. Fruit.
Donderdag
Aardappelsoep. Bloemkool met sau
cijzen. Rabarber.
Vrijdag:
Gebakken bot met rauwe sla.
Vanillevla met bitterkoekjes.
Zaterdag:
Runderlappen met posteleinRijs
tebrij.
Zondag
Tomatensoep. Ossenhaas met andij
vie. Caramelvla.
DE bedoeling van nieuwe aardappelen, in de
schil gekookt op tafel gebracht, is, dat men
de sehillen mee zal opeten.
Wel foeizal menig onervaren huis
vrouwtje denken, aardappelschillen, dat is varkens
voer Dat zou ik toch niemand durven voorzetten.
Verbééld je.
Met uw welnemen, mevrouwtje, gij zult er niets
van krijgen. En dat niet alleen: het zal uw spijsver
tering eerder goed dan kwaad doen.
Heden ten dage wordt ons voedsel op een dusdani
ge manier verfijnd en gepolijst en gesteriliseerd (men
denke slechts aan het zachte weeke wittebrood, de
geglansde rijst, de kristalsuiker, de conserven e.d.)
Uet verdient aanbeveling om toiletsponzen
te voorzien van een ophanglusje of een
touwtje en ze overdag buiten het slaapkamer-
of badkamerraam op te hangen, zoodat zon,
wind en lucht vrijen toegang hebben.
Het is opmerkelijk hoe deze simpele behande
ling het leven van onze toiletsponzen verlengt.
Is een spons vet en glibberig geworden door
langdurig gebruik, dan vermengen wij in een
bakje lauw water met citroensap, en drukken
hierin de spons herhaaldelijk qit.
Tenslotte laten wij de spons ëenige uren in
een schoon mengsel liggen en spoelen haar na
in schoon lauw water.
jV/fen kan bloemen twee weken goed houden, als
men eiken dag het water vernieuwt en er
geregeld een tikje chili-salpeter in doet. Het
zelfde bereikt men door er nu en dan een thee
lepel geest van salmiak in te doen. Ook blijven
bloemen lang goed als men ze een nacht geheel
onder water zet.
Om afgesneden bloemen lang frisch te houden
wordt aanbevolen om wat houtskool onder in de
vaas te doen. Voor hetzelfde doel dient wat zout.
Een ander middel is, ze geen koud, maar warm water
te geven.
Voor bloemen, die men als corsage wil dragen,
dient het volgende
Men zet den tak tien minuten lang met den steel
in spiritus, daarna een paar minuten in water waarin
Arabische gom is opgelost. Laat dezen in de schaduw
drogen en ge kunt de bloem den geheelen avond
mooi houden.
hier afgebeelde boterkoeler is uiterst prac
tised een keurig glazen botervlootje met deksel
wordt in het bijpassende omhulsel van rood aarde
werk gezet. Een natte doek wordt er omheen ge
draaid en het heele geval wordt voor een open
venster in den wind of in den tocht gezet.
Bij gebruik zal de boter weer koel en frisch zijn
als kwam zij zoo uit de ijskast of uit den kelder.
Deze boterkoelers zijn in alle huishoudwinkels
verkrijgbaar.
lepeltje op je boterham te moeten uit
spreiden, nog afgezien van het feit dat
het allesbehalve lekker smaakt.
De meeste kleine ongeriefelijkheden
worden echter door practische zielen
vroeg of laat uit den weg geruimd en zoo
heeft men ook hier iets op gevonden. De
Tenslotte maken zij een zeer goed figuur op een
schotel komkommersla met varkenscoteletten en
kropsla.
Wil men aardappelen in de schil opdienen in een
dekschaal, dan wordt er eerst een vingerdoekje in de
schaal gelegd, waarvan de punten over de aardap
pelen worden dichtgevouwen onder het deksel.
Niet iedere vrouw beschikt over een ijskast en
nu zooveel gezinnen flatbewoners zijn gewor
den, beginnen koele kelders vroeger een
vanzelfsprekend iets voor iedere huisvrouw lang
zamerhand tot de uitzonderingen te behooren.
En wat dat zeggen wil weet moeder de vrouw, die
het gemopper der huisgenooten over de half gesmol
ten boter moet aanhooren, maar al te goed.
Natuurlijk is het niet prettig om de boter met een
dat menigeen en niet ten onrechte om het even
wicht te herstellen zijn toevlucht zoekt bij grof bruin-
brood, rauwe groenten en zure appelen.
Als de aardappelen gaar zijn, zijn zij meteen
schoongekookt. Natuurlijk moeten de schillen goed
worden gekauwd. Voor de maag blijft er dan nog ge
noeg te doen over.
De huisvrouw, die aardappelen in de schil op tafel
wil brengen, vraagt zich wellicht af wat moet ik
daarbij geven
Aardappelen in de schil worden gegeven bij nieuwe
haring als voorgerecht. Zeer smakelijk zijn zij ook bij
gekookt vleesch met een dikke witte uiensaus met
peterselie.