Ren
nieuwe
Hollandsche
drank
H I ff J 4
ZOETE
NU er in ons land een streven bestaat een
geheel nieuwen drank bij het publiek ingang
te doen vinden, hebben wij een bezoek
gebracht aan de Landbouwlioogeschool te
Wageningen, waar de samenstelling van de populair
geworden zoete most het eerst beproefd werd.
Het bereiden van zoete most, groentensappen en
vruchtenwijnen op het laboratorium voor Tuinbouw-
plantenteelt geschiedt in hoofdzaak tot steun van
den tuinbouw. Aan genoemd laboratorium was men
van meening, dat, indien het gelukken mocht uit
vrachten van afwijkende kwaliteit goede dranken
te vervaardigen, de vruchten- en groentenmarkt zou
worden ontlast en dat dit prijsstijging van de eerste
kwaliteit groenten en fruit ten gevolge kon hebben.
Het spreekt vanzelf, dat het laboratorium slechts
beschikt over een kleine installatie, want het is
nooit de bedoeling geweest om groote kwanta te
vervaardigen. Het kwantum der verschillende
dranken moest echter toch zóó groot zijn, dat er
propaganda kon wórden gemaakt met de dranken
zelf en dat zich de problemen konden voordoen,
welke bij de fabricage ontstaan.
Het laboratorium vervaardigt thans i 15000 L.
zoete most en groentensappen van verschillende
vrachten en groenten en een 10000 L. vruchtenwijn
van verschillende fruitsoorten. Deze hoeveelheid
wordt in het land op verschillende plaatsen verkocht.
Het uitgeperste sap wordt door middel van een hand
pomp in de klaringstanks van het laboratorium
gepompt, en later naar een druktank overgebracht waar
het onder acht atmosferen koolzuur twee maanden
wordt bewaard. Hen foto van de druktank.
Het schoonmaken van groene komkom
mers in een goot van stroomend water.
In het laboratorium bepaalt een assistente het alcohol-gehalte.