Ren nieuwe Hollandsche drank H I ff J 4 ZOETE NU er in ons land een streven bestaat een geheel nieuwen drank bij het publiek ingang te doen vinden, hebben wij een bezoek gebracht aan de Landbouwlioogeschool te Wageningen, waar de samenstelling van de populair geworden zoete most het eerst beproefd werd. Het bereiden van zoete most, groentensappen en vruchtenwijnen op het laboratorium voor Tuinbouw- plantenteelt geschiedt in hoofdzaak tot steun van den tuinbouw. Aan genoemd laboratorium was men van meening, dat, indien het gelukken mocht uit vrachten van afwijkende kwaliteit goede dranken te vervaardigen, de vruchten- en groentenmarkt zou worden ontlast en dat dit prijsstijging van de eerste kwaliteit groenten en fruit ten gevolge kon hebben. Het spreekt vanzelf, dat het laboratorium slechts beschikt over een kleine installatie, want het is nooit de bedoeling geweest om groote kwanta te vervaardigen. Het kwantum der verschillende dranken moest echter toch zóó groot zijn, dat er propaganda kon wórden gemaakt met de dranken zelf en dat zich de problemen konden voordoen, welke bij de fabricage ontstaan. Het laboratorium vervaardigt thans i 15000 L. zoete most en groentensappen van verschillende vrachten en groenten en een 10000 L. vruchtenwijn van verschillende fruitsoorten. Deze hoeveelheid wordt in het land op verschillende plaatsen verkocht. Het uitgeperste sap wordt door middel van een hand pomp in de klaringstanks van het laboratorium gepompt, en later naar een druktank overgebracht waar het onder acht atmosferen koolzuur twee maanden wordt bewaard. Hen foto van de druktank. Het schoonmaken van groene komkom mers in een goot van stroomend water. In het laboratorium bepaalt een assistente het alcohol-gehalte.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 6