zoo
GAAT HET ÓÓK!
Koelen zonder koelkast
NATUURLIJK is het de droom van iedere
huisvrouw, eeu echte koelkast, het liefst
een electrisclie, te bezitten. Maar hoe
weinig droomen gaan er in vervulling
We leeren allemaal ons te bekrimpen en als we
dat maar met de noodige opgewektheid doen,
denken we er al gauw niet meer aan, dat we eenmaal
van die mooie moderne hulpmiddelen gedroomd
hebben, die liet huishouden tot een feest kunnen
maken wat ook niet altijd goed is Laten we ons
hiervan overtuigen onze beste helpers zijn nog
altijd onze eigen kracht en onze eigen vindingrijkheid!
Het gaat heusch ook zóó Onze eetwaren behoeven
niet te bederven, zelfs als buiten de zon staat te
broeien en als onze keuken en eetkamer op het Zuiden
liggen. Voorwaarde is echter een goede verzorging.
Vliegen en andere hinderlijke insecten kunnen niet
aan onze spijzen komen, omdat wij ze toedekken
of met gazen deksels beschermen. De melk koken we
terstond nadat ze in huis gekomen is, we sluiten ze
luchtdicht af of zetten ze in een bak met koud
water. Het spreekt vanzelf, dat het water van
tijd tot tijd verfrischt moet worden, een
kleine moeite, die rijkelijk haar loon vindt,
omdat de melk bij zoo'n behandeling zelfs bij
onweer niet zuur zal worden.
En dan de boter Die loopt niet weg, als
wij ze maar onmiddellijk na het inkoopen in
de schaal doen, welke we dan in een met
water gevulden schoonen bloempot zetten.
Een tweede bloempot komt daar overheen
te staan en dezen praktischen en goedkoopen
koeler plaatsen we in een bak met frisch
water, dat we dan een paar keer per dag ver
nieuwen. Ranzige boter hebben we zoo niet
meer, en dikwijls is ze zelfs zóó 'hard, dat
onze gasten opmerken: „Prettig, dat u zoo'n
goede koelkast heeft
Op bijzonder heete dagen spelen we het
natuurlijk zonder een kleine partij stukken
ijs niet klaar voor het koelen van dranken.
N adat we het in de geëigende stukken hebben
verdeeld met een stopnaald en een hamer
gaat dat heel gemakkelijk bestrooien we
het met het zout, dat men bij de ijsbereiding
gebruikt, en dekken de stukken toe met een
wollen doek. Aan den schaduwkant van de
keuken, de eetkamer of het balcon blijft het
ijs een heelen dag goed, en wij kunnen in dien
schotel flesschen koelen, vleesch op ijs zetten
en gekookte groenten erop bewaren.
Hebben we maar enkele flesschen te koelen
en is er geen ijs voorhanden, dan kunnen we
ons ook met een bloempot behelpen. We
vullen hem met water, omhullen de flesschen
met vochtige doeken en zetten den pot in een
tweede met water gevuld vaatwerk. Als de
flesschen nu ook nog op den tocht gezet zijn, blijven
de dranken wonderlijk frisch. Zelfs de gevoelige
melk voor kinderen kan men op die manier zonder
gevaar bewaren.
Een goede koelkast is ook ons dierbaar oud for
nuis. Xadat de aseli voor het grootste deel verwijderd
is, omhullen we de schotels met de te koelen spijzen
met vochtige doeken en schuiven ze in den oven.
Salade, compote, groente en gekookt vleesch blijven
zoo frisch en behoeven geen bijzondere verzorging.
Wil men erg secuur zijn. dan kan men de doeken
eenige malen per dag opnieuw bevochtigen, maar
meestal zal dat overbodig zijn, omdat de in den oven
heerschende luclitstrooming de doeken vochtig
genoeg houdt, zoodat de spijzen als het ware in een
koelkast staan.
U ziet het dus zóó gaat 't óók De koel- of ijskast
blijft natuurlijk het ideaal, maar. de aanschaffing-
is tegenwoordig voor de meeste huisvrouwen te duur
en dan behelpt men zich op deze eenvoudige, heele-
maal niet kostbare en toch vrijwel afdoende manier.
1. Luchtdicht afsluiten,
in een bak met water zet
ten zoo houdt men de
melk frisch.
2. Het ijs blijft den heelen
dag goed in een schotel,
bestrooid met zout en toe
gedekt met een wollen doek.
3. De boter houdt men op
peil door middel van een
bak met water en. twee
bloempotten.
4. Een eenvoudige manier
om gevulde flesschen koel
te houden.
5. Het fornuis en ook de
kachel kunnen dienst doen
als koelkast.