zoo GAAT HET ÓÓK! Koelen zonder koelkast NATUURLIJK is het de droom van iedere huisvrouw, eeu echte koelkast, het liefst een electrisclie, te bezitten. Maar hoe weinig droomen gaan er in vervulling We leeren allemaal ons te bekrimpen en als we dat maar met de noodige opgewektheid doen, denken we er al gauw niet meer aan, dat we eenmaal van die mooie moderne hulpmiddelen gedroomd hebben, die liet huishouden tot een feest kunnen maken wat ook niet altijd goed is Laten we ons hiervan overtuigen onze beste helpers zijn nog altijd onze eigen kracht en onze eigen vindingrijkheid! Het gaat heusch ook zóó Onze eetwaren behoeven niet te bederven, zelfs als buiten de zon staat te broeien en als onze keuken en eetkamer op het Zuiden liggen. Voorwaarde is echter een goede verzorging. Vliegen en andere hinderlijke insecten kunnen niet aan onze spijzen komen, omdat wij ze toedekken of met gazen deksels beschermen. De melk koken we terstond nadat ze in huis gekomen is, we sluiten ze luchtdicht af of zetten ze in een bak met koud water. Het spreekt vanzelf, dat het water van tijd tot tijd verfrischt moet worden, een kleine moeite, die rijkelijk haar loon vindt, omdat de melk bij zoo'n behandeling zelfs bij onweer niet zuur zal worden. En dan de boter Die loopt niet weg, als wij ze maar onmiddellijk na het inkoopen in de schaal doen, welke we dan in een met water gevulden schoonen bloempot zetten. Een tweede bloempot komt daar overheen te staan en dezen praktischen en goedkoopen koeler plaatsen we in een bak met frisch water, dat we dan een paar keer per dag ver nieuwen. Ranzige boter hebben we zoo niet meer, en dikwijls is ze zelfs zóó 'hard, dat onze gasten opmerken: „Prettig, dat u zoo'n goede koelkast heeft Op bijzonder heete dagen spelen we het natuurlijk zonder een kleine partij stukken ijs niet klaar voor het koelen van dranken. N adat we het in de geëigende stukken hebben verdeeld met een stopnaald en een hamer gaat dat heel gemakkelijk bestrooien we het met het zout, dat men bij de ijsbereiding gebruikt, en dekken de stukken toe met een wollen doek. Aan den schaduwkant van de keuken, de eetkamer of het balcon blijft het ijs een heelen dag goed, en wij kunnen in dien schotel flesschen koelen, vleesch op ijs zetten en gekookte groenten erop bewaren. Hebben we maar enkele flesschen te koelen en is er geen ijs voorhanden, dan kunnen we ons ook met een bloempot behelpen. We vullen hem met water, omhullen de flesschen met vochtige doeken en zetten den pot in een tweede met water gevuld vaatwerk. Als de flesschen nu ook nog op den tocht gezet zijn, blijven de dranken wonderlijk frisch. Zelfs de gevoelige melk voor kinderen kan men op die manier zonder gevaar bewaren. Een goede koelkast is ook ons dierbaar oud for nuis. Xadat de aseli voor het grootste deel verwijderd is, omhullen we de schotels met de te koelen spijzen met vochtige doeken en schuiven ze in den oven. Salade, compote, groente en gekookt vleesch blijven zoo frisch en behoeven geen bijzondere verzorging. Wil men erg secuur zijn. dan kan men de doeken eenige malen per dag opnieuw bevochtigen, maar meestal zal dat overbodig zijn, omdat de in den oven heerschende luclitstrooming de doeken vochtig genoeg houdt, zoodat de spijzen als het ware in een koelkast staan. U ziet het dus zóó gaat 't óók De koel- of ijskast blijft natuurlijk het ideaal, maar. de aanschaffing- is tegenwoordig voor de meeste huisvrouwen te duur en dan behelpt men zich op deze eenvoudige, heele- maal niet kostbare en toch vrijwel afdoende manier. 1. Luchtdicht afsluiten, in een bak met water zet ten zoo houdt men de melk frisch. 2. Het ijs blijft den heelen dag goed in een schotel, bestrooid met zout en toe gedekt met een wollen doek. 3. De boter houdt men op peil door middel van een bak met water en. twee bloempotten. 4. Een eenvoudige manier om gevulde flesschen koel te houden. 5. Het fornuis en ook de kachel kunnen dienst doen als koelkast.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 27