RESTVERWERKING CAls de rozen bloeien ZUINIGHEID met vlijt.... och ja, we weten het allemaal wel, het is zuinigheid en bezui nigen al wat de klok slaat en of wij willen of niet, wij moeten er allemaal aan mee doen, de een uit bittere noodzaak en de ander uit plichts gevoel. Er zijn huisvrouwen, die zoo zuinig zijn met het aanschaffen van nieuwe dingen, zelfs met het lioog- noodige, dat men ze van schrielheid zou kunnen betichten. Dit is een soort zuinigheid die de wijsheid bedriegt. Het gaat ermee als met de gezellige dikzak, die een vermageringskuur wou gaan doen en besloot geen suiker meer in koffie of thee te gebruiken. Zij hield er zich stipt aan maar. zij snoepte zooveel koekjes en andere zoetigheid bij haar kopje troost dat-er-geen-troost-meer-was, dat het effect van de door crvstallose vervangen suiker niet alleen nihil was, maar nog verre overtroffen werd Op deze wijze sparen vele huisvrouwen. Voor haar beteekent sparen niet doen, maar sparen is tweeledig er is een positieve en een nega tieve zijde aan. Sparen kan zijn vermijden van onnoodige uit gaven, maar moet tevens zijn het weldoordacht en voorzichtig besteden van voorraden. En nu doet het er al heel weinig toe of wij met voorraden bedoelen kleeren of eetwaren, rantsoen van gas en eleetriciteit of alleen maar persoonlijke energie en lichaamskracht, het verstandig en met overleg gebruiken van onze voorraden is zuinig heid in de beste beteekenis van het woord. Gemak kelijk f Neen, gemakkelijk is dit niet. Het botweg ver klaren ik neem. dit of dat maar niet is oneindig veel gemakkelijker dan het moeizaam overleggen hoe men datgene wat voorradig is op de zuinigste en meest rendeerende manier kan verwerken. Onder datgene wat voorradig is behooren in de allereerste plaats de dagelijks terugkeerende etens resten. Vooral als het warm en drukkend zomerweer is, is dit een ondankbare taak. Voor de meesten onzer hebben resten en over schotjes op allerlei gebied weinig aantrekkelijks en liet lijkt een moeilijke taak 0111 daarmede iets fleurigs tot stand te brengen. Toch is dit niet zoo heel moeilijk, als wij uitgaan van het standpunt het oog wil ook wat Natuurlijk is het niet moeilijk om een restantje onder de dubbele hoeveelheid nieuw materiaal weg te werken, maar dat is de bedoeling niet en daar is ook geen kunst aan De kunst is, om met zoo weinig mogelijk hulpmid delen overgeschoten restjes zoo smakelijk op te die nen, dat de huisgenooten er zich nauwelijks van bewust zijn dat het restantjes zijn. T aten wij eens aannemen dat er een halve bessen- sap-pudding is overgebleven. De bijbelioorende vanillesaus is allang op. Zoo'n koud restje pudding zonder saus op een onafgewasschen schotel vormt een allesbehalve aanlokkelijk gezicht. Iedereen bedankt. Zuchtend zet de huisvrouw liet vervelende restje maar weg. Volgenden dag hetzelfde spelletje- Als er geen alles verslindende jongensmagen in de buurt zijn, dan verdwijnt zoo'n restje gewoonlijk bij 't afval of moeder eet het tegen heug en meug op en kan voor de rest van haar leven geen bessensap-pud ding meer zien Wat kunnen wij er nu van maken Onze afbeel ding toont het u op sclioone glazen schoteltjes wordt het heele restant verdeeld, of telkens 'n één persoons-hapje gelegd. Een paar torentjes stijf ge klopt eiwit (wie het heel mooi wil doen kan, als het restant dat waard is, een achtste liter room door het eiwit kloppen, dan levert het veel meer uit) worden ter versiering aangebracht, een schijfje banaan wordt hier en daar ertusschen gelegd en een koekje ertus- schen gestoken en het onaanzienlijk restje is plots met behulp van een ei, een banaan en een paar biscuits tot iets fijns geworden. Wie een stuk droge cake over heeft, kan hiervan heerlijke taartjes maken zonder bakken, als er onver wachts theebezoek komt. Dunne ronde en vierkante plakjes worden met een scherp mes zoo netjes mogelijk uit het overgebleven stuk cake gesneden. Tusschen twee gelijke plakjes wordt een laag abri kozen- of aardbeien- of pruimenjam aangebracht, waarna men de dunne, gelijkvormige plakjes stevig op elkaar drukt. De hoogte wordt rondom heel dun met jam besmeerd, waarna men, zooals de afbeelding ver toont, het taartje tusschen duim en vingers aan vattend, de besmeerde diktezijde door chocolade strooisel of chocoladehagelslag wentelt. Van boven wordt het taartje bestreken met choco lade (men smelt hiertoe een reep chocolade in een pannetje met een eetlepel water)0111 de chocolade mooi glanzend te maken, heeft men ze slechts met een penseel gedoopt in gesneden eiwit te bestrij ken. Wie het heel mooi wil doen, bestrijkt de taartjes met glazuur en belegt ze met gehalveerde vruchtjes of hazelnooten, maar dan heeft het met rest- verwerking niets meer uitstaande Glazuur voor taarten maakt men van: 125gram poedersuiker, vermengd met een eiwit en enkele druppels citroensap. Glazuur wordt met een mes opgestreken. Op l et hoofdstuk Restverwerking komen wij bin nenkort nog nader terug. ALS de rozen bloeien zien wij somtijds hoe de bladeren geheel met een wit waas overtrokken worden. O, dat is niks dat is van de warmte, hoorden wij onlangs iemand be weren. Plantenkenners weten wel beter. Het zoogenaamde „wit" is een schimmelziekte, die men zeer zeker niet licht moet tellen. Zij, die gesteld zijn op een fraaien frisschen bloei van hun rozen, zullen zeker niet nalaten de noodige maat regelen te nemen. Wie met een sterk ver grootglas zoo'n aangetast blad bekijkt, ziet al gauw, dat het zoogenaamde waas een woekervorming is van allerlei witte draadjes, schimmeldraadjes, die zich met zuigorganen in de plant boren en daaraan de voedingssappen ont trekken. Wij zien dan bij zoo'n aangetaste plant weldra, hoe de bloei wordt gestuit, hoe bladeren verschrom pelen en de bloemen niet meer tot volle ontwikkeling geraken. Dit wit de meeldauwschimmel groeit als alle scliimmels zeer snel en is zeer hardnekkig. Bij de bestrijding moeten wij dan ook volharding en geduld betrachten. Een eenmalige besproei ing met een afweermiddel helpt lang niet voldoende. Ook hier geldtde aan houder wint. P. J. Schenk zegt hier omtrent in Floralia Stuiven met fijne zwavel is in alle gevallen doenlijk en zonder gevaar voor de planten, als we de zwavel niet in een dikke laag op haar organen strooien, maar er dun op stuiven, als zij droog zijn. Sproeien met een zwavelpreparaat, b.v. 1% Californische pap, gaat ook, maar niet op perziken, waarvan de bla deren kunnen lijden, noch op druiven, omdat de pap de vruchten besmeurt. Een oplossing van 2% zeep in water, waarin we een andere gieten van 0,1% salicylzuur in 1% brandspiritus, is goed voor rozen en meteen een middel tegen bladluizen. Yoor wie moeite heeft met de berekening van de hoeveelheden, zeg ik het nog eens anders 2 ons zeep wordt opgelost in 10 liter water en 10 gram salicyl zuur in 100 deciliter brandspiritus, -waarna beide oplossingen (koud) bijeen worden gevoegd. Stuif of sproei, liefst tegen den avond of op een dag zonder zon, en neem u voor, deze behandeling te herhalen, al ware het om de 8-14 dagen

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 36