RESTVERWERKING
CAls de rozen bloeien
ZUINIGHEID met vlijt.... och ja, we weten
het allemaal wel, het is zuinigheid en bezui
nigen al wat de klok slaat en of wij willen of
niet, wij moeten er allemaal aan mee doen,
de een uit bittere noodzaak en de ander uit plichts
gevoel.
Er zijn huisvrouwen, die zoo zuinig zijn met het
aanschaffen van nieuwe dingen, zelfs met het lioog-
noodige, dat men ze van schrielheid zou kunnen
betichten. Dit is een soort zuinigheid die de wijsheid
bedriegt.
Het gaat ermee als met de gezellige dikzak, die
een vermageringskuur wou gaan doen en besloot
geen suiker meer in koffie of thee te gebruiken. Zij
hield er zich stipt aan maar. zij snoepte zooveel
koekjes en andere zoetigheid bij haar kopje troost
dat-er-geen-troost-meer-was, dat het effect van de
door crvstallose vervangen suiker niet alleen nihil
was, maar nog verre overtroffen werd
Op deze wijze sparen vele huisvrouwen.
Voor haar beteekent sparen niet doen, maar
sparen is tweeledig er is een positieve en een nega
tieve zijde aan.
Sparen kan zijn vermijden van onnoodige uit
gaven, maar moet tevens zijn het weldoordacht en
voorzichtig besteden van voorraden.
En nu doet het er al heel weinig toe of wij met
voorraden bedoelen kleeren of eetwaren, rantsoen
van gas en eleetriciteit of alleen maar persoonlijke
energie en lichaamskracht, het verstandig en
met overleg gebruiken van onze voorraden is zuinig
heid in de beste beteekenis van het woord. Gemak
kelijk f
Neen, gemakkelijk is dit niet. Het botweg ver
klaren ik neem. dit of dat maar niet is oneindig
veel gemakkelijker dan het moeizaam overleggen
hoe men datgene wat voorradig is op de zuinigste
en meest rendeerende manier kan verwerken.
Onder datgene wat voorradig is behooren in de
allereerste plaats de dagelijks terugkeerende etens
resten.
Vooral als het warm en drukkend zomerweer is,
is dit een ondankbare taak.
Voor de meesten onzer hebben resten en over
schotjes op allerlei gebied weinig aantrekkelijks en
liet lijkt een moeilijke taak 0111 daarmede iets fleurigs
tot stand te brengen.
Toch is dit niet zoo heel moeilijk, als wij uitgaan
van het standpunt het oog wil ook wat
Natuurlijk is het niet moeilijk om een restantje
onder de dubbele hoeveelheid nieuw materiaal weg
te werken, maar dat is de bedoeling niet en daar is
ook geen kunst aan
De kunst is, om met zoo weinig mogelijk hulpmid
delen overgeschoten restjes zoo smakelijk op te die
nen, dat de huisgenooten er zich nauwelijks van
bewust zijn dat het restantjes zijn.
T aten wij eens aannemen dat er een halve bessen-
sap-pudding is overgebleven. De bijbelioorende
vanillesaus is allang op.
Zoo'n koud restje pudding zonder saus op een
onafgewasschen schotel vormt een allesbehalve
aanlokkelijk gezicht.
Iedereen bedankt.
Zuchtend zet de huisvrouw liet vervelende restje
maar weg.
Volgenden dag hetzelfde spelletje-
Als er geen alles verslindende jongensmagen in de
buurt zijn, dan verdwijnt zoo'n restje gewoonlijk bij
't afval of moeder eet het tegen heug en meug op en
kan voor de rest van haar leven geen bessensap-pud
ding meer zien
Wat kunnen wij er nu van maken Onze afbeel
ding toont het u op sclioone glazen schoteltjes
wordt het heele restant verdeeld, of telkens 'n één
persoons-hapje gelegd. Een paar torentjes stijf ge
klopt eiwit (wie het heel mooi wil doen kan, als het
restant dat waard is, een achtste liter room door het
eiwit kloppen, dan levert het veel meer uit) worden
ter versiering aangebracht, een schijfje banaan wordt
hier en daar ertusschen gelegd en een koekje ertus-
schen gestoken en het onaanzienlijk restje is plots
met behulp van een ei, een banaan en een paar
biscuits tot iets fijns geworden.
Wie een stuk droge cake over heeft, kan hiervan
heerlijke taartjes maken zonder bakken, als er onver
wachts theebezoek komt.
Dunne ronde en vierkante plakjes worden met een
scherp mes zoo netjes mogelijk uit het overgebleven
stuk cake gesneden.
Tusschen twee gelijke plakjes wordt een laag abri
kozen- of aardbeien- of pruimenjam aangebracht,
waarna men de dunne, gelijkvormige plakjes stevig
op elkaar drukt.
De hoogte wordt rondom heel dun met jam
besmeerd, waarna men, zooals de afbeelding ver
toont, het taartje tusschen duim en vingers aan
vattend, de besmeerde diktezijde door chocolade
strooisel of chocoladehagelslag wentelt.
Van boven wordt het taartje bestreken met choco
lade (men smelt hiertoe een reep chocolade in een
pannetje met een eetlepel water)0111 de chocolade
mooi glanzend te maken, heeft men ze slechts
met een penseel gedoopt in gesneden eiwit te bestrij
ken.
Wie het heel mooi wil doen, bestrijkt de taartjes
met glazuur en belegt ze met gehalveerde vruchtjes
of hazelnooten, maar dan heeft het met rest-
verwerking niets meer uitstaande
Glazuur voor taarten maakt men van: 125gram
poedersuiker, vermengd met een eiwit en enkele
druppels citroensap. Glazuur wordt met een mes
opgestreken.
Op l et hoofdstuk Restverwerking komen wij bin
nenkort nog nader terug.
ALS de rozen bloeien
zien wij somtijds
hoe de bladeren
geheel met een wit waas
overtrokken worden.
O, dat is niks dat is
van de warmte, hoorden
wij onlangs iemand be
weren.
Plantenkenners weten
wel beter.
Het zoogenaamde „wit"
is een schimmelziekte,
die men zeer zeker niet
licht moet tellen. Zij, die
gesteld zijn op een fraaien
frisschen bloei van hun
rozen, zullen zeker niet
nalaten de noodige maat
regelen te nemen.
Wie met een sterk ver
grootglas zoo'n aangetast
blad bekijkt, ziet al gauw,
dat het zoogenaamde waas
een woekervorming is van allerlei witte draadjes,
schimmeldraadjes, die zich met zuigorganen in de
plant boren en daaraan de voedingssappen ont
trekken.
Wij zien dan bij zoo'n aangetaste plant weldra,
hoe de bloei wordt gestuit, hoe bladeren verschrom
pelen en de bloemen niet meer tot volle ontwikkeling
geraken. Dit wit de meeldauwschimmel groeit
als alle scliimmels zeer snel en is zeer hardnekkig.
Bij de bestrijding moeten wij dan ook volharding
en geduld betrachten. Een eenmalige besproei
ing met een afweermiddel
helpt lang niet voldoende.
Ook hier geldtde aan
houder wint.
P. J. Schenk zegt hier
omtrent in Floralia
Stuiven met fijne zwavel
is in alle gevallen doenlijk
en zonder gevaar voor de
planten, als we de zwavel
niet in een dikke laag
op haar organen strooien,
maar er dun op stuiven,
als zij droog zijn. Sproeien
met een zwavelpreparaat,
b.v. 1% Californische pap,
gaat ook, maar niet op
perziken, waarvan de bla
deren kunnen lijden, noch
op druiven, omdat de pap
de vruchten besmeurt.
Een oplossing van 2%
zeep in water, waarin we
een andere gieten van 0,1% salicylzuur in 1%
brandspiritus, is goed voor rozen en meteen een
middel tegen bladluizen.
Yoor wie moeite heeft met de berekening van de
hoeveelheden, zeg ik het nog eens anders 2 ons zeep
wordt opgelost in 10 liter water en 10 gram salicyl
zuur in 100 deciliter brandspiritus, -waarna beide
oplossingen (koud) bijeen worden gevoegd.
Stuif of sproei, liefst tegen den avond of op een
dag zonder zon, en neem u voor, deze behandeling
te herhalen, al ware het om de 8-14 dagen