OVERLEG IS HET
HALVE WERK!
KOLYNOS
YARDLEY LAVENDER
(pattflavitt
HERSTELT DE NATUURLIJKE BLANKHEID VAN
BESLAGEN TANDEN—SNEL
ONZE INMAAK IN
SEPTEMBER
ii
T msmus
37
OVERLEG is 't halve
werk, dat weten we
allemaal, dat hebben
we honderdmaal gehoord
en misschien zelf tegen
anderen gezegd.
Maar waarom bren
gen zoovelen van ons deze
waarheid dan niet in toe
•A t1
Nu er tegenwoordig zoo
veel huisvrouwen zijn, die
het zonder personeel moe
ten stellen, nu lijkt het ons
van belang eens 'n praatje
te houden over den afwasch
of, zooals dat in de keuken
termen heet, „de vaat."
Vaten wasschen vinden
de meeste huisvrouwen een
van de naarste werkjes.
Wanneer we eens nagaan,
hoeveel onnoodige energie
op aanrecht of tafel staan
te wachten om opgeborgen
te worden
Dadelijk na gebruik zei
ik de dingen weer op hun
plaats in de kast.
Terwijl het eten aan 't
koken is, wasch ik den thee
boel van 's middags om.
zoodat het theeblad vooi
\s avonds al weer klaar
staat.
En dan nog iets: als 't
eten in de schalen gedaan
is, worden die op 'n hoekje
van de kachel of in den oven
of op een petroleumpitje
gezet en maak ik aller
eerst dadelijk de pannen
schoon. Drie stukseen
aardappelen-, een vleeseh
en een groentepan. Soep
eten we alleen Zondags.
er verspild wordt bij de kilometers, die Het toetje is of een pudding, die van
de huisvrouw daarbij in den loop der tevoren gestort wordt, of een toespijs
tijden aflegt, dan verbaast het ons, in een vuurvast schaaltje, dat zoo
dat de moderne vrouw slechts bij uit- naar binnen gaat. Dus drie pannen,
zondering efficiency toepast in het Ze hebben geen tijd om aan te koekon,
huishouden. ze zijn meteen schoon en worden op-
En dat dit niet onmogelijk is, bewijst geborgen,
ons de jeugdige huisvrouw bij wie wij Een ketel met heet water moet steeds
onlangs op bezoek waren. klaar staan.
„Overleg is het halve werk" be- Als ik de etensborden en schalen naar
gon ons gastvrouwtje „en" ging zij de keuken breng en het toetje ga halen,
met nadruk voort toen zij ons superieure zet ik meteen de vette borden en de
glimlachje van ja-dat-kennen-we ge- vorken en lepels in een kom met kokend
waar werd, „ik zal het je bewijzen." water. Heusch, het is enkel routine, je
Het ergste als je geen dienstbode doet het hoe langer hoe vlugger,
hebt is, om na tafel in een rommelige Net als met het omwasschen zelf
keuken te komen met vuile pannen en het onafgewasschen gebruikte gerei
potten. Welnu, als de keuken aan kant staat links, de omwaschbak in het mid-
is voor het maal naar binnen gebracht den en de afdruipbak rechts,
wordt, dan is het niet half zoo erg. En Daarnaast staat het mandje voorgla-
dat kan heusch heel goed. Waarom moet zen en zilver.
er, als 't eten al lang op tafel staat, in Alles zoo beknopt mogelijk en geen
de keuken nog steeds een zoutpot, een stap meer dan noodig is.
boterpot, een busje met kaneel, een Verdient deze wijze van te werk gaan
nootmuskaatraspje of een koolschaa.f geen aanbeveling Ons dunkt van wel
Postelein
(Nu wordt de postelein ingemaakt,
omdat najaarspostelein minder slinkt
dan voorjaarspostelein).
Voor 6 glazen van 1 Liter neemt men
6 K.G. postelein.
Gebruik niet te jonge postelein, daar
aan is weinig smaak.
Postelein uitzoeken, d.w.z. gras en
onkruid verwijderen, tegelijkertijd de Dinsdag
worteltjes en de ondereinden der stelen
afsnijden en wegdoen. Men kan de pos
telein in tweeën snijden voor 't koken,
doch dit is niet noodig.
De postelein zuiver wasschen, zonder
water 15 minuten koken, laten uitdrui
pen op een vergiet.
De glazen vullen en aanvullen met
posteleinvocht en 2 uur steriliseeren.
Zij worden heel ingemaakt. Men vult
de glazen met de kwetsen, stevig op
elkaar passend tot 2 c.M. onder den
rand, kookt de suikerstroop en vult de
glazen tot de vruchten onder de stroop
staan. Sluit de glazen en steriliseer 20
minuten bij 80 graden.
Wat zullen we eten?
Maandag
Woensdag:
Donderdag
Kwetsen
Voor 3 Liter-glazen neemt men 2 K.G.
kwetsen, 1 Liter water en 300 gr. suiker.
(Een donkerblauwe, hoekige pruim,
bijna zonder smaak, die met het inma
ken geur en smaak verkrijgt).
De kwetsen worden gewasschen en
met een sclioonen doek afgedroogd.
Vrijdag:
Zaterdag
Zondag
Kalfsvleeschresten met ker-
ry'saus en tomatensla.
Droge rijst met gestoofde
pruimen.
Schapenlapjes met Chinee-
sche kool.
Broodpudding met abriko
zensaus.
Runderrolletjes m. andijvie.
Appelvla.
Gehakt met gestoofde prei.
Gestoofde peren onder gries
brij met in den oven gebak
ken eiwittorentjes.
Garnalen -eroquetjes.
Gekookte schol met zun
saus. Gemberpudding.
Bruine boonen met spek
Jan in den zak.
Tomatensoep.
Gebraden piepkuikens met
sla.
Rijstpudding met bitter
koekjes.
De beschaafde vrouw apprecieert
reeds jarenlang den bijzonderen
frisschen geur van Yard ley Lavender.
Yardley Lavender is het geschikte
parfum voor elke gelegenheid, den
geheelen dag en 's avonds ook.
Lavender Water f0.90 tot f9.70. Lavender
Soap, DE LUXE ZEEP f 0.25, f 0.50 en
stuk. Talcpoeder f0.80. Facepowder f0.75
en fl.30. Badzout f 1.85 tot f5.60. Shampoo
f0.20 per pakje.
Importeurs:
J. Beijers Co., Groeneweg je 97, Den Haag
YARDLEY
3 3 OLD
OND STREET
LONDON
Als U Uw kind de
schooltasch geeft,
geef haar dan ook een bescherming mee tegen
het besmettingsgevaar op school en op weg
daarheen 1 Geef haar een Panflavin-pastille
Panflavin-pastilles desinfecteeren mond en keel
en voorkomen besmetting.
Begin Uw tanden met Kolynos te poetsen.
Let eens op, hoe spoedig de leelijke gele
aanslag verdwijnt en de natuurlijke blank
heid van Uw tanden weer hersteld is.
Kolynos vernietigt de mondbacteriën,
die leelijke tanden en tandbederf veroor
zaken. Probeert Kolynos. In Uw eigen
spiegel zult U het verschil bemerken. En
Uw vrienden zien het, wanneer U glim
lacht.
TANDCREAM