OVERLEG IS HET HALVE WERK! KOLYNOS YARDLEY LAVENDER (pattflavitt HERSTELT DE NATUURLIJKE BLANKHEID VAN BESLAGEN TANDEN—SNEL ONZE INMAAK IN SEPTEMBER ii T msmus 37 OVERLEG is 't halve werk, dat weten we allemaal, dat hebben we honderdmaal gehoord en misschien zelf tegen anderen gezegd. Maar waarom bren gen zoovelen van ons deze waarheid dan niet in toe •A t1 Nu er tegenwoordig zoo veel huisvrouwen zijn, die het zonder personeel moe ten stellen, nu lijkt het ons van belang eens 'n praatje te houden over den afwasch of, zooals dat in de keuken termen heet, „de vaat." Vaten wasschen vinden de meeste huisvrouwen een van de naarste werkjes. Wanneer we eens nagaan, hoeveel onnoodige energie op aanrecht of tafel staan te wachten om opgeborgen te worden Dadelijk na gebruik zei ik de dingen weer op hun plaats in de kast. Terwijl het eten aan 't koken is, wasch ik den thee boel van 's middags om. zoodat het theeblad vooi \s avonds al weer klaar staat. En dan nog iets: als 't eten in de schalen gedaan is, worden die op 'n hoekje van de kachel of in den oven of op een petroleumpitje gezet en maak ik aller eerst dadelijk de pannen schoon. Drie stukseen aardappelen-, een vleeseh en een groentepan. Soep eten we alleen Zondags. er verspild wordt bij de kilometers, die Het toetje is of een pudding, die van de huisvrouw daarbij in den loop der tevoren gestort wordt, of een toespijs tijden aflegt, dan verbaast het ons, in een vuurvast schaaltje, dat zoo dat de moderne vrouw slechts bij uit- naar binnen gaat. Dus drie pannen, zondering efficiency toepast in het Ze hebben geen tijd om aan te koekon, huishouden. ze zijn meteen schoon en worden op- En dat dit niet onmogelijk is, bewijst geborgen, ons de jeugdige huisvrouw bij wie wij Een ketel met heet water moet steeds onlangs op bezoek waren. klaar staan. „Overleg is het halve werk" be- Als ik de etensborden en schalen naar gon ons gastvrouwtje „en" ging zij de keuken breng en het toetje ga halen, met nadruk voort toen zij ons superieure zet ik meteen de vette borden en de glimlachje van ja-dat-kennen-we ge- vorken en lepels in een kom met kokend waar werd, „ik zal het je bewijzen." water. Heusch, het is enkel routine, je Het ergste als je geen dienstbode doet het hoe langer hoe vlugger, hebt is, om na tafel in een rommelige Net als met het omwasschen zelf keuken te komen met vuile pannen en het onafgewasschen gebruikte gerei potten. Welnu, als de keuken aan kant staat links, de omwaschbak in het mid- is voor het maal naar binnen gebracht den en de afdruipbak rechts, wordt, dan is het niet half zoo erg. En Daarnaast staat het mandje voorgla- dat kan heusch heel goed. Waarom moet zen en zilver. er, als 't eten al lang op tafel staat, in Alles zoo beknopt mogelijk en geen de keuken nog steeds een zoutpot, een stap meer dan noodig is. boterpot, een busje met kaneel, een Verdient deze wijze van te werk gaan nootmuskaatraspje of een koolschaa.f geen aanbeveling Ons dunkt van wel Postelein (Nu wordt de postelein ingemaakt, omdat najaarspostelein minder slinkt dan voorjaarspostelein). Voor 6 glazen van 1 Liter neemt men 6 K.G. postelein. Gebruik niet te jonge postelein, daar aan is weinig smaak. Postelein uitzoeken, d.w.z. gras en onkruid verwijderen, tegelijkertijd de Dinsdag worteltjes en de ondereinden der stelen afsnijden en wegdoen. Men kan de pos telein in tweeën snijden voor 't koken, doch dit is niet noodig. De postelein zuiver wasschen, zonder water 15 minuten koken, laten uitdrui pen op een vergiet. De glazen vullen en aanvullen met posteleinvocht en 2 uur steriliseeren. Zij worden heel ingemaakt. Men vult de glazen met de kwetsen, stevig op elkaar passend tot 2 c.M. onder den rand, kookt de suikerstroop en vult de glazen tot de vruchten onder de stroop staan. Sluit de glazen en steriliseer 20 minuten bij 80 graden. Wat zullen we eten? Maandag Woensdag: Donderdag Kwetsen Voor 3 Liter-glazen neemt men 2 K.G. kwetsen, 1 Liter water en 300 gr. suiker. (Een donkerblauwe, hoekige pruim, bijna zonder smaak, die met het inma ken geur en smaak verkrijgt). De kwetsen worden gewasschen en met een sclioonen doek afgedroogd. Vrijdag: Zaterdag Zondag Kalfsvleeschresten met ker- ry'saus en tomatensla. Droge rijst met gestoofde pruimen. Schapenlapjes met Chinee- sche kool. Broodpudding met abriko zensaus. Runderrolletjes m. andijvie. Appelvla. Gehakt met gestoofde prei. Gestoofde peren onder gries brij met in den oven gebak ken eiwittorentjes. Garnalen -eroquetjes. Gekookte schol met zun saus. Gemberpudding. Bruine boonen met spek Jan in den zak. Tomatensoep. Gebraden piepkuikens met sla. Rijstpudding met bitter koekjes. De beschaafde vrouw apprecieert reeds jarenlang den bijzonderen frisschen geur van Yard ley Lavender. Yardley Lavender is het geschikte parfum voor elke gelegenheid, den geheelen dag en 's avonds ook. Lavender Water f0.90 tot f9.70. Lavender Soap, DE LUXE ZEEP f 0.25, f 0.50 en stuk. Talcpoeder f0.80. Facepowder f0.75 en fl.30. Badzout f 1.85 tot f5.60. Shampoo f0.20 per pakje. Importeurs: J. Beijers Co., Groeneweg je 97, Den Haag YARDLEY 3 3 OLD OND STREET LONDON Als U Uw kind de schooltasch geeft, geef haar dan ook een bescherming mee tegen het besmettingsgevaar op school en op weg daarheen 1 Geef haar een Panflavin-pastille Panflavin-pastilles desinfecteeren mond en keel en voorkomen besmetting. Begin Uw tanden met Kolynos te poetsen. Let eens op, hoe spoedig de leelijke gele aanslag verdwijnt en de natuurlijke blank heid van Uw tanden weer hersteld is. Kolynos vernietigt de mondbacteriën, die leelijke tanden en tandbederf veroor zaken. Probeert Kolynos. In Uw eigen spiegel zult U het verschil bemerken. En Uw vrienden zien het, wanneer U glim lacht. TANDCREAM

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 37