DE HANDEN VAN DE HUISVROUW AFGEKEKEN VAN DEN KOK Voor de keuken 36 DE huisvrouw zonder dienstbode weet ervan mee te praten. Nietwaar mevrouwtje. i Je handen gaan er zoo vreeselijk uitzien op den duur. Rood en gebarsten en met klo ven, waarin al het vuil zich hardnekkig nestelt, zoodat zeep noch borstel meer helpen. Het is of je handen vettig worden en glimmen gaan, of er altijd ook na het wasschen een keukenluchtje aan blijft hangen Zijdie voldoende hulp hebben voor 't ruwe werk, hebben gemakkelijk praten, maar je moet er maar voor staan En het ergste is. er is niets aan te doen Wacht eens evenzóó erg is het niet gelukkig: er is wel degelijk iets aan te doen. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Ja maar hoe moeten wij het aanleggen om de sporen te voorkomen die ruw werk op onze handen achterlaat Vaten wasschen, ramen lappen, koken, de wasch doen hoeveel dames, die er nog niet eens zoo heel lang geleden niet aan gedacht zouden hebben deze werkzaamheden zelf te verlichten, moeten nu niet de handen uit de mouwen steken en geducht aan pakken Maar men kan de ramen door glazenwasschers laten doen en de wasch buitenshuis geven en van den kok eten opperde onlangs een modern, pasgetrouwd vrouwtje. Natuurlijk, dat kan men, mits.... men daar het geld voor heeft. Iedere ervaren huisvrouw weet, dat er nu eenmaal niets, maar dan ook niets zoo doeltreffend zuinig werkt in een huishouden als de arbeid, door de vrouw des huizes zelf verricht. En zal de glazenwasscher ook binnenskamers uw vuile ramen lappen En zal de kok zich druk maken over de doelmatigste manier van rest verwerking En zal de waseliman met zoo'n oneindige zorg dat halfversleten goed wasschen, opdat het nog een paar maal mee zal kunnen Neenwij weten wel beter! Zelf doen is het parool voor wie werkelijk zuinig wil of moet zijn, en wie zelf doet. krijgt vuile handen, daar is nu eenmaal niets aan te doen. Zaak is liet 0111 deze onherroepelijke gevolgen tot een zoo klein mogelijken schadepost terug te brengen, zoo ze al niet geheel en al te vermijden zijn. Het ergste klagen huisvrouwen meestal over roode, ruwe en gesprongen handen, over afgebroken nagels en over het bijna niet te verwijderen huisvuil, dat in de groeven der handen komt. Een huisvrouw is iemand, die altijd haast heeft en dikwijls boos is.. ..schreef eens een klein jongetje in zijn opstel. Vleiend voor de doorsnee-huisvrouw is dit niet, maar. uit den mond der kinderen hoort men de waarheid. Een echte huisvrouw rept zich inder daad meestal om klaar te zijn, omdat er dan altijd weer ergens een onafgedaan werkje, dat bleef liggen, op haar wacht. Door die haast gunt zij zich geen of nauwelijks tijd om de handen behoorlijk af te drogen. Slecht afgedroogde handen zijn een bron van veel narigheid. Rheumatiek, barsten, kloven en een roode, ruwe huid zijn er het gevolg van. De huisvrouw zorge ervoor, dat zij naast den meestal halfnatten handdoek, die naast den gootsteen hangt ten gebruike voor iedereen, nog een drogen handdoek, liefst een ruwen badhanddoek, voor eigen gebruik bij de hand heeft. Wie er een beetje op let, kan ook heel goed voorkomen, dat de handen aan al te snelle en groote temperatuursverschillen worden blootgesteld. Het is volstrekt niet noodig 0111 onmiddellijk nadat men in koud water heeft gewerkt de handen in heet zeepsop te steken en omgekeerd, ook ga men niet met handen nog dampend van warm water in de koude buitenlucht zonder ze eerst behoorlijk te hebben af gedroogd. Barsten en kloven in de nagels worden veroorzaakt door droogte. Hiertegen helpt het insmeren met vet. Ook tegen velletjes rond de nagels en aan de vingertoppen helpt dit. Heeft men een bijzonder vuil werkje te doen, dan zette men de nagels tevoren eerst met kracht in zachte zeep. De ruimte onder den nagel wordt gevuld met de zachte substantie, welke het toetreden van vuil ver hindert. Een gemakkelijk huismiddeltje tegen gebarsten nagels is het volgendeMen maakt een dik papje van puimsteenpoeder met olijfolie en brengt dit na gedanen arbeid op de nagels. Dit laat men er vijf a zes minuten opzitten. Vervolgens afwasschen met warm water en vette zeep en de vingertoppen insmeren met olijfolie zonder puimsteenpoeder. Met een schaar mogen wij eigenlijk nooit aan de nagels komen deze worden gevijld in den juisten vorm en wel speciaal met een stukje daartoe geëigend handschuurpapier. Tegen vochtige, klamme handen helpt een dagelijkseh bad van een half uur in ge wone bakkerszemelen. Het baden van de handen in karnemelk, het in smeren met glycerine, het weeken van de handen in lauw zeepsop zijn allemaal eenvoudige middelen, waarvan men echter slechts bij voortduring resultaat mag verwachten. Wie slechts een enkele maal wat zorg aan de han den besteedt, zal niet kunnen voorkomen, dat zij rood en ruw worden. Ëen beetje onderhoud en zorg dage lijks loont echter de moeite. De aanhouder wint moet de eerste vijf minuten het schoteltje dichtge- dekt in den oven zetten. Ten slotte nog een goede raadgeving tegen den wintertijd, die immers kooltijd is als gij u voor een groot gedeelte wilt vrijwaren tegen de onaangename lucht van gekookte kool in huis, doe dan een sneetje geroosterd brood in het kookwater bij de kool. Wai zullen we eien Maandag: Spinazie met zakeieren en mager gekookt spek. Griesbrij. Dinsdag: Gebakken lever met Chineesehe kool. Gebraden appelen met stroop. Woensdag: Stamppot van snij -en witte boo - nen met rookworst. Stoofperen. DonilerdagKlapstuk met koolrolletjes met rijst en kerrysaus. Appelpudding met vanillesaus. Vrijdag: Kaassouflé. Gebakken schelviscli met toma ten, gevuld met gefruite uien en rijst. Rijstcroquetjes' met frambozen saus. Zaterdag: Jachtschotel. Gestoofde pruimen. Zondag: Bouillon met ei. llazepeper. V ruchtentaart je. HET ideaal van de huis vrouw, die zelf kookt, is altijd om dat fijne smaakje, het zoogenaamde „kokssmaakje", te geven a: 1 de gerechten, die zij toebereidt. 0" de doorgewinterde keu kenprinsessen en koks be zitten vaak van die kleine geheimpjes, die zij angst vallig voor zich houden. Is dat alles. vraagt het onervaren kookstertje zich dikwijls af, als zij toe vallig achter zoo'n trucje komt. Maar van zoo'n schijnbaar onbelangrijke kleinigheid hangt maar al te vaak het bijzondere succes van een schotel af. Het zijn kleinigheden, maar.... het is maar een weet Wij zullen er hier eenige Verklappen De meeste huisvrouwen snijden soepgroenten fijn en laten ze in den bouillon mee gaar koken. Probeert het eens op de volgende manier Hak de soepgroente fijn en smoor ze in een eet lepel roomboter gedurende 5 a 6 minuten en voeg ze eerst dan bij den bouillon. De peterselie wordt fijngehakt en niet rneege- kookt, doch pas op het moment van opdienen dooi de soep geroerd. Bind voorts de soep met twee eetlepels sago (ge rekend op een volle terrine). Gebraden kip krijgt een geheel aparten geur, wan neer men, nadat de kip mooi goudgeel is gebraden aan alle kanten, een pond fijne groente, waaronder een paar gesneden cham pignons, rauw toevoegt en laat meesmoren. Wanneer wij viseh stoven in een vuurvasten schotel in den oven, staat het zoo aardig, wanneer daar omheen een rand mooie, gelijke aardappeltjes met inooie, bruine korstjes gevlijd ligt, maar bij som migen komen de tevoren gekookte aardappelen als moes uit den oven, terwijl bij anderen, die ze er rauw indoen, de aardappels ongaar op tafel komen. Het is alweer het ei van Columbus de kok kookt ze een paar minuten slechts en schept ze dan half gaar in den vuurvasten schotel, de oven doet de rest Nog iets wie vlugger dan anders een mooi bruin korstje wil hebben op een schoteltje in den oven,

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 34