DE HANDEN VAN DE
HUISVROUW
AFGEKEKEN VAN DEN KOK
Voor de keuken
36
DE huisvrouw zonder dienstbode weet ervan
mee te praten. Nietwaar mevrouwtje. i
Je handen gaan er zoo vreeselijk uitzien op
den duur. Rood en gebarsten en met klo
ven, waarin al het vuil zich hardnekkig nestelt,
zoodat zeep noch borstel meer helpen.
Het is of je handen vettig worden en glimmen gaan,
of er altijd ook na het wasschen een keukenluchtje
aan blijft hangen
Zijdie voldoende hulp hebben voor 't ruwe werk,
hebben gemakkelijk praten, maar je moet er maar
voor staan En het ergste is. er is niets aan te
doen
Wacht eens evenzóó erg is het niet gelukkig:
er is wel degelijk iets aan te doen. Ook hier geldt:
voorkomen is beter dan genezen. Ja maar hoe
moeten wij het aanleggen om de sporen te voorkomen
die ruw werk op onze handen achterlaat
Vaten wasschen, ramen lappen, koken, de wasch
doen hoeveel dames, die er nog niet eens zoo heel
lang geleden niet aan gedacht zouden hebben deze
werkzaamheden zelf te verlichten, moeten nu niet
de handen uit de mouwen steken en geducht aan
pakken
Maar men kan de ramen door glazenwasschers
laten doen en de wasch buitenshuis geven en van den
kok eten opperde onlangs een modern, pasgetrouwd
vrouwtje.
Natuurlijk, dat kan men, mits.... men daar het
geld voor heeft.
Iedere ervaren huisvrouw weet, dat er nu eenmaal
niets, maar dan ook niets zoo doeltreffend zuinig
werkt in een huishouden als de arbeid, door de
vrouw des huizes zelf verricht.
En zal de glazenwasscher ook binnenskamers uw
vuile ramen lappen En zal de kok zich druk maken
over de doelmatigste manier van rest verwerking
En zal de waseliman met zoo'n oneindige zorg dat
halfversleten goed wasschen, opdat het nog een paar
maal mee zal kunnen Neenwij weten wel beter!
Zelf doen is het parool voor wie werkelijk zuinig
wil of moet zijn, en wie zelf doet. krijgt vuile
handen, daar is nu eenmaal niets aan te doen.
Zaak is liet 0111 deze onherroepelijke gevolgen tot
een zoo klein mogelijken schadepost terug te brengen,
zoo ze al niet geheel en al te vermijden zijn.
Het ergste klagen huisvrouwen meestal over roode,
ruwe en gesprongen handen, over afgebroken nagels
en over het bijna niet te verwijderen huisvuil, dat
in de groeven der handen komt.
Een huisvrouw is iemand, die altijd haast heeft
en dikwijls boos is.. ..schreef eens een klein jongetje
in zijn opstel.
Vleiend voor de doorsnee-huisvrouw is dit niet,
maar. uit den mond der kinderen hoort men
de waarheid. Een echte huisvrouw rept zich inder
daad meestal om klaar te zijn, omdat er dan altijd
weer ergens een onafgedaan werkje, dat bleef liggen,
op haar wacht.
Door die haast gunt zij zich geen of nauwelijks
tijd om de handen behoorlijk af te drogen.
Slecht afgedroogde handen zijn een bron van veel
narigheid. Rheumatiek, barsten, kloven en een roode,
ruwe huid zijn er het gevolg van. De huisvrouw zorge
ervoor, dat zij naast den meestal halfnatten handdoek,
die naast den gootsteen hangt ten gebruike voor
iedereen, nog een drogen handdoek, liefst een ruwen
badhanddoek, voor eigen gebruik bij de hand heeft.
Wie er een beetje op let, kan ook heel goed
voorkomen, dat de handen aan al te snelle en
groote temperatuursverschillen worden blootgesteld.
Het is volstrekt niet noodig 0111 onmiddellijk nadat
men in koud water heeft gewerkt de handen in heet
zeepsop te steken en omgekeerd, ook ga men niet met
handen nog dampend van warm water in de koude
buitenlucht zonder ze eerst behoorlijk te hebben af
gedroogd.
Barsten en kloven in de nagels worden veroorzaakt
door droogte. Hiertegen helpt het insmeren met
vet. Ook tegen velletjes rond de nagels en aan de
vingertoppen helpt dit.
Heeft men een bijzonder vuil werkje te doen, dan
zette men de nagels tevoren eerst met kracht in
zachte zeep.
De ruimte onder den nagel wordt gevuld met de
zachte substantie, welke het toetreden van vuil ver
hindert.
Een gemakkelijk huismiddeltje tegen gebarsten
nagels is het volgendeMen maakt een dik papje
van puimsteenpoeder met olijfolie en brengt dit na
gedanen arbeid op de nagels. Dit laat men er vijf a
zes minuten opzitten. Vervolgens afwasschen met
warm water en vette zeep en de vingertoppen
insmeren met olijfolie zonder puimsteenpoeder. Met
een schaar mogen wij eigenlijk nooit aan de nagels
komen deze worden gevijld in den juisten vorm
en wel speciaal met een stukje daartoe geëigend
handschuurpapier. Tegen vochtige, klamme handen
helpt een dagelijkseh bad van een half uur in ge
wone bakkerszemelen.
Het baden van de handen in karnemelk, het in
smeren met glycerine, het weeken van de handen
in lauw zeepsop zijn allemaal eenvoudige middelen,
waarvan men echter slechts bij voortduring resultaat
mag verwachten.
Wie slechts een enkele maal wat zorg aan de han
den besteedt, zal niet kunnen voorkomen, dat zij rood
en ruw worden. Ëen beetje onderhoud en zorg dage
lijks loont echter de moeite.
De aanhouder wint
moet de eerste vijf minuten het schoteltje dichtge-
dekt in den oven zetten.
Ten slotte nog een goede raadgeving tegen den
wintertijd, die immers kooltijd is als gij u voor een
groot gedeelte wilt vrijwaren tegen de onaangename
lucht van gekookte kool in huis, doe dan een sneetje
geroosterd brood in het kookwater bij de kool.
Wai zullen we eien
Maandag: Spinazie met zakeieren en mager
gekookt spek. Griesbrij.
Dinsdag: Gebakken lever met Chineesehe
kool.
Gebraden appelen met stroop.
Woensdag: Stamppot van snij -en witte boo -
nen met rookworst.
Stoofperen.
DonilerdagKlapstuk met koolrolletjes met
rijst en kerrysaus.
Appelpudding met vanillesaus.
Vrijdag: Kaassouflé.
Gebakken schelviscli met toma
ten, gevuld met gefruite uien en
rijst.
Rijstcroquetjes' met frambozen
saus.
Zaterdag: Jachtschotel.
Gestoofde pruimen.
Zondag: Bouillon met ei.
llazepeper.
V ruchtentaart je.
HET ideaal van de huis
vrouw, die zelf kookt,
is altijd om dat fijne
smaakje, het zoogenaamde
„kokssmaakje", te geven
a: 1 de gerechten, die zij
toebereidt.
0" de doorgewinterde keu
kenprinsessen en koks be
zitten vaak van die kleine
geheimpjes, die zij angst
vallig voor zich houden.
Is dat alles. vraagt
het onervaren kookstertje
zich dikwijls af, als zij toe
vallig achter zoo'n trucje
komt. Maar van zoo'n
schijnbaar onbelangrijke
kleinigheid hangt maar al te
vaak het bijzondere succes van een schotel af.
Het zijn kleinigheden, maar.... het is maar een
weet
Wij zullen er hier eenige Verklappen
De meeste huisvrouwen snijden soepgroenten fijn
en laten ze in den bouillon mee gaar koken.
Probeert het eens op de volgende manier
Hak de soepgroente fijn en smoor ze in een eet
lepel roomboter gedurende 5 a 6 minuten en voeg
ze eerst dan bij den bouillon.
De peterselie wordt fijngehakt en niet rneege-
kookt, doch pas op het
moment van opdienen dooi
de soep geroerd.
Bind voorts de soep met
twee eetlepels sago (ge
rekend op een volle terrine).
Gebraden kip krijgt een
geheel aparten geur, wan
neer men, nadat de kip
mooi goudgeel is gebraden
aan alle kanten, een pond
fijne groente, waaronder
een paar gesneden cham
pignons, rauw toevoegt
en laat meesmoren.
Wanneer wij viseh stoven
in een vuurvasten schotel
in den oven, staat het
zoo aardig, wanneer daar
omheen een rand mooie, gelijke aardappeltjes met
inooie, bruine korstjes gevlijd ligt, maar bij som
migen komen de tevoren gekookte aardappelen als
moes uit den oven, terwijl bij anderen, die ze er rauw
indoen, de aardappels ongaar op tafel komen.
Het is alweer het ei van Columbus de kok kookt
ze een paar minuten slechts en schept ze dan half
gaar in den vuurvasten schotel, de oven doet de
rest
Nog iets wie vlugger dan anders een mooi bruin
korstje wil hebben op een schoteltje in den oven,