ZINDELIJK.... ZUINIG EN
VOEDZAAM KOKEN
Wat eten we?
DIT opschrift zal menigeen onwillekeurig doen
vragen wat daarmee bedoeld wordt. Ik wil
maar meteen met de deur in huis vallen, wat
in dit geval is met het fornuis en wel met
het electrisch fornuis, in de keuken. Hierover ga ik
u vertellen, omdat het electrisch koken geheel vol
doet aan het opschrift, terwijl het juist nu midden
in de belangstelling van de huisvrouw staat, zoodra
zij er iets van gehoord of gezien heeft. Vooral dit
laatste is afdoende, want wie op een kookdemon
stratie is geweest of bij een kennis zoo heeft zien
koken, die laat deze kookwijze niet meer los. Als
zij dan bedenkt, hoeveel moeite en zorgen thuis de
etenbereiding van haar vergt, hoe zij voortdurend
moet opletten of de vlam niet. te hoog of te laag is,-
of de gerechten niet aanbranden, dat zij de vlainmen-
fornuizen of stellen altijd zorgvuldig moet reinigen,
poetsen of potlooden, dat de pannen van binnen
aangezet en van buiten zwartig zijn, waardoor het
vatenWasschen een naar werk is, zoodat zij eiken
dag er weer tegen opziet, dat de pannen door de
verterende vlam en door het schuren zoo slijten,
dan denkt zij aan Mar, die met dit alles niets meer
te maken heeft, want het electrisch koken veroor
zaakt al deze ongerieven niet. Daarbij komt nog,
dat elk vlammenvuur verbrandingsgassen ver
spreidt en bovendien soms walm en roet. Tijdens het
etenkoken moet men dan ook voor een goede lucht-
ververscliing zorgen, want die gassen kunnen na-
deelig op onze longen inwerken. Elke week moet
de keuken duchtig gezeepsopt, want elke vlam
veroorzaakt een vettigen aanslag op alle gereed
schappen, die wij in de keuken opgehangen hebben.
De ramen worden dof, als wij ze niet geregeld schoon
maken de gordijntjes er-voor moeten vaak in de
tobbe, want na enkele maanden zijn ze groezelig.
Hoe kan het ook anders, wanneer wij dagelijks
ondervinden, dat de keuken onder het koken vochtig
wordt, dus ook de gordijnen, terwijl tegelijkertijd
de vlam gassen afscheidt, al zijn die niet zichtbaar.
Reeds deze beide genoemde factoren, die bij het
electrisch koken uitgesloten zijn, maken dat deze
methode een grooten voorsprong kreeg boven het
koken op vlammenvuur. Hygiëne en tijdbesparing
zijn werkelijkheden, die elke huisvrouw met beide
handen aangrijpt, om in haar huishouding toe te
passen. Niemand laat zich een vooruitgang ont
nemen. Heel jammer, dat het publiek meent, dat
het electrisch koken te duur is. Men denkt dan hierbij
altijd aan den hoogen prijs, dien men voor het licht
betaalt. Vanzelfsprekend zon die prijs te hoog zijn
voor het koken. Daarvoor echter hebben de Maat
schappijen het vastrecht in het leven geroepen,
waar de prijs buiten de vastrecht-som steeds varieert
tusschen 3 en 5 cent per kWh. Deze vastrecht-som
wordt berekend naar het lichtverbruik in afgeloopen
jaren, zoodat de liehtrekening nagenoeg dezelfde
blijft. Maar alle stroom, die daarboven wordt ge
bruikt, is tegen dien lagen prijs. Daardoor en dooi
de kookmethode, waar ik dadelijk over zal spreken,
is het electrisch koken inderdaad niet duur. Overi
gens moest eigenlijk niemand ingaan op het oordeel
van „MEN", zonder zichzelf te overtuigen
Dank zij die nieuwe tarieven voor het huishoude
lijk gebruik, nagenoeg overal in ons land toegepast,
heeft het electrisch koken zich zeer snel verspreid.
Omdat in de praktijk is gebleken, dat het niet duur
is, wordt het gedaan in gezinnen met kleine inko
mens, niet alleen in óns land, maar over de geheele
wereld. De kosten van aanschaffing zijn niet hooger
dan van een prima vlammenfornuis en daar er
geen slijtage is door afwezigheid der verterende
vlam, behoeft men niet na eenigen tijd nieuwe
pannen of kookstellen te koopen. Door de brandstof
besparing heeft men de kosten van aanschaffing
in korten tijd uitgespaard en dan staat de installatie
geheel afgeschreven en nog als nieuw eruitziend in
de keuken. Dit is uitgesloten met elk ander kook-
toestel, waar de voortdurende slijtage vernieuwing
vergt.
In het kort wil ik nu beschrijven, hoe men elec
trisch kookt. Op bijgaande afbeelding ziet u, dat
bovenop, in plaats van kookgaten, dichte, vlakke
platen zijn aangebracht. Dit zijn de kookplaten, in
drie verschillende maten. Daaronder de schake
laars met 5 standen: hoogste.... laagste; twee
middenstanden en 0 (dat is stroomloos). Daaronder
de oven. Alle gerechten, behalve de meelspijzen,
worden met ten hoogste 1/8 L. water op den hoog-
sten stand aan de kook gebracht. Denkt u een maal
van bloemkoolaardappelen, varkenslapjes en
rijst toe. De rijst wordt even onder water opgezet
op de middelste plaat op hoogst.en stand. Als er
waterdamp uitkomt, schuiven wij de bloemkool
eronder (zonder deksel). Als daar stoom uitkomt,
schuiven wij de aardappelen weer daaronder en
schakelen op 1 gedurende 10 minuten, wanneer
uit de aardappelpan wederom stoom ontsnapt. Na
10 minuten op 0 geschakeld, gedurende uur, en
de drie. gerechten worden gaar op één warmtebron.
Het vleesch wordt op de kleinste plaat op hoogsten
stand met de boter of het vet bruin gebraden en
gedurende uur °P 1 gestoofd, waarna op 0 wordt
geschakeld. Het stroomverbruik van dezen maaltijd
kost tegen het 5 cent-tarief 2% cent. Dit tarief
is het hoogste en komt nog slechts op enkele plaatsen
voor. Deze maaltijd, voor 5 personen gerekend, zou
op vlammenvuur meer kosten.
N. SCHUTTE.
Maandag Witteboonensoep.
Zuurkool met krabbetjes.
Fruit.
Dinsdag Runderbiefstuk met spruitjes.
Flensjestaart met rietperenmoes.
Woensdag Boerenkool met rookworst.
Appelmoes.
Donderdag Varkenscarbonaden met capu-
cijnere.
Sinaasappelvla.
Vrijdag Gebakken spiering met roode
kool.
Drie in de pan.
Zaterdag Kalfsgehakt met savoyekool.
Parelgort.
Zondag Pouletsoep.
Gekookte ossetong met zure
saus en macaroni.
Bitterkoekjesvla.