Voor de Kerstdagen
44
T^en paar door de huiswouw zelf gebakken koekjes
mogen op de Kerstdagen in geen huishouding
ontbreken. Ze zijn lekker voor onze kleintjes
en lekker bij de thee of om zoo te snoepen. Met
een beetje handigheid zijn ze ook heel eenvoudig
te bereiden.
U hebt noodig voor het deeg 300 gr. meel,
120 gr. boter, 2 eieren, 90 gr. suiker, 90 gr. (gepelde)
fijngemalen noten, een ietsje zout voor het glazuur
een halven citroen, 125 gr. poedersuiker en een reepje
opgeloste chocolade of wat jam.
U bereidt uit deze ingrediënten een zacht deeg.
Op een keukentafel hebt u het gezeefde meel geschud,
een klein holletje in het midden gemaakt daarin
doet u de eieren, suiker, wat zout, de in kleine stukjes
gesneden boter en de fijngemalen noten. Dit alles
wordt nu langzaam tot een deeg vermengd, even
een paar keer flink gekneed en dan op een koel.
plekje gezet, waar u het 3/4 uur laat rusten. Daarna
rolt u het uit, steekt met kleine vormpjes sterren
uit en bakt deze op een met boter besmeerd bakblik
in den oven, tot ze lichtbruin zijn. Intusschen bereidt
u het glazuur. Daarvoor vermengt u het sap van een
uitgepersten citroen met 125 gr. gezeefde poeder
suiker onder voortdurend roeren tot een vloeibare
massa. Met, een penseeltje bestrijkt u de gebakken
sterretjes met, het glazuur en zet in het midden een
klein puntje van jam of wat opgeloste kookchocolade.
Met een lekker gebakje legt u overal eer in,
bijzonder in den Kersttijd, omdat iedereen
dan wat meer snoept dan anders. Een beetje
geduld en handigheid en u hebt de aantrekke
lijke sneetjes klaar.
V hebt noodig voor het deeg pond meel, 1 ei,
een heel klein beetje zout, 40 gr. suiker, 110 gr.
boter, 1 eetlepel melk of rum voor het vulsel een
paar eetlepels jam voor het glazuur ca. 50 gr.
kookchocolade, 1 eetlepel water, een handje vol
noten.
Het meel wordt gezeefd en op een schoongemaakte
keukentafel of bakplank geschud. In het midden
van het meel maakt u een klein nestje, doet daarin
het beetje zont, de suiker, het ei, den eetlepel melk
of rum en de in kleine vlokjes gesneden boter. Nu
vermengt u alles goed door elkaar en kneedt daaruit
een glad deeg. Dit laat u nu ca. 3/4 uur rusten en rolt
het dan tot een niet te dunnen lap uit. Met een deeg
radje of een mes deelt u het deeg in gelijke
sneetjes en bakt ze op een met boter besmeerd bak
blik in den oven, tot ze licht bruin zijn. Telkens
wordt een sneetje met jam bestreken en een tweede
erop geplakt. De chocolade hebt u met 1 eetlepel
water vloeibaar gemaakt en daarmee bestrijkt u
bovenop de dubbele sneetjes. Ten slotte in het
midden een gehalveerde noot, en u bent klaar met de
smakelijke lekkernij.