Gevulde eendvogel MOCCA-KERSTTAART VAN gevogelte houdt zeker iedereen. Daarom is het ook geschikt om in ons Kerstmenu de eerste plaats in te nemen. Met kastanjes gevuld kunt u een eendvogel heel pikant en smakelijk be reiden. U hebt noodig een eendvogel, ca. 60 gr. boter of vet, pond kastanjes, zout, wat suiker. U schilt de kastanjes en kookt ze met wat water ca. 1 uur, tot ze halfweek zijn. Wat suiker, gedurende het koken bijgevoegd, verhoogt den smaak. In- tusschen wordt de eendvogel van binnen en van buiten goed gewasschen. Daarna strooit u van bin nen een weinig zout en smeert hem flink met boter in. Nu vult u hem met de op een zeef afgedruppelde kastanjes. De opening aan den hals en bij den staart wordt met een wit draadje dichtgenaaid en de eend van buiten ook nog met wat zout ingewreven. In een braadpan hebt u de rest van de boter gesmolten. Daarin legt u de eend en laat ze ongeveer 1% uur braden. Haar telkens bedruipen om droog worden te voorkomen en zorgen, dat de vogel een gelijke, mooie bruine kleur krijgt. De jus van tijd tot tijd met lauw water aanlengen, opdat ze niet zwart wordt. Wordt de eendvogel te donker, dan bedekt men hem met een beboterd papier. Uit lever, hartje en maag kunt u een lekkere voorspijs bereiden, wanneer u deze samen met boter even braadt en met wat madera afmaakt. t U roert zoo lang, tot een mooi glad papje is ontstaan. Twee eetlepels houdt u daarvan voor het opschrift apart. Wanneer het glazuur op de taart droog is, spuit u met een papierzakje heel fijn het opschrift erop. Het achtergehouden glazuur ver mengt u nog met een eetlepel cacao, zoodat dit veel donkerder is dan het eerste glazuur. Een sterretje, een paar sparretakken en „Gelukkig Kerstfeest" erop geschreven en de Kerststemming is er. zetten, zeker is zij voor iedere gelegenheid geschikt en smaakt uitstekend. U hebt noodig voor het deeg 400 gr. meel, 210 gr. suiker, 210 gr. boter of margarine, tot 3/4 pakje bakpoeder, de geraspte schil van een citroen, 1 kopje melk en 5 eieren voor het vulsel200 gr. jam voor het glazuury2 pond poedersuiker, 2 eiwitten, 2 eetlepels heel sterke mocca voor het opschrift wat van het glazuur en een eetlepel cacao. U roert de boter tot schuimonder voortdurend roeren voegt u eidooier en suiker afwisselend erdoor. Dan volgt al roerend meel, dat u lepelsgewijze er door mengt. Het meel hebt u van tevoren gezeefd, om klontjes te vermijden. Bij het laatste hoopje meel hebt u het bakpoeder gevoegd. Wanneer het deeg zich, tijdens het bijvoegen van het meel, moeilpk begint te laten roeren, voegt u langzaam de melk lepelsgewijze toe. In het geheel moet u ca. 25 tot 30 minuten roeren. Nu nog de geraspte ci troenschil en het stijfge klopte wit van de 5 eieren erdoor. Een springvorm hebt u goed met boter besmeerd, daarin giet u het deeg en laat het bij een middelmatig vuur ca. 1 uur bakken. Wanneer de taart klaar is, laat men ze heelemaal afkoelen. Dan snijdt u ze met een mes twee keer door, zoodat u 3 schijven hebt. U besmeert deze met de jam, zet ze weer op elkaar en bestrijkt de taart met het glazuur. Dit bereidt u op de vol gende maniery2 pond gezeefde poedersuiker ver roert u met 2 eiwitten en de 2 eetlepels mocca. MET een lekkere taart legt de huisvrouw steeds eer in. En gedurende den Kersttijd verwach ten wij allemaal wat bijzonders op tafel. Of wij ze als dessert, of bij de thee, of 's avonds bij een glaasje wijn onzen huisgenooten of gasten voor-

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 54