Gevulde eendvogel
MOCCA-KERSTTAART
VAN gevogelte houdt zeker iedereen. Daarom is
het ook geschikt om in ons Kerstmenu de eerste
plaats in te nemen. Met kastanjes gevuld kunt
u een eendvogel heel pikant en smakelijk be
reiden.
U hebt noodig een eendvogel, ca. 60 gr. boter of
vet, pond kastanjes, zout, wat suiker.
U schilt de kastanjes en kookt ze met wat water
ca. 1 uur, tot ze halfweek zijn. Wat suiker, gedurende
het koken bijgevoegd, verhoogt den smaak. In-
tusschen wordt de eendvogel van binnen en van
buiten goed gewasschen. Daarna strooit u van bin
nen een weinig zout en smeert hem flink met boter
in. Nu vult u hem met de op een zeef afgedruppelde
kastanjes. De opening aan den hals en bij den staart
wordt met een wit draadje dichtgenaaid en de eend
van buiten ook nog met wat zout ingewreven. In
een braadpan hebt u de rest van de boter gesmolten.
Daarin legt u de eend en laat ze ongeveer 1% uur
braden. Haar telkens bedruipen om droog worden
te voorkomen en zorgen, dat de vogel een gelijke,
mooie bruine kleur krijgt. De jus van tijd tot tijd
met lauw water aanlengen, opdat ze niet zwart
wordt. Wordt de eendvogel te donker, dan bedekt
men hem met een beboterd papier.
Uit lever, hartje en maag kunt u een lekkere
voorspijs bereiden, wanneer u deze samen met boter
even braadt en met wat madera afmaakt.
t
U roert zoo lang, tot een mooi glad papje is
ontstaan. Twee eetlepels houdt u daarvan voor het
opschrift apart. Wanneer het glazuur op de taart
droog is, spuit u met een papierzakje heel fijn het
opschrift erop. Het achtergehouden glazuur ver
mengt u nog met een eetlepel cacao, zoodat dit veel
donkerder is dan het eerste glazuur. Een sterretje,
een paar sparretakken en „Gelukkig Kerstfeest"
erop geschreven en de Kerststemming is er.
zetten, zeker is zij voor iedere gelegenheid geschikt
en smaakt uitstekend.
U hebt noodig voor het deeg 400 gr. meel, 210 gr.
suiker, 210 gr. boter of margarine, tot 3/4 pakje
bakpoeder, de geraspte schil van een citroen, 1
kopje melk en 5 eieren voor het vulsel200 gr.
jam voor het glazuury2 pond poedersuiker,
2 eiwitten, 2 eetlepels heel sterke mocca voor het
opschrift wat van het glazuur en een eetlepel
cacao.
U roert de boter tot schuimonder voortdurend
roeren voegt u eidooier en suiker afwisselend erdoor.
Dan volgt al roerend meel, dat u lepelsgewijze er
door mengt. Het meel hebt u van tevoren gezeefd,
om klontjes te vermijden. Bij het laatste hoopje
meel hebt u het bakpoeder gevoegd. Wanneer het
deeg zich, tijdens het bijvoegen van het meel,
moeilpk begint te laten roeren, voegt u langzaam
de melk lepelsgewijze toe. In het geheel moet u ca.
25 tot 30 minuten roeren.
Nu nog de geraspte ci
troenschil en het stijfge
klopte wit van de 5 eieren
erdoor. Een springvorm
hebt u goed met boter
besmeerd, daarin giet u
het deeg en laat het bij
een middelmatig vuur
ca. 1 uur bakken.
Wanneer de taart klaar
is, laat men ze heelemaal
afkoelen. Dan snijdt u
ze met een mes twee
keer door, zoodat u 3
schijven hebt. U besmeert
deze met de jam, zet ze
weer op elkaar en bestrijkt
de taart met het glazuur.
Dit bereidt u op de vol
gende maniery2 pond
gezeefde poedersuiker ver
roert u met 2 eiwitten
en de 2 eetlepels mocca.
MET een lekkere taart legt de huisvrouw steeds
eer in. En gedurende den Kersttijd verwach
ten wij allemaal wat bijzonders op tafel. Of
wij ze als dessert, of bij de thee, of 's avonds bij een
glaasje wijn onzen huisgenooten of gasten voor-