HEERLIJKHEDEN
VOOR OUDEJAARSAVOND
syir
lang
wer
me*
kw£
m©€
rusl
te h
Z017
gro(
zict
KNUS en gezellig zoo'n Oudejaarsavond in
intiemen huiselijken kring, of bij familie of
kennissen doorgebracht.
Altijd weer opnieuw heeft de Oudejaarsavond
voor ons dat aantrekkelijke en bekoorlijke van een
echt en bij uitstek Hollandsch familiefeest.
En al is 't buiten dan niet zoo koud, dat we met
bevroren vingers en verkleumde wangen thuiskomen,
en ons zoo vlug mogelijk en liefst zoo dicht mogelijk
in een gezellig kringetje om den haard nestelen,
toch zullen evengoed de vele heerlijkheden, die
Oudejaarsavond ons biedt, er ons niet minder wel
kom om zijn.
Doet de gedachte alleen al aan een lekkeren war
men appelbol niet watertanden En dan natuurlijk
van eigen fabrikaatEn hoe zoudt u erover denken,
als we een glaasje warmen wijn of een heerlijke
citroenpunch erbij presenteerden lTw kleintjes ver
gast u zeker op de traditioneele oliebollen
Maar 't kan zijn, dat moeder of groote zus al te
veel besognes heeft en dat zij het „appelbollenfeest"
tetijdroovend vindt. Onthaalt uw huisgenooten of
gasten dan op appelbeignets. Die hebt u in een
oogenblik klaar en daarbij zijn
ze ook niet zoo kostbaar als
appelbollen.
Voor de liefhebbers van een
„zwaarder" gerecht zou ik
warme saueijzebroodjes willen
aanbevelen of pasteitjes gevuld
met een of andere ra
gout, b.v. van kip. Verder
hebben we dan nog de
gepofte kastanjes, waar
mee u zeker veel eters
een plezier zult doen,
want de meesten zijn er
dol op.
Zijn we gewend 's mid
dags te eten, dan zorgen
we er zeker voor, dat we
geen te zwaren kost op
dienen. Hutspot met
klapstuk b.v. zou dan
beslist uit den booze zijn.
Met Nieuwjaar be
steden we natuurlijk ook
extra-zorg aan ons menu.
Welke huismoeder wil al
op den eersten dag van
het nieuwe jaar minder vriende
lijke gezichten zien of aan
merkingen hooren over de
samenstelling van het menu,
als het beter kan Werkelijk,
de zorg en moeite, besteed aan
Oudejaarsavond- enNieuwjaars-
disch wordt steeds rijkelijk
beloond
RECEPT
VOOR APPELBEIGNETS
Benoodigdheden
y2 pond zelfrijzend meel.
3 dL. water (ongeveer).
6 h 8 goudreinetten.
Wat zout.
Slaolie of Delfia.
Schil en boor de appelen en snijd ze in
niet te dunne plakken. Maak daarna van
het meel en het water, vermengd met
het zont, een niet al te dun beslag, zoo-
als dat b.v. voor pannekoeken gebruikelijk
is. Zet intusschen op een niet te fel
vuur een ijzeren pan, waarin slaolie of Delfia en
wacht tot er blauwe damp van de olie afslaat.
Dompel de schijfjes appel in het beslag, leg ze
in de heete olie en laat ze mooi lichtbruin worden.
Haal ze er daarna met een schuimspaan uit
en laat ze op grauw papier uitdruipen. Bestrooi
Voor grage monden en mondjes
Zoo haalt men de appelbeignets uit de pan.
ze met wat poedersuiker en dien ze warm ofj
koud op.
N. B. Als er onder het bakken der beignets geen
blaasjes gevormd worden, is dit een teeken, dat het
beslag wat te dik is en moet men er wat water bij
doen.
RECEPT VOOR APPELBOLLEN
Benoodigdheden
y2 pond tarwebloem.
y2 pond harde boter of kalfsniervet.
6 goudreinetten (middelmatig groot).
Wat suiker, kaneel, een snufje zout, 1 ei.
Doe het meel in een kom, hak de boter erin if
grove stukken. Doe er dan druppelsgewijze het wate
bij, zoolang tot de massa aan elkaar kleeft. Er maf
vooral niet te veel water gebruikt worden, het dee; 'I1M
hoeft maar even aan elkaar te hangen, anders zot j
het zijn uitwerking gaan verliezen.
Kol het deeg nu op een met meel bestoven keuken! j ?ra
tafel uit tot een grooten lap. De deegrol moet losjoj
gehanteerd worden, dus het deeg niet stevig gaai j het
„bewerken". Borstel het overtollige meel, dat aai 1 erg
bet deeg hangt, zorgvuldig af, en vouw daarna dei j !»ei
lap in tweeën op. Zet het deeg op een koele plaat *vai
weg en laat het een kwartier rusten. Schil en boo j je.
intusschen de appelen, maar zorg, dat er geen ga!
in den appel komt. wel een zoo groot mogelijke hol té "u
Na een kwartier het deeg opnieuw uitrollef j rer
en deze bewerking dan nog t weemaal herhaler! Jïal
telkens met een kwartier ertusschen om het deeg b|j -Hl
laten rusten. De laatste, dus de vierde maal word® ik
het deeg tot een dunnen lap, ter dikte van een halve| 3r
cM., uitgerold en met een mes of deegradje in 6 gei J
lijke vierkantjes verdeeld. S *m
De appels worden met suiker en, desverkiezendf >>ev
met kaneel gevuld bovenop legt men een kluitjji
boter, men plakt om eiken appel het vierkante lapje! hm
bestrijkt dit met wat geklopt ei en zet de appelbolleijen
op een met boter besmeerd bakblik. In een goeflveli
heeten oven worden ze lichtbruin en gaar gebakkeffidul
en daarna met poedersuiker bestrooid, warm of kou®
a- a 1 mo
opgediend. .1
Eet 8-makelijk!
Ike?
Iedere appelop een vierkant lapje deeg.yo<
ne