HEERLIJKHEDEN VOOR OUDEJAARSAVOND syir lang wer me* kw£ m©€ rusl te h Z017 gro( zict KNUS en gezellig zoo'n Oudejaarsavond in intiemen huiselijken kring, of bij familie of kennissen doorgebracht. Altijd weer opnieuw heeft de Oudejaarsavond voor ons dat aantrekkelijke en bekoorlijke van een echt en bij uitstek Hollandsch familiefeest. En al is 't buiten dan niet zoo koud, dat we met bevroren vingers en verkleumde wangen thuiskomen, en ons zoo vlug mogelijk en liefst zoo dicht mogelijk in een gezellig kringetje om den haard nestelen, toch zullen evengoed de vele heerlijkheden, die Oudejaarsavond ons biedt, er ons niet minder wel kom om zijn. Doet de gedachte alleen al aan een lekkeren war men appelbol niet watertanden En dan natuurlijk van eigen fabrikaatEn hoe zoudt u erover denken, als we een glaasje warmen wijn of een heerlijke citroenpunch erbij presenteerden lTw kleintjes ver gast u zeker op de traditioneele oliebollen Maar 't kan zijn, dat moeder of groote zus al te veel besognes heeft en dat zij het „appelbollenfeest" tetijdroovend vindt. Onthaalt uw huisgenooten of gasten dan op appelbeignets. Die hebt u in een oogenblik klaar en daarbij zijn ze ook niet zoo kostbaar als appelbollen. Voor de liefhebbers van een „zwaarder" gerecht zou ik warme saueijzebroodjes willen aanbevelen of pasteitjes gevuld met een of andere ra gout, b.v. van kip. Verder hebben we dan nog de gepofte kastanjes, waar mee u zeker veel eters een plezier zult doen, want de meesten zijn er dol op. Zijn we gewend 's mid dags te eten, dan zorgen we er zeker voor, dat we geen te zwaren kost op dienen. Hutspot met klapstuk b.v. zou dan beslist uit den booze zijn. Met Nieuwjaar be steden we natuurlijk ook extra-zorg aan ons menu. Welke huismoeder wil al op den eersten dag van het nieuwe jaar minder vriende lijke gezichten zien of aan merkingen hooren over de samenstelling van het menu, als het beter kan Werkelijk, de zorg en moeite, besteed aan Oudejaarsavond- enNieuwjaars- disch wordt steeds rijkelijk beloond RECEPT VOOR APPELBEIGNETS Benoodigdheden y2 pond zelfrijzend meel. 3 dL. water (ongeveer). 6 h 8 goudreinetten. Wat zout. Slaolie of Delfia. Schil en boor de appelen en snijd ze in niet te dunne plakken. Maak daarna van het meel en het water, vermengd met het zont, een niet al te dun beslag, zoo- als dat b.v. voor pannekoeken gebruikelijk is. Zet intusschen op een niet te fel vuur een ijzeren pan, waarin slaolie of Delfia en wacht tot er blauwe damp van de olie afslaat. Dompel de schijfjes appel in het beslag, leg ze in de heete olie en laat ze mooi lichtbruin worden. Haal ze er daarna met een schuimspaan uit en laat ze op grauw papier uitdruipen. Bestrooi Voor grage monden en mondjes Zoo haalt men de appelbeignets uit de pan. ze met wat poedersuiker en dien ze warm ofj koud op. N. B. Als er onder het bakken der beignets geen blaasjes gevormd worden, is dit een teeken, dat het beslag wat te dik is en moet men er wat water bij doen. RECEPT VOOR APPELBOLLEN Benoodigdheden y2 pond tarwebloem. y2 pond harde boter of kalfsniervet. 6 goudreinetten (middelmatig groot). Wat suiker, kaneel, een snufje zout, 1 ei. Doe het meel in een kom, hak de boter erin if grove stukken. Doe er dan druppelsgewijze het wate bij, zoolang tot de massa aan elkaar kleeft. Er maf vooral niet te veel water gebruikt worden, het dee; 'I1M hoeft maar even aan elkaar te hangen, anders zot j het zijn uitwerking gaan verliezen. Kol het deeg nu op een met meel bestoven keuken! j ?ra tafel uit tot een grooten lap. De deegrol moet losjoj gehanteerd worden, dus het deeg niet stevig gaai j het „bewerken". Borstel het overtollige meel, dat aai 1 erg bet deeg hangt, zorgvuldig af, en vouw daarna dei j !»ei lap in tweeën op. Zet het deeg op een koele plaat *vai weg en laat het een kwartier rusten. Schil en boo j je. intusschen de appelen, maar zorg, dat er geen ga! in den appel komt. wel een zoo groot mogelijke hol té "u Na een kwartier het deeg opnieuw uitrollef j rer en deze bewerking dan nog t weemaal herhaler! Jïal telkens met een kwartier ertusschen om het deeg b|j -Hl laten rusten. De laatste, dus de vierde maal word® ik het deeg tot een dunnen lap, ter dikte van een halve| 3r cM., uitgerold en met een mes of deegradje in 6 gei J lijke vierkantjes verdeeld. S *m De appels worden met suiker en, desverkiezendf >>ev met kaneel gevuld bovenop legt men een kluitjji boter, men plakt om eiken appel het vierkante lapje! hm bestrijkt dit met wat geklopt ei en zet de appelbolleijen op een met boter besmeerd bakblik. In een goeflveli heeten oven worden ze lichtbruin en gaar gebakkeffidul en daarna met poedersuiker bestrooid, warm of kou® a- a 1 mo opgediend. .1 Eet 8-makelijk! Ike? Iedere appelop een vierkant lapje deeg.yo< ne

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1935 | | pagina 36