WSmÊÊËm
SLECHTS DRIE EIEREN....
GEHAAKTE KRAAG
msmm
TOMATEN MET EIEREN
De eieren worden hard gekookt (8 minuten),
gepeld en in mooie schijfjes gesneden. Gave, rijpe
tomaten gaat men daarna flink wasschen, in plakjes
snijden en op een grooten schotel rangschikken.
Telkens wordt een rijtje tomatenschijfjes afgewisseld
door de plakjes ei, dakpansgewijze op elkaar gelegd.
Een beetje zout wordt erover gestrooid en een dikke
rand van mayonnaise er omheen gegoten.
Tomaten met eieren.
Zoo bakt men schuimeieren.
3 1. en in ieder 7de d.st.
1 d. st., 3 1.
Het patroon voor de
tweede helft evenzoo,
maar dan in tegengestelde
richting werken. In de
volgende toeren wordt
het dichte d. st. patroon
steeds een hokje verder
naar het midden ver
schoven.
Voor den 5denlOden
toer haakt men 3 1. er-
tusschenvoor den 11 den
en 12den toer 4 lossen.
Als het kraagje klaar is,
wordt het vochtig op
gespannen.
Het is werkelijk interessant en de moeite waard,
eens na te gaan, welke heerlijke gerechten we met
behulp van slechts drie eieren kunnen klaarmaken.
Eieren zijn in hun kwaliteit van voedingsmiddel en
zelfs van genotmiddel een niet te onderschatten
artikel in onze keuken. Van de eenvoudigste tot
de meest smakelijke en heerlijkste hapjes kunnen
we ermee bereiden.
Misschien vindt menige huismoeder de eieren nu
te duur voor haar keuken. Ën toch, bij de samen
stelling van sommige onzer maaltijden is het dikwijls
alleen maar de kwestie hoe we ze gebruiken, want
vaak zullen de eieren een ander gerecht, dat minstens
zoo kostbaar is, met succes kunnen vervangen.
Hier volgen enkele recepten, waarvoor we als
hoofdbestanddeel drie eieren noodig hebben.
SCHUIMEIEREN
Van drie eieren wTorden de eiwitten
en dooiers gescheiden. De eiwitten
worden stijfgeklopt, terwijl de dooiers
elk afzonderlijk even weer in den
dop van het ei worden bewaard. In
de koekepan wordt wat boter gesmol
ten. Een groote lepel eiwit wordt
nu in de pan gedaan, hierop komt de
lieele dooier, dan weer een lepel
eiwit. Aan beide kanten wordt nu de
massa lichtbruin gebakken en dade
lijk van het vuur opgediend.
Zulke schuimeieren kunnen heel goed
vleesch of visch vervangen en zullen,
bij Brusselsch lof of^spinazie geser
veerd, een voedzaam en tegelijk
smakelijk gerecht vormen.
Dan nog een lekker slaatje, met behulp van
onze drie eieren bereid.
Voor de soep.
EIEREN MET BOUILLON OF MELK
2 d.L. bouillon of melk 3 eieren zout. noot
muskaat en peterselie (naar smaak).
De eieren worden flink geklutst,
met bouillon of melk vermengd en
in een met wrat boter besmeerde,
porseleinen of steenen kom gedaan.
Deze kom wordt in een pan kokend
water gezet en hierin laat men het
mengsel gaar en stijf worden. De
sponsachtige massa wordt voorzich-
tig uit de kom gedaan en in kleine
gelijke stukjes gesneden.
Het is een heel smakelijk en voed
zaam gerecht, dat we ter vervanging
van vermicelli of groente in de soep
kunnen doen. Daarbij voor zieken
een licht verteerbaar voedsel.
(OP VERZOEK)
Een abonné vroeg om een patroontje van een
kraag, gehaakt in f rotte zij. Dat patroontje wordt
hierbij afgebeeld. Het kraagje wordt eigenlijk met
garen nummer 80 gewerkt, maar met frotté gehaakt
zal het ook heel goed voldoen.
Aantal lossen opzetten, ter wijdte van de hals
opening en dan haken
lste toerl d. st. (dubbel stokje) in den 7den losse
van den opzetrand, dan steeds afwisselend 1 1.
(losse) en 1 d. st. in den 2den 1. van den opzetrand.
2de toer: In plaats van het lste d. st. haakt men
4 1., dan steeds afwisselend 1 1. èn 1 d. st. in het
volgende d. st., op het eind van den toer het laatste
d. st. in den 4den steek van de lossen werken.
3 de toer:5 1., *in ieder d. st. weer 1 d. st., om den
volgenden 1. en het eerstvolgende d. st. doen we
hetzelfde dan steeds afwisselend 2 1., en vervolgens
in ieder 9de d.st. 1 d. st.. 21. Van steeds herhalen.
Op het einde van den toer nog 1 1. en 1 d. st.
in den 4den st. van de 1. werken.
4de toer: 5 1., 1 d. st. in het volgende d. st., 2 1.
1 d. st. in het volgende 2de d. st., 3 d. st. om de
volgende 2 1., 1 d. st. in het volgende d. st., steeds
afwisselend 3 1. en in ieder 9de d. st. weer 1 d. st.
31. Yan nog 5 keer herhalen. Dan voor het midden
van het kraagje 1 d. st. in het 2de d. st. van den
voorgaan den toer, 3 d. st. om den volgenden 1.,
1 d. st. in het volgende d. st. Dan steeds afwisselend