WSmÊÊËm SLECHTS DRIE EIEREN.... GEHAAKTE KRAAG msmm TOMATEN MET EIEREN De eieren worden hard gekookt (8 minuten), gepeld en in mooie schijfjes gesneden. Gave, rijpe tomaten gaat men daarna flink wasschen, in plakjes snijden en op een grooten schotel rangschikken. Telkens wordt een rijtje tomatenschijfjes afgewisseld door de plakjes ei, dakpansgewijze op elkaar gelegd. Een beetje zout wordt erover gestrooid en een dikke rand van mayonnaise er omheen gegoten. Tomaten met eieren. Zoo bakt men schuimeieren. 3 1. en in ieder 7de d.st. 1 d. st., 3 1. Het patroon voor de tweede helft evenzoo, maar dan in tegengestelde richting werken. In de volgende toeren wordt het dichte d. st. patroon steeds een hokje verder naar het midden ver schoven. Voor den 5denlOden toer haakt men 3 1. er- tusschenvoor den 11 den en 12den toer 4 lossen. Als het kraagje klaar is, wordt het vochtig op gespannen. Het is werkelijk interessant en de moeite waard, eens na te gaan, welke heerlijke gerechten we met behulp van slechts drie eieren kunnen klaarmaken. Eieren zijn in hun kwaliteit van voedingsmiddel en zelfs van genotmiddel een niet te onderschatten artikel in onze keuken. Van de eenvoudigste tot de meest smakelijke en heerlijkste hapjes kunnen we ermee bereiden. Misschien vindt menige huismoeder de eieren nu te duur voor haar keuken. Ën toch, bij de samen stelling van sommige onzer maaltijden is het dikwijls alleen maar de kwestie hoe we ze gebruiken, want vaak zullen de eieren een ander gerecht, dat minstens zoo kostbaar is, met succes kunnen vervangen. Hier volgen enkele recepten, waarvoor we als hoofdbestanddeel drie eieren noodig hebben. SCHUIMEIEREN Van drie eieren wTorden de eiwitten en dooiers gescheiden. De eiwitten worden stijfgeklopt, terwijl de dooiers elk afzonderlijk even weer in den dop van het ei worden bewaard. In de koekepan wordt wat boter gesmol ten. Een groote lepel eiwit wordt nu in de pan gedaan, hierop komt de lieele dooier, dan weer een lepel eiwit. Aan beide kanten wordt nu de massa lichtbruin gebakken en dade lijk van het vuur opgediend. Zulke schuimeieren kunnen heel goed vleesch of visch vervangen en zullen, bij Brusselsch lof of^spinazie geser veerd, een voedzaam en tegelijk smakelijk gerecht vormen. Dan nog een lekker slaatje, met behulp van onze drie eieren bereid. Voor de soep. EIEREN MET BOUILLON OF MELK 2 d.L. bouillon of melk 3 eieren zout. noot muskaat en peterselie (naar smaak). De eieren worden flink geklutst, met bouillon of melk vermengd en in een met wrat boter besmeerde, porseleinen of steenen kom gedaan. Deze kom wordt in een pan kokend water gezet en hierin laat men het mengsel gaar en stijf worden. De sponsachtige massa wordt voorzich- tig uit de kom gedaan en in kleine gelijke stukjes gesneden. Het is een heel smakelijk en voed zaam gerecht, dat we ter vervanging van vermicelli of groente in de soep kunnen doen. Daarbij voor zieken een licht verteerbaar voedsel. (OP VERZOEK) Een abonné vroeg om een patroontje van een kraag, gehaakt in f rotte zij. Dat patroontje wordt hierbij afgebeeld. Het kraagje wordt eigenlijk met garen nummer 80 gewerkt, maar met frotté gehaakt zal het ook heel goed voldoen. Aantal lossen opzetten, ter wijdte van de hals opening en dan haken lste toerl d. st. (dubbel stokje) in den 7den losse van den opzetrand, dan steeds afwisselend 1 1. (losse) en 1 d. st. in den 2den 1. van den opzetrand. 2de toer: In plaats van het lste d. st. haakt men 4 1., dan steeds afwisselend 1 1. èn 1 d. st. in het volgende d. st., op het eind van den toer het laatste d. st. in den 4den steek van de lossen werken. 3 de toer:5 1., *in ieder d. st. weer 1 d. st., om den volgenden 1. en het eerstvolgende d. st. doen we hetzelfde dan steeds afwisselend 2 1., en vervolgens in ieder 9de d.st. 1 d. st.. 21. Van steeds herhalen. Op het einde van den toer nog 1 1. en 1 d. st. in den 4den st. van de 1. werken. 4de toer: 5 1., 1 d. st. in het volgende d. st., 2 1. 1 d. st. in het volgende 2de d. st., 3 d. st. om de volgende 2 1., 1 d. st. in het volgende d. st., steeds afwisselend 3 1. en in ieder 9de d. st. weer 1 d. st. 31. Yan nog 5 keer herhalen. Dan voor het midden van het kraagje 1 d. st. in het 2de d. st. van den voorgaan den toer, 3 d. st. om den volgenden 1., 1 d. st. in het volgende d. st. Dan steeds afwisselend

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1936 | | pagina 36