PUDDINGEN MET VRUCHTEN OF VRUCHTENSAP 36 CITROEN PUDDING AMANDELPUDDING SAGOPUDDING MET APPELS VRUCHTEN PUDDING \SÊi KERSENPUDDING Een combinatie van pudding met vruchten of vruchtensap zal, vooral in den zomer, wanneer we zoo'n pudding ijskoud opdienen, een zeer smakelijk en verfrisschend toetje zijn. Maar dan geven we nu eens niet die eeuwige gries - meel- of maïzenapudding met bessensapsaus, neen, we trachten telkens weer opnieuw allerlei variaties op „puddinggebied" te bedenken, zoodat er met graagte van gegeten wordt. Nu eieren zoo goedkoop zijn, kunnen we bv. met weinig kosten een verrukkelijken 1 F ruchtenpudding wordt met biscuits of kleine be schuitjes gepresenteerd. bereiden. Voor 6 personen nemen we5 eierenhet sap van 2a 3 citroenen ruim 1 y2 ons suiker6 blaadjes gelatinedesver- kiezend een scheutje wit ten wijn. Twee heele eieren en de dooiers der andere 3 eieren worden tezamen met de suiker zoolang geroerd totdat de massa dik en luchtig is. Daarna doen we er het citroensap bij en desverkiezehd den wijn en roeren deze massa in een goed geëmailleerd pannetje op een zacht vuurtje tot ze gebonden is. Echter niet laten koken Yoeg er dan van het vuur de gelatine, die eenigen tijd in koud water heeft geweekt (10 a 15 minuten), dan uitgeknepen is en even met het aanhangende water op het vuur is opge lost (niet kokenbij. Klop de drie eiwitten zoo stijf mogelijk. Doe ze vervolgens bij de overige Sagopudding met appelen en een krans eau vruchten massa en roer eenigen tijd totdat de gelatine niet meer kan zakken. Doe den pudding vervolgens in een met wat achtergehouden eiwit bestreken pudding vorm en laat hem koud en stijf worden. Na bekoe ling op een vochtigen schotel storten en desverkie- zend met slagroom garneeren. Ook zonder slagroom smaakt hij uitstekend Zou de pudding niet gemakkelijk uit den vorm loslaten, dan even in warm water zetten, waardoor de gelatine eenigszins geweekt wordt. Een eenvoudige, maar smakelijke pudding is een waarbij we wijnsaus of vruchtensap kunnen presen teeren. Voor 6 personen hebben we noodig 1 l. melk. 80 gr. maïzena, 60 gr. suiker, 1 ons gemalen of gehakte amandelen. Breng de melk met de suiker aan de kook, maar houd er een beetje van achter, om de maïzena mee aan te roeren tot een dun papje. Giet dit papje steeds roerende in de ko kende melk en laat den pudding nu weer opnieuw aan de kook komen. Dan nog 3 minuten laten door koken en van het vuur er de gehakte of gemalen amandelen doorheen roe ren. Daarna in een met koud water omgespoelden puddingvorm koud en stijf laten worden en opdienen met een wijnsausje of vruchtensaus. Een zeer voedzame pud ding is een 6personen), lpondappels worden met de schil in kleine stukjes gesneden en in 1 1. water aan de kook gebracht. Vervol gens het appelmoes door een zeef roeren. Nu het moes weer opnieuw aan de kook brengen en hier door 80 gr. edelsago roeren. De massa onder voort durend roeren nog 20 minuten laten koken, suiker en citroensap naar smaak bijvoegen en ten slotte in een met koud water omgespoelden puddingvorm doen. Na bekoeling des verkiezend opdienen met een rand van gestoofde pruimen of abrikoosjes. Ook van vruchtensap alleen kunnen we een heer lijken maken. Hiervoor kunnen we allerlei soorten vruch tensap, bv. frambozen met bessensap vermengd, aardbeiensap of kersensap of ook gewonen wijn ge bruiken. Op y2 liter sap rekenen we 7 blaadjes gela tine en suiker naar smaak. De suiker wordt in het MP Citroenpudding zal vooral op heete zomerdagen zeer welkom zijn verwarmde vruchtensap opgelost. Voeg er dan des- verkiezend nog wat citroensap bij. Daarna de gela tine in koud water weeken, uitknijpen en met het aanhangende water even op het vuur zetten, om te- smelten. Vervolgens de geweekte gelatine door het vruchtensap roeren en blijven roeren tot het stsrp gebonden wordt. Dan in een met eiwit besmeerden puddingvorm gieten. Na bekoeling op een vochtigen schotel storten en met biscuits of kleine beschuitjes preseriteeren. Nu de kersentijd aanstaande is, kunnen we ook nog een feestelijk uitzienden op ons menu plaatsen. In plaats van frissche kersen zal men ook heel goed vruchten uit blik kunnen nemen. De pitten uit de kersen verwijderen. Voor het ontpitten van kersen zijn tegenwoordig zeer practische en goedkoope toestelletjes in den handel, die oris het onaangename werkje van het pitten uil halen heel wat vergemakkelijken. Tevens gaat er op deze wijze lang niet zooveel sap verloren. De ontpitte kersen worden in een schaaltje ge daan en met wat bessensap overgoten. Dit schaaltje in een pan met water zetten. Is na eenigen tijd hei- sap uit de kersen getrokken, dan niet suiker ver mengen. Op 1 pond sap rekent men 375 gram suiker. Deze massa eenigen tijd laten koken totdat de vloei stof iets gebonden is. Dan de opgeloste gelatine erbij voegen (zie vorige recepten), de kersen en ook nog een paar gestoofde vruchten, waaruit geen sap ge trokken is, erbij voegen. Den pudding in kleine een persoonsvormpjes of in glazen schaaltjes doen. De puddinkjes, die in de vormpjes zijn gedaan, worden, wanneer ze stijf zijn, omgekeerd op een glazen scho teltje. Rondom een kransje van gestoofde kersen leggen en met slagroom versieren. C. W. Eenvoudige amandelpud ding met wijn- of vmch- tensaus. Zoo'n kersenpuddvi ziel er feestelijk uit ;":gelb ssene

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1936 | | pagina 36