PUDDINGEN MET VRUCHTEN
OF VRUCHTENSAP
36
CITROEN
PUDDING
AMANDELPUDDING
SAGOPUDDING
MET APPELS
VRUCHTEN
PUDDING
\SÊi
KERSENPUDDING
Een combinatie van pudding met vruchten of
vruchtensap zal, vooral in den zomer, wanneer
we zoo'n pudding ijskoud opdienen, een zeer
smakelijk en verfrisschend toetje zijn.
Maar dan geven we nu eens niet die eeuwige gries -
meel- of maïzenapudding met bessensapsaus, neen,
we trachten telkens weer opnieuw allerlei variaties
op „puddinggebied" te bedenken, zoodat er met
graagte van gegeten wordt.
Nu eieren zoo goedkoop zijn, kunnen we bv. met
weinig kosten een verrukkelijken
1
F ruchtenpudding wordt
met biscuits of kleine be
schuitjes gepresenteerd.
bereiden. Voor 6 personen
nemen we5 eierenhet
sap van 2a 3 citroenen
ruim 1 y2 ons suiker6
blaadjes gelatinedesver-
kiezend een scheutje wit
ten wijn.
Twee heele eieren en de
dooiers der andere 3 eieren
worden tezamen met de
suiker zoolang geroerd
totdat de massa dik en
luchtig is. Daarna doen
we er het citroensap bij
en desverkiezehd den wijn
en roeren deze massa in
een goed geëmailleerd
pannetje op een zacht
vuurtje tot ze gebonden is. Echter niet laten
koken Yoeg er dan van het vuur de gelatine,
die eenigen tijd in koud water heeft geweekt
(10 a 15 minuten), dan uitgeknepen is en even
met het aanhangende water op het vuur is opge
lost (niet kokenbij. Klop de drie eiwitten
zoo stijf mogelijk. Doe ze vervolgens bij de overige
Sagopudding met appelen en een krans eau vruchten
massa en roer eenigen tijd totdat de gelatine niet
meer kan zakken. Doe den pudding vervolgens in een
met wat achtergehouden eiwit bestreken pudding
vorm en laat hem koud en stijf worden. Na bekoe
ling op een vochtigen schotel storten en desverkie-
zend met slagroom garneeren. Ook zonder slagroom
smaakt hij uitstekend
Zou de pudding niet gemakkelijk uit den vorm
loslaten, dan even in warm water zetten, waardoor
de gelatine eenigszins geweekt wordt.
Een eenvoudige, maar smakelijke pudding is een
waarbij we wijnsaus of vruchtensap kunnen presen
teeren.
Voor 6 personen hebben we noodig 1 l. melk.
80 gr. maïzena, 60 gr. suiker, 1 ons gemalen of gehakte
amandelen. Breng de melk
met de suiker aan de kook,
maar houd er een beetje
van achter, om de maïzena
mee aan te roeren tot een
dun papje. Giet dit papje
steeds roerende in de ko
kende melk en laat den
pudding nu weer opnieuw
aan de kook komen. Dan
nog 3 minuten laten door
koken en van het vuur er
de gehakte of gemalen
amandelen doorheen roe
ren. Daarna in een met
koud water omgespoelden
puddingvorm koud en stijf
laten worden en opdienen
met een wijnsausje of
vruchtensaus.
Een zeer voedzame pud
ding is een
6personen), lpondappels
worden met de schil in
kleine stukjes gesneden
en in 1 1. water aan de
kook gebracht. Vervol
gens het appelmoes door
een zeef roeren. Nu het
moes weer opnieuw aan
de kook brengen en hier
door 80 gr. edelsago roeren. De massa onder voort
durend roeren nog 20 minuten laten koken, suiker
en citroensap naar smaak bijvoegen en ten slotte
in een met koud water omgespoelden puddingvorm
doen. Na bekoeling des verkiezend opdienen met
een rand van gestoofde pruimen of abrikoosjes.
Ook van vruchtensap alleen kunnen we een heer
lijken
maken. Hiervoor kunnen
we allerlei soorten vruch
tensap, bv. frambozen
met bessensap vermengd,
aardbeiensap of kersensap
of ook gewonen wijn ge
bruiken. Op y2 liter sap
rekenen we 7 blaadjes gela
tine en suiker naar smaak.
De suiker wordt in het
MP
Citroenpudding zal vooral op heete zomerdagen zeer
welkom zijn
verwarmde vruchtensap opgelost. Voeg er dan des-
verkiezend nog wat citroensap bij. Daarna de gela
tine in koud water weeken, uitknijpen en met het
aanhangende water even op het vuur zetten, om te-
smelten. Vervolgens de geweekte gelatine door het
vruchtensap roeren en blijven roeren tot het stsrp
gebonden wordt. Dan in een met eiwit besmeerden
puddingvorm gieten. Na bekoeling op een vochtigen
schotel storten en met biscuits of kleine beschuitjes
preseriteeren.
Nu de kersentijd aanstaande is, kunnen we ook
nog een feestelijk uitzienden
op ons menu plaatsen. In plaats van frissche kersen
zal men ook heel goed vruchten uit blik kunnen
nemen. De pitten uit de kersen verwijderen. Voor
het ontpitten van kersen zijn tegenwoordig zeer
practische en goedkoope toestelletjes in den handel,
die oris het onaangename werkje van het pitten uil
halen heel wat vergemakkelijken. Tevens gaat er op
deze wijze lang niet zooveel sap verloren.
De ontpitte kersen worden in een schaaltje ge
daan en met wat bessensap overgoten. Dit schaaltje
in een pan met water zetten. Is na eenigen tijd hei-
sap uit de kersen getrokken, dan niet suiker ver
mengen. Op 1 pond sap rekent men 375 gram suiker.
Deze massa eenigen tijd laten koken totdat de vloei
stof iets gebonden is. Dan de opgeloste gelatine erbij
voegen (zie vorige recepten), de kersen en ook nog
een paar gestoofde vruchten, waaruit geen sap ge
trokken is, erbij voegen. Den pudding in kleine een
persoonsvormpjes of in glazen schaaltjes doen. De
puddinkjes, die in de vormpjes zijn gedaan, worden,
wanneer ze stijf zijn, omgekeerd op een glazen scho
teltje. Rondom een kransje van gestoofde kersen
leggen en met slagroom versieren. C. W.
Eenvoudige amandelpud
ding met wijn- of vmch-
tensaus.
Zoo'n kersenpuddvi ziel
er feestelijk uit
;":gelb
ssene