B'llll'IJ N.i
HOE DEKKEN EN VERSIEREN WIJ
DE BRUILOFTSTAFEL?
i lil lil i Iilis iHwiL.Hi fee I
Een ronde tajel is altijd gezellig.
Is er een bruidje in huis, dan zal er op haar
huwelijksdag meestal ook een bruiloftsdiner worden
gegeven.
En natuurlijk moet het een echte feestmaaltijd
worden 1 Dit wil nog niet zeggen, dat er een over
dadige overvloed aan spijs en drank moet worden
ten toon gespreid, maar een goed verzorgd menu
met een daarbij smaakvol versierden en gedekten
feestdisch zal zeker niet weinig tot het verhoogen
der feestvreugde kunnen bijdragen.
Met eenvoudige middelen en een goede dosis
overleg kunnen we het hierin soms al ver brengen.
Het gezelligst zal het zijn de tafels in hoefijzer-
vorm of in T-vorm te plaatsen, omdat de bruid
en bruidegom dan het beste overzicht over tafel
hebben, terwijl de gasten van hun kant op deze
manier het gemakkelijkst de noodige aandacht aan
de hoofdpersonen van het feest kunnen besteden.
Yoor iederen gast wordt een ruimte van 60 h
70 cm. gerekend.
Zijn al deze voorbereidingen getroffen, dan kan
er tot het dekken worden overgegaan. De tafel
wordt met een molton kleed bedekt. Dit kleed
zal het ontstaan van ronde kringen op het tafelblad
door te heete borden of schalen kunnen voor
komen, terwijl het tevens als beschutting bij een
eventueel omstooten van een glas wijn b.v. zal kun
nen dienen.
Nu dit molton kleed met ons schoone tafellinnen
bedekt Hiervoor gebruiken we nog steeds met
voorliefde wit damast of half damast, maar ook
een zachte crèmekleurige kunstzijde zal beeldig
kunnen staan, mits. ons servies zoo'n crème
als ondergrond zal kunnen verdragen.
Want dit blijft een eerste vereischte voor een
gedekte en versierde tafel dat servies, tafellinnen
en bloemversiering steeds als één volkomen har
monieerend geheel genomen worden.
We zorgen natuurlijk dat de middenvouw van
het tafellaken precies samenvalt met het midden
der tafel.
Plaats nu de borden erop en wel zóó, dat de randen
gelijk vallen met den tafelrand. Alle gelijke patro
nen van het decor van het porselein moeten dezelfde
richting uitwijzen.-Dus van gebloemd servies niet
alle groote en kleine bloempatronen schots en
scheef door elkander laten loopen, maar of het
groote öf het kleine motief als onderrand laten
fungeeren. Het zijn maar kleinigheden, maar die
toch o zooveel tot een rustig en fraai geheel zullen
bijdragen.
Naast de borden komen in volgorde van gebruik
de messen, vorken en lepels te liggen en dan zóó,
dat allés wat het eerst gebruikt moet worden aan
den buitenkant ligt. De messen legt men rechts
van het bordde vorken komen linksden soeplepel
naast de messen leggen, terwijl alle lepels en mesjes
voor het dessert aan het hoofd van het bord een
plaatsje vinden. Tegenwoordig worden vorken en
lepels bijna altijd met de binnenzijde naar boven
gelegd, dus de punten der vorken omhoog. De
messen altijd met den snijkant naar het bord toe
leggen. Het is hoe langer hoe minder de gewoonte
geworden alle lepels enz. in één keer neer te leggen,
omdat ook weer een overvloed
hiervan het geheel zal storen en
een overladen indruk zal wekken.
Meestal wordt daarom bij een
nieuw gerecht ook tegelijk weer
een schoon couvert gegeven.
Het wijnglas of de wijnglazen
worden rechts bovenaan bij de
borden gezet. Ze kunnen in rechte
lijn, alsook in den vorm van een
driehoek, worden geplaatst, zooals
u op nevenstaande afbeeldingen
kunt zien. De servetten, die niet
als torenhooge exemplaren, maar
in den eenvoudigen vorm van een
rechthoek met een afgevouwen
punt bovenaan, een driehoek of
gewoon als een vierkant zijn ge
vouwen, worden tenslotte op de
borden gelegd.
En dan volgt het glanspunt van
onzen feestdisch de bloemenver
siering. Zooals boven al even werd
aangestiptmet welke simpele
bloemen deze ook mag worden uit
gevoerd, zorg toch steeds voor een
gracieus en sierlijk geheel, een ver
siering, die werkelijk als één fraai
stuk en niet als een bonte wan
ordelijke massa aandoet. „Over
daad schaadt" geldt voor de din
gen in het dagelijksch leven, zeker
Eenvoudig, doch zeer smaakvol.
I)e servetten niet torenhoog, maar los -
jes geplooid o/ gevouwen op de horden
leggen.
ook voor een met bloemen gesmuktenfeestdisch.Neem
daarom niet te veel bloemen, maar daarentegen wel
veel groen dit prachtige geschenk van moeder na
tuur kan aan onze tafel niet zoo spoedig afbreuk doen.
De bloemen worden het liefst in één of twee
kleuren gekozen.
Enkel groen met wit zal misschien wat al te
plechtstatig aandoen voor hét groote feest van
twee jonge menschen. Daarom nemen we liever
teere, zachtrose anjers is ons deze bloem te prijzig,
dan kunnen ook een mooi soort kleine cactus
dahlia's of vroege asters heel decoratief werken.
Ook rozen, begonia's, leeuwenbekjes, clematis enz.
kunnen goede diensten bewijzen.
Sterk geurende bloemen, als lelies bv., moeten als
tafelversiering worden vermeden, behalve dan ook
nog dat ze veel te groot zouden zijn voor het doel
waarvoor ze gebruikt moeten worden. Want niets
is zoo hinderlijk als die reusachtige vazen met die
langstelige bloemen, waarachter onze gasten wel
verstoppertje kunnen spelen en die een gezellig
gebabbel en een onderhoudend en geanimeerd
gesprek beslist tegenwerken of in de war sturen.
Kleine glazen kelkjes of platte glazen schaaltjes
zijn de aangewezen voorwerpen, die als dragers
voor onze bloemen moeten dienen. Bezitten we deze
echter niet in de vereischte hoeveelheid, dan kunnen
we ons heel gemakkelijk behelpen door eenvoudige
diepe borden te nemen, hier omheen stukken zilver
papier of donkergroen crêpe-papier met een zilveren
of groen lintje vast te binden en de borden met
wit, nat zand of met een beetje water en daarop
wat mos, te vullen. Hierin worden dan de bloemen
geplaatst en deze wijze van versiering zal een
grootere weldaad zijn voor het oog dan een geheel
uitgestalde pottenwinkel van allerlei kannetjes,
vazen en pullen.
llooger dan op deze afbeelding mag de tafelversiering in geen geval zijn.