B'llll'IJ N.i HOE DEKKEN EN VERSIEREN WIJ DE BRUILOFTSTAFEL? i lil lil i Iilis iHwiL.Hi fee I Een ronde tajel is altijd gezellig. Is er een bruidje in huis, dan zal er op haar huwelijksdag meestal ook een bruiloftsdiner worden gegeven. En natuurlijk moet het een echte feestmaaltijd worden 1 Dit wil nog niet zeggen, dat er een over dadige overvloed aan spijs en drank moet worden ten toon gespreid, maar een goed verzorgd menu met een daarbij smaakvol versierden en gedekten feestdisch zal zeker niet weinig tot het verhoogen der feestvreugde kunnen bijdragen. Met eenvoudige middelen en een goede dosis overleg kunnen we het hierin soms al ver brengen. Het gezelligst zal het zijn de tafels in hoefijzer- vorm of in T-vorm te plaatsen, omdat de bruid en bruidegom dan het beste overzicht over tafel hebben, terwijl de gasten van hun kant op deze manier het gemakkelijkst de noodige aandacht aan de hoofdpersonen van het feest kunnen besteden. Yoor iederen gast wordt een ruimte van 60 h 70 cm. gerekend. Zijn al deze voorbereidingen getroffen, dan kan er tot het dekken worden overgegaan. De tafel wordt met een molton kleed bedekt. Dit kleed zal het ontstaan van ronde kringen op het tafelblad door te heete borden of schalen kunnen voor komen, terwijl het tevens als beschutting bij een eventueel omstooten van een glas wijn b.v. zal kun nen dienen. Nu dit molton kleed met ons schoone tafellinnen bedekt Hiervoor gebruiken we nog steeds met voorliefde wit damast of half damast, maar ook een zachte crèmekleurige kunstzijde zal beeldig kunnen staan, mits. ons servies zoo'n crème als ondergrond zal kunnen verdragen. Want dit blijft een eerste vereischte voor een gedekte en versierde tafel dat servies, tafellinnen en bloemversiering steeds als één volkomen har monieerend geheel genomen worden. We zorgen natuurlijk dat de middenvouw van het tafellaken precies samenvalt met het midden der tafel. Plaats nu de borden erop en wel zóó, dat de randen gelijk vallen met den tafelrand. Alle gelijke patro nen van het decor van het porselein moeten dezelfde richting uitwijzen.-Dus van gebloemd servies niet alle groote en kleine bloempatronen schots en scheef door elkander laten loopen, maar of het groote öf het kleine motief als onderrand laten fungeeren. Het zijn maar kleinigheden, maar die toch o zooveel tot een rustig en fraai geheel zullen bijdragen. Naast de borden komen in volgorde van gebruik de messen, vorken en lepels te liggen en dan zóó, dat allés wat het eerst gebruikt moet worden aan den buitenkant ligt. De messen legt men rechts van het bordde vorken komen linksden soeplepel naast de messen leggen, terwijl alle lepels en mesjes voor het dessert aan het hoofd van het bord een plaatsje vinden. Tegenwoordig worden vorken en lepels bijna altijd met de binnenzijde naar boven gelegd, dus de punten der vorken omhoog. De messen altijd met den snijkant naar het bord toe leggen. Het is hoe langer hoe minder de gewoonte geworden alle lepels enz. in één keer neer te leggen, omdat ook weer een overvloed hiervan het geheel zal storen en een overladen indruk zal wekken. Meestal wordt daarom bij een nieuw gerecht ook tegelijk weer een schoon couvert gegeven. Het wijnglas of de wijnglazen worden rechts bovenaan bij de borden gezet. Ze kunnen in rechte lijn, alsook in den vorm van een driehoek, worden geplaatst, zooals u op nevenstaande afbeeldingen kunt zien. De servetten, die niet als torenhooge exemplaren, maar in den eenvoudigen vorm van een rechthoek met een afgevouwen punt bovenaan, een driehoek of gewoon als een vierkant zijn ge vouwen, worden tenslotte op de borden gelegd. En dan volgt het glanspunt van onzen feestdisch de bloemenver siering. Zooals boven al even werd aangestiptmet welke simpele bloemen deze ook mag worden uit gevoerd, zorg toch steeds voor een gracieus en sierlijk geheel, een ver siering, die werkelijk als één fraai stuk en niet als een bonte wan ordelijke massa aandoet. „Over daad schaadt" geldt voor de din gen in het dagelijksch leven, zeker Eenvoudig, doch zeer smaakvol. I)e servetten niet torenhoog, maar los - jes geplooid o/ gevouwen op de horden leggen. ook voor een met bloemen gesmuktenfeestdisch.Neem daarom niet te veel bloemen, maar daarentegen wel veel groen dit prachtige geschenk van moeder na tuur kan aan onze tafel niet zoo spoedig afbreuk doen. De bloemen worden het liefst in één of twee kleuren gekozen. Enkel groen met wit zal misschien wat al te plechtstatig aandoen voor hét groote feest van twee jonge menschen. Daarom nemen we liever teere, zachtrose anjers is ons deze bloem te prijzig, dan kunnen ook een mooi soort kleine cactus dahlia's of vroege asters heel decoratief werken. Ook rozen, begonia's, leeuwenbekjes, clematis enz. kunnen goede diensten bewijzen. Sterk geurende bloemen, als lelies bv., moeten als tafelversiering worden vermeden, behalve dan ook nog dat ze veel te groot zouden zijn voor het doel waarvoor ze gebruikt moeten worden. Want niets is zoo hinderlijk als die reusachtige vazen met die langstelige bloemen, waarachter onze gasten wel verstoppertje kunnen spelen en die een gezellig gebabbel en een onderhoudend en geanimeerd gesprek beslist tegenwerken of in de war sturen. Kleine glazen kelkjes of platte glazen schaaltjes zijn de aangewezen voorwerpen, die als dragers voor onze bloemen moeten dienen. Bezitten we deze echter niet in de vereischte hoeveelheid, dan kunnen we ons heel gemakkelijk behelpen door eenvoudige diepe borden te nemen, hier omheen stukken zilver papier of donkergroen crêpe-papier met een zilveren of groen lintje vast te binden en de borden met wit, nat zand of met een beetje water en daarop wat mos, te vullen. Hierin worden dan de bloemen geplaatst en deze wijze van versiering zal een grootere weldaad zijn voor het oog dan een geheel uitgestalde pottenwinkel van allerlei kannetjes, vazen en pullen. llooger dan op deze afbeelding mag de tafelversiering in geen geval zijn.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1936 | | pagina 36