VERFRISSCHENDE HAPJE! ^ÊmSÊÈÈÊÊÊR HANGOP Hangop met vruchten. Tot de kleine onaange naamheden, die 't zomer - sehe jaargetij met zich meebrengt, behoort 'ook het spoedig bederven van allerlei etenswaren en vooral van melk. En alle goede zorgen van de huisvrouw, die zich jammer genoeg de luxe van een ijskast niet kan permitteeren, ten spijt, kan het soms Giet de zure melk in een doek, die boven een kom hangt. Bind den doek vast en luat alle u-atejachtige bestand- deelen uit de melk lekken. gebeuren, dat we weieens met al die zuur geworden melk „zitten te kijken". Toch bestaat er nog wel een mogelijkheid om die zure melk productief te maken we bereiden er een heerlijk schoteltje van in den vorm van hangop. Zoo'n gerecht van hangop kan men als dessert of ook bij de boterham gebruiken, terwijl het als zoetigheid bereid door onze kleintjes met graagte zal worden gegeten. Voor 4 personen rekenen we ongeveer 2% a 3 1. zure melk. Hier volgen eenige pikante en zoete gerechten, die met hangop worden gemaakt. HANGOP ALS PIKANTE KAAS Is de melk voldoende verzuurd en dus goed dik geworden, dan giet men de zure massa door een vochtig gemaakten schoonen doek. Deze doek wordt een nacht boven een kom gehangende waterachtige bestanddeelen kunnen nu uit de massa lekken, terwijl een dikke massa in den doek achterblijft. De massa moet goed uitgelekt zijn en de hangop is pas lekker, wanneer ze heelemaal wit er uit ziet en uit groote vlokken bestaat. Roer de hangop met wat melk of room en een klontje boter door elkaar. De hangop wordt vervolgens gekruid met wat peper en zout en desverkiezend wat mosterd. Op deze manier ontstaat er een fijne kaas. Men gebruikt er fijn gehakte radijsjes, tomaten of kummel bij en dient het gerecht tenslotte op in een glazen schotel, waarop men ter versiering nog wat mooie jonge radijsjes heeft gelegd. Het gerecht wordt bij de boterham gegeten. HANGOP MET VRUCHTEN Een heerlijk toetje kunnen we ook bereiden van hangop in combinatie met vruchten. Allerlei vruch ten kunnen hiervoor worden gebruikt. Roer door de hangop weer wat boter of room, voeg er 'n paar lepels suiker bij en roer alles zoo lang tot het er uitziet als slagroom. Dan doet men er een eetlejiel rum doorheen, iets wat een heerlijken smaak aan de hangop geeft. De kersen, of welke vruchten ook voor dit toetje mogen gebruikt worden, worden met wat suiker en desverkiezend met een klein stukje citroenschil en een beetje water tot compote gekookt. Daarna worden de vruchten gezeefd. Dan doet men eerst wat hangop in groote platte glazen, hierop komt een laagje vruchten, dan weer een goede schep hangop en tenslotte bovenop weer vruchten. Op deze manier hebben we een smakelijk uitziend en verfrisschend dessert voor gebruik gereed gemaakt. HANGOP MET BANANEN Dit zoete hangop-gerecht is iets heerlijks voor onze kleintjes, en daarbij is het zeer gezond. Een half pond hangop met wat zoeten room of een stukje boter goed door elkander roeren. Vervolgens met een gerasp ten zuren appel en twee met de vork fijn gedrukte bananen vermengen. Verder kan men het gerecht nog zoeter maken door er een paar lepels honing of wat suiker aan toe te voegen, terwijl men bovenop desverkiezend nog wat kaneel of gewreven citroenschil kan strooien. Hierbij worden beschuitjes of lange vingers gepresenteerd HANGOP MET BESCHUIT EN BRUINE SUIKER Roer door de hangop een stukje boter, wat room of een scheutje melk. Dien ze vervolgens op met bruine suiker of basterdsuiker en beschuit. Behalve van zure melk kunnen we ook van karnemelk hangop bereiden. De behandeling is geheel dezelfde als voor zure melk beschreven. Is de hangop te zuur, dan kan men er wat gewone zoete melk of zoeten room doorheen roeren. Pikante kaas van hangop bereid en met radijsjes opgediend. Pen ..zoet" hapje van de zuur geworden melk.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1936 | | pagina 36