VERFRISSCHENDE HAPJE!
^ÊmSÊÈÈÊÊÊR
HANGOP
Hangop met vruchten.
Tot de kleine onaange
naamheden, die 't zomer -
sehe jaargetij met zich
meebrengt, behoort 'ook
het spoedig bederven van
allerlei etenswaren en
vooral van melk.
En alle goede zorgen
van de huisvrouw, die
zich jammer genoeg de
luxe van een ijskast niet
kan permitteeren, ten
spijt, kan het soms
Giet de zure melk in een
doek, die boven een kom
hangt.
Bind den doek vast en luat alle u-atejachtige bestand-
deelen uit de melk lekken.
gebeuren, dat we weieens met al die zuur geworden
melk „zitten te kijken".
Toch bestaat er nog wel een mogelijkheid om die
zure melk productief te maken we bereiden er een
heerlijk schoteltje van in den vorm van hangop.
Zoo'n gerecht van hangop kan men als dessert
of ook bij de boterham gebruiken, terwijl het als
zoetigheid bereid door onze kleintjes met graagte
zal worden gegeten.
Voor 4 personen rekenen we ongeveer 2% a 3 1.
zure melk.
Hier volgen eenige pikante en zoete gerechten,
die met hangop worden gemaakt.
HANGOP ALS PIKANTE KAAS
Is de melk voldoende verzuurd en dus goed dik
geworden, dan giet men de zure massa door een
vochtig gemaakten schoonen doek. Deze doek wordt
een nacht boven een kom gehangende waterachtige
bestanddeelen kunnen nu uit de massa lekken,
terwijl een dikke massa in den doek achterblijft.
De massa moet goed uitgelekt zijn en de hangop
is pas lekker, wanneer ze heelemaal wit er uit ziet
en uit groote vlokken bestaat.
Roer de hangop met wat melk of room en een
klontje boter door elkaar.
De hangop wordt vervolgens gekruid met wat
peper en zout en desverkiezend wat mosterd. Op
deze manier ontstaat er een fijne kaas.
Men gebruikt er fijn gehakte radijsjes, tomaten of
kummel bij en dient het gerecht tenslotte op in een
glazen schotel, waarop men ter versiering nog wat
mooie jonge radijsjes heeft gelegd. Het gerecht wordt
bij de boterham gegeten.
HANGOP MET VRUCHTEN
Een heerlijk toetje kunnen we ook bereiden van
hangop in combinatie met vruchten. Allerlei vruch
ten kunnen hiervoor worden gebruikt.
Roer door de hangop weer wat boter of room,
voeg er 'n paar lepels suiker bij en roer alles zoo lang
tot het er uitziet als slagroom.
Dan doet men er een eetlejiel rum doorheen, iets
wat een heerlijken smaak aan de hangop geeft.
De kersen, of welke vruchten ook voor dit toetje
mogen gebruikt worden, worden met wat suiker
en desverkiezend met een klein stukje citroenschil
en een beetje water tot compote gekookt. Daarna
worden de vruchten gezeefd. Dan doet men eerst
wat hangop in groote platte glazen, hierop komt
een laagje vruchten, dan weer een goede schep
hangop en tenslotte bovenop weer vruchten.
Op deze manier hebben we een smakelijk uitziend
en verfrisschend dessert voor gebruik gereed gemaakt.
HANGOP MET BANANEN
Dit zoete hangop-gerecht is iets heerlijks voor
onze kleintjes, en daarbij is het zeer gezond.
Een half pond hangop met wat zoeten room of een
stukje boter goed door elkander roeren. Vervolgens
met een gerasp ten zuren appel en twee met de vork
fijn gedrukte bananen vermengen. Verder kan men
het gerecht nog zoeter maken door er een paar lepels
honing of wat suiker aan toe te voegen, terwijl men
bovenop desverkiezend nog wat kaneel of gewreven
citroenschil kan strooien.
Hierbij worden beschuitjes of lange vingers
gepresenteerd
HANGOP MET BESCHUIT EN
BRUINE SUIKER
Roer door de hangop een stukje boter, wat room
of een scheutje melk. Dien ze vervolgens op met
bruine suiker of basterdsuiker en beschuit.
Behalve van zure melk kunnen we ook van
karnemelk hangop bereiden. De behandeling is
geheel dezelfde als voor zure melk beschreven.
Is de hangop te zuur, dan kan men er wat gewone
zoete melk of zoeten room doorheen roeren.
Pikante kaas van hangop bereid en met radijsjes opgediend.
Pen ..zoet" hapje van de zuur geworden melk.