HET DROCEN EN INMAKEN VAN GROENTEN
36
deelte den nacht tevoren in een beetje
water. Den volgenden dag kunnen we
de puree dan gewoon als tomaten
puree uit 'blikjes gebruiken voor
soep, saus enz.
Deze gedroogde tomatenpuree blijft
jarenlang goed.
Hebt u weieens groene erwten
gedroogd Als we er veel in ónzen
tuin hebben, zullen we ze wellicht
graag willen bewaren, om ze in den
winter voor erwtensoep en dgl. te kun
nen gebruiken.
Voor ieder pond erwten rekenen
we 20 gram suiker. De suiker wordt
in water gesmolten, terwijl het water
flink gekookt wordt.
Is de suiker in het kokende water
1 omaten in den vorm van puree gedroogd.
Het gebeurt wel eens, dat we zulk een overvloed
van tomaten krijgen, dat we er bijna geen
raad meer mee weten.
Een handige en zuinige huisvrouw heeft al heel
wat van de kostelijke vruchten ingemaakt, misschien
heeft zij zelfs al het sap der tomaten in flesschen
gesteriliseerd en nóg heeft ze massa's vruchten over.
Wat doen we nu met onze tomaten We gaan ze
drogenMisschien nog nooit van gehoord en toch
het is heel goed mogelijk tomaten te drogen, maar
dan niet in hun geheel, doch als puree.
De tomaten worden goed gewasschen, met schil
en al in kleine stukjes gesneden en in zoo weinig
mogelijk water gekookt, tot ze volkomen zacht zijn.
Dan wrijft men ze door een paardenharen zeef,
kookt dit tomatenmoes opnieuw tot het water zoo
veel mogelijk is verdampt en er dus een dikke pap
is ontstaan.
Deze tomatenpuree wordt dun op een bord uitge
streken en in den oven of buiten in de zon gezet om
te drogen. De oven moet echter zeer lauw zijn. Om
het tegen vliegen en allerlei ongedierte te beschermen,
zet men over de borden een vliegenkap of legt men
er een tulen lap overheen.
Is de tomatenpuree heelemaal droog, dan doet
men ze in kleine zakjes bij elkaar en hangt deze
op een droge plaats.
Willen we 's winters deze gedroogde tomaten
puree gebruiken, dan zetten we daarvan een ge
moeten
doek gedroogd u'Ordei
hun kleur.
opgelost, dan schudden we de erwten
erbij. Nu de erwten voortdurend
roeren tot ze rimpelig worden. Dan
in een zeef gieten en laten uitlekken.
De zeef of vergiet, waarin de erwten
zijn, wordt met een doek goed afge
dekt, omdat de erwten anders de
groene kleur verliezen.
Ook de erwten zelf worden tusselien
doeken gelegd, want komt er lucht bij, dan gaat
de groene kleur verloren.
Zijn ze heelemaal afgekoeld, dan strooit men ze
op een blik, waarop een groot vel schoon papier is
gelegd, flink uit elkaar.
Bedek ze met een papier en laat ze in een bijna
kouden oven drogen tot ze hard zijn. Deze erwten
zij li bij wijze van doperwten te gebruiken. Willen
we ze voor erwtensoep bewaren, dan worden ze,
in plaats van in suikerwater, in zoutwater gekookt.
Vóór het gebruik laat men ze een nacht in het water
weeken.
Behalve tomaten en erwten kunnen verschillende
soorten groenten, die later als soepgroenten worden
gebruikt, gedroogd worden.
Blaadjes peterselie, kervel, selderij, stukjes wortel
enz. worden op groote stukken katoen of beter nog
op tule uitgespreid.
Deze tulen lappen worden aan de
uiteinden vastgebonden en opgehan
gen, zoodat de lucht aan alle kanten
vrij kan toetreden.
Bedek de verschillende groente
soorten met een stuk papier en laat
ze goed droog worden.
Daarna in glazen doen (oude in-
maakglazen, die we niet meer kunnen
gebruiken, zijn hiervoor heel geschikt),
met een beetje zout bestrooien en
de glazen voorzien van perkament
papier, waaroverheen een deksel stevig
wordt vastgebonden.
In den winter kan men deze soep
groente gebruiken als versche groente
uit den tuin.
Tenslotte nog iets over 't inmaken
van spercieboonen.
Behalve in glazen kunnen deze ook
in zoutwater of azijn worden inge
maakt.
Voor 't inmaken in azijn worden de
4TS T»
(soepgroenten droogt men in de buitenlucht.