HET DROCEN EN INMAKEN VAN GROENTEN 36 deelte den nacht tevoren in een beetje water. Den volgenden dag kunnen we de puree dan gewoon als tomaten puree uit 'blikjes gebruiken voor soep, saus enz. Deze gedroogde tomatenpuree blijft jarenlang goed. Hebt u weieens groene erwten gedroogd Als we er veel in ónzen tuin hebben, zullen we ze wellicht graag willen bewaren, om ze in den winter voor erwtensoep en dgl. te kun nen gebruiken. Voor ieder pond erwten rekenen we 20 gram suiker. De suiker wordt in water gesmolten, terwijl het water flink gekookt wordt. Is de suiker in het kokende water 1 omaten in den vorm van puree gedroogd. Het gebeurt wel eens, dat we zulk een overvloed van tomaten krijgen, dat we er bijna geen raad meer mee weten. Een handige en zuinige huisvrouw heeft al heel wat van de kostelijke vruchten ingemaakt, misschien heeft zij zelfs al het sap der tomaten in flesschen gesteriliseerd en nóg heeft ze massa's vruchten over. Wat doen we nu met onze tomaten We gaan ze drogenMisschien nog nooit van gehoord en toch het is heel goed mogelijk tomaten te drogen, maar dan niet in hun geheel, doch als puree. De tomaten worden goed gewasschen, met schil en al in kleine stukjes gesneden en in zoo weinig mogelijk water gekookt, tot ze volkomen zacht zijn. Dan wrijft men ze door een paardenharen zeef, kookt dit tomatenmoes opnieuw tot het water zoo veel mogelijk is verdampt en er dus een dikke pap is ontstaan. Deze tomatenpuree wordt dun op een bord uitge streken en in den oven of buiten in de zon gezet om te drogen. De oven moet echter zeer lauw zijn. Om het tegen vliegen en allerlei ongedierte te beschermen, zet men over de borden een vliegenkap of legt men er een tulen lap overheen. Is de tomatenpuree heelemaal droog, dan doet men ze in kleine zakjes bij elkaar en hangt deze op een droge plaats. Willen we 's winters deze gedroogde tomaten puree gebruiken, dan zetten we daarvan een ge moeten doek gedroogd u'Ordei hun kleur. opgelost, dan schudden we de erwten erbij. Nu de erwten voortdurend roeren tot ze rimpelig worden. Dan in een zeef gieten en laten uitlekken. De zeef of vergiet, waarin de erwten zijn, wordt met een doek goed afge dekt, omdat de erwten anders de groene kleur verliezen. Ook de erwten zelf worden tusselien doeken gelegd, want komt er lucht bij, dan gaat de groene kleur verloren. Zijn ze heelemaal afgekoeld, dan strooit men ze op een blik, waarop een groot vel schoon papier is gelegd, flink uit elkaar. Bedek ze met een papier en laat ze in een bijna kouden oven drogen tot ze hard zijn. Deze erwten zij li bij wijze van doperwten te gebruiken. Willen we ze voor erwtensoep bewaren, dan worden ze, in plaats van in suikerwater, in zoutwater gekookt. Vóór het gebruik laat men ze een nacht in het water weeken. Behalve tomaten en erwten kunnen verschillende soorten groenten, die later als soepgroenten worden gebruikt, gedroogd worden. Blaadjes peterselie, kervel, selderij, stukjes wortel enz. worden op groote stukken katoen of beter nog op tule uitgespreid. Deze tulen lappen worden aan de uiteinden vastgebonden en opgehan gen, zoodat de lucht aan alle kanten vrij kan toetreden. Bedek de verschillende groente soorten met een stuk papier en laat ze goed droog worden. Daarna in glazen doen (oude in- maakglazen, die we niet meer kunnen gebruiken, zijn hiervoor heel geschikt), met een beetje zout bestrooien en de glazen voorzien van perkament papier, waaroverheen een deksel stevig wordt vastgebonden. In den winter kan men deze soep groente gebruiken als versche groente uit den tuin. Tenslotte nog iets over 't inmaken van spercieboonen. Behalve in glazen kunnen deze ook in zoutwater of azijn worden inge maakt. Voor 't inmaken in azijn worden de 4TS T» (soepgroenten droogt men in de buitenlucht.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1936 | | pagina 38