VAN RIJPE STOOFPEREN
36
Peren met chocoladesaus een smakelijk toetje.
Een tractatie voor kinderen peren met chocoladeglazuur
1 kg- peren, ruim y2 ons suiker, dl. azijn,
wat sago, desverkiezend een stukje pijpkaneel of een
citroenschilletje. (1 dl. bessensap)
De peren worden geschild en, wanneer ze groot
zijn, in tweeën of vieren gesneden, waarna het klok
huis wordt verwijderd. Zijn ze klein, dan laat men
ze in haar geheel, maar schrapt wel het steeltje
goed af. Vervolgens worden ze gewassclien en met
water en den azijn aan de kook gebracht. Ook pijp
kaneel of citroenschil wordt er desverkiezend bij
gevoegd.
Laat ze eenige uren koken (hoe langer de peren
koken, hoe mooier ze worden) en voeg er 1 uur vóór
het gebruik de suiker bij. Zijn de peren dan nog niet
rood, dan kan men er een scheutje
I bessensap of ander vruchtensap, bv. van
- bramen, kersen of pruimen, aan toevoe
gen. Dit sap op de peren laten verkoken,
waarna tenslotte het overgebleven sap
met wat aangemengde sago wordt ge
bonden. Het perensap dat overblijft kan
een volgenden dag heel goed bij rijst of
griesmeel worden gebruikt
Een gerecht, dat bij ons minder be
kend is dan bij onze oostelijke en zuidelijke
V V naburen, is
Heerlijk en tegelijk voedzaam, deze rijstrand met peren!
We hebben voor 4 personen noodig: 1% pond
stoofperen, 1. melk, 1 y2 ons suiker, ÜO gr. bittere
chocolade of cacaopoeder, y2 vanillestokje, 30 gr.
maizeua (3 afgestreken eetlepels).
Neem hiervoor kleine stoofperen, schil ze en laat
de steeltjes eraan zitten. Doe ze vervolgens in een
pan, giet er zooveel water op, dat de vruchten
precies onder staan en voeg er een paar druppels
citroensap bij. Laat de vruchten koken tot ze gaar
zijn (3 a 4 uur). Maak intusschen de chocoladesaus.
Hiervoor wordt de melk met de suiker en de vanille
suiker aan de kook gebracht. Roer de maizena en
de cacaopoeder met wat koude melk aan en giet dit
papje steeds roerende bij de kokende melk. De
saus eenige minuten laten doorkoken en daarna van
het vuur nemen. Het vanillestokje verwijderen en
de saus even laten bekoelen. Gebruikt men tabletten
chocolade, dan wordt deze tevoren gesmolten door
de chocolade in stukjes te breken, in een pannetje
te doen en dit pannetje in een andere pan met ko
kend water te zetten. De chocolade wordt van het
vuur door de saus geroerd. Terwijl de saus even
bekoelt, legt men de peren met de steeltjes omhoog
in een glazen schaaltje, giet er dan de chocolade
saus overheen en laat het gerecht volkomen koud
worden.
Een fijne tractatie voor kinderen zijn
PEREN MET CHOCOLADE-GLAZUUR
De peren, die weer niet al te groot mogen zijn,
worden geschild, maar de steeltjes worden er weer
aan gelaten. Kook ze gaar, zooals in het vorige
recept werd beschreven. Breek een paar reepen
chocolade in stukjes, doe ze in een pannetje, voeg er
een stukje boter bij en laat. chocolade en boter
smelten in een andere pan met kokend water. Ook
kan men zoo'n pannetje op een ketel kokend water
zetten. Roer zoolang, tot de chocolade volkomen
vloeibaar is.
Zet de peren, die intusschen gaar geworden zijn,
op een oud bord of een plankje en giet er het choco
ladeglazuur overheen. Het glazuur laten bekoelen en
stijf laten worden en daarna de peren met de steeltjes
omhoog naast elkaar op een glazen schotel rang
schikken.
Een zeer voedzaam en gezond toetje is
RIJSTRAND MET PEREN
<6 PERSONEN)
Y2 pond rijst wordt gewasschen in een zeef tot het
water, dat er afkomt, volkomen helder is. Vervol
gens wordt de rijst met 1 1. melk, 60 gram suiker en
een afgestreken eetlepel boter gaar gekookt. Druk
de rijst, wanneer ze gaar is, in een met boter besmeer
den rijstrandvorm, of bij gebrek hieraan in een
ronde kom, waarin weer een andere, kleinere kom
is gezet met den open kant naar beneden. Stort den
rijstrand op een schotel en vul dezen met heele
of halve peren, die tevoren gaar gekookt zijn op dc
wijze, zooals in ons eerste recept is beschreven. Het
perennat kan als saus bij den rijstrand gepresen
teerd worden. Ook kan men ter versiering wat oho
colade-liagelslag over de rijst strooien.
Ofschoon de zomer ten einde loopt en de echte
zomersche vruchten, waaronder bessen en prui
men wel de voornaamste plaats innemen, hoe
langer hoe scliaarscher worden, hebben we toch nog
een overvloed van heerlijk fruit als appels, peren,
sinaasappels en druiven, waarvan naar hartelust
geprofiteerd kan worden.
Al dit soort van fruit kan als dessert worden
gebruikt, terwijl enkele soorten, zooals appels en
peren, ook bijwijze van groente of als compote
kunnen gegeven worden.
Onder de peren is de harde, dikwijls onooglijke
stoofpeer wel de dankbaarste, want van stoofperen
kunnen zooveel heerlijke en toch niet dure gerechten
worden bereid.
Daarom laten wij hier eenige recepten van stoof
peren volgen.
Schil de peren en schrap de steeltjes af.
De. chocoladesaus wordt over de peren gegoten.
GESTOOFDE PEREN
(4 PERSONEN)
PEREN IN CHOCOLADESAUS
Dit gerecht is heel gemakkelijk te
bereiden en vormt een zeer smakelijk
schoteltje voor dessert.