VAN RIJPE STOOFPEREN 36 Peren met chocoladesaus een smakelijk toetje. Een tractatie voor kinderen peren met chocoladeglazuur 1 kg- peren, ruim y2 ons suiker, dl. azijn, wat sago, desverkiezend een stukje pijpkaneel of een citroenschilletje. (1 dl. bessensap) De peren worden geschild en, wanneer ze groot zijn, in tweeën of vieren gesneden, waarna het klok huis wordt verwijderd. Zijn ze klein, dan laat men ze in haar geheel, maar schrapt wel het steeltje goed af. Vervolgens worden ze gewassclien en met water en den azijn aan de kook gebracht. Ook pijp kaneel of citroenschil wordt er desverkiezend bij gevoegd. Laat ze eenige uren koken (hoe langer de peren koken, hoe mooier ze worden) en voeg er 1 uur vóór het gebruik de suiker bij. Zijn de peren dan nog niet rood, dan kan men er een scheutje I bessensap of ander vruchtensap, bv. van - bramen, kersen of pruimen, aan toevoe gen. Dit sap op de peren laten verkoken, waarna tenslotte het overgebleven sap met wat aangemengde sago wordt ge bonden. Het perensap dat overblijft kan een volgenden dag heel goed bij rijst of griesmeel worden gebruikt Een gerecht, dat bij ons minder be kend is dan bij onze oostelijke en zuidelijke V V naburen, is Heerlijk en tegelijk voedzaam, deze rijstrand met peren! We hebben voor 4 personen noodig: 1% pond stoofperen, 1. melk, 1 y2 ons suiker, ÜO gr. bittere chocolade of cacaopoeder, y2 vanillestokje, 30 gr. maizeua (3 afgestreken eetlepels). Neem hiervoor kleine stoofperen, schil ze en laat de steeltjes eraan zitten. Doe ze vervolgens in een pan, giet er zooveel water op, dat de vruchten precies onder staan en voeg er een paar druppels citroensap bij. Laat de vruchten koken tot ze gaar zijn (3 a 4 uur). Maak intusschen de chocoladesaus. Hiervoor wordt de melk met de suiker en de vanille suiker aan de kook gebracht. Roer de maizena en de cacaopoeder met wat koude melk aan en giet dit papje steeds roerende bij de kokende melk. De saus eenige minuten laten doorkoken en daarna van het vuur nemen. Het vanillestokje verwijderen en de saus even laten bekoelen. Gebruikt men tabletten chocolade, dan wordt deze tevoren gesmolten door de chocolade in stukjes te breken, in een pannetje te doen en dit pannetje in een andere pan met ko kend water te zetten. De chocolade wordt van het vuur door de saus geroerd. Terwijl de saus even bekoelt, legt men de peren met de steeltjes omhoog in een glazen schaaltje, giet er dan de chocolade saus overheen en laat het gerecht volkomen koud worden. Een fijne tractatie voor kinderen zijn PEREN MET CHOCOLADE-GLAZUUR De peren, die weer niet al te groot mogen zijn, worden geschild, maar de steeltjes worden er weer aan gelaten. Kook ze gaar, zooals in het vorige recept werd beschreven. Breek een paar reepen chocolade in stukjes, doe ze in een pannetje, voeg er een stukje boter bij en laat. chocolade en boter smelten in een andere pan met kokend water. Ook kan men zoo'n pannetje op een ketel kokend water zetten. Roer zoolang, tot de chocolade volkomen vloeibaar is. Zet de peren, die intusschen gaar geworden zijn, op een oud bord of een plankje en giet er het choco ladeglazuur overheen. Het glazuur laten bekoelen en stijf laten worden en daarna de peren met de steeltjes omhoog naast elkaar op een glazen schotel rang schikken. Een zeer voedzaam en gezond toetje is RIJSTRAND MET PEREN <6 PERSONEN) Y2 pond rijst wordt gewasschen in een zeef tot het water, dat er afkomt, volkomen helder is. Vervol gens wordt de rijst met 1 1. melk, 60 gram suiker en een afgestreken eetlepel boter gaar gekookt. Druk de rijst, wanneer ze gaar is, in een met boter besmeer den rijstrandvorm, of bij gebrek hieraan in een ronde kom, waarin weer een andere, kleinere kom is gezet met den open kant naar beneden. Stort den rijstrand op een schotel en vul dezen met heele of halve peren, die tevoren gaar gekookt zijn op dc wijze, zooals in ons eerste recept is beschreven. Het perennat kan als saus bij den rijstrand gepresen teerd worden. Ook kan men ter versiering wat oho colade-liagelslag over de rijst strooien. Ofschoon de zomer ten einde loopt en de echte zomersche vruchten, waaronder bessen en prui men wel de voornaamste plaats innemen, hoe langer hoe scliaarscher worden, hebben we toch nog een overvloed van heerlijk fruit als appels, peren, sinaasappels en druiven, waarvan naar hartelust geprofiteerd kan worden. Al dit soort van fruit kan als dessert worden gebruikt, terwijl enkele soorten, zooals appels en peren, ook bijwijze van groente of als compote kunnen gegeven worden. Onder de peren is de harde, dikwijls onooglijke stoofpeer wel de dankbaarste, want van stoofperen kunnen zooveel heerlijke en toch niet dure gerechten worden bereid. Daarom laten wij hier eenige recepten van stoof peren volgen. Schil de peren en schrap de steeltjes af. De. chocoladesaus wordt over de peren gegoten. GESTOOFDE PEREN (4 PERSONEN) PEREN IN CHOCOLADESAUS Dit gerecht is heel gemakkelijk te bereiden en vormt een zeer smakelijk schoteltje voor dessert.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1936 | | pagina 36