KüblerJü££±}9 ©ld Cottage Xavendcr nffiaicr en Seep ALS HET HEERLIJK AVONDJE GEKOMEN IS.... (Jïrossmüh's Nieuwe kleeding geeft steeds vreugde. De mooie, zuiver wollen geeft als geschenk dubbele vreugde. 37 Dan zal het bij groot zoowel als klein bizonder in den smaak vallen, wanneer de huisvrouw met iets extra's voor den dag komt. Speculaas, pepernoten, borstplaat en marsepein, het zijn allemaal lekkernijen, die onafscheidelijk aan den St. Nicolaasavond verbonden zijn. Al deze heerlijkheden zelf maken is niet zoo'n groote kunst, het is maar even een kwestie van aanpakken en een nauwkeurig opvolgen der recepten, die wij hier laten volgen. SPECULAAS de vereischte dikte heeft verkregen, het mengsel in. Dit werkje moet zoo 1 pond meel, 250 gram bruine bas- vlug mogelijk gebeuren, anders wordt terdsuiker, 125 gram amandelen, 200 de suiker weer te stijf. Is ze toch hard. gram boter, 1 ei, 30 gram speculaas- dan weer op het vuur zetten. Bij ge- kruiden (die bij den drogist verkrijg- brek aan borstplaatvormen kunnen we baar zijn). In plaats van speculaas- ook met boter besmeerde deksels van kruiden kan men ook nemen van elke cacaobussen gebruiken. In plaats van kruiderij theelepel gemalen foelie, een of andere essence kan men ook wal piment, gemberpoeder, gemalen kruid- ze6r sterke koffie of droge cacaopoeder nagelen, kaneel, nootmuskaat. Tevens door het mengsel roeren. In dit geval een beetje zout. echter koffie of cacaopoeder meteen Leg de amandelen een paar minuten inee laten koken, in kokend water, pel ze en hak ze in ]\jen rekent op 100 gram suiker 1 kleine stukjes. Zeef het meel en leg er eetlepel cacao of 1 eetlepel koffie de boter in. Hak de boter in kleine extract. Wanneer we in plaats van watei stukjes door het meel en voeg er dan 0f melk, koffieroom gebruiken, wordt de suiker bij. Doe er nu alle overige de borstplaat fijner en zachter, ingrediënten bij en kneed het deeg op een koele plaats met koele handen door elkaar. Laat het deeg een nacht staan MARSEPEIN en rol het den volgenden dag uit. Druk het dan in speculaasvormen, die te- 250 gram zoete amandelen, 5 bittere voren met flink wat bloem zijn be- amandelen, 250 gram poedersuiker, 2 strooid. eetlepels oranjebloesemwater of rozen Snijd het overblijvende deeg er met water (bij den drogist verkrijgbaar), een scherp mes zoo goed mogelijk af 1 eiwit. en keer de vormen om. Willen de koekjes Maal de amandelen, nadat ze in heet er niet goed uit, dan flink even op den water geweekt, daarna gepeld en goed vorm kloppen. Leg de speculaasjes op gedroogd zijn, door een amandelmolen, een met boter besmeerd bakblik en Voeg er dan de suiker bij en maal de bak ze in den oven gedurende 15 massa nog 2 of 3 keer opnieuw door den minuten lichtbruin en gaar. molen. Kneed er vervolgens het rozenwater en het even losgeklopte eiwit doorheen PEPERNOTEN en maak van de massa een stevigen bal. Laat dezen een nacht op een koele 300 gram meel, 175 gram suiker, 2 pjaadg rne{ een voclitigen doek erover eieren, een mespuntje witte peper, een rugten en maak el. den volgenden dag mespuntje gemalen kruidnagelen, een allerlei aar(iige figuren van. Voor een mespuntje kaneel, wat zout. worst van marsepein b.v. maakt men Zeef het meel met de kruiden. Roer vau ^we6 kleuren marsepein (wit en de eierdooiers met de suiker, totdat rood q{ wit en bruin) kieine rolletjes, de massa volkomen glad en schuimig L om en om wat van (le rolletjes, die wit geworden is. Klop het eiwit stijf 0v*n dik of Qok ongelijk van dikte en vermeng dit met de eierdooiers, kunnen zijn, op een stuk van het uitge- daarna met het meel en de kruiden. roJde marsepein. r„i dit stuk. dat- ook Maak van het deeg een dunne rol weer of gekleurd kan zijn, om de ter dikte van uw pink en snijd hier rollètjes heen en plak de kanten met kleine stukjes af. Zet deze op een met egn weinig water of eiwit vast, indien boter besmeerd en met meel bestrooid djt noodig moc),t zijn. bakblik en bak de pepernoten gedurende Smjd nu (le worgt aan weerszijden 7 a 10 minuten in een tamelijk warmen 8ohuin af_ het resllltaat zal verrassend oven totdat ze lichtbruin en hard zijn. Ook allerlei a„dere vormen, b.v. van peentjes, kunnen we aan het marse- BORSTPLAAT pein geven. Kleine aardappeltjes maken we door van het marsepein balletjes te Neem voor borstplaat op 3 lepels VOrmen, deze even hier en daar in te water, melk of room, 100 gram suiker. prikken en ze door wat kaneel te rollen. Doe deze massa in een steelpan en £>e kleuren, die we aan het marsepein roer met een houten lepel zoo lang tot wj]ien geven, kunnen we verkrijgen door de borstplaat kookt. Roer dan nog door er wa^ essence of cacaopoeder doorheen tot het suikerstroopje een draad trekt. te roeren. Koffie-extract is hier ver- Dit probeeren we door den houten boden waar, omdat het deeg dan veel lepel hoog op te halen. Er moet dan te K]ap Wordt iets van het suikerstroopje aan blijven Willen we het marsepein een bruin hangen. Nadat het stroopje kookt, tintje geven, dan kunnen we de figuren ongeveer 5 minuten laten doorkoken. met een gloeiende breinaald bewerken. Dan van het vuur een paar druppels van een of andere essence erdoor roeren, b.v. sinaasappel-, ananas-, kersen- of EEN NUTTIGE WENK frambozenessence. Zorg, dat de borstplaatvormen met Om waschleeren handschoenen bij boter besmeerd op een met. boter be- het drogen in model te houden, steken streken vetvrij papier staan en giet we eenvoudig na het wassclien in iederen er onmiddellijk, wanneer het stroopje vinger een gewoon waschpennetje. Catalogus gratis. Zoo noodig worden adressen waar Kübler-kleeding verkrijgbaar is caarne verstrekt door de hoofdvertegenwoordiging Fa. G. H. TE KORTSCHOT. \N interswjjk. lel. No. 19t

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1936 | | pagina 37