ONZE OUDE- EN NIEUWJAARSVIERING
36
De gesnipperde appels worden erbij gevoegd. Oliebollen op den Oudejaarsavond. Eet deeg voor de zoute stengels wordt uitgerold.
Jongere menschen mogen dan misschien weieens
spottend de schouders ophalen om dat, wat de
oudere generatie bestempelt als ,,dien goeden
ouden tijd", toch waart er ook om hen nog ieder jaar
'n stukje van dien goeden ouden tijd rond. aan welks
bekoring zij maar moeilijk zullen kunnen weerstaan.
Het is de tijd van de Oude- en Nieuwjaarsviering,
wanneer al die specifiek Oud-Hollandsclie heerlijk
heden van oliebollen en wafels, punch en misschien
nog slemp, ter tafel verschijnen. Van de meest ge
liefde willen wij hier eenige recepten geven.
OLIEBOLLEN
Om het oliebollen bakken zooveel mogelijk te
vergemakkelijken, maken we bij voorkeur gebruik
van zelfrijzend bakmeel, daar dit den tijd van het
rijzen uitspaart.
We nemen 1 pond zelfrijzend meel, ongeveer
y2 1. koude melk, 150 gram krenten, rozijnen en su-
cade, wat geraspte citroenschil, 4 kleine zure appels,
desverkiezend wat oranjesnippers (15 gram).
Doe meel en zout in een kom en roer er langzaam
de koude melk door met een houten lepel. Maak er
een mooi, niet te dun beslag van en voeg er de overige
ingrediënten bij. Roer alles goed door elkaar en zorg,
dat. intusscheu flink wat slaolie of boterolie in de
pan wordt heet gemaakt, totdat deze begint te
dampen. Doe er dan, liefst met een paar ronde lepels,
een klein hoopje van het beslag in, laat do oliebollen
aan weerszijden mooi bruin bakken, haal ze er met
een schuimspaan uit en laat ze op grauw papier
uitdruipen. Presenteer ze met suiker.
N.B. Wanneer de oliebollen te spoedig bruin
worden, is de olie te heet, daarom het vuur temperen,
anders worden de bollen van binnen niet gaar.
SNEEUWBALLEN
250 gram bloem, y2 1. water, een snufje zout, 1 ons
boter, 6 eieren, 1 ons krenten. Breng het water met
de boter en het zout aan de kook. Strooi er door een
zeef steeds roerende de bloem doorheen en blijf op
een zacht vuur zoo lang roeren, tot er een bal wordt
gevormd, die gemakkelijk van de pan loslaat.
Neem dan de massa van het vuur en roer er één
voor één de heele eieren door. Voeg er dan de ge-
wassclien krenten bij. Maak intussclien slaolie of
boterolie in een pan zóó heet, dat ze begint te dam
pen. Maak van het deeg kleine balletjes en laat deze
in de heete olie glijden. Zet de pan op een zacht vuur
en laat de ballen aan weerszijden bruin bakken, ter
wijl ze intusscheu dubbel zoo groot moeten worden.
Rijzen ze onder het bakken niet, dan geeft men er een
paar prikjes of sneetjes in. Laat ze uitdruipen en
presenteer ze met poedersuiker.
OUD-HOLLANDSCHE WAFELS
I pond bloem, 125 gram boter, 4 eieren, een snufje
zout, 60 gram suiker, 1 dl. koffieroom, 4 eetlepels
melk, 30 gram gist.
Verwarm den room tot hij lauw is en los hierin de
gist op.
Roer de boter tot room, voeg er een voor een de
eierdooiers bij, roer er dan de suiker door en ten-
K aas sandwiches, kaasballetjes
met hummel) en haasstokjes.
KAASSTOKJES
Gebruik er dezelfde bestand-
doelen voor als voor de zoute
stengels, maar voeg nog 50 gram
geraspte Parmezaansche kaas
bij het deeg. Bestrijk de kaas
stokjes, die evenals de zoute
stengels eerst van het uitgerolde
deeg worden gesneden, met wat
geklopten eierdooier en bak zoo
als voor de zoute stengels is
beschreven.
slotte het meel. het zout en de melk. Giet er dan den
room, waarin de gist is opgelost, bij en klop er luchtig
het stijfgeklopte eiwit doorheen. Laat het deeg 1 a
1 y2 uur bij de kachel in een toegedekte pan rijzen
en bak er vervolgens wafels van in een ijzer, dat
goed met boter of olie wordt ingevet.
Geef de wafels met poedersuiker.
SLEMP
234 1- melk, een stukje citroenschil, wat saffraan,
6 kruidnagelen, een stukje pijpkaneel, 1 ons suiker,
3 afgestreken eetlepels maïzena, een stukje foelie,
een theelepel thee.
Doe alle kruiden en overige ingrediënten (be
halve de suiker en maïzena) in een lapje, bind dit
met een draadje stevig vast en laat de kruiden in de
melk, die langzaam aan de kook wordt gebracht,
gedurende 3 kwartier trekken.
Roer er dan de suiker doorheen, bind de melk met
de maizena. die met wat koude melk tot een dun
papje is geroerd en geef de slemp zoo heet mogelijk.
Voor lien, die meer van iets hartigs houden, geven
wij nog de volgende recepten
Sneeuwballen presenteert
men met poedersuiker.
ZOUTE STENGELS
1 Y> ons zelfrijzend meel. 1 ons boter, 10 gram zout,
y2 dl. melk.
Doe het gezeefde meel in een kom en hak er de
koude, harde boter zoo vlug mogelijk in kleine stuk
jes doorheen.
Voeg er dan de melk bij, waarin liet zout is opge
lost en kneed van deze massa met koele handen een
elastisch deeg.
Rol het deeg op een met. meel bestrooide keuken
tafel uit, ter dikte van l'/2 cm. en ter breedte van
ongeveer 12 cm. Snijd er smalle reepjes van, die 1 cm.
breed zijn en laat deze op een met boter bestreken
bakblik, nadat ze vlug met wat geklopt ei bestreken
zijn, gedurende ongeveer 10 minuten lichtbruin en
gaar bakken.
ZOUTE KRAKELINGEN
Hiervoor gebruiken we hetzelfde deeg als van
zoute stengels. Het wordt nu echter wat dunner uit
gerold, dan worden er reepjes van gesneden, die in
den juisten krakelingenvorm worden gelegd, met
ei bestreken en op de boven
beschreven wijze gebakken.