ONZE OUDE- EN NIEUWJAARSVIERING 36 De gesnipperde appels worden erbij gevoegd. Oliebollen op den Oudejaarsavond. Eet deeg voor de zoute stengels wordt uitgerold. Jongere menschen mogen dan misschien weieens spottend de schouders ophalen om dat, wat de oudere generatie bestempelt als ,,dien goeden ouden tijd", toch waart er ook om hen nog ieder jaar 'n stukje van dien goeden ouden tijd rond. aan welks bekoring zij maar moeilijk zullen kunnen weerstaan. Het is de tijd van de Oude- en Nieuwjaarsviering, wanneer al die specifiek Oud-Hollandsclie heerlijk heden van oliebollen en wafels, punch en misschien nog slemp, ter tafel verschijnen. Van de meest ge liefde willen wij hier eenige recepten geven. OLIEBOLLEN Om het oliebollen bakken zooveel mogelijk te vergemakkelijken, maken we bij voorkeur gebruik van zelfrijzend bakmeel, daar dit den tijd van het rijzen uitspaart. We nemen 1 pond zelfrijzend meel, ongeveer y2 1. koude melk, 150 gram krenten, rozijnen en su- cade, wat geraspte citroenschil, 4 kleine zure appels, desverkiezend wat oranjesnippers (15 gram). Doe meel en zout in een kom en roer er langzaam de koude melk door met een houten lepel. Maak er een mooi, niet te dun beslag van en voeg er de overige ingrediënten bij. Roer alles goed door elkaar en zorg, dat. intusscheu flink wat slaolie of boterolie in de pan wordt heet gemaakt, totdat deze begint te dampen. Doe er dan, liefst met een paar ronde lepels, een klein hoopje van het beslag in, laat do oliebollen aan weerszijden mooi bruin bakken, haal ze er met een schuimspaan uit en laat ze op grauw papier uitdruipen. Presenteer ze met suiker. N.B. Wanneer de oliebollen te spoedig bruin worden, is de olie te heet, daarom het vuur temperen, anders worden de bollen van binnen niet gaar. SNEEUWBALLEN 250 gram bloem, y2 1. water, een snufje zout, 1 ons boter, 6 eieren, 1 ons krenten. Breng het water met de boter en het zout aan de kook. Strooi er door een zeef steeds roerende de bloem doorheen en blijf op een zacht vuur zoo lang roeren, tot er een bal wordt gevormd, die gemakkelijk van de pan loslaat. Neem dan de massa van het vuur en roer er één voor één de heele eieren door. Voeg er dan de ge- wassclien krenten bij. Maak intussclien slaolie of boterolie in een pan zóó heet, dat ze begint te dam pen. Maak van het deeg kleine balletjes en laat deze in de heete olie glijden. Zet de pan op een zacht vuur en laat de ballen aan weerszijden bruin bakken, ter wijl ze intusscheu dubbel zoo groot moeten worden. Rijzen ze onder het bakken niet, dan geeft men er een paar prikjes of sneetjes in. Laat ze uitdruipen en presenteer ze met poedersuiker. OUD-HOLLANDSCHE WAFELS I pond bloem, 125 gram boter, 4 eieren, een snufje zout, 60 gram suiker, 1 dl. koffieroom, 4 eetlepels melk, 30 gram gist. Verwarm den room tot hij lauw is en los hierin de gist op. Roer de boter tot room, voeg er een voor een de eierdooiers bij, roer er dan de suiker door en ten- K aas sandwiches, kaasballetjes met hummel) en haasstokjes. KAASSTOKJES Gebruik er dezelfde bestand- doelen voor als voor de zoute stengels, maar voeg nog 50 gram geraspte Parmezaansche kaas bij het deeg. Bestrijk de kaas stokjes, die evenals de zoute stengels eerst van het uitgerolde deeg worden gesneden, met wat geklopten eierdooier en bak zoo als voor de zoute stengels is beschreven. slotte het meel. het zout en de melk. Giet er dan den room, waarin de gist is opgelost, bij en klop er luchtig het stijfgeklopte eiwit doorheen. Laat het deeg 1 a 1 y2 uur bij de kachel in een toegedekte pan rijzen en bak er vervolgens wafels van in een ijzer, dat goed met boter of olie wordt ingevet. Geef de wafels met poedersuiker. SLEMP 234 1- melk, een stukje citroenschil, wat saffraan, 6 kruidnagelen, een stukje pijpkaneel, 1 ons suiker, 3 afgestreken eetlepels maïzena, een stukje foelie, een theelepel thee. Doe alle kruiden en overige ingrediënten (be halve de suiker en maïzena) in een lapje, bind dit met een draadje stevig vast en laat de kruiden in de melk, die langzaam aan de kook wordt gebracht, gedurende 3 kwartier trekken. Roer er dan de suiker doorheen, bind de melk met de maizena. die met wat koude melk tot een dun papje is geroerd en geef de slemp zoo heet mogelijk. Voor lien, die meer van iets hartigs houden, geven wij nog de volgende recepten Sneeuwballen presenteert men met poedersuiker. ZOUTE STENGELS 1 Y> ons zelfrijzend meel. 1 ons boter, 10 gram zout, y2 dl. melk. Doe het gezeefde meel in een kom en hak er de koude, harde boter zoo vlug mogelijk in kleine stuk jes doorheen. Voeg er dan de melk bij, waarin liet zout is opge lost en kneed van deze massa met koele handen een elastisch deeg. Rol het deeg op een met. meel bestrooide keuken tafel uit, ter dikte van l'/2 cm. en ter breedte van ongeveer 12 cm. Snijd er smalle reepjes van, die 1 cm. breed zijn en laat deze op een met boter bestreken bakblik, nadat ze vlug met wat geklopt ei bestreken zijn, gedurende ongeveer 10 minuten lichtbruin en gaar bakken. ZOUTE KRAKELINGEN Hiervoor gebruiken we hetzelfde deeg als van zoute stengels. Het wordt nu echter wat dunner uit gerold, dan worden er reepjes van gesneden, die in den juisten krakelingenvorm worden gelegd, met ei bestreken en op de boven beschreven wijze gebakken.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1936 | | pagina 36