ALLERLEI KASTANJECERECHTEN Het is in den winter voor de meeste huisvrouwen dikwijls een heel probleem, telkens iets anders te verzinnen, wat de verschillende groenten betreft. Keuze is er al zeer weinig en wanneer we ons het liefst tot versehe en niet te dure groenten willen bepalen, zijn we meestal aangewezen op een of andere koolsoort, andijvie en Brusselsch lof. Waarom zouden we eens niet tot de kastanjes onze toevlucht gaan nemen Nu is het de tijd voor kastanjegerechten en niet alleen bij wijze van groente, maar ook voor een smakelijk hapje of zelfs tot een fijn dessert kunnen de kastanjes worden verwerkt. Daarbij zijn ze niet duur en bezitten een groote voedingswaarde, dus wat belet ons, eens een der volgende recepten te probeeren Op de eerste plaats hoe worden de kastanjes schoon gemaakt Hiervoor bestaan twee mogelijk heden men kan de kastanjes in rauwen toestand schillen, dan 10 minuten in heet water koken en daarna het bruine velletje verwijderen. Ook kunnen de kastanjes in de schil worden gekookt, doch dan kerft men ze tevoren met een scherp mesje in de lengte kruisgewijze in. Vervolgens worden ze gekookt, de schil wordt er af getrokken en daarna wordt het bruine velletje verwijderd. KASTANJEPUREE BIJ EEN VLEESCHGERECHT (4 PERSONEN) 1 pond kastanjes, 1 dl. bouillon of melk, 20 gram boter, een mespuntje zout, een mespunt suiker, y2 eetlepel magere, bruine jus. Kook de kastanjes in ruim water gaar. Verwijde)' het bruine vliesje en wrijf de massa door een zeef. Vermeng de puree met alle overige ingrediënten en zorg dat er een weeke en niet te dróge massa ontstaat. Leg de puree op een schotel en garneer met gebraden varkens- of kalfscotelets, kalfsoesters of kalfs- of varken sfricandeau. GESTOOFDE KASTANJES I (4 PERSONEN) 750 gram kastanjes, y2 1. water of bouillon, een mespuntje zout, een mespuntje suiker. 50 gram boter, peterselie. Kook de kastanjes op een der boven omschreven wijzen bijna gaar. Stoof ze vervolgens in den bouillon of het water gaar, voeg er suiker, zout en boter bij en roer er tenslotte de gehakte peterselie doorheen. GESTOOFDE KASTANJES II (4 PERSONEN) 750 gram kastanjes, wat magere jus. Kook de kastanjes even in water totdat het vliesje gemakkelijk kan worden verwijderd. Leg ze dan in GESCHILDE KASTANJES BIJ GROENTEN Zeer smakelijk kan een groenteschotel worden, wanneer we er kastanjes aan toevoegen. Zoo smaken ze bijvoorbeeld uitstekend bij spruitjes, boerenkool of spinazie. De kastanjes worden daartoe geschild en in water gekookt. Smakelijker nog worden zij, wanneer men ze in bouillon kookt. Zijn ze gaar, dan het bruine velletje verwijderen en ze bij de groente opdienen. WARME KASTANJEPUDDING (6 PERSONEN) 500 gram gepelde kastanjes, 100 gram boter, 125 gram suiker, 50 gram bitterkoekjes, 6 eieren, een suikeroplossing bestaande uit 200 gram suiker en 2 dl. water. Laat de kastanjes even koken tot het vliesje gemakkelijk kan verwijderd worden. Laat ze daarna in de suikeroplossing gaar koken, vervolgens uitlek ken en wrijf ze tenslotte door een zeef. Roer de suiker met de eierdooiers tot een gladde massa. Voeg deze massa bij de kastanjepuree. Roer er dan de boter doorheen, die tevoren tot room is geroerd. Voeg er dan de fijn gemaakte bitterkoekjes en het stijfgeklopte eiwit zoo luchtig mogelijk bij. Bestrijk een puddingvorm voor warme puddingen met wat boter, strooi er wat paneermeel in en doe hierin het mengsel. Sluit den vorm met een deksel af, zet hem in een pan met kokend water en laat den pudding gedu rende ongeveer twee uur koken. Vul onder het koken zoo nu en dan water bij, zoodat dit steeds tot even onder den rand staat. Stort den pudding op een schotel en geef er een of andere vruchtensaus bij. GEGLACEERDE KASTANJES VOOR BIJ DE THEE Schil de kastanjes, kook ze in melk gaar en ver wijder daarna het bruine vliesje. Maak van 150 gram gezeefde poedersuiker (voor 1 pond kastanjes) en twee eetlepels citroensap een papje. Wentel de kastanjes door dit papje, zet ze op een bord of taart- reefje om uit te lekken en geef ze bij de thee. Kastanjepuree: de guur yekuukte kastanjes worden door een zeef gewreven. een vuurvasten schotel en laat ze met de jus (die de kastanjes tot ongeveer de helft moet bedekken) bijna gaar stoven. Doe ze vervolgens in een pan en laat het nog overgebleven vocht op de kastanjes verkoken. Schud de kastanjes af en toe om, teneinde aanbran den te voorkomen. Dien ze daarna, wanneer ze bruin en glanzend geworden zijn, zoo heet mogelijk op. KASTANJEPUDDING MET SLAGROOM (6 PERSONEN) Ken heerlijke pudding wet 500 gram gepelde kas tanjes, 75 gram boter, 150 gram suiker, 2% <11. slagroom, een beetje zout. Kook de kastanjes gaai- in water of melk en wrijf ze door 'n zeef. Vermeng de massa daarna met de boter, suiker, stijfgeslagen room en een weinig zout. Zorg dat er 'n stevige, doch eenigszins vochtige massa ontstaat, druk deze even in een vorm en stort daarna den pudding on middellijk op 'n schotel. Gameer hem met wat van den achtergehouden slagroom en dien hem daarna op. Gestoofde boerenkool met kastanjes. Vóór het opdienen laat men de geglaceerde kastanjes op een taartreefje uitdruipen. kasta n je- slagroom-.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1937 | | pagina 36