ALLERLEI KASTANJECERECHTEN
Het is in den winter voor de meeste huisvrouwen
dikwijls een heel probleem, telkens iets anders te
verzinnen, wat de verschillende groenten betreft.
Keuze is er al zeer weinig en wanneer we ons het
liefst tot versehe en niet te dure groenten willen
bepalen, zijn we meestal aangewezen op een of
andere koolsoort, andijvie en Brusselsch lof.
Waarom zouden we eens niet tot de kastanjes
onze toevlucht gaan nemen Nu is het de tijd voor
kastanjegerechten en niet alleen bij wijze van
groente, maar ook voor een smakelijk hapje of zelfs
tot een fijn dessert kunnen de kastanjes worden
verwerkt. Daarbij zijn ze niet duur en bezitten een
groote voedingswaarde, dus wat belet ons, eens een
der volgende recepten te probeeren
Op de eerste plaats hoe worden de kastanjes
schoon gemaakt Hiervoor bestaan twee mogelijk
heden men kan de kastanjes in rauwen toestand
schillen, dan 10 minuten in heet water koken en
daarna het bruine velletje verwijderen. Ook kunnen
de kastanjes in de schil worden gekookt, doch dan
kerft men ze tevoren met een scherp mesje in de
lengte kruisgewijze in. Vervolgens worden ze
gekookt, de schil wordt er af getrokken en daarna
wordt het bruine velletje verwijderd.
KASTANJEPUREE
BIJ EEN VLEESCHGERECHT (4 PERSONEN)
1 pond kastanjes, 1 dl. bouillon of melk, 20 gram
boter, een mespuntje zout, een mespunt suiker, y2
eetlepel magere, bruine jus.
Kook de kastanjes in ruim water gaar. Verwijde)'
het bruine vliesje en wrijf de massa door een zeef.
Vermeng de puree met alle overige ingrediënten en
zorg dat er een weeke en niet te dróge massa ontstaat.
Leg de puree op een schotel en garneer met gebraden
varkens- of kalfscotelets, kalfsoesters of kalfs- of
varken sfricandeau.
GESTOOFDE KASTANJES I
(4 PERSONEN)
750 gram kastanjes, y2 1. water of bouillon, een
mespuntje zout, een mespuntje suiker. 50 gram
boter, peterselie.
Kook de kastanjes op een der boven omschreven
wijzen bijna gaar. Stoof ze vervolgens in den bouillon
of het water gaar, voeg er suiker, zout en boter bij
en roer er tenslotte de gehakte peterselie doorheen.
GESTOOFDE KASTANJES II
(4 PERSONEN)
750 gram kastanjes, wat magere jus.
Kook de kastanjes even in water totdat het vliesje
gemakkelijk kan worden verwijderd. Leg ze dan in
GESCHILDE KASTANJES BIJ GROENTEN
Zeer smakelijk kan een groenteschotel worden,
wanneer we er kastanjes aan toevoegen. Zoo smaken
ze bijvoorbeeld uitstekend bij spruitjes, boerenkool
of spinazie.
De kastanjes worden daartoe geschild en in water
gekookt. Smakelijker nog worden zij, wanneer men
ze in bouillon kookt. Zijn ze gaar, dan het bruine
velletje verwijderen en ze bij de groente opdienen.
WARME KASTANJEPUDDING
(6 PERSONEN)
500 gram gepelde kastanjes, 100 gram boter, 125
gram suiker, 50 gram bitterkoekjes, 6 eieren, een
suikeroplossing bestaande uit 200 gram suiker en 2
dl. water.
Laat de kastanjes even koken tot het vliesje
gemakkelijk kan verwijderd worden. Laat ze daarna
in de suikeroplossing gaar koken, vervolgens uitlek
ken en wrijf ze tenslotte door een zeef. Roer de
suiker met de eierdooiers tot een gladde massa. Voeg
deze massa bij de kastanjepuree. Roer er dan de
boter doorheen, die tevoren tot room is geroerd.
Voeg er dan de fijn gemaakte bitterkoekjes en
het stijfgeklopte eiwit zoo luchtig mogelijk bij.
Bestrijk een puddingvorm voor warme puddingen
met wat boter, strooi er wat paneermeel in en doe
hierin het mengsel.
Sluit den vorm met een deksel af, zet hem in een
pan met kokend water en laat den pudding gedu
rende ongeveer twee uur koken. Vul onder het koken
zoo nu en dan water bij, zoodat dit steeds tot even
onder den rand staat. Stort den pudding op een
schotel en geef er een of andere vruchtensaus bij.
GEGLACEERDE KASTANJES VOOR
BIJ DE THEE
Schil de kastanjes, kook ze in melk gaar en ver
wijder daarna het bruine vliesje. Maak van 150
gram gezeefde poedersuiker (voor 1 pond kastanjes)
en twee eetlepels citroensap een papje. Wentel de
kastanjes door dit papje, zet ze op een bord of taart-
reefje om uit te lekken en geef ze bij de thee.
Kastanjepuree: de guur yekuukte kastanjes worden
door een zeef gewreven.
een vuurvasten schotel en laat ze met de jus (die de
kastanjes tot ongeveer de helft moet bedekken)
bijna gaar stoven.
Doe ze vervolgens in een pan en laat het nog
overgebleven vocht op de kastanjes verkoken.
Schud de kastanjes af en toe om, teneinde aanbran
den te voorkomen. Dien ze daarna, wanneer ze
bruin en glanzend geworden zijn, zoo heet mogelijk
op.
KASTANJEPUDDING
MET SLAGROOM
(6 PERSONEN)
Ken heerlijke
pudding wet
500 gram gepelde kas
tanjes, 75 gram boter,
150 gram suiker, 2% <11.
slagroom, een beetje zout.
Kook de kastanjes gaai-
in water of melk en wrijf
ze door 'n zeef. Vermeng
de massa daarna met de
boter, suiker, stijfgeslagen
room en een weinig zout.
Zorg dat er 'n stevige,
doch eenigszins vochtige
massa ontstaat, druk deze
even in een vorm en stort
daarna den pudding on
middellijk op 'n schotel.
Gameer hem met wat
van den achtergehouden
slagroom en dien hem
daarna op.
Gestoofde boerenkool met kastanjes.
Vóór het opdienen laat men de geglaceerde kastanjes
op een taartreefje uitdruipen.
kasta n je-
slagroom-.