OM BIJ DE THEE TE PRESENTEEREN Zoute en Zoete hapjes ZANDGEBAKJES MET DIVERSE VULSELS 300 gram bloem, 225 grain boter, 150 gram basterd suiker, een weinig bakpoeder. Zeef de bloem, voeg er de boter, de suiker en tevens het bakpoeder bij. Kneed alles zeer vlug door elkaar en laat liet deeg, Wanneer het slap geworden is, op een koele plaats eenigen tijd rusten. Vorm er vervolgens ronde, langwerpige en halve maanvormige figuren van b.v. met behulp van een glas (voor ronde figuren) en leg de koekjes op een met boter besmeerd bakblik. Laat ze in een matig war men oven gedurende 15 k 20 minuten mooi lichtbruin en gaar bakken. Men kan er vóór het bakken des- verkiezend ook nog wat fijngehakte amandelen over heen strooien of Wat grove suiker. Zet de koekjes, Wanneer zij koud geworden zijn, twee aan twee op elkaar en gebruik als vulsel wat abrikozen- of bessenjam en ook Wel slagroom of botercrème, waardoor men een of ander smaakje, bv. koffie-extract, geroerd heeft. Men kan de gebakjes verder nog met amandelen, hazelnoten, jam, rozijnen of Fransche vruchtjes versieren. CRACKERS MET KAAS Neem hiervoor suikervrije crackers, strijk op de eene helft een mengsel van gesmolten kaas, die met boter tot room is geroerd of strijk er wat smeerkaas tusschen. Bedek ze met de andere helft der crackers en presenteer ze bij de thee. ZOUTE AMANDELEN Laat in een ijzeren koekepan een stukje boter smel ten. Voeg hierbij de gepelde amandelen, roer, totdat ze lichtbruin van kleur zijn, strooi er wat fijn zout overheen en laat de amandelen bekoelen. BRIOCHES 250 gram bloem, 100 gr. boter, 2 eieren, '/2 melk, 7% gr. gist, een mespuntje zoiit, 1 afgestreken eetlepel suiker. Verwarm de melk tot ze lauw is. Los er de gist in op. Neem 75 gram bloem en voeg hier langzaam de melk bij. Kneed alles goed door elkaar en laat het deeg toegedekt rijzen bij een kachel. Schud de rest van het meel op een bakblik, voeg er de in stukjes gehakte boter, het zout, de suiker en de heele eieren bij, die alle in het kuiltje, dat men in het midden van het meel gemaakt heeft, gedaan worden. Kneed van deze massa eveneens een stevig deeg, voeg er het gistdeeg bij en kneed alles goed door elkaar. La.at nu het deeg minstens 8 a 10 uur rusten, vorm er dan kleine langwerpige broodjes van, bestrijk ze met wat geklopt ei en bak ze in een middelmatig warmen oven op een bakblik gedurende een half uur. Grafkers worden met smeerkaas of tot room ge roerde kaas, die met boter vermengd is, bestreken. De tijden zijn voorbij, dat wij op ons theeuurtje uitsluitend zoete lekkernijen consumeerden en hoe langer hoe meer wordt het Engel- sche voorbeeld, wat liet samenstel len van een smakelijke thee betreft, nagevolgd. Fiii dit niet zonder reden, want hebben de Engelschen op het ge bied van het arrangeeren van thee- uurtjes niet een zekere vermaard heid verworven Wie hoorde nooit spreken over die heerlijke cake, die bij geen enkele five o'clock tea mag ontbreken Cream crackers en tal van pikante hapjes, alle zijn uit Engeland in ons land geïmporteerd. geen De volgende recepten zullen onze lezeressen op de hoogte brengen hoe zij zelf met weinig moeite vele van genoemde lek kernijen, hetzij zout of zoet, kunnen bereiden. GEROOSTERD BROOD Voor hen, die niet van zoete hapjes houden, is ge roosterd brood met boter, jam of frissche waterkers, een welkom gerecht. Het geroosterde brood, de „toast", kan men kant en klaar in blikjes koopen, ofwel zelf roosteren in een lieeten oven. Men gebruikt daarvoor een speeialen rooster. OPGEROLDE KOEK 150 gram suiker, 80 gram bloem, 70 gram aard appelmeel (of 175 gram bloem), 6 eieren, de geraspte schil van 1 citroen. Voor 't vulsel: ruim 1/i potje jam. Voor het glazuur 1 ons poedersuiker, wat cacao of citroensap of wat rum. Roer de eierdooiers met de suiker minstens een kwartier lang totdat er een dikke, witte en luchtige massa is ontstaan. Klop de eiwitten zoo stijf mogelijk. Maak vervol- Ungehrh theeuwrtje ontbreekt geroosterd brood en op gerolde koek. geus het bakblik in orde door het met boter te be smeren en daarna met een beboterd papier te be leggen. Vouw van dit papier langs de kanten op staande randen zoodat het deeg er niet kan afloopen. Voeg de eierdooiers voorzichtig, zonder op den rand van de kom te kloppen, bij het stijfgeklopte eiwit. Roer er dan de bloem en het aardappelmeel, dat ge zeefd is, voorzichtig doorheen en giet de deegmassa op 't bakblik. Laat den koek, vrij hoog in den oven geplaatst, gedurende 15 a 20 minuten lichtgeel (niet bruin) en gaar worden. Zet, terwijl de koek bakt, de jam in een kom met warm water, teneinde te zorgen, dat ze straks gemakkelijker kan worden uitgestreken. Neem het bakblik, wanneer de koek gaar is, zeer vlug uit den oven, keer den koek op een tweede stuk papier, dat klaargelegd nordt, om en trek er het andere stuk papier af. Bestrijk den koek zeer vlug met wat jam en rol hem vervolgens op. Laat hem bekoelen en strijk daarna wat glazuur over den bovenkant. Voor dit glazuur roert men de poedersuiker met wat kokend water en wat cacaopoeder (2 afgestreken eetlepels is vol doende), rum of ci troensap tot 'n dik papje en strijkt dit over den koek uit. Zandtaart,jes met di verse vulsels. Brioches voor hen, die niet van zoete lekkernijen houden.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1937 | | pagina 36