OM BIJ DE THEE TE PRESENTEEREN
Zoute en
Zoete hapjes
ZANDGEBAKJES
MET DIVERSE VULSELS
300 gram bloem, 225 grain boter, 150 gram basterd
suiker, een weinig bakpoeder. Zeef de bloem, voeg er
de boter, de suiker en tevens het bakpoeder bij. Kneed
alles zeer vlug door elkaar en laat liet deeg, Wanneer
het slap geworden is, op een koele plaats eenigen tijd
rusten.
Vorm er vervolgens ronde, langwerpige en halve
maanvormige figuren van b.v. met behulp van een
glas (voor ronde figuren) en leg de koekjes op een met
boter besmeerd bakblik. Laat ze in een matig war
men oven gedurende 15 k 20 minuten mooi lichtbruin
en gaar bakken. Men kan er vóór het bakken des-
verkiezend ook nog wat fijngehakte amandelen over
heen strooien of Wat grove suiker.
Zet de koekjes, Wanneer zij koud geworden zijn,
twee aan twee op elkaar en gebruik als vulsel wat
abrikozen- of bessenjam en ook Wel slagroom of
botercrème, waardoor men een of ander smaakje, bv.
koffie-extract, geroerd heeft. Men kan de gebakjes
verder nog met amandelen, hazelnoten, jam, rozijnen
of Fransche vruchtjes versieren.
CRACKERS MET KAAS
Neem hiervoor suikervrije crackers, strijk op de
eene helft een mengsel van gesmolten kaas, die met
boter tot room is geroerd of strijk er wat smeerkaas
tusschen. Bedek ze met de andere helft der crackers
en presenteer ze bij de thee.
ZOUTE AMANDELEN
Laat in een ijzeren koekepan een stukje boter smel
ten. Voeg hierbij de gepelde amandelen, roer, totdat
ze lichtbruin van kleur zijn, strooi er wat fijn zout
overheen en laat de amandelen bekoelen.
BRIOCHES
250 gram bloem, 100 gr. boter, 2 eieren, '/2
melk, 7% gr. gist, een mespuntje zoiit, 1 afgestreken
eetlepel suiker.
Verwarm de melk tot ze lauw is. Los er de gist in
op. Neem 75 gram bloem en voeg hier langzaam de
melk bij. Kneed alles goed door elkaar en laat het
deeg toegedekt rijzen bij een kachel. Schud de rest
van het meel op een bakblik, voeg er de in stukjes
gehakte boter, het zout, de suiker en de heele eieren
bij, die alle in het kuiltje, dat men in het midden van
het meel gemaakt heeft, gedaan worden. Kneed van
deze massa eveneens een stevig deeg, voeg er het
gistdeeg bij en kneed alles goed door elkaar. La.at
nu het deeg minstens 8 a 10 uur rusten, vorm er dan
kleine langwerpige broodjes van, bestrijk ze met wat
geklopt ei en bak ze in een middelmatig warmen oven
op een bakblik gedurende een half uur.
Grafkers worden met smeerkaas of tot room ge
roerde kaas, die met boter vermengd is, bestreken.
De tijden zijn voorbij, dat wij
op ons theeuurtje uitsluitend zoete
lekkernijen consumeerden en hoe
langer hoe meer wordt het Engel-
sche voorbeeld, wat liet samenstel
len van een smakelijke thee betreft,
nagevolgd.
Fiii dit niet zonder reden, want
hebben de Engelschen op het ge
bied van het arrangeeren van thee-
uurtjes niet een zekere vermaard
heid verworven
Wie hoorde nooit spreken over
die heerlijke cake, die bij geen enkele
five o'clock tea mag ontbreken
Cream crackers en tal van pikante
hapjes, alle zijn uit Engeland in
ons land geïmporteerd. geen
De volgende recepten zullen onze
lezeressen op de hoogte brengen hoe
zij zelf met weinig moeite vele van genoemde lek
kernijen, hetzij zout of zoet, kunnen bereiden.
GEROOSTERD BROOD
Voor hen, die niet van zoete hapjes houden, is ge
roosterd brood met boter, jam of frissche waterkers,
een welkom gerecht.
Het geroosterde brood, de „toast", kan men kant en
klaar in blikjes koopen, ofwel zelf roosteren in een
lieeten oven. Men gebruikt daarvoor een speeialen
rooster.
OPGEROLDE KOEK
150 gram suiker, 80 gram bloem, 70 gram aard
appelmeel (of 175 gram bloem), 6 eieren, de geraspte
schil van 1 citroen. Voor 't vulsel: ruim 1/i potje jam.
Voor het glazuur 1 ons poedersuiker, wat cacao of
citroensap of wat rum. Roer de eierdooiers met de
suiker minstens een kwartier lang totdat er een dikke,
witte en luchtige massa is ontstaan.
Klop de eiwitten zoo stijf mogelijk. Maak vervol-
Ungehrh theeuwrtje ontbreekt geroosterd brood en op
gerolde koek.
geus het bakblik in orde door het met boter te be
smeren en daarna met een beboterd papier te be
leggen. Vouw van dit papier langs de kanten op
staande randen zoodat het deeg er niet kan afloopen.
Voeg de eierdooiers voorzichtig, zonder op den rand
van de kom te kloppen, bij het stijfgeklopte eiwit.
Roer er dan de bloem en het aardappelmeel, dat ge
zeefd is, voorzichtig doorheen en giet de deegmassa
op 't bakblik. Laat den koek, vrij hoog in den oven
geplaatst, gedurende 15 a 20 minuten lichtgeel (niet
bruin) en gaar worden. Zet, terwijl de koek bakt, de
jam in een kom met warm water, teneinde te zorgen,
dat ze straks gemakkelijker kan worden uitgestreken.
Neem het bakblik, wanneer de koek gaar is, zeer vlug
uit den oven, keer den koek op een tweede stuk
papier, dat klaargelegd nordt, om en trek er het
andere stuk papier af. Bestrijk den koek zeer vlug met
wat jam en rol hem vervolgens op. Laat hem bekoelen
en strijk daarna wat glazuur over den bovenkant.
Voor dit glazuur roert men de poedersuiker met wat
kokend water en wat cacaopoeder (2 afgestreken
eetlepels is vol
doende), rum of ci
troensap tot 'n dik
papje en strijkt dit
over den koek uit.
Zandtaart,jes met di
verse vulsels.
Brioches voor hen, die niet van zoete lekkernijen houden.