BRUSSELSCH LOF D Hoe en waar het gezaaid, gekweekt en ge- oogst wordt liet oogsten van het witloof. Ilei stolen der typische kacheltjes vereischt veel routine en vakkennis. ke Nederlandsche keu ken stelt den bitteren smaak van 't witloof zeer op prijs Men heeft er zelfs een eigen benaming aan gegeven, die alom po pulair is, n.l. „Brusselseli lof", daarmede doelende op de streek van herkomst, daar de omgeving van Brussel 't land bij uitstek is der witloofkweekers. De fijne groente wordt niet alleen in Nederland hoog gewaardeerdOok Frankrijk, Duitschland, Zwitserland, ja zelfs Ame rika zijn geregelde koopers. Hoewel Frankrijk over een eigen witloofcultuur beschikt, moet het toch de betere kwaliteit van het Belgische product er kennen. Het kweeken van wit loof is niet zoo eenvoudig. Het wil geleerd zijn en 't eisclit veel inzicht, maar vooral veel geduld. Men begint reeds in Mei het witloof op het veld uit te zaaien. Is dit eenmaal geschied, dan vangt het nauwlettend bewaken van de zaaivelden aan, daar De verwarmingshuizen worden metaarde bedekt. Het Brusselseli lof is gerijpt, het hoogseizoen der oogsters zet in. van het zaaien zeer veel af hangt. Het zaad ontkiemt en ontwikkelt zich tijdens de zomermaanden tot een flinken wortel. Deze wor tels worden in October gerooid. De kweekers ontdoen ze van de overtollige blade ren, hetgeen veel vakken nis vereischt, want men moet juist weten hoever men hiermede kan gaan. Daarna legt men de wortels op hoopen. De overtollige bladeren blijven op 't veld liggen, daar ze 'n goede bemesting vormen. Het rooien zelf geschiedt op twee manieren. De kleine kweekers doen het met een spade, een riek of zelfs wel met een vork. Op de groote witloofkwee- kerijen geschiedt 't rooien machinaal. Een machine rijdt er overheen en snijdt de wortels alle op gelijke hoogte af. Na het rooien worden de wortels met stroo en aarde bedekt om ze tegen de vorst te beschutten. Dan begint de periode van het forceeren. Men moet namelijk den groei en het rijpen der groente door middel van verwarming afdwingen. Hiermede

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1937 | | pagina 32