VAN OF MET RABARBER Rabarber schoteltjes en andere rabar berberechten ■lontje rabarber wordt niet geschildmaar met schil en al in mooie gelijke stukjes gesneden, waarna men er een smakelijke compote van bereiden kan. men het deeg voor de rabarbertaart in den vorm drukt. Er valt weer te genieten van de kostelijke rabarber, want reeds geruimen tijd hebben wij de bossen bij onzen groenteboer kunnen koopen of de stengels uit onzen tuin kunnen halen. Om de heerlijke, sappige groente zoo productief mogelijk te maken dit geldt vooral voor lien, die ze in eigen tuin hebben groeien zullen we goed doen in onze rabarbergerechten telkens wat variatie te brengen. Allerlei heerlijke toetjes kunnen er van bereid worden en zelfs een verfrisschende sorbet voor zo- mersche dagen kan men er van maken. Aan de hand van recepten willen wij u hiervan verschillende voorbeelden geven COMPOTE VAN RABARBER (6 PERSONEN) 600 gram rabarberstelen200 gram suiker, 1 dl. water, sap van 1 citroen, wat sago. Snijd de geschilde (of ongeschilde) rabarber in niet te groote stukjes. Zet ze op met ruim koud water en laat ze 3 minuten koken. Spoel ze daarna met koud water af en laat de stukjes uitlekken. Breng intusschen de suiker met het water en het citroensap aan de kook. Leg er de stukjes rabarber in en laat deze zoo lang koken (zachtjes!) tot ze doorschijnend worden, maar zorg ervoor, dat ze niet breken. Haal ze er met een schuimspaan voorzichtig uit, leg ze in een glazen schaaltje, laat 't stroopje nog eenigen tijd inkoken tot het dik is en giet dit over de rabar ber. Bind, zoo noodig, het stroopje met wat aan gemengde sago. RABARBERSNEETJES (6 PERSONEN) 12 sneetjes oud brood, zonder korst, 2 eieren, 3 a 4 dl. melk, 1 eetlepel suiker, 75 gram boter, wat geraspte ci troenschil. Voor het rabarber- moes 1 bos rabarber, 75 a 100 gram suiker, wat citroensap. Kook op de bekende wijze van de rabarber met de suiker een moes. Laat dit eenigszins bekoelen. Week de sneetjes oud brood in de melk, die met de suiker, de eierdooiers en de ge raspte citroenschil is geklopt. Laat de sneetjes even uit lekken, maar zorg, dat ze niet breken. Maak wat boter in de koekepan goed heet en bak ze hierin aan weerszijden goud bruin. Strijk op ieder sneetje wat van het rabarbermoes, klop het eiwit met wat suiker zoo stijf mogelijk, spuit dit in kopjes Een verfrisschend hapje voor warme dagen rabarbersorbet in honge glazen opgediend en met slagroom versierd.. op de rabarber en zet de sneetjes even in een niet te heeteri oven om op het eiwit een mooi, bruin korstje te laten komen. Dien het gerecht daarna warm op. RABARBERSCHUIMKOP (6 PERSONEN) 1 bos rabarber, 2 a 3 eieren, 100 gram suiker, wat custard of aardappelmeel, om te binden. Kook van de rabarber met de suiker rabarbermoes en bind dit met wat aangemengde custard of aardap pelmeel. Klop de eierdooiers en giet deze, wanneer de rabarber eenigszins bekoeld is, hij de groente, aan vankelijk druppelsgewijze, om schiften te voorkomen. Klop daarna het eiwit zoo stijf mogelijk. Roer er wat suiker of poedersuiker doorheen en leg tel kens een lepel van het eiwit op de rabarber, die inmiddels in een vuurvast schoteltje is gedaan. Zet het schoteltje in 'n tamelijk lauwen oven, laat het eiwit stol len en dien het gerecht daarna warm op. RABARBERSORBET (3 4 PERSONEN) 3/4 1. rabarbersap, 6 blaadjes witte gelatine, 3 blaadjes roode gelatine, suiker en citroensap naar smaak, wat slagroom of eiwit. Week de gelatine gedurende 10 a 15 minuten in koud water. Wanneer men wat citroensap bij het rabarbermoes voegt, wordt dit geuriger van smaak. Los ze daarna in een weinig warm rabarbersap op. Vermeng het overige verwarmde sap met de suiker en het citroensap naar smaak en roer er ook de opgeloste gelatine doorheen. Blijf eenigen tijd roeren en giet het mengsel ver volgens in hooge glazen. Laat deze in een koele ruim te staan gedurende minstens 12 uur. Garneer het ge recht even vóór het opdienen met wat stijfgeslagen room, waardoor wat suiker geroerd is. In plaats van slagroom kan men ook eiwit gebruiken. RABARBERTAART Voor het deeg 150 gram bloem, 100 gram boter, 50 gram suiker. 1 ei. Voor het vulsel1 bos rabarber, 150 gram suiker. Kneed voor het deeg de suiker, boter, bloem en ei zoo vlug mogelijk met koele handen tot een stevigen hal. Laat dezen, wanneer hij slap geworden is, eeni- Een rabarbertaart kan als des sert of bij de koffie gepresen teerd worden. gen tijd op een koele plaats rusten. Druk het deeg vervolgens met de hand op den bodem en langs de wanden van een met boter besmeerden springvorm. Zorg ervoor, dat het deeg zoo gelijkmatig mogelijk in den vorm wordt gedrukt. Zet den vorm in een matig warmen oven en laat de taart gedurende onge veer 1 uur bakken. Kook van de rabarber een compote, zooals dit in het eerste recept is .beschreven. Laat de taart, wanneer ze gaar is, bekoe - len en vul ze met de afgekoelde en uitgelekte stukjes rabarber, doch slechts even voordat de taart gebruikt wordt, daar hr vocht van de rabarber het dreg heel spoedig slap zal maken.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1937 | | pagina 36