VAN OF MET RABARBER
Rabarber schoteltjes en andere rabar berberechten
■lontje rabarber wordt niet geschildmaar met schil
en al in mooie gelijke stukjes gesneden, waarna men
er een smakelijke compote van bereiden kan.
men het deeg voor de rabarbertaart
in den vorm drukt.
Er valt weer te genieten van de kostelijke rabarber,
want reeds geruimen tijd hebben wij de bossen bij
onzen groenteboer kunnen koopen of de stengels uit
onzen tuin kunnen halen.
Om de heerlijke, sappige groente zoo productief
mogelijk te maken dit geldt vooral voor lien, die
ze in eigen tuin hebben groeien zullen we goed
doen in onze rabarbergerechten telkens wat variatie
te brengen.
Allerlei heerlijke toetjes kunnen er van bereid
worden en zelfs een verfrisschende sorbet voor zo-
mersche dagen kan men er van maken. Aan de hand
van recepten willen wij u hiervan verschillende
voorbeelden geven
COMPOTE VAN RABARBER
(6 PERSONEN)
600 gram rabarberstelen200 gram suiker, 1 dl.
water, sap van 1 citroen, wat sago.
Snijd de geschilde (of ongeschilde) rabarber in
niet te groote stukjes. Zet ze op met ruim koud water
en laat ze 3 minuten koken. Spoel ze daarna met
koud water af en laat de stukjes uitlekken. Breng
intusschen de suiker met het water en het citroensap
aan de kook. Leg er de stukjes rabarber in en laat
deze zoo lang koken (zachtjes!) tot ze doorschijnend
worden, maar zorg ervoor, dat ze niet breken. Haal
ze er met een schuimspaan voorzichtig uit, leg ze
in een glazen schaaltje, laat 't stroopje nog eenigen
tijd inkoken tot het dik is en giet dit over de rabar
ber. Bind, zoo noodig, het stroopje met wat aan
gemengde sago.
RABARBERSNEETJES
(6 PERSONEN)
12 sneetjes oud brood, zonder korst, 2 eieren, 3 a
4 dl. melk, 1 eetlepel suiker, 75
gram boter, wat geraspte ci
troenschil. Voor het rabarber-
moes 1 bos rabarber, 75 a 100
gram suiker, wat citroensap.
Kook op de bekende wijze
van de rabarber met de suiker
een moes. Laat dit eenigszins
bekoelen. Week de sneetjes oud
brood in de melk, die met de
suiker, de eierdooiers en de ge
raspte citroenschil is geklopt.
Laat de sneetjes even uit
lekken, maar zorg, dat ze niet
breken. Maak wat boter in de
koekepan goed heet en bak ze
hierin aan weerszijden goud
bruin. Strijk op ieder sneetje
wat van het rabarbermoes, klop
het eiwit met wat suiker zoo
stijf mogelijk, spuit dit in kopjes
Een verfrisschend hapje voor
warme dagen rabarbersorbet in
honge glazen opgediend en met
slagroom versierd..
op de rabarber en zet de sneetjes even in een niet
te heeteri oven om op het eiwit een mooi, bruin
korstje te laten komen. Dien het gerecht daarna
warm op.
RABARBERSCHUIMKOP
(6 PERSONEN)
1 bos rabarber, 2 a 3 eieren, 100 gram suiker, wat
custard of aardappelmeel, om te binden.
Kook van de rabarber met de suiker rabarbermoes
en bind dit met wat aangemengde custard of aardap
pelmeel.
Klop de eierdooiers en giet deze,
wanneer de rabarber eenigszins
bekoeld is, hij de groente, aan
vankelijk druppelsgewijze, om
schiften te voorkomen.
Klop daarna het eiwit zoo stijf
mogelijk. Roer er wat suiker of
poedersuiker doorheen en leg tel
kens een lepel van het eiwit op de
rabarber, die inmiddels in een
vuurvast schoteltje is gedaan.
Zet het schoteltje in 'n tamelijk
lauwen oven, laat het eiwit stol
len en dien het gerecht daarna
warm op.
RABARBERSORBET
(3 4 PERSONEN)
3/4 1. rabarbersap, 6 blaadjes
witte gelatine, 3 blaadjes roode
gelatine, suiker en citroensap naar
smaak, wat slagroom of eiwit.
Week de gelatine gedurende
10 a 15 minuten in koud water.
Wanneer men wat citroensap bij het rabarbermoes voegt, wordt
dit geuriger van smaak.
Los ze daarna in een weinig warm rabarbersap op.
Vermeng het overige verwarmde sap met de suiker
en het citroensap naar smaak en roer er ook de
opgeloste gelatine doorheen.
Blijf eenigen tijd roeren en giet het mengsel ver
volgens in hooge glazen. Laat deze in een koele ruim
te staan gedurende minstens 12 uur. Garneer het ge
recht even vóór het opdienen met wat stijfgeslagen
room, waardoor wat suiker geroerd is. In plaats van
slagroom kan men ook eiwit gebruiken.
RABARBERTAART
Voor het deeg 150 gram bloem, 100 gram boter,
50 gram suiker. 1 ei. Voor het vulsel1 bos rabarber,
150 gram suiker.
Kneed voor het deeg de suiker, boter, bloem en ei
zoo vlug mogelijk met koele handen tot een stevigen
hal. Laat dezen, wanneer hij slap geworden is, eeni-
Een rabarbertaart kan als des
sert of bij de koffie gepresen
teerd worden.
gen tijd op een koele plaats
rusten.
Druk het deeg vervolgens met
de hand op den bodem en langs
de wanden van een met boter
besmeerden springvorm.
Zorg ervoor, dat het deeg zoo
gelijkmatig mogelijk in den
vorm wordt gedrukt. Zet den
vorm in een matig warmen oven
en laat de taart gedurende onge
veer 1 uur bakken.
Kook van de rabarber een
compote, zooals dit in het eerste
recept is .beschreven. Laat de
taart, wanneer ze gaar is, bekoe -
len en vul ze met de afgekoelde
en uitgelekte stukjes rabarber,
doch slechts even voordat de
taart gebruikt wordt, daar hr
vocht van de rabarber het dreg
heel spoedig slap zal maken.