LIMONADES VOOR DEN ZOMER Vervolgens voegt men suiker naar smaak l>ij en laat de glazen op een zoo koel mogelijke plaats staan. Daarna liefst met een stukje jjs erin opdienen. LIMONADE VAN GRAPE-FRUIT- EN SINAASAPPELSAP Giet voor 1 glas limonade het sap van 1 sinaas appel en 1 grape fruit bij elkaar. Snijd een andere grape-fruit doormidden, haal er met een lepeltje voorzichtig het vruchtvleeseh uit en voeg dit bij het vruchtensap, dat naar smaak met suiker wordt af gemaakt. Wil men wat voordeeliger te werk gaan. dan kan Voor deze limonade worden, zoo mogelijk, groene, onrijpe en zure appels genomen, daar deze voor onzen drank den meest verfrissehenden smaak geven. Voor een groot glas limonade rekenen we één grooten of twee kleine appels en 1U liter water. We wasschen de appels, snijden ze in vierdepart - jes (dus niet schillen halen er de klokhuizen uit en koken de partjes in de benoodigde hoeveelheid water. Hierbij voegen we voor ieder glas nog het sap en de schil van y2 citroen, een klein stukje pijpkaneel en een handjevol rozijnen en krenten (te zarnen). Xu laten we deze massa zoo lang koken tot de krenten en rozijnen zacht zijn. Vervolgens wordt alles door een paardenharen of onbeschadigde ver tinde zeef gewreven, waarna we het aldus verkre gen sap met suiker naar smaak vermengen. Dan laten we het sap volkomen afkoelen, waarom we dus deze limonade tijdig bereiden, daar het af koelen van gekookte dranken lang duurt. Troebele citroenlimonade smaakt dubbel zoo goed, wanneer men er, in plaats van water, spuitwater aan toevoegt. Hei sap van grape fruit en sinaasappel, vermengd met wat stukjes vruchtvleeseh van het grape-fruit, vormt een bizonder verfrissehenden en daarbij gezonden drank. Bij vruchten-cocktail moet men er voor zorgen, dat het sap steeds overheerscht. men ook het glas half met vruchtensap vullen en er verdei' wat water of spuitwater bijvoegen. WEENSCHE IJSKOFFIE Deze Weensche ijskoffie is terecht zeer beroemd. We hebben er geen warme, maar ijskoude koffie voor noodig. die men bereidt van een goede koffie- soort. Zet zeer sterke koffie en voeg er een dun suiker - stroopje bij. Voor -t personen rekent men ongeveer 50 gram suiker en 3/i dl. water. Men laat suiker en water 5 minuten koken en voegt het stroopje dan bij liet koffie-extract. De koffie met het suikerstroopje laat men in stroomend water afkoelen en giet ze dan in de daar toe bestemde glazen, die voor de helft worden ge vuld. Vervolgens legt men boven op de koffie een flinken schep vanille-jjs en spuit er ten slotte nog wat stijf- geslagen room, waardoor wat poedersuiker geroerd is. overheen. Ken glas Weensche ijskoffie zal op een heeten dag voortreffelijk smaken Het beste en smakelijkste is het, als we de limonade met een stukje ijs opdienen. Voor appellimonade worden bet liefst onrijpe, zure appels gebruikt. Een koele dronk is op zomersche dagen bij een ieder welkom. En beter dan op warme thee of koffie kunnen wij onze gasten op een glas verfrisseliende en heer lijke limonade onthalen, die iedere huisvrouw heel ge makkelijk zelf bereiden kan. Wij laten hier eenige recepten volgen van de meest geliefde en bekende zomgrdranken. KOUDE APPELLIMONADE Voor een flink glas limonade is liet sap van een grooten halven citroen of dat van een kleinen lieelen citroen voldoende. Bij dit citroensap wordt wat ge raspte citroenschil gevoegd, waarna men er suiker naar smaak bijvoegt en de limonade met spuitwater-of bronwater afmaakt. Zoo men in het bezit is van ijs, wordt er hiervan een klein stukje bijgevoegd. Voor bijzondere gelegenheden kan men wat vanille-ijs koopen, waar van men dan in ieder glas een kleine hoeveelheid doet. Dit geeft een bijzonder verfrissehen den en heerlijken smaak aan de limonade. VRUCHTEN-COCKTAIL Leg in een glas dunne schijfjes van zachte vruchten b.v. van bananen en tafelperen. Gebruik liever geen appels, daar deze meestal te hard zijn. Wil men ze toch gebruiken, dan moeten de schijfjes uiterst dun zijn. Voeg bij deze vruchten wat ontpitte kersen, druiven, stukjes sinaasappel, stukjes ananas, enz. Giet hierbij een flinke hoeveelheid zuiver vruchten sap en zorg, dat dit hoofdzaak blijft, zoodat de vruch ten niet overheersehen. Desverkiezend kan men over het geheel ook nog wat citroensap druppelen, dat aan de cocktail een bijzonder voortreffelijken smaak verleent. TROEBELE CITROENLIMONADE MET GERASPTE CITROENSCHIL

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1937 | | pagina 36