LIMONADES
VOOR DEN ZOMER
Vervolgens voegt men suiker naar smaak l>ij en
laat de glazen op een zoo koel mogelijke plaats staan.
Daarna liefst met een stukje jjs erin opdienen.
LIMONADE VAN GRAPE-FRUIT- EN
SINAASAPPELSAP
Giet voor 1 glas limonade het sap van 1 sinaas
appel en 1 grape fruit bij elkaar. Snijd een andere
grape-fruit doormidden, haal er met een lepeltje
voorzichtig het vruchtvleeseh uit en voeg dit bij het
vruchtensap, dat naar smaak met suiker wordt af
gemaakt.
Wil men wat voordeeliger te werk gaan. dan kan
Voor deze limonade worden, zoo mogelijk, groene,
onrijpe en zure appels genomen, daar deze voor onzen
drank den meest verfrissehenden smaak geven. Voor
een groot glas limonade rekenen we één grooten of
twee kleine appels en 1U liter water.
We wasschen de appels, snijden ze in vierdepart -
jes (dus niet schillen halen er de klokhuizen uit en
koken de partjes in de benoodigde hoeveelheid
water.
Hierbij voegen we voor ieder glas nog het sap en de
schil van y2 citroen, een klein stukje pijpkaneel en
een handjevol rozijnen en krenten (te zarnen).
Xu laten we deze massa zoo lang koken tot de
krenten en rozijnen zacht zijn. Vervolgens wordt
alles door een paardenharen of onbeschadigde ver
tinde zeef gewreven, waarna we het aldus verkre
gen sap met suiker naar smaak vermengen.
Dan laten we het sap volkomen afkoelen, waarom
we dus deze limonade tijdig bereiden, daar het af
koelen van gekookte dranken lang duurt.
Troebele citroenlimonade smaakt dubbel zoo goed,
wanneer men er, in plaats van water, spuitwater aan
toevoegt.
Hei sap van grape fruit en sinaasappel, vermengd
met wat stukjes vruchtvleeseh van het grape-fruit, vormt
een bizonder verfrissehenden en daarbij gezonden drank.
Bij vruchten-cocktail moet men er voor zorgen, dat
het sap steeds overheerscht.
men ook het glas half met vruchtensap vullen en er
verdei' wat water of spuitwater bijvoegen.
WEENSCHE IJSKOFFIE
Deze Weensche ijskoffie is terecht zeer beroemd.
We hebben er geen warme, maar ijskoude koffie
voor noodig. die men bereidt van een goede koffie-
soort.
Zet zeer sterke koffie en voeg er een dun suiker -
stroopje bij. Voor -t personen rekent men ongeveer
50 gram suiker en 3/i dl. water.
Men laat suiker en water 5 minuten koken en voegt
het stroopje dan bij liet koffie-extract.
De koffie met het suikerstroopje laat men in
stroomend water afkoelen en giet ze dan in de daar
toe bestemde glazen, die voor de helft worden ge
vuld.
Vervolgens legt men boven op de koffie een flinken
schep vanille-jjs en spuit er ten slotte nog wat stijf-
geslagen room, waardoor wat poedersuiker geroerd is.
overheen.
Ken glas Weensche ijskoffie zal op een heeten dag
voortreffelijk smaken
Het beste en smakelijkste is het,
als we de limonade met een stukje
ijs opdienen.
Voor appellimonade worden bet liefst onrijpe, zure appels gebruikt.
Een koele dronk is op zomersche dagen bij een
ieder welkom.
En beter dan op warme thee of koffie kunnen
wij onze gasten op een glas verfrisseliende en heer
lijke limonade onthalen, die iedere huisvrouw heel ge
makkelijk zelf bereiden kan.
Wij laten hier eenige recepten volgen van de meest
geliefde en bekende zomgrdranken.
KOUDE APPELLIMONADE
Voor een flink glas limonade is
liet sap van een grooten halven
citroen of dat van een kleinen
lieelen citroen voldoende.
Bij dit citroensap wordt wat ge
raspte citroenschil gevoegd, waarna
men er suiker naar smaak bijvoegt
en de limonade met spuitwater-of
bronwater afmaakt. Zoo men in
het bezit is van ijs, wordt er
hiervan een klein stukje bijgevoegd.
Voor bijzondere gelegenheden kan
men wat vanille-ijs koopen, waar
van men dan in ieder glas een kleine
hoeveelheid doet. Dit geeft een bijzonder verfrissehen
den en heerlijken smaak aan de limonade.
VRUCHTEN-COCKTAIL
Leg in een glas dunne schijfjes van zachte vruchten
b.v. van bananen en tafelperen. Gebruik liever geen
appels, daar deze meestal te hard zijn. Wil men ze
toch gebruiken, dan moeten de schijfjes uiterst
dun zijn. Voeg bij deze vruchten wat ontpitte kersen,
druiven, stukjes sinaasappel, stukjes ananas, enz.
Giet hierbij een flinke hoeveelheid zuiver vruchten
sap en zorg, dat dit hoofdzaak blijft, zoodat de vruch
ten niet overheersehen.
Desverkiezend kan men over het geheel ook nog
wat citroensap druppelen, dat aan de cocktail een
bijzonder voortreffelijken smaak verleent.
TROEBELE
CITROENLIMONADE MET
GERASPTE CITROENSCHIL