KRUSCHEN
DAME TWEE WINTERS IN
HUIS GEVANGEN
WAT ZULLEN WE ETEN? de groenten in de boter, giet er een
Flinke
opgewekte meisjes
SALTS
Nu weer geheel
vrij van spii en
rheumatiek
37
weinig van den bouillon bij en laat
Zondag
Maandag
Dinsdag
Juliennesoep.
Varkenshaas.
Bloemkool.
Aardappelen.
Tutti-frutti-crème.
Koude varkenshaas.
Savoyekool.
Aardappelpuree
Pannekoekjes met jam.
Runderlapjes.
Andijvie.
Aardappelen.
Maoaronisehoteltje.
Magere erwtensoep.
Gekookte schelvisch.
Gestoofde bieten.
Aardappelen.
Botersaus.
Donderdag Gebraden worst.
Snijboonen.
Aardappelen.
Deensche vla.
Stokvisch.
Gebakken uien.
Aardappelen en rijst.
Mosterdsaus.
Custard.
Stokvischschoteltje.
Spiegeleieren.
Sla.
Aardappelen.
Wentelteefjes.
JULIENNESOEP (6 PERSONEN)
ze hierin gaar worden
Voeg er dan nog tweemaal wat van
den bouillon aan toe, zoodat er niets
meer van de boter te zien is en giet er
even voor het opdienen de rest van den
bouillon bij.
STOKVISCHSCHOTELTJE (6 PERS.)
300 gram resten stokvisch, 50 gram
boter, 2% dl. melk, 25 gram bloem,
1 eetlepel fijn gehakte ui, een paar
takjes peterselie, stukje foelie, wat
tijm, 2 peperkorrels, 3 eetlepels paneer
meel, 3 eetlepels geraspte kaas.
Bind de kruiden (behalve den ui) in
.een dun katoenen of neteldoeksch lapje
en laat ze trekken in de melk, die zeer
langzaam aan de kook wordt gebracht.
Breng de helft van de boter met de
bloem steeds roerende aan de kook.
Verwijder de kruiden uit de melk en
voeg de melk steeds roerende bij de
boter en de bloem. Laat de saus gaar
en gebonden worden.
Fruit in de andere helft van de boter
den fijngehakten ui, maar zorg, dat deze
niet bruin wordt.
Voeg het sausje en den fijn gehakten
ui bij de restjes stokvisch, die zorg
vuldig van eventueele graten en velle
tjes zijn ontdaan en in kleine stukjes
zijn verdeeld. Doe deze massa in een
vuurvast schoteltje en strooi er het
11/2 liter heldere bouillon van run- paneermeel, dat met de geraspte kaas
derpoulet of runderschinkelvleesch (500 is vermengd, overheen,
a 600 gram), 4 worteltjes, wat stukjes Leg hier en daar nog een klein stukje
bloemkool, 1 prei, gehakte peterselie, boter en laat het gerecht gedurende
10 gram boter. 20 a 25 minuten staan totdat er een
Snijd de worteltjes in figuurtjes of mooi bruin korstje op gekomen is.
dunne reepjes en snijd het witte van Daarna in het schoteltje zoo warm
de prei tot dunne draadjes. Smo oi mogelijk opdienen.
Vrijdag
Zaterdag
MOGEN WIJ KINDEREN PRIJZEN?
Dat is een vraag, waar we niet zoo
maar één-twee-drie antwoord op kunnen
geven. Over het algemeen is het niet
aan te raden, kinderen te veel te prijzen,
en het is dan ook al een heel slechte ge
woonte van sommige ouders, hun kin
deren in het bijzijn van vreemden com
plimentjes te maken over hun aardige
gezichtje, hun kleertjes, hun mooie
rapport, etc. En maar al te vaak doet
de „visite" dan ook nog plichtmatig aan
die complimentjesmakerij mee. En va
der en moeder glorieeren over hun
lieveling, die zoo aller harten verovert,
maar ze vergeten, dat ze bezig zijn van
hun eigen kind een ijdel, zelfgenoegzaam
persoontje te maken, dat zichzelf al
spoedig heel belangrijk zal gaan vinden,
en niet meer tevreden is als het niet in het
middelpunt van de belangstelling staat.
Moeten wij dan stelselmatig aan onze
kinderen allen lof onthouden Mogen wij
ze nooit eens prijzen, en onze goedkeu
ring, onze tevredenheid laten blijken
Natuurlijk wel, maar we moeten bij
dat alles de juiste middelmaat betrach
ten, en we mogen nooit uit het oog ver
liezen dat ieder kind in dat opzicht ver
schillend behandeld moet worden.
Een kind complimentjes maken over
z'n uiterlijk is om te beginnen al heele-
maal uit den booze.
Een aardig uiterlijk is nu eenmaal een
gave die iemand meekrijgt in het leven
zonder eenige verdienste van zijn kant,
en het kind zal zich die gave toch spoedig
genoeg bewust worden. Dit is niet erg,
maar dwaas is het wel, het kind al van
jongs af aan een te groote waarde aan
het uiterlijk te leeren hechten. Boven
dien konden uw overdreven lofprijzin
gen wel eens het met aardsche schoon
heid minder bedeelde zusje of broertje
verbitterd en jaloersch maken. IToed u
dus voor dergelijke complimentjes en
spreek ook met anderen in het bijzijn van
uw kinderen niet over hun uiterlijk.
Zij vangen van de gesprekken van groote
menschen veel meer op dan u vermoedt.
We kunnen een kind ook prijzen om
zijn gedrag, maar ook daar moeten we
weer heel voorzichtig mee zijn, en reke
ning houden met ieders aard en aanleg.
Voor een rustig, kalm, evenwichtig
kind is het niet zoo moeilijk om zoo echt
wat je noemt „braaf" te zijn. Gemakke
lijk zijn zulke kinderen thuis voor vader
en moeder, en op school voor het onder
wijzend personeel wél, maar verdienen
ze daarom meer lofprijzingen en beloo
ningen dan de levenslustige wilde robbe
does, die 't met veel moeite klaar speelt,
om een heel half uur zich rustig en „inge
togen" te gedragen Deze kan een
enkel aanmoedigend of prijzend woordje
veel meer gebruiken.
En dan die overdreven loftuitingen,
waarmee sommige ouders hun spruiten
overladen, wanneer ze met een goed
rapport van school komen Ik heb 't
meegemaakt in een huisgezin, dat het
eene kind, een jongen, de held van den
dag was om z'n mooi rapport, terwijl
het zusje, dat minder gemakkelijk leerde
en daardoor niet zoo'n schitterend rap
port thuis bracht, er met een paar mis
prijzende woorden afkwam. En toch
had dat kind misschien nog meer haar
best gedaan dan het begaafdere broertje.
Gelukkig, dat er nog zoo veel ver
standige ouders zijn, die alleen kijken
naar den goeden wil van hun kinderen,
en die zich niet in hun dwazen trots
blind staren op een rijtje mooie cijfers.
Ouders, die beseffen dat za niet van ieder
kind hetzelfde kunnen eischen, en die ook
weten te waardeeren wat een minder be
gaafd kind met moeite tot stand brengt.
100% zuiver
wollen kamgare
houden van Bleyle, de mooie en
prettige tricotkleeding. Vrij en on
gedwongen kunnen zij zich daarin
bewegen. Moeder stelt echter vooral
veel prijs op de gezonde en practische
voordeelen, welke het merk Bleyle
door uitgezocht materiaal, eersteklas
coupe en prima afwerking biedt.
Vraagt het adres van den dichtstbijzijnden leverancier alsmede alle ge-
wenschte Inlichtingen aan L. Zaalberg, Victorialaan la, Wassenaar
„lk leed verschrikkelijk aan spit in
mijn rug en rheumatiek in mijn voeten,
zoodat ik al twee winters niet op de
been kon zijn. Mijn man ried mij toen
aan om Kruschen Salts te probeeren,
en dat deed ik. Ik ben nu aan mijn
vierden jlacon, en het doet mij genoegen
U te kunnen zeggen dat al mijn af
schuwelijke pijnen weg zijn ik voel
mij een geheel andere vrouw zeker
10 jaren jonger, en ik ga even goed mijn
gang bij het werk als een vrouw van 30.
Ik ben nu 58 en kan zeer goed tegen
een druk levendank zij Kruschen Salts.
Ik zou er niet buiten kunnen.
Mevr. M. M. te D."
{Originecle brief ter inzage.)
Rheumatische pijnen vinden meestal
hun oorzaak in een overmaat van urine
zuur in het lichaam. Dit kwaadaardige
urinezuur kon zich ophoopen omdat de
afvalstoffen op te trage wijze door Uw
afvoerorganen, d.z. ingewanden, lever
en nieren uit Uw lichaam werden ver
wijderd. Kruschen Salts bestaat uit zes
minerale zouten, die Uw afvoerorganen
aansporen tot krachtiger werking, waar
door de schadelijke stoffen geen kans
meer hebben om zich op te hoopen. Het
bloed wordt nu gezuiverd, de rheuma
tische pijnen nemen geregeld af om ein
delijk geheel op te houden, terwijl tege
lijkertijd Uw algemeene gezondheids
toestand vooruitgaat. Zoo zult ge door
de kleine dagelijksche dosis Kruschen
Salts niet alleen gevrijwaard zijn tegen
rheumatiek en spit, maar ge zult U ook
veel krachtiger en energieker voelen.
is uitsluitend verkrijgbaar bij alle apo
thekers en erkende drogisten a ƒ0.40,
0.75 en ƒ1.60 per flacon, omzetbelas
ting inbegrepen. Let op, dat op het etiket
op de flesch, zoowel als op de buiten
verpakking de naam Rowntree Handels-
Maatschappij, Amsterdam, voorkomt.