KRUSCHEN DAME TWEE WINTERS IN HUIS GEVANGEN WAT ZULLEN WE ETEN? de groenten in de boter, giet er een Flinke opgewekte meisjes SALTS Nu weer geheel vrij van spii en rheumatiek 37 weinig van den bouillon bij en laat Zondag Maandag Dinsdag Juliennesoep. Varkenshaas. Bloemkool. Aardappelen. Tutti-frutti-crème. Koude varkenshaas. Savoyekool. Aardappelpuree Pannekoekjes met jam. Runderlapjes. Andijvie. Aardappelen. Maoaronisehoteltje. Magere erwtensoep. Gekookte schelvisch. Gestoofde bieten. Aardappelen. Botersaus. Donderdag Gebraden worst. Snijboonen. Aardappelen. Deensche vla. Stokvisch. Gebakken uien. Aardappelen en rijst. Mosterdsaus. Custard. Stokvischschoteltje. Spiegeleieren. Sla. Aardappelen. Wentelteefjes. JULIENNESOEP (6 PERSONEN) ze hierin gaar worden Voeg er dan nog tweemaal wat van den bouillon aan toe, zoodat er niets meer van de boter te zien is en giet er even voor het opdienen de rest van den bouillon bij. STOKVISCHSCHOTELTJE (6 PERS.) 300 gram resten stokvisch, 50 gram boter, 2% dl. melk, 25 gram bloem, 1 eetlepel fijn gehakte ui, een paar takjes peterselie, stukje foelie, wat tijm, 2 peperkorrels, 3 eetlepels paneer meel, 3 eetlepels geraspte kaas. Bind de kruiden (behalve den ui) in .een dun katoenen of neteldoeksch lapje en laat ze trekken in de melk, die zeer langzaam aan de kook wordt gebracht. Breng de helft van de boter met de bloem steeds roerende aan de kook. Verwijder de kruiden uit de melk en voeg de melk steeds roerende bij de boter en de bloem. Laat de saus gaar en gebonden worden. Fruit in de andere helft van de boter den fijngehakten ui, maar zorg, dat deze niet bruin wordt. Voeg het sausje en den fijn gehakten ui bij de restjes stokvisch, die zorg vuldig van eventueele graten en velle tjes zijn ontdaan en in kleine stukjes zijn verdeeld. Doe deze massa in een vuurvast schoteltje en strooi er het 11/2 liter heldere bouillon van run- paneermeel, dat met de geraspte kaas derpoulet of runderschinkelvleesch (500 is vermengd, overheen, a 600 gram), 4 worteltjes, wat stukjes Leg hier en daar nog een klein stukje bloemkool, 1 prei, gehakte peterselie, boter en laat het gerecht gedurende 10 gram boter. 20 a 25 minuten staan totdat er een Snijd de worteltjes in figuurtjes of mooi bruin korstje op gekomen is. dunne reepjes en snijd het witte van Daarna in het schoteltje zoo warm de prei tot dunne draadjes. Smo oi mogelijk opdienen. Vrijdag Zaterdag MOGEN WIJ KINDEREN PRIJZEN? Dat is een vraag, waar we niet zoo maar één-twee-drie antwoord op kunnen geven. Over het algemeen is het niet aan te raden, kinderen te veel te prijzen, en het is dan ook al een heel slechte ge woonte van sommige ouders, hun kin deren in het bijzijn van vreemden com plimentjes te maken over hun aardige gezichtje, hun kleertjes, hun mooie rapport, etc. En maar al te vaak doet de „visite" dan ook nog plichtmatig aan die complimentjesmakerij mee. En va der en moeder glorieeren over hun lieveling, die zoo aller harten verovert, maar ze vergeten, dat ze bezig zijn van hun eigen kind een ijdel, zelfgenoegzaam persoontje te maken, dat zichzelf al spoedig heel belangrijk zal gaan vinden, en niet meer tevreden is als het niet in het middelpunt van de belangstelling staat. Moeten wij dan stelselmatig aan onze kinderen allen lof onthouden Mogen wij ze nooit eens prijzen, en onze goedkeu ring, onze tevredenheid laten blijken Natuurlijk wel, maar we moeten bij dat alles de juiste middelmaat betrach ten, en we mogen nooit uit het oog ver liezen dat ieder kind in dat opzicht ver schillend behandeld moet worden. Een kind complimentjes maken over z'n uiterlijk is om te beginnen al heele- maal uit den booze. Een aardig uiterlijk is nu eenmaal een gave die iemand meekrijgt in het leven zonder eenige verdienste van zijn kant, en het kind zal zich die gave toch spoedig genoeg bewust worden. Dit is niet erg, maar dwaas is het wel, het kind al van jongs af aan een te groote waarde aan het uiterlijk te leeren hechten. Boven dien konden uw overdreven lofprijzin gen wel eens het met aardsche schoon heid minder bedeelde zusje of broertje verbitterd en jaloersch maken. IToed u dus voor dergelijke complimentjes en spreek ook met anderen in het bijzijn van uw kinderen niet over hun uiterlijk. Zij vangen van de gesprekken van groote menschen veel meer op dan u vermoedt. We kunnen een kind ook prijzen om zijn gedrag, maar ook daar moeten we weer heel voorzichtig mee zijn, en reke ning houden met ieders aard en aanleg. Voor een rustig, kalm, evenwichtig kind is het niet zoo moeilijk om zoo echt wat je noemt „braaf" te zijn. Gemakke lijk zijn zulke kinderen thuis voor vader en moeder, en op school voor het onder wijzend personeel wél, maar verdienen ze daarom meer lofprijzingen en beloo ningen dan de levenslustige wilde robbe does, die 't met veel moeite klaar speelt, om een heel half uur zich rustig en „inge togen" te gedragen Deze kan een enkel aanmoedigend of prijzend woordje veel meer gebruiken. En dan die overdreven loftuitingen, waarmee sommige ouders hun spruiten overladen, wanneer ze met een goed rapport van school komen Ik heb 't meegemaakt in een huisgezin, dat het eene kind, een jongen, de held van den dag was om z'n mooi rapport, terwijl het zusje, dat minder gemakkelijk leerde en daardoor niet zoo'n schitterend rap port thuis bracht, er met een paar mis prijzende woorden afkwam. En toch had dat kind misschien nog meer haar best gedaan dan het begaafdere broertje. Gelukkig, dat er nog zoo veel ver standige ouders zijn, die alleen kijken naar den goeden wil van hun kinderen, en die zich niet in hun dwazen trots blind staren op een rijtje mooie cijfers. Ouders, die beseffen dat za niet van ieder kind hetzelfde kunnen eischen, en die ook weten te waardeeren wat een minder be gaafd kind met moeite tot stand brengt. 100% zuiver wollen kamgare houden van Bleyle, de mooie en prettige tricotkleeding. Vrij en on gedwongen kunnen zij zich daarin bewegen. Moeder stelt echter vooral veel prijs op de gezonde en practische voordeelen, welke het merk Bleyle door uitgezocht materiaal, eersteklas coupe en prima afwerking biedt. Vraagt het adres van den dichtstbijzijnden leverancier alsmede alle ge- wenschte Inlichtingen aan L. Zaalberg, Victorialaan la, Wassenaar „lk leed verschrikkelijk aan spit in mijn rug en rheumatiek in mijn voeten, zoodat ik al twee winters niet op de been kon zijn. Mijn man ried mij toen aan om Kruschen Salts te probeeren, en dat deed ik. Ik ben nu aan mijn vierden jlacon, en het doet mij genoegen U te kunnen zeggen dat al mijn af schuwelijke pijnen weg zijn ik voel mij een geheel andere vrouw zeker 10 jaren jonger, en ik ga even goed mijn gang bij het werk als een vrouw van 30. Ik ben nu 58 en kan zeer goed tegen een druk levendank zij Kruschen Salts. Ik zou er niet buiten kunnen. Mevr. M. M. te D." {Originecle brief ter inzage.) Rheumatische pijnen vinden meestal hun oorzaak in een overmaat van urine zuur in het lichaam. Dit kwaadaardige urinezuur kon zich ophoopen omdat de afvalstoffen op te trage wijze door Uw afvoerorganen, d.z. ingewanden, lever en nieren uit Uw lichaam werden ver wijderd. Kruschen Salts bestaat uit zes minerale zouten, die Uw afvoerorganen aansporen tot krachtiger werking, waar door de schadelijke stoffen geen kans meer hebben om zich op te hoopen. Het bloed wordt nu gezuiverd, de rheuma tische pijnen nemen geregeld af om ein delijk geheel op te houden, terwijl tege lijkertijd Uw algemeene gezondheids toestand vooruitgaat. Zoo zult ge door de kleine dagelijksche dosis Kruschen Salts niet alleen gevrijwaard zijn tegen rheumatiek en spit, maar ge zult U ook veel krachtiger en energieker voelen. is uitsluitend verkrijgbaar bij alle apo thekers en erkende drogisten a ƒ0.40, 0.75 en ƒ1.60 per flacon, omzetbelas ting inbegrepen. Let op, dat op het etiket op de flesch, zoowel als op de buiten verpakking de naam Rowntree Handels- Maatschappij, Amsterdam, voorkomt.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1937 | | pagina 39