WAT ZULLEN WE ETEN?
37
Zondag: Macaronisoep.
Gepaneerde kalfslapjes.
Prinsesseboontjes.
Aardappelen.
Chocoladevla met cake.
Maandag: Gemarineerd rundvleeseh.
Gestoofde tomaten.
Aardappelen.
Rijst.
Dinsdag: Koud vleesch.
Postelein.
Aardappelpuree.
Maizenapudding met bes-
sensapsaus.
Woensdag: Posteleinsoep.
Gevulde koolraapjes.
Aardappelen.
Yoghurt.
Donderdag: Varkenslapjes.
Witte boonen.
Aardappelen.
Zure saus.
Drie in de pan.
Vrijdag: Kerriesoep van witte boo
nen.
Viscligekakt.
Bietensla.
Aardappelen.
Marmeladebroodje.
Zaterdag: Duitsche biefstuk.
Roodekool.
Aardappelen.
Beschuitpap.
UIT ONS MENU
VISCHGEHAKT (6 PERSONEN)
600 gram gekookte visch of visch-
resten (zonder vellen of graten), 100
gram oud brood, peper, zout en noot
muskaat, wat melk, wat gehakte peter
selie, 1 ei, paneermeel, boter of slaolie.
Ontdoe de visch van vellen of graten,
week het brood in de melk en knijp deze
er weer uit. Vermeng de fijngehakte
visch met het brood, peper, zout, noot
muskaat en peterselie naar smaak. Vorm
van deze massa ronde ballen.
Klop het ei met een a twee eetlepels
water, wentel de vischballen er door
heen en wentel ze vervolgens door pa
neermeel. Maak de boter of de slaolie
in een ijzeren pannetje goed heet, leg er
de vischballen in en bak deze aan alle
kanten mooi bruin. Dien ze daarna op
op een schotel, die met takjes peterselie
wordt gegarneerd.
CHOCOLADEVLA MET CAKE
(6 PERSONEN)
1 liter melk, 60 gram maizena, 45
gram cacaopoeder, stokje vanille,
125 gram suiker, 100 ii 125 gram cake-
resten, wat rum, marasquin of arak.
Breng de melk met de vanille lang
zaam aan de kook. Voeg er de suiker bij.
Druppel een weinig van de melk op de
dun gesneden plakjes cake en sprenkel
er dan wat rum, marasquin of arak op.
Roer de maizena met de cacaopoeder
en een weinig koude melk tot een dun
papje, voeg dit, steeds roerende, bij
de kokende melk, laat de vla even door
koken, neem de pan van het vuur en
doe nu telkens een laagje van de vla
en een laagje van de plakjes cake in
een glazen schaaltje. Zorg, dat bovenste
en onderste laag uit vla bestaan en
garneer de vla, na bekoeling, desver-
kiezend met wat stijfgeslagen room.
GEWICHTSAFNAME DOOR EEN VERSTANDIG DIEET
IJdelheid speelt bij de meeste vrou- toch laag in calorieëngehalte zijn.
wen een hoofdrol waar het gaat om in
gewicht te verminderen.
Hoe dikwijls heeft het ondergaan van
ware hongerkuren niet dusdanige cata-
strophale gevolgen met zich meege
sleept, dat de gezondheid voor korten
of langen tijd werd geschaad, ja, het
is zelfs meermalen voorgekomen, dat
dat al te drastisch toegepaste vermage-
ringsmiddelen den dood ten gevolge
hadden.
Waar het echte hongerlijden om wille
van een dwaze modegril dus uit den
booze is, daar kan een verstandig dieet
voor liaar, die ver boven het normale
gewicht uit komen, zeer nuttig, mis
schien zelfs noodzakelijk zijn.
Een teveel aan gewicht n.l. is nadee-
lig voor de werking van het hart en de
nieren en heeft een slechten invloed op
onze gezondheid in het algemeen.
Wil men zich aan een vermagerings
kuur onderwerpen, dan dient op de
eerste plaats een arts te worden geraad-
Vervolgens worden alleen die soor
ten voedsel gekozen, welke een laag
calorieëngehalte bezitten.
Dan ook moet men er op letten, dat
de spijzen goed verteerbaar zijn, waar
door onze ingewanden het beste van
schadelijke gifstoffen, die zich bij moei
lijk te verteren voedsel in het lichaam
ophoopen, bevrijd zullen blijven.
Drink een voldoende hoeveelheid
water per dag en beoefen, zoo noodig, de-
kamergynmastiek.
Wat het samenstellen der maaltijden
betreft, laten wij hier een lijstje volgen
van verschillende spijzen, die tege
lijk voedzaam, licht verteerbaar en
Vruchten Sinaasappels, appels, drui
ven, grapefruit, peren, bessen, meloen,
ananas, kersen, perziken en gekookte
pruimen.
Brood en meelspijzen Tarwebrood,
toast en ter afwisseling geroosterde
graanvlokken, „Corn Flakes" genaamd.
Eieren Gekookt, gepocheerd (zon
der schaal in water met wat azijn en
zout gekookt) en roereieren. Spiegel
eieren zijn niet toegestaan.
Yleesch Uitsluitend mager vleesch
als lamscoteletten, runder- of kalfs
lapjes, kip en ander mager vleesch, dat
niet in boter of vet gebraden, maar
gegrilleerd (op een rooster) wordt.
Visch Geschikte soorten zijn baars,
kabeljauw, forellen. Gebakken visch of
visch uit olie, b.v. sardines, dient men te
vermijden.
So'epen Bouillon, consommé, kippe-
bouillon. Soepen met al te veel room
toebereid worden van het menu ge
schrapt.
Slasoorten Sla van selderij, selderij-
knol, tomaten, andijvie, kool en groene
sla. Men bereidt ze het liefst met ci
troensap.
Groenten Sla, spinazie, zuurkool, sel
derij, snijboonen, asperges, komkom
mers, Brusselsch lof, bloemkool, toma
ten, kool, koolraap. Groenten met een
hoog zetmeelgehalte, bv. doperwten,
zijn niet toegestaan.
Dessert Appelmoes, ijs, versche ana
nas, rauwe peren, rauwe appelen, grape
fruit, gebraden appelen zonder suiker.
Dranken Coffeïne-vrije koffie, afge
roomde melk, karnemelk, vruchtensap
pen, geen room- of suikerrijke dranken.
Herstelt De
Natuurlijke Blankheid
'Van Doffe Verkleurde Tanden
Kolynos verwijdert snel aan
slag en verkleuring en maakt de
tanden weer mooi en blank.
Probeer Kolynos en let eens op
het verschil in blankheid
schittering van Uw tanden.
Wees zuinig—koop de groote tube
W-e&he. japon &aua£t XL &~etex.J
Welk model U ook kiest, met een
Kübler-japon zult U steeds tevreden
zijn. Ze hebben alle een voortreffelijke
snit, zijn prima afgewerkt, aangenaam
en practisch in het dragen. Rijke sor
teering - vlotte modellen - mooie kleuren.
Catalogus gratis. Zoo noodig worden adressen waar Kübler-kleeding verkrijgbaar is gaarne ver
strekt door de hoofdvertegenwoordiging Fa'. G. H. TE KORTSCHOT, Winterswijk, Telefoon No. 191
Iedere moeder die dit een
voudige en practische snelver-
band gebruikt heeft, kan er niet
meer buiten. In twee seconden
is elk wondje veilig en afdoende
verzorgd, door de bloedstillende
en desinfecteerende
werking van het gaas
kussentje. De elasti
sche pleister geeft met
elke beweging mee en
blijft goed zitten.
Reeds voor IS Cent
verkriiabaar.