Quaker en H O ©cl 41 WAT ZULLEN WE ETEN? Zondag Gebonden kippesoep. V arkenscoteletten Brusselsch lof. Aardappelen. Chocoladevla. Maandag Ragout van kip. Sla, Gebakken aardappelen. Gort met pruimen. Dinsdag Gestoofde runderlapjes. Bruine boonen. Aardappelen. Uiensaus. Yoghurt, met beschuit. Tl 'oensdag Bruine-boönensoep. Varkenshaas. Bleekselderij. Aardappelen. Fruit. Donderdag Koud vleescli. Chineesche kool. Aardappelen. Citroenrijst. Vrijdag Eiergehakt. Andijvie. Aardappelen. Havermout met abrikozen. Zaterdag Gehakt. Roodekool. Aardappelen. Broodpap. UIT ONS MENU GEBONDEN KIPPESOEP (6 PERSONEN) 2y2 liter water, 1 kip, 50 gram rijst, stukje foelie, een paar worteltjes, stukje prei, takjes peterselie, wat zout, 50 gram boter, 60 gram bloem, 2 eierdooiers. Wasch de kip en kook haar gaar in het water waaraan het zout en de krui den zijn toegevoegd. Kook de rijst af zonderlijk gaar in water met zout. Wrijf de rijst, die zoo gaar mogelijk moet zijn, door een zeef. Verwijder de kip uit den bouillon, zeef den bouillon en voeg er de fijn gewreven rijst bij. Breng de boter met de bloem roerende aan de kook. Voeg hierbij een weinig van den bouillon, maak dan van dit mengsel 'n sausje en giet het roerende bij den ove rigen bouillon. Snijd van 't borstvleesch der kip mooie gelijke stukjes af, leg deze in de soep en voeg de soep, van het vuur, bij de geklopte eierdooiers (voorzichtig voor schiften De rest van de kip gebruikt men den volgenden dag voor ragout* terwijl de eiwitten voor een pudding kunnen ge bruikt worden. CITROENRIJST (6 PERSONEN) 250 gram rijst, 275 gram suiker, sap van 3 citroenen, stukje citroenschil, water met zout. Breng de rijst met ruim water, waar aan wat zout en het stukje citroenschil zijn toegevoegd, aan de kook. Giet er dan het water af, voeg er weer versch water bij, breng dit weer opnieuw aan de kook, giet het er weer af en herhaal deze bewerking zoo lang tot het water volkomen helder blijft. Kook de rijst dan droog en gaar. Los de suiker met het citroensap in plm. 2 y2 dl. water op. Breng dit mengsel aan de kook, laat het eenigen tijd inkoken tot het strooperig begint te worden en voeg het bij de gaar gekookte rijstkorrels, die nog heel moeten zijn. Doe deze massa in een met koud water omgespoelden puddingvorm, laat len pudding koud en stijf worden en u'escnteer hem met vanillesaus. RAGOUT VAN KIP (6 PERSONEN) Resten kip, liter bouillon, stukje Spaanschc peper, wat tijm, stukje foelie. 40 gram boter, 40 grain bloem, 1 ei, scheutje room, desverkiezend wat ci troenaap. Voeg de kruiden bij den bouillon, laai deze gedurende plm. uur zachtjes in den bouillon trekken. Zeef het vocht en voeg het bij de boter, die met de bloem roerende aan de kook is gebracht. Breng dit mengsel opnieuw aan de kook en laat het onder voortdurende roeren even doorkoken. Vermeng het sausje van 't vuur voor zichtig met den eierdooier, die met den room is geklopt, roer er ten slotte wat citroensap naar smaak doorheen en ver warm in dit sausje de stukjes gaar ge kookte kip. GESTOOFDE BLEEKSELDERIJ (6 PERSONEN) 4 struiken selderij, 2 y, dl. selderijnat of melk, 25 gram bloem, 30 gram boter, wat zout. Schil de selderij en snijd ze in stukjes van een vinger lengte. Kook deze in water met zout gedurende plm. 3 kwar tier gaar. Laat de selderij op een ver giet. uitdruipen en maak intussclien een sausje als van bloemkoolsaus. In plaats van melk kan men ook het nat, waarin de selderij gekookt heeft ge bruiken de smaak wordt dan iets scherper. Stoof in dit sausje de groente gedurende 10 a 15 minuten. CORR ESPONDENTI E Mevr. 8. te Haarlem. Hierbij doen wij u het recept voor kaasbeschuitjes toe komen Kaasbeschuitjes (4 personen): 4 be schuitjes, 45 gram kaas, 20 gram boter, wat witte peper en wat zout. Roer de boter tot room. Rasp de kaas en voeg deze met de peper en het zout bij de tot room geroerde boter. Smeer van deze massa een dikke laag op de beschuitjes, zet deze op een bakblik en laat. de beschuitjes in een ma tig warmen oven bruin van kleur worden. Mej. v. G. te Amersfoort. Volgens de etiquette heeft de bruid de zorg voor haar eigen uitzet, de linnenkast, de inrichting vai) keuken en slaapkamer. De rest komt dan voor rekening van den bruidegom, ook de kosten van de trouwplechtig heden in kerk en stadhuis. Door om standigheden wordt van deze regels ech ter heel vaak afgeweken en wordt alles in onderling overleg geregeld. De wit-zijden schoentjes kimt u schoonmaken met een papje van aard appelmeel en tetra. Mevr. Yte Zeist. Als grijs haar geel wordt, kan het in vele gevallen met suc ces nagewasschen worden met spoel water waarin wat blauwsel is opgelost. Voor het schuren van aluminium gebruikt mén het beste staalwol met speciale daarvoor in den handel ge brachte roode zeep. Dat uw thee zoo vaak te bitter wordt komt doordat u haar op een lichtje laat trekken, waardoor te veel looizuur vrij komt. Het beste is, een theemandje en teacosy aan te schaffen. Ook het ge bruik van een thee-ei, dat men na ze ven minuten trekken uit den pot ver wijdert, bewijst uitstekende diensten. Indien u last heeft dat bij het dragen van hooge hakken deze „onderuitge- loopen" worden, dan is dit een bewijs, dat uw voet niet geschikt is voor het dragen van dergelijk schoeiselwij raden u aan, eens te zien naar dc degelijke en gelijktijdig elegante exemplaren, die momenteel in het sportieve genre aai de markt komen. Volhouden - uithouden - moed houden, het komt allemaal neer op houden, d.w.z. op het behouden van kracht en energie. Hoe komt die kracht er? Door doelmatige voeding. Dus bijv. door QUAKER of H.O. havermout! Dat heeft een zeer hooge voedings waarde, waardoor krachtreserve ge kweekt kan worden. Een rijkdom aan koolhydraten, eiwit, vet en vitaminen kunt U zich verschaffen door het ge regeld gebruik van QUAKER of H.O. havermout! Het is de zekerste, sma kelijkste en goedkoopste manier om uw uithoudingsvermogen tevergrooten! QUAKER en H.O. havermout worden volgens een speciaal procédé geroosterd, waardoor die unieke, nootachtige smaak verkregen wordt. Het wordt uitsluitend verpakt verkocht en is dus vrij van stof en onzuiverheden Vlugkokend QUAKER of H.O. havermout is klaar in een paar minuten. GRATIS VOOR DE KINDEREN zoolang de voorraad strekt, een aller aardigst geïllustreerd dierenboekje, tegen inzending van slechts 2 Quaker of H.O. mannetjes knip ze uit de pondspakken en zend ze aan Quaker, af deeling Dierenboek je». Postbus 905. Rotterdam. per pondspak (GEO. MERK» H A.V E RMOUT GED.ME PK

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1937 | | pagina 41