Quaker en H O
©cl
41
WAT ZULLEN WE ETEN?
Zondag Gebonden kippesoep.
V arkenscoteletten
Brusselsch lof.
Aardappelen.
Chocoladevla.
Maandag Ragout van kip.
Sla,
Gebakken aardappelen.
Gort met pruimen.
Dinsdag Gestoofde runderlapjes.
Bruine boonen.
Aardappelen.
Uiensaus.
Yoghurt, met beschuit.
Tl 'oensdag Bruine-boönensoep.
Varkenshaas.
Bleekselderij.
Aardappelen.
Fruit.
Donderdag Koud vleescli.
Chineesche kool.
Aardappelen.
Citroenrijst.
Vrijdag Eiergehakt.
Andijvie.
Aardappelen.
Havermout met abrikozen.
Zaterdag Gehakt.
Roodekool.
Aardappelen.
Broodpap.
UIT ONS MENU
GEBONDEN KIPPESOEP
(6 PERSONEN)
2y2 liter water, 1 kip, 50 gram rijst,
stukje foelie, een paar worteltjes, stukje
prei, takjes peterselie, wat zout, 50 gram
boter, 60 gram bloem, 2 eierdooiers.
Wasch de kip en kook haar gaar in
het water waaraan het zout en de krui
den zijn toegevoegd. Kook de rijst af
zonderlijk gaar in water met zout.
Wrijf de rijst, die zoo gaar mogelijk
moet zijn, door een zeef. Verwijder de
kip uit den bouillon, zeef den bouillon
en voeg er de fijn gewreven rijst bij.
Breng de boter met de bloem roerende
aan de kook. Voeg hierbij een weinig van
den bouillon, maak dan van dit mengsel
'n sausje en giet het roerende bij den ove
rigen bouillon. Snijd van 't borstvleesch
der kip mooie gelijke stukjes af, leg deze
in de soep en voeg de soep, van het vuur,
bij de geklopte eierdooiers (voorzichtig
voor schiften
De rest van de kip gebruikt men den
volgenden dag voor ragout* terwijl de
eiwitten voor een pudding kunnen ge
bruikt worden.
CITROENRIJST
(6 PERSONEN)
250 gram rijst, 275 gram suiker, sap
van 3 citroenen, stukje citroenschil,
water met zout.
Breng de rijst met ruim water, waar
aan wat zout en het stukje citroenschil
zijn toegevoegd, aan de kook.
Giet er dan het water af, voeg er
weer versch water bij, breng dit weer
opnieuw aan de kook, giet het er weer af
en herhaal deze bewerking zoo lang
tot het water volkomen helder blijft.
Kook de rijst dan droog en gaar. Los de
suiker met het citroensap in plm. 2 y2 dl.
water op. Breng dit mengsel aan de kook,
laat het eenigen tijd inkoken tot het
strooperig begint te worden en voeg het
bij de gaar gekookte rijstkorrels, die
nog heel moeten zijn.
Doe deze massa in een met koud
water omgespoelden puddingvorm, laat
len pudding koud en stijf worden en
u'escnteer hem met vanillesaus.
RAGOUT VAN KIP
(6 PERSONEN)
Resten kip, liter bouillon, stukje
Spaanschc peper, wat tijm, stukje foelie.
40 gram boter, 40 grain bloem, 1 ei,
scheutje room, desverkiezend wat ci
troenaap.
Voeg de kruiden bij den bouillon, laai
deze gedurende plm. uur zachtjes in
den bouillon trekken. Zeef het vocht en
voeg het bij de boter, die met de bloem
roerende aan de kook is gebracht.
Breng dit mengsel opnieuw aan de kook
en laat het onder voortdurende roeren
even doorkoken.
Vermeng het sausje van 't vuur voor
zichtig met den eierdooier, die met den
room is geklopt, roer er ten slotte wat
citroensap naar smaak doorheen en ver
warm in dit sausje de stukjes gaar ge
kookte kip.
GESTOOFDE BLEEKSELDERIJ
(6 PERSONEN)
4 struiken selderij, 2 y, dl. selderijnat
of melk, 25 gram bloem, 30 gram boter,
wat zout.
Schil de selderij en snijd ze in stukjes
van een vinger lengte. Kook deze in
water met zout gedurende plm. 3 kwar
tier gaar. Laat de selderij op een ver
giet. uitdruipen en maak intussclien een
sausje als van bloemkoolsaus.
In plaats van melk kan men ook het
nat, waarin de selderij gekookt heeft ge
bruiken de smaak wordt dan iets
scherper. Stoof in dit sausje de groente
gedurende 10 a 15 minuten.
CORR ESPONDENTI E
Mevr. 8. te Haarlem. Hierbij doen wij
u het recept voor kaasbeschuitjes toe
komen
Kaasbeschuitjes (4 personen): 4 be
schuitjes, 45 gram kaas, 20 gram boter,
wat witte peper en wat zout.
Roer de boter tot room. Rasp de
kaas en voeg deze met de peper en het
zout bij de tot room geroerde boter.
Smeer van deze massa een dikke
laag op de beschuitjes, zet deze op een
bakblik en laat. de beschuitjes in een ma
tig warmen oven bruin van kleur worden.
Mej. v. G. te Amersfoort. Volgens de
etiquette heeft de bruid de zorg voor haar
eigen uitzet, de linnenkast, de inrichting
vai) keuken en slaapkamer. De rest komt
dan voor rekening van den bruidegom,
ook de kosten van de trouwplechtig
heden in kerk en stadhuis. Door om
standigheden wordt van deze regels ech
ter heel vaak afgeweken en wordt alles
in onderling overleg geregeld.
De wit-zijden schoentjes kimt u
schoonmaken met een papje van aard
appelmeel en tetra.
Mevr. Yte Zeist. Als grijs haar geel
wordt, kan het in vele gevallen met suc
ces nagewasschen worden met spoel
water waarin wat blauwsel is opgelost.
Voor het schuren van aluminium
gebruikt mén het beste staalwol met
speciale daarvoor in den handel ge
brachte roode zeep.
Dat uw thee zoo vaak te bitter wordt
komt doordat u haar op een lichtje laat
trekken, waardoor te veel looizuur vrij
komt. Het beste is, een theemandje en
teacosy aan te schaffen. Ook het ge
bruik van een thee-ei, dat men na ze
ven minuten trekken uit den pot ver
wijdert, bewijst uitstekende diensten.
Indien u last heeft dat bij het dragen
van hooge hakken deze „onderuitge-
loopen" worden, dan is dit een bewijs,
dat uw voet niet geschikt is voor het
dragen van dergelijk schoeiselwij raden
u aan, eens te zien naar dc degelijke
en gelijktijdig elegante exemplaren, die
momenteel in het sportieve genre aai
de markt komen.
Volhouden - uithouden - moed houden,
het komt allemaal neer op houden,
d.w.z. op het behouden van kracht
en energie. Hoe komt die kracht er?
Door doelmatige voeding. Dus bijv.
door QUAKER of H.O. havermout!
Dat heeft een zeer hooge voedings
waarde, waardoor krachtreserve ge
kweekt kan worden. Een rijkdom aan
koolhydraten, eiwit, vet en vitaminen
kunt U zich verschaffen door het ge
regeld gebruik van QUAKER of H.O.
havermout! Het is de zekerste, sma
kelijkste en goedkoopste manier om
uw uithoudingsvermogen tevergrooten!
QUAKER en H.O. havermout worden volgens
een speciaal procédé geroosterd, waardoor die
unieke, nootachtige smaak verkregen wordt.
Het wordt uitsluitend verpakt verkocht en is
dus vrij van stof en onzuiverheden Vlugkokend
QUAKER of H.O. havermout is klaar in een
paar minuten.
GRATIS VOOR DE KINDEREN
zoolang de voorraad strekt, een aller
aardigst geïllustreerd dierenboekje, tegen
inzending van slechts 2 Quaker of H.O.
mannetjes knip ze uit de pondspakken en zend
ze aan Quaker, af deeling Dierenboek je».
Postbus 905. Rotterdam.
per pondspak
(GEO. MERK» H A.V E RMOUT GED.ME PK