Quaker en H-O
ONS ONTBIJT
WAT ZULLEN WE ETEN?
MENU
41
Vis ontbijt.... ja, in hoeveel gezinnen
zou er van een werkelijk ontbijt, van
een gemeenschappelijken maaltijd dus,
sprake zijn Zoo tegen school- en kan
toortijd, liefst op het laatste nippertje,
wordt er haastig staande soms een
kopje thee met een sneetje brood naar
binnen gewerktin hetzelfde tempo
worden de boeken of andere spulletjes
bij elkaar verzameld, even wat verwoed
geklap met deuren ende dag is be
gonnen. Een ontredderde, slordige ont
bijttafel blijft achter.
Natuurlijk zullen er wel gezinnen zijn,
waar het anders toegaat, maar wanneer
we eerlijk tegenover onszelf zijn, zullen
we moeten toegeven, dat de dagen, waar
op we zelf zoo haast-je-rep-je ons mor
genprogramma afwerken, ontelbaar zijn.
Ons bed oefent nu eenmaal 's morgens
een onweerstaanbare aantrekkings
kracht op ons uit. Om acht uur vinden
we, dat het hoog tijd is om op te staan,
maar om kwart over acht liggen we er
nog in, en trachten onszelf wijs te
maken, dat we het nu ook nog wel pre
cies kunnen halen. En dan draait het er
per slot van rekening op uit, dat we in
recordtijd ons aankleeden en ons ontbijt
verwerken. Nu kan het zijn nut hebben
om sommige bezigheden in recordtijd
te verrichten, maar ten opzichte van
onze maaltijden is dat nu niet bepaald
noodig
Niet voor niets wordt er in onzen tijd
zoo veel geklaagd over zenuwachtigheid
en overspanning. Niet voor niets zijn er
op school in iedere klas zoo veel ner
veuze, prikkelbare kinderen, die hun
aandacht niet bij de lessen kunnen be
palen en slecht mee kunnen.
Natuurlijk zijn hiervoor nog genoeg
andere oorzaken aan te wijzen, maar
het is toch ook een feit, dat een rustig
ontbijt aan het begin van iederen dag
veel klachten zou doen verdwijnen. Aan
de huisvrouw is hier weer de moeilijke
taak toegewezen, om dit in haar gezin
door te voeren.
Zij moet om te beginnen zorgen, dat
de ontbijttafel op tijd volledig gedekt
staat, zoodat er niet haastig op het
laatste nippertje ergens op een hoekje
of kantje van de tafel nog even een paar
boterhammen moeten worden afge
sneden. Schiet zijzelf in dit opzicht niet
te kort in hoe veel gevallen wordt er
toch van een huisvrouw het goede
voorbeeld verwachtdan kan zij ook
van haar huisgenooten eischen, dat zij
op een vastgestelden tijd aan het ontbijt
verschijnen. Vooral kinderen kunnen hier
niet vroeg genoeg aan gewend worden.
Veel moeders klagen, dat haar kin
deren 's morgens zoo slecht eten. Met
een leege maag haast gaan ze naar
school en voelen zich daar vanzelf
sprekend slap en lusteloos en niet in
staat om te leeren. ,,Een volle maag
studeert niet graag", zegt het spreek
woord, maar een leege maag al even
min. Vooral schoolgaande kinderen kun
nen een gezond, stevig ontbijt al heel
slecht missen.
Het is wel opvallend, dat in de vacan-
ties diezelfde moeders niet te klagen
hebben over den eetlust van haar kin
deren bij het ontbijt. Wat is de oorzaak
In de vacanties hebben de kinderen
allen tijd om te eten, hoeven ze zich niet
te haasten, terwijl het buiten de vacan
ties vaak iederen morgen een jachten
en reppen is om niet te laat te komen.
Niet door gebrek aan eetlust, maar door
zenuwachtigheid kunnen ze geen hap
door de keel krijgen en op die manier
wennen ze zich de slechte gewoonte van
haast niet te ontbijten al heel vroeg aan.
Daarom vooral is het van zoo groot
belang, dat kinderen 's morgens over
vloed van tijd hebben om rustig te eten.
En onverbiddelijk moet er daarom de
hand aan gehouden worden, dat ze op
tijd opstaan en op tijd aan tafel komen,
ook als ze wat ouder worden. De dag
wordt op die manier met een rustig ge
zellig samenzijn begonnen, wat behalve
aan de gezondheid ook aan het goede
humeur van onze huisgenooten ten
goede zal komen.
Zondag: Kerriesoep.
Biefstuk.
Spruitjes.
Aardappelen.
Koffievla.
Maandag: Klapstuk.
Hutspot.
Appelmoes.
Dinsdag: Bouillon.
Runderlapjes.
Capucijners.
Aardappelen.
Fruit.
Woensdag: Hachée (van soepvleesch).
Roodekool.
Aardappelen.
Deensche rijstsoep.
Donderdag: Gehakt.
Andijvie.
Aardappelen.
Vermieellipudding.
Vrijdag: Gekookte schelviscli.
Bietensla.
Aardappelen.
Botersaus.
Jan in den zak.
Zaterdag: Erwtensoep met spek en
worst.
Pannekoekjes met jam.
Wij willen niet beweren, dat een bord
havermout het kinderleven van een
last tot een lust kan maken maar
wèl, dat een geregelde voeding met
QUAKER of H.O. havermout juist
die bouwstoffen aan het lichaam toe
voegt, die ze zoo hard noodig hebben
in hun groeiperiode. QUAKER en
H.O. havermout bevorderen den eet
lust, voeden de zenuwen en bestrijden
verstopping, doop hun overvloedig
gehalte aan de kostbare vitamine B.
Wanneer ook in uw gezin het dage
lij ksche bord QUAKER of H.O. haver
mout gegeten wordt, dan moet U
daarvan op den duur de goede resul
taten bij uw huisgenooten bemerken!
QUAKER en H.O. havermout worden volgens een
speciaal procédé geroosterd, waardoor die unieke,
nootachtige smaak verkregen wordt. Het wordt uit
sluitend verpakt verkocht en is dus vrij van stof en
onzuiverheden. Vlugkokend QUAKER of H.O.
havermout is klaar in een paar minuten.
GRATIS VOOR DE KINDEREN:
zoolang de voorraad strekt, een alleraardigst
geïllustreerd dierenboekje, tegen inzending van
slechts 2 Quaker of H.O. mannetjesknip ze
uit de pondspakken en zend ze aan Quaker, af dee-
ling Dieren hoekje#. Postbus 905, Rotterdam.
per pondspak
lGED. MERK' HAVERMOUT -«O.MiPK.
Is men tot aan het armsgat gekomen,
dan mindert men volgens knippatroon,
terwijl voor den hals de steken op een
naald worden genomen.
Het rug-pand wordt op dezelfde wijze
als het voorpand gebreid.
De raglanmouw wordt bovenaan met
de smalle zijde begonnen. Men breit
de mouw met de witte wol en meerdert
aan weerszijden volgens knippatroon.
Daarna weer volgens knippatroon min
deren en het manchetje afwisselend 2
recht, 2 averecht breien. De laatste
vier toeren worden met de roode of
blauwe wol gebreid.
Kraagje. Hiervoor worden de lussen
van de steken, die bij het begin van
de mouw zijn opgezet, op de naald ge
nomen en verbonden met de steken,
die nog van den hals op de naald staan.
Nu met vier naalden het kraagje met
witte wol in de rondte breien, 2 recht,
2 averecht tot op de laatste 4 toeren
na, die weer met de blauwe of roode
wol gebreid worden.
Ten slotte worden alle naden verbon
den en wordt volgens bijgaand tel-
patroontje de rand met motieven in
de trui gemaasd met de roode of
blauwe wol.