UNOX
1
NUR-BLOND
HALF ELF S BL00KERTUD
RECEPTEN
V.
WAT ZULLEN WIJ ETEN?
KNOLSELDERIJSOEP
KOFFIEBORSTPLAAT
WIENER SCHNITZEL
APPELPUDDING
MET VANILLESAUS
BLOND-SHAMF
I1 I
41
7. otulag
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
KnolseUlerijsoep.
Wiener Schnitzel.
Worteltjes.
Aardappelen.
Appelpudding niet
nillesaus.
Gebakken spek.
Bruine boonen.
Aardappelen.
Uiensaus.
Wentelteefjes.
Bruirie-boonensoep.
Varkenslapjes.
Postelein.
Aardappelen.
Fruit.
Runderrollade.
Savoyekool.
Aardappelen.
Grutjespap.
Koude rollade-
Spruitjes.
Aardappelen.
Gebakken grutjes
stroopsaus.
Gebakken bot.
Gestoofde bieten.
Aardappelen.
Rijst.
Hutspot met klapstuk
V ruchtengruwel
Breng het water met de suiker aan de
kook. Boor en schil intussclien de appels
en snijd ze in gelijke blokjes. Kook deze
een paar minuten in het suikerstroopje
en zorg, dat de blokjes heel blijven.
Voeg er wat citroensap en het stukje
va" citroenschil bij, terwijl de stukjes appel
koken.
Week intussclien de gelatine in koud
water. Knijp ze na plm. een kwartier
uit en laat ze op een zacht vuurtje even
oplossen, maar niet koken.
Voeg ze, van het vuur, bij de appel-
massa, roer hierin voorzichtig tot het
mengsel geleiachtig begint te worden
en doe het dan in een met eiwit bestre
ken puddingvorm. Laat den pudding
koud en stijf worden en dien hem op met
vanillesaus. Daartoe wordt de melk
met het stukje vanille en de suiker aan
de kook gebracht. Het ei wordt geklopt
en bij de maizena gevoegd. Alle klontjes
worden zorgvuldig uit de maizena
gewreven, waarna men bij dit mengsel,
van het vuur, voorzichtig de melk
voegt. Dan doet men alles in de pan
m{d terug, laat het sausje roerende aan de
kook komen en even doorkoken.
De saus wordt warm of koud bij den
pudding gegeven.
(6 PERSONEN)
1 y2 liter bouillon van rundvleesch,
poulet of kalfsvleesch getrokken 1 wordt) tot room. Voeg er lang-
groote selderijknol, stukje foelie, 50 - -
gram rijst, wat blaadjes selderij.
Laat de foelie in den bouillon trekken.
Schil den selderijknol en snijd hem in
plakken. Verdeel deze weer in dunne
Voor een flinke hoeveelheid borst
plaat rekent men 2 pond suiker, 2 <11.
water, meikof koffieroom (dezen laatsten
koopt men in de bekende flesclijes bij
den melkboer). Voor het smaakje wat
koffie-extract.
Desverkiezend kan men ook nog 75
gram boter aan de borstplaat toevoe
gen het geheel wordt hierdoor zachter
van smaak.
Bereiding: Roer de boter (zoo deze
zaam roerende de suiker bij en giet ten
slotte, steeds roerende, bij dit mengsel
water, melk of koffieroom. Voeg plm.
10 eetlepels koffie-extract erbij. Dit
bereidt men door den filter op de koffie-
reepjes en laat ze tegelijk met de gewas- met fijngemaien koffie te vullen
schen rijst in den bouillon gaar koken. lood koffie hierbij i lepeltje
Verwijder de foelie voor het opdienen gujsmaus gebrand suikerpoeder toe te
voegen, waarna men alles goed aan
stampt en voorzichtig opschenkt. Het
bijna zwarte extract, dat in druppels
uit den filter loopt, is heel sterke koffie.
Nu zet men de massa op het vuur en
roert zoo lang met een houten lepelt ot
het mengsel een draad trekt. Dit pro-
uit de soep en voeg er de fijngehakte
groene selderijblaadjes bij.
(6 PERSONEN)
6 kalfslapjes van plm. lOOgram, 150
grain boter, zout, 1 eiwit, paneermeel, ^eerf. men door den lepel hoog op te
wat uitjes en augurkjes, 3 ansjovissen,
wat kappertjes, 1 citroen.
Wrijf de kalfslapjes in met het zout.
tillen de laatste druppel, die er afvalt,
moet dan een langen draad trekken.
Is dit het geval, dan neemt men het
Klop het eiwit even los met 1 eetlepel pannetje onmiddellijk van het vuur en
water. Haal de lapjes door het eiwit en roert nQg heel eyen 1)an heel vlug ;u
wentel ze vervolgens door paneermeel. de vormeil> ,iie eenigen tijd in koud
Braad de boter in de koekepan bruin. water geiegen hebben, daarna met boter
Leg er de lapjes in en laat deze aan z-n besmeerd en op een koud aanrecht
weerskanten bruin braden in plm. 10 gozet zijn> hef borstplaatmengsel over-
minuten. gieten. Wanneer de borstplaat vol-
Leg de kalfslapjes op een schotel en komen stijf is, verwijdert men de
garneer ze met de uitjes en augurkjes, vormen
de ansjovissen, de kappertjes en de schijf
jes citroen. MARSEPEIN
In plaats van met water kan men het m J
eiwit ook met wat water en citroensap y p<md amandeleilj i/2 pond poeder
even loskloppen en hierdoor de kalfs- guiker> j eiwit> 2 eetlepels rozenwater,
een paar druppels citroensap of wat
koffie-extract of marasquin of vruchten-
lapjes wentelen.
(6 PERSONEN)
1 y2 pond goudreinetten of bellefleurs,
3I, liter water, plm. 200 gram suiker,
wat citroensap, stukje citroenschil, 18 dit mengsel nu twee keer door het
blaadjes witte en 3 blaadjes roode molentje en kneed er dan een glad deeg
gelatine. van, waarvan verschillende aardige
Voor de saus 7, liter melk, stukje figuren als aardappeltjes, worteltjes en
vanille, 1 ei, 20 gram maizena. dergelijke kunnen gemaakt
essence.
Broei en pel de amandelen, droog ze
en maal ze door den amandelmolen.
Vermeng de gemalen amandelen met.
het even losgeklopte eiwit, liet. rozen
water, de suiker en het smaakje. Maal
Heeft Uw haar
dien gouden gloed?
of is het langzamerhand dof en donker
der geworden? Het is toch werkelijk
niet noodig er in te berusten, dat blond
haar, dat van nature zoo'n heerlijken
goudglans heeft, zijn bijzondere beko
ring verliest. U zult versteld staan over
de verrassende werking van NUR-
BLOND, de speciale shampoo voor
blondines, die zonderverfstoffen, henna
of schadelijke bleekmiddelen Uw haar
de oorspronkelijke lichte tint en jeug
digen gloed hergeeft.
Het nieuwe bestanddeel van
NUR-BLOND, het wetenschappelijke
„ViteF", heeft een rechtstreeksche
werking op de haarwortels en hoofd
huid en is daardoor meer dan een nor
male shampoo. NUR-BLOND met
„ViteF", voorkomt en bestrijdt haaruit
val en hoofdroos en bevordert boven
dien den groei van gezond, zacht en
weelderig natuurblond haar. Overal
verkrijgbaar a 20 cent per pakje.
J&e. Snje/scfrjl/
DE BLOOKER KUNSTKALENDER HANGT REEDS
IN HONDERDEN HOLLANDSCHE HUISKAMERS!
worden.
Een prachtkalender in
éénwoord.Tijdelijkstelt jg.
Blooker dezen kalender
bij den aankoop van 1
Kilo heerlijke Blooker's
cacao ter beschikking.
Laat dezen prachtiaen
kalender in Uw huiska
mer niet ontbreken
De Blooker Kunstkalen
der bestaat uit 6 bladen,
alle reproducties in na
tuurlijke kleuren van
schilderijen van moder
ne meesters.
Reclame komt er hee-
lemaal niet op voor!
DOEN!
WAT TE
Zoo lang de voorraad strekt wordt de Blooker Kunstkalender grat.
en franco toegezonden tegen inzending van 1 etiket van een Kilo
bus Blooker's Daalders Cacao of van een daarmede gelijkstaand-
hoeveelheid etiketten van pondsbussen, halfpondsbussen of om
bussen. Ook de bovenlipies van de Cacaocartons (waarop hei
fabrieksmerk voorkomt I) kunnen gebruikt worden, om aan te
toonen, dat men 1 Kilo Blooker's Cacao gekocht heeft. De inzen
ding wordt in elk geval op 27 December 1937 gesloten. Het ver
dient dus aanbeveling de etiketten enz. zoo spoedig mogelijk
in te zenden aan Blooker's Cacao fabrieken, Amsterdam.