ONS KERSTMENU ©ld Coltaae (SrossmUlTs lavender 'Water enSeejv 53 WAT ZULLEN WE ETEN Zondag: Knolselderijsoep. Kalf sco teletten. Gestoofde peren. Aardappelen Amandelpudding. Maandag: Varkenshaas. Andijvie. Aardappelen. H avermoutpap. Dinsdag: Koud vleeseh. Bietensla. Gebakken aardappelen. Gort met pruimen. Woensdag: Gemarineerde runderlap jes. Witte boonen. Aardappelen Citroen-meringue. Donderdag: Kerriesoep van witte boo nen. Gehakt. Savoyekool. Aardappelen. Wentelteefjes met bes sensap. Vrijdag: Kaascroquetjes. Gegratineerde bloemkool schotel. Aardappelen. Vermicellischoteltje. Zaterdag: (le Kerstdag) Witte soep met gehaktballetjes. Brusselsch-lofschotel met gehakte ham. Gevulde gans. Appelmoes. Aardappelen. Cliipolatapudding met marasqumsaus. UIT ONS MENU W/He soep met gehaktballetjes (6 personen) 2 liter lichte bouillon van kalfs- vleesch 70 gram bloem, 75 gram boter, een stukje foelie, een stukje Spaansehe peper, 2 eierdooiers, 1 dl. rooin, wat peterselie, 100 gram kalfsgehakt. Trek bouillon van plm. 750 gram kalfspoulet, laat de kruiden meetrekken. Breng de boter met de bloem roerende aan de kook. Voeg hierbij een gedeelte van den bouillon onder voortdurend roeren, giet het mengsel bij den overigen gezeefden bouillon en breng dezen roerende aan de kook. Vermeng het ge hakt op de gewone wijze met oud brood of beschuit, wat peper, zout en nootmuskaat. Vorm er heel kleine bal letjes van en laat deze 10 minuten in de soep meekoken. Klop de eierdooiers met den room, voeg er, aanvankelijk bij zeer kleine scheutjes tegelijk, onder voortdurend kloppen, de soep, die van het vuur genomen is, bij, vermeng deze met de zeer fijn gehakte peterselie en dien ze daarna onmiddellijk op. Gevulde gans 1 gans, 500 grain kastanjes, 200 gram boter, wat zout. Wrijf de gans 1 uur vóór het braden van binnen en van buiten met zout in. Gaat de kastanjes plm. een kwartier in kokend water koken en verwijder de bruine vliesjes. Vul de gans met de kastanjes, die men tevoren even in een zeef heeft laten uitlekken, en naai den vogel dicht, maar zóó, dat het vel niet strak getrokken wordt, doch losjes over elkaar valt. Braad de boter bruin. Leg er de gans in en laat deze onder voortdurend om- keeren en bedruipen mooi bruin braden. Giet onder het braden telkens zooveel water bij de ius, dat het korstje onder in de pan juist wordt opgelost (de jus en het vleeseh worden anders te vet) en laat de gans in plm. 2Y2 uur gaar wor den. Bekleed de pootjes met papieren manchetjes en geef er appelmoes bij. .Schep zoo noodig wat vet van de jus af en maak deze met water of room af. Chipolata (6 8 personen) 2 J4 dl. melk, 2l/2 dl. slagroom, 3 eiwitten, 200 gram geeonfijte kersjes, 50 gram suiker, 14 bladen witte gelatine. 150 gram lange vingers, een scheutje marasquin Breng de melk aan de kook, los er di suiker in op. Week de gelatine intus- schen in koud water (pl.m. 10 min.), knijp ze uit en los ze in de melk, die van het vuur genomen is, op. Verdeel de geeonfijte kersjes in tweeën. Drenk de biscuits in den marasquin, zorg dat ze niet breken. Klop de eiwitten zeer stijf en den slag room bijna stijf en voeg dan de eiwitten bij den slagroom. Roer slagroom en eiwit luchtig door elkaar en klop dan nog even tot de massa stijf is. Voeg hierbij de melk, waarin de suiker en gelatine zijn opgelost, roer er dan de kersjes doorheen en roer nog af en toe tot het mengsel stijf begint te worden en de kersjes niet meer kunnen zakken. Leg dan in een met eiwit omgespoelden puddingvorm telkens afwisselend een laag van het mengsel en 'ii laag biscuits. Zorg dat bovenste en onderste laag uit het slagroommengsel bestaan, laat den pudding volkomen stijf worden, stort hem op een schotel eu geef er maras qumsaus bij. Marasquinsaus 3 eierdooiers, 1 dl. room, 1 dl. melk, 1 afgestreken eetlepel suiker, wat geraspte citroenschil, f dl. marasquin. Klop de eierdooiers met den room, de melk, de suiker en de geraspte citroenschil Doe alles in een goed geëmailleerd pannetje, zet dit in een andere pan met water, dat tegen de kook wordt aan gehouden en roer zoo lang tot de massa dik en gebonden wordt. Neem dan de pan van het vuur, roer er den marasquin doorheen en geef de saus bij de chipolata. EEN NUTTIGE WENK Wist u, dat u met een oude kurk zoo prachtig vlekken kunt verwijderen Er zit b.v.een kring van een schoteltje op ons buffet. Geen nood We wrijven zachtjes en herhaal delijk met een kurk. die zoo noodig te voren even in slaolie is getipt, en de vlek zal hoogst waarschijnlijk ver dwijnen. Ook vlekken op messen zijn door deze eenvoudige methode in veel gevallen weg te maken. GRATIS TER KENNISMAKING! Monstertubes Pond's Vanishing en Cold Cream en monsters der 5 tinten Pond's Poeder na inzending oan 10 ct. in postzegels voor kosten van verzending aan Pond's Extract Co., Afd. 1312 Amsterdam. Naam j Adres POND'S CREAMS IN TUBES EN POTJES VANAF 35 CT. De Old-Cottage Lavender is de lievelingsparfum van de beschaafde vrouw. Verras haar bij den Kerstboom met zoo'n mooie doos Zeep of typi- schen groenen fla con Toiletwater, dan getuigt Uw geschenk van Uw goeden smaak. i r f -

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1937 | | pagina 53