ONS KERSTMENU
©ld Coltaae
(SrossmUlTs
lavender 'Water enSeejv
53
WAT ZULLEN WE ETEN
Zondag: Knolselderijsoep.
Kalf sco teletten.
Gestoofde peren.
Aardappelen
Amandelpudding.
Maandag: Varkenshaas.
Andijvie.
Aardappelen.
H avermoutpap.
Dinsdag: Koud vleeseh.
Bietensla.
Gebakken aardappelen.
Gort met pruimen.
Woensdag: Gemarineerde runderlap
jes.
Witte boonen.
Aardappelen
Citroen-meringue.
Donderdag: Kerriesoep van witte boo
nen.
Gehakt.
Savoyekool.
Aardappelen.
Wentelteefjes met bes
sensap.
Vrijdag: Kaascroquetjes.
Gegratineerde bloemkool
schotel.
Aardappelen.
Vermicellischoteltje.
Zaterdag: (le Kerstdag) Witte soep
met gehaktballetjes.
Brusselsch-lofschotel met
gehakte ham.
Gevulde gans.
Appelmoes.
Aardappelen.
Cliipolatapudding met
marasqumsaus.
UIT ONS MENU
W/He soep met gehaktballetjes
(6 personen)
2 liter lichte bouillon van kalfs-
vleesch 70 gram bloem, 75 gram boter,
een stukje foelie, een stukje Spaansehe
peper, 2 eierdooiers, 1 dl. rooin, wat
peterselie, 100 gram kalfsgehakt.
Trek bouillon van plm. 750 gram
kalfspoulet, laat de kruiden meetrekken.
Breng de boter met de bloem roerende
aan de kook. Voeg hierbij een gedeelte
van den bouillon onder voortdurend
roeren, giet het mengsel bij den overigen
gezeefden bouillon en breng dezen
roerende aan de kook. Vermeng het ge
hakt op de gewone wijze met oud
brood of beschuit, wat peper, zout en
nootmuskaat. Vorm er heel kleine bal
letjes van en laat deze 10 minuten in de
soep meekoken. Klop de eierdooiers met
den room, voeg er, aanvankelijk bij
zeer kleine scheutjes tegelijk, onder
voortdurend kloppen, de soep, die van
het vuur genomen is, bij, vermeng deze
met de zeer fijn gehakte peterselie en
dien ze daarna onmiddellijk op.
Gevulde gans
1 gans, 500 grain kastanjes, 200 gram
boter, wat zout.
Wrijf de gans 1 uur vóór het braden
van binnen en van buiten met zout in.
Gaat de kastanjes plm. een kwartier in
kokend water koken en verwijder de
bruine vliesjes. Vul de gans met de
kastanjes, die men tevoren even in een
zeef heeft laten uitlekken, en naai den
vogel dicht, maar zóó, dat het vel niet
strak getrokken wordt, doch losjes over
elkaar valt.
Braad de boter bruin. Leg er de gans
in en laat deze onder voortdurend om-
keeren en bedruipen mooi bruin braden.
Giet onder het braden telkens zooveel
water bij de ius, dat het korstje onder in
de pan juist wordt opgelost (de jus en
het vleeseh worden anders te vet) en
laat de gans in plm. 2Y2 uur gaar wor
den. Bekleed de pootjes met papieren
manchetjes en geef er appelmoes bij.
.Schep zoo noodig wat vet van de jus af
en maak deze met water of room af.
Chipolata
(6 8 personen)
2 J4 dl. melk, 2l/2 dl. slagroom, 3
eiwitten, 200 gram geeonfijte kersjes,
50 gram suiker, 14 bladen witte gelatine.
150 gram lange vingers, een scheutje
marasquin
Breng de melk aan de kook, los er di
suiker in op. Week de gelatine intus-
schen in koud water (pl.m. 10 min.),
knijp ze uit en los ze in de melk, die van
het vuur genomen is, op. Verdeel de
geeonfijte kersjes in tweeën.
Drenk de biscuits in den marasquin,
zorg dat ze niet breken.
Klop de eiwitten zeer stijf en den slag
room bijna stijf en voeg dan de eiwitten
bij den slagroom. Roer slagroom en
eiwit luchtig door elkaar en klop dan
nog even tot de massa stijf is. Voeg
hierbij de melk, waarin de suiker en
gelatine zijn opgelost, roer er dan de
kersjes doorheen en roer nog af en toe
tot het mengsel stijf begint te worden
en de kersjes niet meer kunnen zakken.
Leg dan in een met eiwit omgespoelden
puddingvorm telkens afwisselend een
laag van het mengsel en 'ii laag biscuits.
Zorg dat bovenste en onderste laag uit
het slagroommengsel bestaan, laat den
pudding volkomen stijf worden, stort
hem op een schotel eu geef er maras
qumsaus bij.
Marasquinsaus
3 eierdooiers, 1 dl. room, 1 dl.
melk, 1 afgestreken eetlepel suiker, wat
geraspte citroenschil, f dl. marasquin.
Klop de eierdooiers met den room,
de melk, de suiker en de geraspte
citroenschil
Doe alles in een goed geëmailleerd
pannetje, zet dit in een andere pan met
water, dat tegen de kook wordt aan
gehouden en roer zoo lang tot de massa
dik en gebonden wordt.
Neem dan de pan van het vuur, roer
er den marasquin doorheen en geef de
saus bij de chipolata.
EEN NUTTIGE WENK
Wist u, dat u met
een oude kurk zoo
prachtig vlekken
kunt verwijderen
Er zit b.v.een kring
van een schoteltje
op ons buffet. Geen
nood We wrijven
zachtjes en herhaal
delijk met een kurk.
die zoo noodig te
voren even in slaolie
is getipt, en de
vlek zal hoogst
waarschijnlijk ver
dwijnen.
Ook vlekken op messen zijn door deze
eenvoudige methode in veel gevallen
weg te maken.
GRATIS TER KENNISMAKING!
Monstertubes Pond's Vanishing en Cold Cream en
monsters der 5 tinten Pond's Poeder na inzending
oan 10 ct. in postzegels voor kosten van verzending
aan Pond's Extract Co., Afd. 1312 Amsterdam.
Naam j Adres
POND'S CREAMS
IN TUBES
EN POTJES
VANAF 35 CT.
De Old-Cottage
Lavender is de
lievelingsparfum
van de beschaafde
vrouw. Verras haar
bij den Kerstboom
met zoo'n mooie
doos Zeep of typi-
schen groenen fla
con Toiletwater,
dan getuigt Uw
geschenk van Uw
goeden smaak.
i r f -