WAT MAKEN WIJ VAN AARDAPPELEN? HO en QUAKER havermout DE VIJFLING SMULT VAN HAAR DAGELIJKSCH BORD QUAKER HAVERMOUT AARDAPPELSOEP AARD APPELCROQUET TEN GEVULDE AARDAPPELEN AARDAPPELSLA AARDAPPELTAART WAT ZULLEN WIJ ETEN? (6 personen) 1 y2 liter bouillon of water, 10 aard appelen, 45 gram boter, 1 eetlepel fijn gehakte peterselie, 4 worteltjes, 2 preitjes, knolselderij, 2 dl. melk, wat peper en zout (wat bouillonblokjes). Breng de aardappelen, die tevoren geschild en in stukjes gesneden zijn, met den bouillon of het water aan de kook. Voeg er de in stukjes gesneden wortel tjes, de gesnipperde preitjes en de in fijne reepjes verdeelde knolselderij bij. Giet de soep, wanneer de aardappelen na plm. 3 kwartier gaar zijn, door een zeef en wrijf er de aardappelen door. Voeg er dan wat zout, peper, melk en, wanneer de soep met water gekookt is, wat bouillonblokjes bij, laat de soep opnieuw aan de kook komen, roer er het stukje boter en de fijngehakte peterselie doorheen en presenteer de soep desverkiezend met in boter ge- hakken dobbelsteentjes brood. 500 gram koude, gekookte aardappe len, 2 eieren, 50 gram boter, wat melk, peper, zout, nootmuskaat en gehakte peterselie, desverkiezend eenige druppels bouillonextract. Voor het paneeren en bakken eiwitpaneermeelslaolie of frituurvet. -Maak de aardappelen met een puree- kiujper fijn of wrijf ze door een zeef. Vermeng ze met de geklopte eieren, de gesmolten boter, de kruiden en de ge hakte peterselie. Voeg er desverkiezend eenige druppels bouillonextract aan toe. Kneed vervolgens nog zooveel melk door de massa tot een goed samen hangend geheel verkregen is. Vorm hier croquetjes van, wentel deze door eiwit, dat met een weinig water (1 eetlepel op 1 eiwit) is geklopt, dan door paneermeel, vervolgens weer door eiwit en ten slotte nog eens door paneermeel. Maak de olie en het vet zóó heet in een ijzeren pannetje, dat de vloeistof begint te dampen. Laat er de croquetjes voorzichtig inglijden, bak ze aan weers zijden mooi goudbruin en knappend, haal ze met een croquetjesmand of schuimspaan uit het dampende vet cu laat ze op grauw papier even uit druipen. Garneer den schotel, waarop de croquetjes gelegd worden, met takjes peterselie en presenteer de croquetjes bij roastbeef, biefstuk, tournedos of andere fijnere soorten rundvleesch. (Restverwerking) 500 gram koude, gekookte, tamelijk groote aardappelenplm. 125 gram vleeschresten1 ei, wat peper, zout, nootmuskaat, wat melk, wat vet van jus, een stukje boter, wat paneermeel. Hol de aardappelen voorzichtig uit. V ermeng het kruim met de fijngehakte of gemalen vleeschresten, het geklopte ei. de kruiden, een stukje vet van jus en zooveel melk tot een niet te stijve, samenhangende massa verkregen is. Doe van deze massa telkens kleine hoopjes in de uitgeholde aardappelen. Zorg, dat het vulsel er boven uitsteekt, maak het mooi glad, strooi er wat paneermeel overheen, leg er een klein klontje boter op en zet de aardappelen VLUGKOKEND 2 TOT 5 MINUTEN in een vuurvasten schotel stevig naast elkaar. Laat er in den oven een mooi bruin korstje op komen en geef dit gerecht als warm hapje bij de koffieta fel of als tusschengerecht. (6 personen) 1 kg. aardappelen (verseh gekookte) y2 dl. bouillon1 eetlepel slaolie, 2 eetlepels azijn, een paar augurkjes, 1 uitje, wat gehakte peterselie, wat peper. Snijd de nog warme aardappels in vrij dikke plakken. Vermeng deze met den bouillon, slaolie, azijn, in plakjes ge sneden augurkjes, het gesnipperde uitje, de gehakte peterselie en wat peper. Voeg er, zoo noodig, ook nog wat zout bij. Schep de aardappelplakjes voorzich tig even door elkaar en laat de sla een uurtje staan, voordat ze wordt opge diend. 8 gekookte aardappelen, 2 eetlepels bloem, 2 eieren, 50 gram boter, een theelepel kaneel, plm. 225 gram suiker, plm. dl. melk. Wrijf de aardappelen door een zeef. Voeg er de bloem bij en vervolgens de dooiers der eieren, de boter en de kaneel. Roer dit alles even door elkaar. Voeg er dan ook de suiker bij en de melk. Roer nu zoo lang met een houten lepel tot de suiker volkomen glad gewreven is. Klop het eiwit zoo stijf mogelijk en schep dit luchtig door de aardappel massa. Doe dan alles zoo vlug mogelijk in een met boter besmeerden spring vorm, die reeds tevoren is klaar gezet. Bak de taart in een tamelijk warmen oven lichtbruin en gaar. Zondag Tomatensoep. Roastbeef. Brusselsch lof. Aardappelcroquetten. Vanillevla met cake en vruchtjes. Maandag Koude roastbeef. Spruitjes. Aardappelen. Tapiocapap. Dingdag Varkenslapjes. Bloemkool. Aardappelen. Drie in de pan. Woensdag .- Bloemkoolsoep. Rookworst. Stamppot van zuurkool. Gestoofde peren. Donderdag Runderlapjes. Roodekool. Aardappelen. Rijstrand met peren. Gekookte schelvisch. Andijviesla. Aardappelen. Mosterdsaus. Vermicellischotel. Gebakken spek. Capucijners. Aardappelen. Uiensaus. Rödgród met vanillesaus. Vrijdag Zaterdag 3 Het is te lekker om de lepel niet af te likken 4 En nu alsjeblieft nog een bord Quaker Waarom kozen de voedings - specialisten Quaker Havermout als dagelijksch voedsel voor de vijfling? Omdat ze wisten, dat Quaker gemaakt wordt van de beste haver ter wereld, die zoo rijk is aan wat het groei- ende lichaam noodig Copyright reserved, nadruk verboden. heeft en ook aan de versterkende Vitamine B. Deze Vitamine hebben kinderen - maar volwassenen óók - noodig om slechten eetlust en constipatie te bestrij den en zenuwachtigheid te voorkomen. UA Quaker Havermout is het ideale ontbijt voor het geheele gezin 1 Ik heb geen tijd om te praten, ik wil Quaker eten (met een echte groote- menschenlepel) 1 2 MmmDat is lek ker (en haar voe dings-specialisten weten hoe goed het voor haar is) GRATIS BESCHIKBAAR zoolang de voorraad strekt, vijf groote kleurenreproducties (elk 18x23 cm.), zonder eenigen reclame-opdruk, van de Canadecsché vijflingen, tegen inzending van slechts 2 H-O of Quaker mannetjes; knip ze uit de pakken en zend ze franco als drukwerk met Uw adres aan; Quaker, afdeeling A, Postbus 905, Rotterdam.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 37