WAT MAKEN WIJ VAN
AARDAPPELEN?
HO en QUAKER havermout
DE VIJFLING SMULT VAN
HAAR DAGELIJKSCH BORD
QUAKER HAVERMOUT
AARDAPPELSOEP
AARD APPELCROQUET TEN
GEVULDE AARDAPPELEN
AARDAPPELSLA
AARDAPPELTAART
WAT ZULLEN WIJ ETEN?
(6 personen)
1 y2 liter bouillon of water, 10 aard
appelen, 45 gram boter, 1 eetlepel fijn
gehakte peterselie, 4 worteltjes, 2
preitjes, knolselderij, 2 dl. melk, wat
peper en zout (wat bouillonblokjes).
Breng de aardappelen, die tevoren
geschild en in stukjes gesneden zijn, met
den bouillon of het water aan de kook.
Voeg er de in stukjes gesneden wortel
tjes, de gesnipperde preitjes en de in
fijne reepjes verdeelde knolselderij bij.
Giet de soep, wanneer de aardappelen
na plm. 3 kwartier gaar zijn, door een
zeef en wrijf er de aardappelen door.
Voeg er dan wat zout, peper, melk en,
wanneer de soep met water gekookt is,
wat bouillonblokjes bij, laat de soep
opnieuw aan de kook komen, roer er
het stukje boter en de fijngehakte
peterselie doorheen en presenteer de
soep desverkiezend met in boter ge-
hakken dobbelsteentjes brood.
500 gram koude, gekookte aardappe
len, 2 eieren, 50 gram boter, wat melk,
peper, zout, nootmuskaat en gehakte
peterselie, desverkiezend eenige druppels
bouillonextract. Voor het paneeren en
bakken eiwitpaneermeelslaolie of
frituurvet.
-Maak de aardappelen met een puree-
kiujper fijn of wrijf ze door een zeef.
Vermeng ze met de geklopte eieren, de
gesmolten boter, de kruiden en de ge
hakte peterselie. Voeg er desverkiezend
eenige druppels bouillonextract aan
toe. Kneed vervolgens nog zooveel melk
door de massa tot een goed samen
hangend geheel verkregen is.
Vorm hier croquetjes van, wentel
deze door eiwit, dat met een weinig
water (1 eetlepel op 1 eiwit) is geklopt,
dan door paneermeel, vervolgens weer
door eiwit en ten slotte nog eens door
paneermeel.
Maak de olie en het vet zóó heet in
een ijzeren pannetje, dat de vloeistof
begint te dampen. Laat er de croquetjes
voorzichtig inglijden, bak ze aan weers
zijden mooi goudbruin en knappend,
haal ze met een croquetjesmand of
schuimspaan uit het dampende vet
cu laat ze op grauw papier even uit
druipen. Garneer den schotel, waarop
de croquetjes gelegd worden, met takjes
peterselie en presenteer de croquetjes bij
roastbeef, biefstuk, tournedos of andere
fijnere soorten rundvleesch.
(Restverwerking)
500 gram koude, gekookte, tamelijk
groote aardappelenplm. 125 gram
vleeschresten1 ei, wat peper, zout,
nootmuskaat, wat melk, wat vet van
jus, een stukje boter, wat paneermeel.
Hol de aardappelen voorzichtig uit.
V ermeng het kruim met de fijngehakte
of gemalen vleeschresten, het geklopte
ei. de kruiden, een stukje vet van jus en
zooveel melk tot een niet te stijve,
samenhangende massa verkregen is.
Doe van deze massa telkens kleine
hoopjes in de uitgeholde aardappelen.
Zorg, dat het vulsel er boven uitsteekt,
maak het mooi glad, strooi er wat
paneermeel overheen, leg er een klein
klontje boter op en zet de aardappelen
VLUGKOKEND
2 TOT 5 MINUTEN
in een vuurvasten schotel stevig naast
elkaar. Laat er in den oven een mooi
bruin korstje op komen en geef dit
gerecht als warm hapje bij de koffieta
fel of als tusschengerecht.
(6 personen)
1 kg. aardappelen (verseh gekookte)
y2 dl. bouillon1 eetlepel slaolie, 2
eetlepels azijn, een paar augurkjes, 1
uitje, wat gehakte peterselie, wat peper.
Snijd de nog warme aardappels in vrij
dikke plakken. Vermeng deze met den
bouillon, slaolie, azijn, in plakjes ge
sneden augurkjes, het gesnipperde uitje,
de gehakte peterselie en wat peper. Voeg
er, zoo noodig, ook nog wat zout
bij.
Schep de aardappelplakjes voorzich
tig even door elkaar en laat de sla een
uurtje staan, voordat ze wordt opge
diend.
8 gekookte aardappelen, 2 eetlepels
bloem, 2 eieren, 50 gram boter, een
theelepel kaneel, plm. 225 gram suiker,
plm. dl. melk.
Wrijf de aardappelen door een zeef.
Voeg er de bloem bij en vervolgens de
dooiers der eieren, de boter en de kaneel.
Roer dit alles even door elkaar. Voeg
er dan ook de suiker bij en de melk. Roer
nu zoo lang met een houten lepel tot
de suiker volkomen glad gewreven is.
Klop het eiwit zoo stijf mogelijk en
schep dit luchtig door de aardappel
massa. Doe dan alles zoo vlug mogelijk
in een met boter besmeerden spring
vorm, die reeds tevoren is klaar gezet.
Bak de taart in een tamelijk warmen
oven lichtbruin en gaar.
Zondag Tomatensoep.
Roastbeef.
Brusselsch lof.
Aardappelcroquetten.
Vanillevla met cake en
vruchtjes.
Maandag Koude roastbeef.
Spruitjes.
Aardappelen.
Tapiocapap.
Dingdag Varkenslapjes.
Bloemkool.
Aardappelen.
Drie in de pan.
Woensdag .- Bloemkoolsoep.
Rookworst.
Stamppot van zuurkool.
Gestoofde peren.
Donderdag Runderlapjes.
Roodekool.
Aardappelen.
Rijstrand met peren.
Gekookte schelvisch.
Andijviesla.
Aardappelen.
Mosterdsaus.
Vermicellischotel.
Gebakken spek.
Capucijners.
Aardappelen.
Uiensaus.
Rödgród met vanillesaus.
Vrijdag
Zaterdag
3 Het is te lekker om
de lepel niet af te
likken
4 En nu alsjeblieft nog
een bord Quaker
Waarom kozen de
voedings - specialisten
Quaker Havermout als
dagelijksch voedsel
voor de vijfling?
Omdat ze wisten, dat
Quaker gemaakt wordt
van de beste haver
ter wereld, die zoo rijk
is aan wat het groei-
ende lichaam noodig Copyright reserved, nadruk verboden.
heeft en ook aan de versterkende Vitamine B. Deze Vitamine hebben
kinderen - maar volwassenen óók - noodig
om slechten eetlust en constipatie te bestrij
den en zenuwachtigheid te voorkomen.
UA Quaker Havermout is het ideale ontbijt voor
het geheele gezin
1 Ik heb geen tijd om
te praten, ik wil
Quaker eten (met
een echte groote-
menschenlepel) 1
2 MmmDat is lek
ker (en haar voe
dings-specialisten
weten hoe goed
het voor haar is)
GRATIS BESCHIKBAAR zoolang de voorraad
strekt, vijf groote kleurenreproducties (elk 18x23 cm.),
zonder eenigen reclame-opdruk, van de Canadecsché
vijflingen, tegen inzending van slechts 2 H-O of
Quaker mannetjes; knip ze uit de pakken en zend
ze franco als drukwerk met Uw adres aan; Quaker,
afdeeling A, Postbus 905, Rotterdam.