ONVERWACHT BEZOEK EN....
EEN HANDIGE HUISVROUW
H-O en QUAKER havermout
CORRESPONDENTIE
Ook voor kleine kinderen is
H-O of Quaker havermout een
ideaal ontbijt. De groei van het
jonge lichaam eischt veel in dien
tijd! H-O of Quaker havermout
bouwt het lichaam op en zorgt
voor kracht, gezondheid, levens
lust. Om er zeker van te zijn,
dat ge uw kinderen voldoende
zenuwvoedende, versterkende
vitamine B en bloedvormende mineralen
verschaft, moet U ze dagelijks met een
bord H-O of Quaker laten ontbijten!
37
HUE HAANDEH LATER l~F
„IE GAAT NU UIT-
STEKEND VOORUIT
OP SCHOOL-
SINDS U HET ME
AANGERADEN
HEEFT, GEEF IK
HAAR. GEREGELD
H.O.ziet u
..WAT IS MA RIETJE
VERANDERD SINDS IK
HAAR HET LAATST
ZAG" f'.
„IK WIL NIET
ONTBIJTEN...
IK WIL NAAR.
HUIS
STRAKS WEL
EENS OVER
PRATEN.*
"JAMOEDER IK KOM GRAAG
SIJ U LOGEEREN MARIETJE
MEEBRENGEN? O-H'M-JA-
DAT'S GOED
DENKT-
„ZE ZAL
WEL NIET
GRAAG MEE
WILLEN*/*
Kalm overleg en wat handigheid
kunnen een huisvrouw van groot
nut zijn, wanneer zij plotseling
voor het feit wordt geplaatst aan on
verwachte gasten een smakelijken en
tegelijkertijd een niet te alledaagsehen
maaltijd op te dienen.
Daar is op de eerste plaats een hartig
hapje vooraf, waaraan zij haar aan
dacht gaat schenken. Hier brengen de
blikjes en wat mayonnaise zeer zeker
al groote uitkomst Vlug een blikje
zalm opengemaakt, de zalm netjes op
een schotel gerangschikt, wat dikke
mayonnaise er overheen gegoten en hier
en daar een blaadje frissche groene
sla, een schijfje tomaat, een stukje
hardgekookt ei of een augurkje en een
aardige schotel is gereed
Ook paté of pastei uit blikjes kan
gemakkelijk tot een aardig hapje wor
den verwerkt. Daartoe neemt men
stukjes toast uit blik, strijkt hierop een
laagje van de paté of pastei uit, legt
de toastjes keurig gearrangeerd op een
schaal met hier en daar een takje
peterselie (het liefst krulpeterselie) er-
tusschen en in een ommezientje van
tijd hebben we een appetijtelijk hartig-
heidje klaar.
Op dezelfde wijze kunnen wij ook ge
bruik maken van ansjovis of sardines
uit blik, terwijl ook champignons op
toast voortreffelijk smaken. In het
laatste geval wordt het toastliapje
smakelijker, wanneer we de champig
nons met wat tomatenketchup ver
mengen.
Willen we al deze hapjes in geval
van nood kunnen maken, dan moeten we
er natuurlijk op bedacht zijn, steeds
wat blikjes van een en ander in voor
raad te hebben.
Ten slotte willen wij op dit gebied
nog even de aandacht vragen voor de
verschillende slaatjes, die ook alweer
vlug zijn klaar te maken.
Van overgebleven groenten, wat
restjes fijngehakt of gemalen vleeseh en
wat fijngemaakte koude aardappelen
kan heel gemakkelijk een zgn. „Itali-
aanseh slaatje" gemaakt worden door
alle genoemde ingrediënten voorzichtig
met elkaar te vermengen en er daarna
een marinade van azijn, slaolie, mosterd,
peper en zout of wat mayonnaise
doorheen te roeren.
Tomatensla en bietensla vragen nog
veel minder werk, terwijl een slaatje
van garnalen of schijven hardgekookt,
ei ook al niet veel van onzen beperkten
tijd zal opeischen.
Welke soorten soep komen in aan
merking wanneer alles vlug, vlug moet
gaan Het zijn alweer de soepen uit
blik of van blokjes gemaakt, die den
minsten tijd vragen.
Eenige Maggiblokjes of een blikje
soep en wat kokend water en ook die
zorg is alweer van de baan
In tusêchengerechten zoo we
ten minste een tusschengerecht willen
geven hebben we niet zulk een over
vloedige keuze, daar deze nogal eenige
voorbereiding vragen.
Toch wil ik hier even wijzen op
een smakelijke, zoute omelet, waaraan
wat fijngehakte kruiden worden toege
voegd, op gebakken kaasplak of de
verschillende soorten roerei, die, met
ham en/of kaas en diverse ander ingre
diënten vermengd, op tafel kunnen ge
bracht worden.
Nu komt het vleeseh aan de beurt.
Het spreekt vanzelf, dat hier geen
vleeschsoorten worden genomen waar
voor een lange braadtijd gerekend
moet worden, zooals b.v. de verschil
lende soorten rollade, kalfs- of varkens
fricandeau, runderschijf en wat dies
meer zij.
Beter geschikt zijn dan ook biefstuk,
kalfslapjes, kalfsoesters of kalfscote-
letten, Duitsche biefstuk, een dun uitge
sneden, mager varkenslapje of -oestertje
en in sommige gevallen zelfs ossenhaas,
waarvan de braadtijd 15 a 20 minuten
per 500 gram bedraagt.
Moet er bijzondere zorg aan het menu
worden besteed, dan is het ten zeerste
aan te bevelen alle soorten „klein"
vleeseh van kalfs- of varkensvleescli
tevoren te paneeren, terwijl alle ge
noemde soorten kalfsvleesc.h met een
schijfje citroen worden opgediend.
Ook de jus van kalfsvleesch wordt met
wat citroensap afgemaakt.
Het thema „groenten" zal den huis
vrouwen, die weten, dat zij alle soorten
groenten te kust en te keur in blik
kunnen krijgen, geen bijzondere zorgen
haren, terwijl er natuurlijk ook vele
onder haar gevonden zullen worden,
die slechts een duik hoeven te doen in
haar goedgevulde provisiekast,waarin zij
verschillende soorten ingemaakte groen
ten in flesschen in voorraad hebben
Een waardig besluit van het dinertje
vormt een heerlijke toespijs.
Deze kan koud of warm worden opge
diend naar gelang van het jaargetijde
en de voorkeur, welke aan 'n bepaald
gerecht gegeven wordt.
Tot de warme nagerechten, die vlug
te bereiden zijn, kunnen we rekenen
gebakken beschuit met of zonder jam
opgediend wentelteefjes, flensjes (wan
neer men ten minste niet al te veel
gasten heeft!) en schuimomelet.
Een koude toespijs kan bestaan uit
een eenvoudige maïzena- of custardvla
chocoladevla, earamelpudding, vrucli-
tensla in glazen en willen we een
fijn nagerecht geven uit koffie- of
vruchtencrème, waarvoor men slag
room stijf klopt, met wat poedersuiker
vermengt en er ten slotte nog wat
koffie-extract, wat vruchtenpuree of
heele vruchten doorheen roert.
Ook dit laatste toetje is weer buiten
gewoon geschikt om in glazen op te
dienen
Mevrouw C. J. te Amsterdam. Een
hortensia moet na den bloei worden
afgesneden. Als u een uitgebloeiden
tak bekijkt, ziet u beneden een donker
en boven een lichtgroen gekleurd stuk.
De overgang is duidelijk te vinden. Het
eerste dnbbeloog boven dien overgang
moet blijven staan wat daar hoven
groeit moet er af. Er blijft ruim 5 cm.
van het lichte hout aan de plant. Wilt
u daar voortaan zeer goed op letten
Na den bloei voorloopig minder wa
ter geven. De rusttijd breekt aan.
's Zomers de plant buitenden pot
ingraven. Als de plant weer begint te
groeien, gaan we weer voeden. Tegen
den herfst binnenhalen, minder en
minder water geven en koel plaatsen in
een licht vertrek. Alle bladeren vallen er
dan af. In Februari weer warmer zetten.
Langzamerhand weer meer gieten en
weer gaan voeden de plant gaat dan
weer bloeien
Vlugkokend, klaar in een paar minuten.
GRATIS BESCHIKBAAR zootang de voorraad
strekt, vijf groote kleurenreproducties (elk 18 x
23 cm.)» zonder eenigen reclame-opdruk, van
de Canadeesche vijflingen, tegen inzending van
slechts 2 H-O of Quaker mannetjes; knip ze uit
de pakken en zend ze franco als drukwerk met
uw adres aanQuaker, afd. A, Postbus 905,
Rotterdam.
„IAAT MAAR,HILDA,LAAT HAARl
NU MAAR,WE ZULLEN ER. I