ONVERWACHT BEZOEK EN.... EEN HANDIGE HUISVROUW H-O en QUAKER havermout CORRESPONDENTIE Ook voor kleine kinderen is H-O of Quaker havermout een ideaal ontbijt. De groei van het jonge lichaam eischt veel in dien tijd! H-O of Quaker havermout bouwt het lichaam op en zorgt voor kracht, gezondheid, levens lust. Om er zeker van te zijn, dat ge uw kinderen voldoende zenuwvoedende, versterkende vitamine B en bloedvormende mineralen verschaft, moet U ze dagelijks met een bord H-O of Quaker laten ontbijten! 37 HUE HAANDEH LATER l~F „IE GAAT NU UIT- STEKEND VOORUIT OP SCHOOL- SINDS U HET ME AANGERADEN HEEFT, GEEF IK HAAR. GEREGELD H.O.ziet u ..WAT IS MA RIETJE VERANDERD SINDS IK HAAR HET LAATST ZAG" f'. „IK WIL NIET ONTBIJTEN... IK WIL NAAR. HUIS STRAKS WEL EENS OVER PRATEN.* "JAMOEDER IK KOM GRAAG SIJ U LOGEEREN MARIETJE MEEBRENGEN? O-H'M-JA- DAT'S GOED DENKT- „ZE ZAL WEL NIET GRAAG MEE WILLEN*/* Kalm overleg en wat handigheid kunnen een huisvrouw van groot nut zijn, wanneer zij plotseling voor het feit wordt geplaatst aan on verwachte gasten een smakelijken en tegelijkertijd een niet te alledaagsehen maaltijd op te dienen. Daar is op de eerste plaats een hartig hapje vooraf, waaraan zij haar aan dacht gaat schenken. Hier brengen de blikjes en wat mayonnaise zeer zeker al groote uitkomst Vlug een blikje zalm opengemaakt, de zalm netjes op een schotel gerangschikt, wat dikke mayonnaise er overheen gegoten en hier en daar een blaadje frissche groene sla, een schijfje tomaat, een stukje hardgekookt ei of een augurkje en een aardige schotel is gereed Ook paté of pastei uit blikjes kan gemakkelijk tot een aardig hapje wor den verwerkt. Daartoe neemt men stukjes toast uit blik, strijkt hierop een laagje van de paté of pastei uit, legt de toastjes keurig gearrangeerd op een schaal met hier en daar een takje peterselie (het liefst krulpeterselie) er- tusschen en in een ommezientje van tijd hebben we een appetijtelijk hartig- heidje klaar. Op dezelfde wijze kunnen wij ook ge bruik maken van ansjovis of sardines uit blik, terwijl ook champignons op toast voortreffelijk smaken. In het laatste geval wordt het toastliapje smakelijker, wanneer we de champig nons met wat tomatenketchup ver mengen. Willen we al deze hapjes in geval van nood kunnen maken, dan moeten we er natuurlijk op bedacht zijn, steeds wat blikjes van een en ander in voor raad te hebben. Ten slotte willen wij op dit gebied nog even de aandacht vragen voor de verschillende slaatjes, die ook alweer vlug zijn klaar te maken. Van overgebleven groenten, wat restjes fijngehakt of gemalen vleeseh en wat fijngemaakte koude aardappelen kan heel gemakkelijk een zgn. „Itali- aanseh slaatje" gemaakt worden door alle genoemde ingrediënten voorzichtig met elkaar te vermengen en er daarna een marinade van azijn, slaolie, mosterd, peper en zout of wat mayonnaise doorheen te roeren. Tomatensla en bietensla vragen nog veel minder werk, terwijl een slaatje van garnalen of schijven hardgekookt, ei ook al niet veel van onzen beperkten tijd zal opeischen. Welke soorten soep komen in aan merking wanneer alles vlug, vlug moet gaan Het zijn alweer de soepen uit blik of van blokjes gemaakt, die den minsten tijd vragen. Eenige Maggiblokjes of een blikje soep en wat kokend water en ook die zorg is alweer van de baan In tusêchengerechten zoo we ten minste een tusschengerecht willen geven hebben we niet zulk een over vloedige keuze, daar deze nogal eenige voorbereiding vragen. Toch wil ik hier even wijzen op een smakelijke, zoute omelet, waaraan wat fijngehakte kruiden worden toege voegd, op gebakken kaasplak of de verschillende soorten roerei, die, met ham en/of kaas en diverse ander ingre diënten vermengd, op tafel kunnen ge bracht worden. Nu komt het vleeseh aan de beurt. Het spreekt vanzelf, dat hier geen vleeschsoorten worden genomen waar voor een lange braadtijd gerekend moet worden, zooals b.v. de verschil lende soorten rollade, kalfs- of varkens fricandeau, runderschijf en wat dies meer zij. Beter geschikt zijn dan ook biefstuk, kalfslapjes, kalfsoesters of kalfscote- letten, Duitsche biefstuk, een dun uitge sneden, mager varkenslapje of -oestertje en in sommige gevallen zelfs ossenhaas, waarvan de braadtijd 15 a 20 minuten per 500 gram bedraagt. Moet er bijzondere zorg aan het menu worden besteed, dan is het ten zeerste aan te bevelen alle soorten „klein" vleeseh van kalfs- of varkensvleescli tevoren te paneeren, terwijl alle ge noemde soorten kalfsvleesc.h met een schijfje citroen worden opgediend. Ook de jus van kalfsvleesch wordt met wat citroensap afgemaakt. Het thema „groenten" zal den huis vrouwen, die weten, dat zij alle soorten groenten te kust en te keur in blik kunnen krijgen, geen bijzondere zorgen haren, terwijl er natuurlijk ook vele onder haar gevonden zullen worden, die slechts een duik hoeven te doen in haar goedgevulde provisiekast,waarin zij verschillende soorten ingemaakte groen ten in flesschen in voorraad hebben Een waardig besluit van het dinertje vormt een heerlijke toespijs. Deze kan koud of warm worden opge diend naar gelang van het jaargetijde en de voorkeur, welke aan 'n bepaald gerecht gegeven wordt. Tot de warme nagerechten, die vlug te bereiden zijn, kunnen we rekenen gebakken beschuit met of zonder jam opgediend wentelteefjes, flensjes (wan neer men ten minste niet al te veel gasten heeft!) en schuimomelet. Een koude toespijs kan bestaan uit een eenvoudige maïzena- of custardvla chocoladevla, earamelpudding, vrucli- tensla in glazen en willen we een fijn nagerecht geven uit koffie- of vruchtencrème, waarvoor men slag room stijf klopt, met wat poedersuiker vermengt en er ten slotte nog wat koffie-extract, wat vruchtenpuree of heele vruchten doorheen roert. Ook dit laatste toetje is weer buiten gewoon geschikt om in glazen op te dienen Mevrouw C. J. te Amsterdam. Een hortensia moet na den bloei worden afgesneden. Als u een uitgebloeiden tak bekijkt, ziet u beneden een donker en boven een lichtgroen gekleurd stuk. De overgang is duidelijk te vinden. Het eerste dnbbeloog boven dien overgang moet blijven staan wat daar hoven groeit moet er af. Er blijft ruim 5 cm. van het lichte hout aan de plant. Wilt u daar voortaan zeer goed op letten Na den bloei voorloopig minder wa ter geven. De rusttijd breekt aan. 's Zomers de plant buitenden pot ingraven. Als de plant weer begint te groeien, gaan we weer voeden. Tegen den herfst binnenhalen, minder en minder water geven en koel plaatsen in een licht vertrek. Alle bladeren vallen er dan af. In Februari weer warmer zetten. Langzamerhand weer meer gieten en weer gaan voeden de plant gaat dan weer bloeien Vlugkokend, klaar in een paar minuten. GRATIS BESCHIKBAAR zootang de voorraad strekt, vijf groote kleurenreproducties (elk 18 x 23 cm.)» zonder eenigen reclame-opdruk, van de Canadeesche vijflingen, tegen inzending van slechts 2 H-O of Quaker mannetjes; knip ze uit de pakken en zend ze franco als drukwerk met uw adres aanQuaker, afd. A, Postbus 905, Rotterdam. „IAAT MAAR,HILDA,LAAT HAARl NU MAAR,WE ZULLEN ER. I

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 37