1
Kookboek uit den kandeeltijd
Rinso
VERHELDER UW GLIMLACH
MET KOLYNOS
VOORTAAN
WAS.
MA/HINE
Stv r t 1 GE£
41
Een oud-Hollandsch gebruik, dat gebruikt men des morgens in het uug-
ten paleize Soest dijk in eere teren de groote van een okkernoot
werd hersteld het drinken van dog indien men een zeer koude maag
een kopje kandeel op de gezondheid heeft, zo mag men dit ook des avonds
van kraamvrouw en kind, doet mij een na bed gaande doen, en men zal lang
bijna tweehonderd jaar oud kookboek gezond blijven.
opslaan en al bladerend kom ik op- Syroop om te gebruiken tot laaffenis
nieuw onder de bekoring van de sfeer
die dit huiselijke, intieme familiedocu
ment uitstraalt. Het kleine, gedrukte
van menscheli <lie zeer zwak zijn en als
zieltogende leggen: Neemt half Eau de
la Reine, en half Roose-water, en laat
boekje is doorschoten met grootere daar, op een klein vuur kandy suiker
vellen perkamentachtig, vergeeld papier in smelten en als het tot eeii svroop
en alles is samengevat in een band met geworden is, zo mengt men daar krag-
geperst lederen rug en opgedrukte tig kaneel-water door heen, is weerga
gouden letters. ITet is een waardig boek- loos verkwikkende om zieken mede te
deel geworden en het handschrift van' laven, die daar zomtijds op nieuw als
meerdere generaties, in verbleekten inkt, schijnen te bekomen,
stempelt het tot een familiestuk, ook Syroop voor den Hoest Neemt Ra-
al weet het nageslacht niet meer, wie manassen met de schil er aan, die
tante Kaatje was, wier evenveeltjes in maar droog afgeboend moet worden,
een recept werden vereeuwigd. Snijd ze aan schijfjes, en bestrooid ze
Het gedrukte boekje is samengesteld met de allerbminste zuiker. die in een
door een man, die in een ellenlange syroop zal verkeeren, deze Syroop is
..korte voorafspraak aan de waarde zeer heerlijk om den hoest te stillen,
lezers" zijn hart lucht over zijn beslom- Midden tusschen zulke recepten ver
nielingen en moeilijkheden, o.a. het schijnt in het boekje plotseling Een ge-
speren van de kool en de geit, niet in heim voor de jonge Juffers, om een schoon
oulinairen, maar in overdrachtelijken vel te verkrijgen Neemt de kruim van
zin, omdat geneeskundige recepten het beste witte brood, legt. dat in geite
volgens sommigen wel, volgens anderen melk te weeken zet het dan in den oven
niet in een kookboek thuis hooren. of in een Taarte pan om te bakken, en
Het is bepaald amusant te zien, hoe neemt het er uit eer het half gaar is.
geweldig zulk een boekje zich au sérieux Wrijft dit kruim zo klein als ge het
nam. De uitgever erkent geen exemplaar krijgen kunt en weekt het op nieuw
voor echt, „dan dat door den drukker in wat geitemelk, doet daar het wit van
eigenhandig is onderteekent". Boven- zes Eyeren bij, en zet alles op een klein
vuur of heeten ascli om er een watertje
dien was het voorzien van een „Privi
legie" van de Staten van Holland en van over te haaien, hetgeen het vél
West-Vriesland. Deze zwaarwichtigheid
gaat intusschen samen met uiterst ge
moedelijke benamingen van recepten.
ongemeen blank maakt en alle vlekken
van het aangezigt wegneemt.
De 'liedendaagsche Juffers nemen
zooals Podding van de vrouw van liever wat lotion uit een sierlijken fla-
flinters en hoe men die maken zalcon. Maar wie weet, hoe „piiik" dit
Taart van mevrouw Bink, die ongemeen middel is.
lekker is en hoe men die maken zal. De uitgever, die het zoo moeilijk vond.
Eenvoudige en zeer ingewikkelde te beslissen wat hij wel, wat niet in zijn
recepten komen wij tegen, maar altijd boekje opnemen moest, heeft blijkbaar
is de hoeveelheid der opgesomde in- gemeend, dat hij het geschonden keu-
grediënten enorm. Onze voorouders, kengerei niet vergeten mocht en we
althans de welgestelden, moeten aan lezen Poreelijn of Aarde Werk dat ge-
chronische overvoeding hebben geleden, broken is, hoe men dat wederom maaken
Tot hun verontschuldiging zij aange- zal. Neemt het wit van een Ey en doet
voerd, dat zooiets als voedingsleer toen er de groote van een noot ongebluste
niet bekend was onder leeken en vita- kalk bij. wrijft dit daar mede dat het zo
minen waren nog niet ontdekt. Dat de fijn als water is, ook kan men het fijn
huisvrouwen van de laatste toch wel een kloppen neemt dan uw gebroken stuk-
vaag vermoeden hadden, is misschien ken porcelein en lijmt daar mede de
af te leiden uit het ruim gebruik, dat stukken aan malkanderen maar liet
zij maakten van limoenen en oranje- moet voorzigtig geschieden dat men
appels. Ziehier een recept voor: „iet te veel of te weinig van dit lijmsel
limoenkoekjes: Neemt een Citroen, gebruikt, anders staat het lelijk, of het
y% P<M>d brood-zuiker, raspt het geel hout niet vast genoeg, en kan het zijn
van de uitgedrukte Citroenen, en doet zo bind men liet. gelijmde stukje met
het in de zuiker, met het wit van een Ev, een draadje vast, laat het dan zo een
dat klein geklopt is, maakt daar kleine dag staan droogen, dan zal het zo sterk
balletjes van en legt ze op papieren in houden of het nooit gebroken is geweest,
een Taarte pan. met een weinig vuur Doet men dit aan grof aarde werk, zo
onder en boven, is goed. neemt men wat meer ongebluschte kalk.
C,onserf om lang te blijven leven: Neemt en men maakt de lijm wat dikker, dan
een deel Salie even zo veel melisse, kan men er wederom in kooken.
en maar een derde zo veel rosemarijn. in het geschreven gedeelte vinden wij
zo dat de rosemarijn een zesde gedeelte een bont velerlei tusschen een middel
van die kruiden uitmaakt droogt dit tegen longtering, waarbij gehruik wordt
te zaamen, in de schaduw tusschen gemaakt van polmonaria, een recept
twee witte papieren, tot dat het in een voor het inmaken van komkommers
fijn poeijer verandert. Raspt dan uwe eti een rijsttaartje van nicht Jans staat
Citroenen fijn, en ziet hoe zwaar dat (.en „,jd'del tegen vlooven, dan volgt
weegt; hebt gij bij voorbeeld 6 oneen er een recept tegen de tandpijn van
van dit Raspsel zo doet er 2 oneen van Woestijne.
dit gemengde poeijer bij, mengt het Het vergeelde schrift, de verouderde
ondereen en legt het te zaamen in een .taal en vreemde punctuatie, ze vormen
aaiden pot. Neemt dan zo veel brood- een eigenaardige lectuur, waarbij de
zuiker als die heele klomp weegt, doet fantasie ruim spel heeft. En wie zal
er wat water bij, zet liet op het vuur zeggen, of er niet ook nog bruikbare
en maakt er een Syroop van werp er kennis in dit alles verborgen ligt
dan dit mengsel in, en kookt het zo lang
tot de conserf dik genoeg is. Hiervan V H I, -B
Verheider Uw glimlach
met Kolynos
Persoonlijke schoonheid en aantrekkelijk
heid hangt af van gezonde, wit glinsterende
tanden.
Kolynos verhoogt de aantrekkelijkheid
van duizenden door zijn antiseptische, rei
nigende werking. Gebruik Kolynos en geniet
van een heerlijken frisschen mond.
Wees zuinig
Koop de groote tube
IN DE
/ALLEEH
DIE NIEUWE WASMACHINE VAN JOU
15 BESLIST EEN WONDER AL JE
60ED 15 ZO
HELDER
WIT.
'ZEKER.HU IS BEST MAAR TOCH E
IK, HET VOORAL AAN DE NIEUWE
l RlNSO TE
DANKEN.dat
(MUN GOED ZOj
l WIT IS.
/dat zou ik denken/er is niets,
VPAT Z O'KI QNGELOFEL'JK VET
'DE NIEUWE
RlNSO.' <5
DIE WERKEt
GOED
/dan ga ik de volgende keer ook)
\EENS RlNSO GE&RUIKEN
L V I 2UI
RlNSO EÉN
KEER HEBT
GEBRUIKT.
ZUL JE
EV NOOIT MEER
ZEEPPOE-
t 0ER5 WIL
LEN HEBBEN
Rinso op 40 liter wat«TPe Eén P*k
lofelijke hoeveelheid sop^n "T °°9e"
met zeer bijzondere hoüij i.j6" sop
volmaakt reinigend, dat Uww^od Z°
ongekende helderheid krHoT R _f
werkt het prachtige, overv^tte O
veel sneller dangewon7 Rm,°*°P
En het sop kan, na het witte;eeppoederi
floed, nog uitstekend die
nen om het gekleurde goed
'n te wassen. De nieuwe
w^L werJte,iik een
wonder van doelmatig-
p" 'ubdgheid I
"iet alleen in elke
wasmachirmmaar
°°fc *n elke tobbel
PAK 12''5 CT' ftt GESCHENKENBON
R27-Ot 00/55