WAT ZULLEN WE ETEN?
„VROEGER
WAS IK EEN
ECHTE
H"0 e/7 QUAKER havermout
MENU
UIT ONS MENU
MAGERE MACARONISOEP
CORRESPONDENTIE
37
Komkommersandwiches.
Ossenhaas.
Bloemkool.
Maderasaus.
Aardappelen.
Soesjes met banketbakkers
room.
Bloemkoolsoep.
Kond vleesch.
Gestoofd Brusselsch lof.
Aardappelen.
Fruit.
Gebraden worst.
Andijvie.
Aardappelen.
Rabarberscbuimkop
V arkensoarbonade.
Snijboonen (uit blik).
Aardappelen.
Broodomelet.
Gebakken spek.
Bruine boonen.
Aardappelen.
Citroenvla.
macaronisoep.
Gekookte schel viseh.
Worteltjes.
Aardappelen.
Gebakt.
Zondag:
Maandag:
Dinsdag:
Woensdag
Donderdag
Vrijdag:
Zaterdag:
Aardappelpuree
Brood met pruimen.
(6 PERSONEN)
1 y2 liter water, 45 gram macaroni,
40 gram bloem, 45 gram boter, een
stukje foelie, een scheutje melk, 1
eierdooier, wat fijn gehakte peterselie.
Breek de macaroni in stukjes van
plm. 3 cm. en breng ze met wat water
aan de kook. Giet dit water, zoodra het
kookt, er af, overgiet de macaroni met
koud water en breng ze daarna opnieuw
met ie \y2 liter water en de foelie aan
de kook. Laat ze koken tot ze gaar is.
Maak van de boter met de bloem een
roux door boter en bloem roerende aan
de kook te brengen. Giet hierbij het
vocht waarin de macaroni gekookt is,
houd de macaroni intusschen warm èn
laat de soep even doorkoken. Voeg er
dan de macaroni bij. Roer er van het
vuur den eierdooier, die met de melk
geklopt is, doorheen en voeg er daarna
nog wat fijn gehakte peterselie bij.
RAAPSTELENSCHOTEL
<6 PERSONEN)
8 bosjes raapstelen, 50 gram boter,
2 eieren, wat zout, wat nootmuskaat.
Snijd de worteltjes van de raapstelen
af, wasch ze eenige keeren in schoon
water tot ze volkomen van zand be
vrijd zijn en kook ze met het aanhan
gende water in een pan met een deksel
er op gaar.
Hak of maal ze fjjn. Vermeng ze met
de gesmolten boter en vervolgens met de
geklopte eierdooiers. Roer er wat zout
en nootmuskaat doorheen, klop het
eiwit zeer .stijf, roer dit vervolgens door
het raapstelenmengsel en doe de massa
in een met boter bestreken vuurvast
schaaltje. Zet dit in den oven, die matig
warm moet zijn en laat het gerecht
rijzen. Dien het na 10 a 15 minuten in
het vuurvaste schaaltje op.
MADERASAUS
5 dl. bouillon, 1 worteltje, 2 laurier-
Maden, een mespuntje tijm, 1 stukje
Spaansche peper, 3 kruidnagelen, 1
uitje, 40 gram bloem, 50 gram boter,
2 eetlepels tomatenpuree, 1 dl. madera.
Laat de kruiden eenigen tijd op een
zacht vuurtje in den bouillon trekken.
Maak van de boter met de bloem een
donkerbruine roux door beide ingre
diënten roerende aan de kook te brengen
en zoolang te roeren tot de massa bruin
van kleur is. Giet hierbij den gezeefden
bouillon, breng het mengsel aan de kook,
laat het even doorkoken en roer er van
het vuur de tomatenpuree en de -ma
dera doorheen.
Geef deze saus bij lamsrug, ossenhaas,
ossetong, lamsbout of een of andere
soort wild.
SOESJES
150 gram bloem, 100 gram boter,
2 y2 dl. melk, een mespuntje zout, 5
eieren.
Breng de boter met de melk aan de
kook. Voeg er het zout en daarna, steeds
roerende met een houten lepel, het ge
zeefde meel in één keer bij. Roer zoolang
in de massa tot het deeg als een bal van
de pan loslaat. - Neem de pan van het
vuur, laat de deegmassa wat bekoelen en
roer er dan één voor één de eieren door
heen, totdat zich een gladde deegmassa
gevormd heeft. Leg hiervan met behulp
van een lepel, niet te dicht bjj elkaar,
kleine hoopjes op een met boter bestre
ken bakblik.
Zet dit in een matig warmen oven en
laat de soesjes in plm. 20 a 25 minuten
goudgeel en gaar bakken. Kijk er de
eerste 10 minuten niet naar, daar zij
dan inzakken. Probeer of ze gemakke
lijk van het bakblik loslaten, hetgeen
een teeken is, dat ze gaar zijn. Neem het
blik uit den oven, doch breng het vooral
niet in een te koele ruimte over, daar
de soesjes ook dan nog gemakkelijk
gaan zakken. Laat de soesjes op het
bakblik bekoelen en snijd ze, nadat ze
geheel afgekoeld zjjn, tot bijna aan den
rand open. Vul ze met banketbakkers
room (gelen room) of slagroom waardoor
wat poedersuiker geroerd is.
Mevr. de W. te Amsterdam. U zoudt
uw haar zelf kunnen bleeken met een
vrij sterke kamillenoplossing of met
3 waterstofsuperoxyde, waarmee een
doek flink bevochtigd wordt en dan om
het haar gebonden. Hij moet er een
flinke poos op blijven zitten.
Het zelf bleeken van het haar is echter
niet bepaald aan te bevelen, daar het
haar er in ieder geval van te lijden heeft.
Mej. J. de P. te Zaamslag. De bruine
vlekken in uw gezicht zijn een gevolg
van overdreven pigmentvorming op
die plaatsen. Een middel kunnen wjj u
niet opgeven. Of de arts er raad op zal
weten is, een kwestie, die wij ook niet
kunnen beoordeelen.
G. V. te Amstelveen. U kunt uw stoffen
regenjas wasschen in een lauw sop,
goed naspoelen en vervolgens op de vol
gende wijze opnieuw waterdicht maken.
Maak een oplossing van 5 wolvet
(geen lanoline, daar dit een mengsel is
van wolvet en water) in gewone benzine.
Hiertoe smelt u het wolvet eerst even
en giet het dan in de benzine, waarin
het direct oplost. De jas hierin onder
dompelen, goed uitknijpen en dan bui
ten een a twee dagen laten drogen!
ELK GELUID OP KANTOOR IRRITEERDE
ME ONTZETTEND, IK WAS NIET GESCHIKT
VOOR MIJN WERK.
EN ALS IK THUIS KWAM WAS IK DOOD-OP
EN SNAUWDE OM ELKE
KLEINIGHEID MIJN
VROUW EN KINDE
REN AF
TOEN KREEG MIJN VROUW VAN HAAR
MOEDER EENS EEN GOEDEN RAAD
EN IK ELKEN OCHTEND EEN BORD H-O
DAT |K NU CHEF VAN MIJN AFDEELING
BEN GEWORDEN, HEB IK AAN DE VITAMINE B
IN H-O TE DANKEN, WAARDOOR MIJN ZEN
GESTEL WEER HEELEMAAL IN ORDE KWAM
Zenuwachtige menschen, die
niets kunnen velen, hebben be
hoefte aan de zenuwvoedende
Vitamine B en de bloedvormende
mineralen in H-O en Quaker
havermout. Maar ze moeten het
dagelijks krijgen,want hetlichaam
kan er geen voorraad van maken.
Daarom is een bord H-O of
Quaker havermout eiken ochtend
zoo uitstekend voor de ge
zondheid! Vlugkokende H-O of
Quaker havermout klaar in een
paar minuten.
GRATIS BESCHIKBAAR
zoolang de voorraad strekt, ons handig
receptenboekje met vele smakelijke
havermout-recepten. Aanvragen te richten
Quaker,
Aid. A. H
Postbus
905, Rot-
terdam.
Voorraad i,.:
kleurenre-
producties V
van de Ca- 11
nadeesche \j|
Vijflingen
uitgeput.
QUAKER
VLUG KOKENDE
y HAVERMOUT