WAT ZULLEN WE ETEN? „VROEGER WAS IK EEN ECHTE H"0 e/7 QUAKER havermout MENU UIT ONS MENU MAGERE MACARONISOEP CORRESPONDENTIE 37 Komkommersandwiches. Ossenhaas. Bloemkool. Maderasaus. Aardappelen. Soesjes met banketbakkers room. Bloemkoolsoep. Kond vleesch. Gestoofd Brusselsch lof. Aardappelen. Fruit. Gebraden worst. Andijvie. Aardappelen. Rabarberscbuimkop V arkensoarbonade. Snijboonen (uit blik). Aardappelen. Broodomelet. Gebakken spek. Bruine boonen. Aardappelen. Citroenvla. macaronisoep. Gekookte schel viseh. Worteltjes. Aardappelen. Gebakt. Zondag: Maandag: Dinsdag: Woensdag Donderdag Vrijdag: Zaterdag: Aardappelpuree Brood met pruimen. (6 PERSONEN) 1 y2 liter water, 45 gram macaroni, 40 gram bloem, 45 gram boter, een stukje foelie, een scheutje melk, 1 eierdooier, wat fijn gehakte peterselie. Breek de macaroni in stukjes van plm. 3 cm. en breng ze met wat water aan de kook. Giet dit water, zoodra het kookt, er af, overgiet de macaroni met koud water en breng ze daarna opnieuw met ie \y2 liter water en de foelie aan de kook. Laat ze koken tot ze gaar is. Maak van de boter met de bloem een roux door boter en bloem roerende aan de kook te brengen. Giet hierbij het vocht waarin de macaroni gekookt is, houd de macaroni intusschen warm èn laat de soep even doorkoken. Voeg er dan de macaroni bij. Roer er van het vuur den eierdooier, die met de melk geklopt is, doorheen en voeg er daarna nog wat fijn gehakte peterselie bij. RAAPSTELENSCHOTEL <6 PERSONEN) 8 bosjes raapstelen, 50 gram boter, 2 eieren, wat zout, wat nootmuskaat. Snijd de worteltjes van de raapstelen af, wasch ze eenige keeren in schoon water tot ze volkomen van zand be vrijd zijn en kook ze met het aanhan gende water in een pan met een deksel er op gaar. Hak of maal ze fjjn. Vermeng ze met de gesmolten boter en vervolgens met de geklopte eierdooiers. Roer er wat zout en nootmuskaat doorheen, klop het eiwit zeer .stijf, roer dit vervolgens door het raapstelenmengsel en doe de massa in een met boter bestreken vuurvast schaaltje. Zet dit in den oven, die matig warm moet zijn en laat het gerecht rijzen. Dien het na 10 a 15 minuten in het vuurvaste schaaltje op. MADERASAUS 5 dl. bouillon, 1 worteltje, 2 laurier- Maden, een mespuntje tijm, 1 stukje Spaansche peper, 3 kruidnagelen, 1 uitje, 40 gram bloem, 50 gram boter, 2 eetlepels tomatenpuree, 1 dl. madera. Laat de kruiden eenigen tijd op een zacht vuurtje in den bouillon trekken. Maak van de boter met de bloem een donkerbruine roux door beide ingre diënten roerende aan de kook te brengen en zoolang te roeren tot de massa bruin van kleur is. Giet hierbij den gezeefden bouillon, breng het mengsel aan de kook, laat het even doorkoken en roer er van het vuur de tomatenpuree en de -ma dera doorheen. Geef deze saus bij lamsrug, ossenhaas, ossetong, lamsbout of een of andere soort wild. SOESJES 150 gram bloem, 100 gram boter, 2 y2 dl. melk, een mespuntje zout, 5 eieren. Breng de boter met de melk aan de kook. Voeg er het zout en daarna, steeds roerende met een houten lepel, het ge zeefde meel in één keer bij. Roer zoolang in de massa tot het deeg als een bal van de pan loslaat. - Neem de pan van het vuur, laat de deegmassa wat bekoelen en roer er dan één voor één de eieren door heen, totdat zich een gladde deegmassa gevormd heeft. Leg hiervan met behulp van een lepel, niet te dicht bjj elkaar, kleine hoopjes op een met boter bestre ken bakblik. Zet dit in een matig warmen oven en laat de soesjes in plm. 20 a 25 minuten goudgeel en gaar bakken. Kijk er de eerste 10 minuten niet naar, daar zij dan inzakken. Probeer of ze gemakke lijk van het bakblik loslaten, hetgeen een teeken is, dat ze gaar zijn. Neem het blik uit den oven, doch breng het vooral niet in een te koele ruimte over, daar de soesjes ook dan nog gemakkelijk gaan zakken. Laat de soesjes op het bakblik bekoelen en snijd ze, nadat ze geheel afgekoeld zjjn, tot bijna aan den rand open. Vul ze met banketbakkers room (gelen room) of slagroom waardoor wat poedersuiker geroerd is. Mevr. de W. te Amsterdam. U zoudt uw haar zelf kunnen bleeken met een vrij sterke kamillenoplossing of met 3 waterstofsuperoxyde, waarmee een doek flink bevochtigd wordt en dan om het haar gebonden. Hij moet er een flinke poos op blijven zitten. Het zelf bleeken van het haar is echter niet bepaald aan te bevelen, daar het haar er in ieder geval van te lijden heeft. Mej. J. de P. te Zaamslag. De bruine vlekken in uw gezicht zijn een gevolg van overdreven pigmentvorming op die plaatsen. Een middel kunnen wjj u niet opgeven. Of de arts er raad op zal weten is, een kwestie, die wij ook niet kunnen beoordeelen. G. V. te Amstelveen. U kunt uw stoffen regenjas wasschen in een lauw sop, goed naspoelen en vervolgens op de vol gende wijze opnieuw waterdicht maken. Maak een oplossing van 5 wolvet (geen lanoline, daar dit een mengsel is van wolvet en water) in gewone benzine. Hiertoe smelt u het wolvet eerst even en giet het dan in de benzine, waarin het direct oplost. De jas hierin onder dompelen, goed uitknijpen en dan bui ten een a twee dagen laten drogen! ELK GELUID OP KANTOOR IRRITEERDE ME ONTZETTEND, IK WAS NIET GESCHIKT VOOR MIJN WERK. EN ALS IK THUIS KWAM WAS IK DOOD-OP EN SNAUWDE OM ELKE KLEINIGHEID MIJN VROUW EN KINDE REN AF TOEN KREEG MIJN VROUW VAN HAAR MOEDER EENS EEN GOEDEN RAAD EN IK ELKEN OCHTEND EEN BORD H-O DAT |K NU CHEF VAN MIJN AFDEELING BEN GEWORDEN, HEB IK AAN DE VITAMINE B IN H-O TE DANKEN, WAARDOOR MIJN ZEN GESTEL WEER HEELEMAAL IN ORDE KWAM Zenuwachtige menschen, die niets kunnen velen, hebben be hoefte aan de zenuwvoedende Vitamine B en de bloedvormende mineralen in H-O en Quaker havermout. Maar ze moeten het dagelijks krijgen,want hetlichaam kan er geen voorraad van maken. Daarom is een bord H-O of Quaker havermout eiken ochtend zoo uitstekend voor de ge zondheid! Vlugkokende H-O of Quaker havermout klaar in een paar minuten. GRATIS BESCHIKBAAR zoolang de voorraad strekt, ons handig receptenboekje met vele smakelijke havermout-recepten. Aanvragen te richten Quaker, Aid. A. H Postbus 905, Rot- terdam. Voorraad i,.: kleurenre- producties V van de Ca- 11 nadeesche \j| Vijflingen uitgeput. QUAKER VLUG KOKENDE y HAVERMOUT

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 37