EEN PAAR RECEPTEN m Alle actfye J^lijke Hebbe*^RTZE{? n0<üg nieuwe >rv* Help Uw TANDARTS c VOOR DEN HARDEN WERKER •VOOR DEN SPORTSMAN VOOR WERKZAME VROUWEN OE NIEUWE SPORTZEEP 37 KERVELSOEP (4 PERSONEN) 1 liter kokend water, 4 maggiblokjes, 40 gram (4 afgestreken eetlepels) bloem, 40 gram (2 afgestreken eetlepels) boter, 2 eetlepels fijn gehakte kervel. Verwarm roerende de bl^em met de boter tot een gelijk papje. Vo3g daarbij langzamerhand het kokende water, waarin de bouillon blokjes zijn opgelost, doe er ook de gehakte kervel bij en laat de soep op een zaeht vuurtje pl.m. een kwartier door koken. SPI NAZIESLA (4 PERSONEN) 500 gram jonge spinazie, 3 eetlepels slaolie, 2 eetlepels azijn, 1 theelepeltje maggi, y2 theelepel zout, 1 hard gekookt ei, 1 gesnipperd preitje. Zoek de spinazie zorgvuldig uit en wasch ze tot ze geheel zandvrij is. Sla ze dan in een doek zoo droog mogelijk uit. Wrijf het harde ei fijn, vermeng het met het zout, de gesnipperde prei, de maggi, de olie en azijn en maak met dit sausje op de gewone wijze de spinazie aan. Dien de sla dan onmiddellijk op, daar de blaadjes der spinazie spoedig slap worden. vruchtjes, wat jam en een weinig rum. Breng de melk met de suiker aan de kook. Snijd intusschen van de cake mooie gelijke, vierkante plakjes, spren kel er wat rum op en bestrijk ze met wat jam (het liefst abrikozenjam). Leg de j op elkaar gestapelde plakjes cake op een grooten schotel niet te dicht bij j elkaar. Vermeng de melk van het vuur I met de custard, die met wat koude melk tot een dun papje geroerd is. Laat 1 de custard op een zacht vuurtje roe rende even gaar koken en giet haar over de op elkaar gestapelde plakjes cake. zoodat het lijkt, alsof men een schotel met gebakjes heeft, waartusschen wat custard is gegoten. Leg op ieder stapeltje een rood of groen Franseh vruchtje en dien het gerecht koud op. NUTTIGE WENKEN Oude vliegenvlekken van houtwerk, metaal, enz. zijn vaak nog te verwijde ren, wanneer we de betreffende voor werpen afwrijven met een wollen lap, die in petroleum is gedrenkt. Met een schoonen doek nawrijven. POULET MET (4 PERSONEN) 100 gram kalfspoulet, 6 dl. water, 100 gram rijst, 20 gram (1 afgestreken eet lepel) boter, wat zout, 5 druppels maggi. Breng het water met wat zout U2 theelepeltje) aan de kook, doe er het gewasschen poulet in en laat dit op een zeer zacht vuur in een goed gesloten pan plm. 3 kwartier koken. Strooi er de gewasschen rijst, die plm. 3 uren in water geweekt is, in en laat deze plm. y2 uur koken. Vul den bouillon, wanneer het water te veel verdampt is, nog met wat water aan, zoodat het uiterlijk van een zeer dikke soep verkregen is. Roer er voor het opdienen de boter en de maggidruppels door en gsef dit gerecht zoo warm mogelijk als hoofdgerecht van een maaltijd. BLOEMKOOL MET KAASSAUS (4 PERSONEN) 1 bloemkool, 3 dl. melk of bouillon, 25 gram boter, 20 gram bloem, 3 eet lepels geraspte kaas, peper en zout naar smaak. Kook de bloemkool op de gewone wijze gaar. Doe ze in een schaal en giet er een kaassaus overheen, die men maakt door de boter met de bloem op een zacht vuurtje tot een papje te vermen gen, er dan de melk of den bouillon bij te gieten en de massa roerende aan de kook te brengen, waarna men het sausje nog even laat doorkoken. Dan roert men er van het vuur tenslotte de geraspte kaas en wat peper en zout naar smaak doorheen. CUSTARD MET CAKE (4 PERSONEN) lA liter melk, 35 gram custard, plm. 40 gram suiker, restjes cake, Fransche Hebben we een zijden jurk, die door het dragen erg gekreukt is, dan is 't een eenvoudige methode, de jurk een nacht in een eenigszins vochtig vertrek, bij- RIJST voorbeeld den kelder of de badkamer, te hangen. De kreukels verdwijnen dan voor het grootste deel vanzelf. Fruitvlekken verdwijnen in veel ge vallen, wanneer we er direct wat gly cerine op aanbrengen en dit een paar uur laten inwerken. Het materiaal moet dan in helder water worden uitgespoeld. Wanneer we schoenen, taschjes of andere leeren voorwerpen willen op knappen, dienen we er steeds aan te denken, dat de was tevoren op het lapje reeds moet zijn uitgewreven, Brengen we de was ineens in een klodder op het leer, dan ontstaan hierdoor heel gemak kelijk donkere vlekken, die uiterst moeilijk nog zijn weg te werken. Gelakte presenteerblaadjes moeten we nooit met water en zeep schoon maken. Een uitstekend middeltje om ze op te knappen is een mengsel van olijfolie en zure melk, waardoor het lak tevens een mooien glans krijgt. Een zeer eenvoudige methode om een slot, dat wat moeilijk gaat, te oliën is, den sleutel flink in de olie te doopen en dan een paar keer in het slot rond te draaien. Vlekken op bruine leeren schoenen verdwijnen soms, wanneer we ze in wrijven met-den binnenkant van een bananenschil. Chintz kan uitstekend worden ge wasschen in water, waarin wat zemelen of wat rijst is gekookt. Het materiaal moet liefst in de buitenlucht te drogen worden gehangen, en wordt gestreken, wanneer het nog een weinig vochtig is. Zure melk is een prachtig middeltje om er linoleum nu en dan mee te behan delen. Het geeft een mooien glaus aan deze vloerbedekking. Uw TANDEN te beschermen ÉMl Gebruik Kolynos, het tandmiddel, dat tandartsen aanbevelen om zijn beproefde antiseptische rei nigende werking. Verhelder Uw glimlach met Kolynos Wees zuinig Koop de groote tube **ii. 'Potf Wat een fi jn «1 Hoera! Rexona Sportzeep is er! En niet alleen de nieuwe Rexona zeep, maar ook de nieuwe Rexona gewoonte van alle energieke mannen en vrouwen. Rexona is zacht en bijzonder vet, geeft een overvloedig schuim en bevat speciale, opwekkende bestanddelen, die U verkwikken en Uw gezondheid beschermen. En daarbij is ook de geur van deze nieuwe sportzeep heerlijk verfrissend. Als U zich vermoeid gevoelt, klaag er dan niet over. Een Rexona-bad geeft nieuwe energie en maakt U weer fit. Het Rexona schuim dringt door tot diep in de poriën; het verwijdert al het stof en vuil van de ganse dag Na gebruik van Rexona Sportzeep voelt U zich vief, levendig en terdege opgefrist, want U is dóór en dóór schoon geworden. Ook U zult enthousiast zijn na kennismaking met;

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 35