WAAR BLIJFT AL DIE
WALCHERSCHE MELK?
X
Na nog door pekel verder gekoeld te zijn,
wordt de consu/mptiemelk in geïsoleerde bak
ken bewaard voor aflevering aan de slijters.
Al vroeg in den morgen ziet u de melkrijders en béden de bussen melk afleveren aan cle Middelburgsche fabriek. De
inhoud wordt in bascules gewogen, w ittend- en avondmelk afzonderlijk. De oehtendmelk is bestemd om als consumptiemelk be
werkt te worden wat daarvan overblijft, wordt met de avondmelk gebruikt voor boter-, kaas- of melkpoederbereiding.
Walcheren te Middelburg gestegen.
Werd er in 1929 nog slechts 3.8 millioen
liter melk aan de coöperatie geleverd, in
1937 is daar 16 millioen liter verwerkt.
Waren er in 1929 van de 1100 Walcher-
sclie veeboeren 118 lid van de coöperatie,
in 1937 waren er dat 452. terwijl nog 300
anderen op driejarig contract hun melk
aan de fabriek leveren. Zooals gezegd,
zijn er een kleine 200 boerinnen, die zelf
nog karnen, en 150 boeren leveren hun
melk onmiddellijk aan distribuanten. Dat,
teekent wel de overmacht, welke ten slotte
de coöperatie in het Walchersche zuivel
bedrijf gekregen heeft.
Oorspronkelijk waren het de toestan
den op de melk- en zuiveimarkt, het
eeuwig geharrewar in den melkhandel,
waarvan de boer de dupe werd, die tot
coöperatie, tot gezamenlijk optreden, han
delen en fabriceeren noopten j evenals
overal elders moesten (1e boeren zich
vereenigen om gezamenlijk hun belangen
te verdedigen.
Maar in de praktijk bleek de coöperatie
niet alleen een doeltreffender strijd- en
verdedigingsmiddel, maar ook een on
miskenbaar betrouwbaarder èn winstge
vender werkmethode. Want de hygiënische
controle en het wetenschappelijk procédé
in de groote fabriek, haar geperfection-
neerde machines, haar koeltechniek le
verden een veel grootere boter-opbrengst
en een product van veel hooger kwaliteit.
Rn juist nu aan de kwaliteit van uit te
voeren boter van regeeringswege zulke
hooge eischen worden gesteld, dat zeker
gedurende een gedeelte van het jaar de
boerenboter daaraan niet kan yoldoen, is
dat van zulk een belang wanneer de fa
briek er niet was, zou de boter dus niet eens
geëxporteerd mogen worden en zouden
we ondergaan in de eigen boterproductie.
Bovendien viel het een groot lichaam
De melk voor de boter- en kaasbereiding
wordt in afzonderlijke reservoirs na de
weging opgevangen.
Van kindsbeen kent u het kleurige, met recht
wereldvermaarde tafereel van de Donderdag -
sclie botermarkt in Middelburg. Heeft het u
ook maar éénmaal verleid tot even stilstaan
en oplettend toekijken Dan hebt u liet zoo menige
Walchersche kunnen aanzien, welk een persoonlijke
fierheid, hoeveel boerinnentrots zij nog tot op den
huidigen dag erin stelt, zelf haar boter te karnen
èn goede Dat was haar taak op de boerderij sinds
overgrootmoederlijke tijden daaraan ontleende
zij een groot deel van haar beteekenis als boerin
èn van haar persoonlijke inkomsten
En als u dan hoort, dat er toch van al de 1100
Walchersche veeboerderijen nog geen 200 meer zijn,
waar nog aan huis de boter gemaakt wordt, dan zult.
u beseffen, dat het wel dwingende noodzaak geweest
moet zijn, die de Walchersche veehouders heeft af
getrokken van de traditie en heeft gedreven naar de
zuivelfabriek, naar de coöperatie. O, niet ineens en
allen gezamenlijk, niet zonder slag of stoot, niet
zonder wantrouwen of ongeloof en stilletjes de kat
uit den boom kijken. Niet zonder dat tusschen 1908
en 1916 telkens nieuwe pogingen ook weer opnieuw
mislukten. Niet zonder dat de in Maart 1916 opge
richte fabriek nog tot haar reorganisatie in 1929 toe
een min of meer zorglijk bestaan moest leiden.
De kans op een oogenblikkelijk voordeel, de angst
voor een herhaling van mislukkingen als irt de
coöperatieve suikerindustrie hielden de meeste boe
ren langen tijd nog op een afstand. Maar sedert
zijn van jaar op jaar sprongsgewijze ledental,
melkontvangst, productie en opbrengst van de
Coöperatieve Melkinrichting en Stoomzuivelfabriek
Na gereinigd te zijn wordt de consumptiemelk door de buizen
van den hier afgebeelde» regeneraleur geroerd, waarover de heete
melk ter afkoeling stroomtde koude melk in de buizen neemt
reeds gedeeltelijk de temperatuur van de heete melk over. wordt
daarna in een Deesche pasteur op 85" C. gepasteuriseerd, om
op haar beurt nu weer buiten over den regeneraleur te stroomen
ter afkoeling. Door het onderste gedeelte van den regeneraleur
stroomt geen koude melk, maar koud water, en beneden gekomen
bezit de gepasteuriseerde melk nog slechts 25° C