WAAR BLIJFT AL DIE WALCHERSCHE MELK? X Na nog door pekel verder gekoeld te zijn, wordt de consu/mptiemelk in geïsoleerde bak ken bewaard voor aflevering aan de slijters. Al vroeg in den morgen ziet u de melkrijders en béden de bussen melk afleveren aan cle Middelburgsche fabriek. De inhoud wordt in bascules gewogen, w ittend- en avondmelk afzonderlijk. De oehtendmelk is bestemd om als consumptiemelk be werkt te worden wat daarvan overblijft, wordt met de avondmelk gebruikt voor boter-, kaas- of melkpoederbereiding. Walcheren te Middelburg gestegen. Werd er in 1929 nog slechts 3.8 millioen liter melk aan de coöperatie geleverd, in 1937 is daar 16 millioen liter verwerkt. Waren er in 1929 van de 1100 Walcher- sclie veeboeren 118 lid van de coöperatie, in 1937 waren er dat 452. terwijl nog 300 anderen op driejarig contract hun melk aan de fabriek leveren. Zooals gezegd, zijn er een kleine 200 boerinnen, die zelf nog karnen, en 150 boeren leveren hun melk onmiddellijk aan distribuanten. Dat, teekent wel de overmacht, welke ten slotte de coöperatie in het Walchersche zuivel bedrijf gekregen heeft. Oorspronkelijk waren het de toestan den op de melk- en zuiveimarkt, het eeuwig geharrewar in den melkhandel, waarvan de boer de dupe werd, die tot coöperatie, tot gezamenlijk optreden, han delen en fabriceeren noopten j evenals overal elders moesten (1e boeren zich vereenigen om gezamenlijk hun belangen te verdedigen. Maar in de praktijk bleek de coöperatie niet alleen een doeltreffender strijd- en verdedigingsmiddel, maar ook een on miskenbaar betrouwbaarder èn winstge vender werkmethode. Want de hygiënische controle en het wetenschappelijk procédé in de groote fabriek, haar geperfection- neerde machines, haar koeltechniek le verden een veel grootere boter-opbrengst en een product van veel hooger kwaliteit. Rn juist nu aan de kwaliteit van uit te voeren boter van regeeringswege zulke hooge eischen worden gesteld, dat zeker gedurende een gedeelte van het jaar de boerenboter daaraan niet kan yoldoen, is dat van zulk een belang wanneer de fa briek er niet was, zou de boter dus niet eens geëxporteerd mogen worden en zouden we ondergaan in de eigen boterproductie. Bovendien viel het een groot lichaam De melk voor de boter- en kaasbereiding wordt in afzonderlijke reservoirs na de weging opgevangen. Van kindsbeen kent u het kleurige, met recht wereldvermaarde tafereel van de Donderdag - sclie botermarkt in Middelburg. Heeft het u ook maar éénmaal verleid tot even stilstaan en oplettend toekijken Dan hebt u liet zoo menige Walchersche kunnen aanzien, welk een persoonlijke fierheid, hoeveel boerinnentrots zij nog tot op den huidigen dag erin stelt, zelf haar boter te karnen èn goede Dat was haar taak op de boerderij sinds overgrootmoederlijke tijden daaraan ontleende zij een groot deel van haar beteekenis als boerin èn van haar persoonlijke inkomsten En als u dan hoort, dat er toch van al de 1100 Walchersche veeboerderijen nog geen 200 meer zijn, waar nog aan huis de boter gemaakt wordt, dan zult. u beseffen, dat het wel dwingende noodzaak geweest moet zijn, die de Walchersche veehouders heeft af getrokken van de traditie en heeft gedreven naar de zuivelfabriek, naar de coöperatie. O, niet ineens en allen gezamenlijk, niet zonder slag of stoot, niet zonder wantrouwen of ongeloof en stilletjes de kat uit den boom kijken. Niet zonder dat tusschen 1908 en 1916 telkens nieuwe pogingen ook weer opnieuw mislukten. Niet zonder dat de in Maart 1916 opge richte fabriek nog tot haar reorganisatie in 1929 toe een min of meer zorglijk bestaan moest leiden. De kans op een oogenblikkelijk voordeel, de angst voor een herhaling van mislukkingen als irt de coöperatieve suikerindustrie hielden de meeste boe ren langen tijd nog op een afstand. Maar sedert zijn van jaar op jaar sprongsgewijze ledental, melkontvangst, productie en opbrengst van de Coöperatieve Melkinrichting en Stoomzuivelfabriek Na gereinigd te zijn wordt de consumptiemelk door de buizen van den hier afgebeelde» regeneraleur geroerd, waarover de heete melk ter afkoeling stroomtde koude melk in de buizen neemt reeds gedeeltelijk de temperatuur van de heete melk over. wordt daarna in een Deesche pasteur op 85" C. gepasteuriseerd, om op haar beurt nu weer buiten over den regeneraleur te stroomen ter afkoeling. Door het onderste gedeelte van den regeneraleur stroomt geen koude melk, maar koud water, en beneden gekomen bezit de gepasteuriseerde melk nog slechts 25° C

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 16