X
y
Ml
Dati wordt de kneedwagen in de karn geschoten en
wordt de ca. 450 kg. gewonnen boter gekneed de plan
ken zie vorige foto) van de draaiende karn nemen de
boter op en werpen die twssehen de walsen van den
kneedwagen, zoo lang tot de massa voldoende gekneed is
en uit de karn genomen wordt om verpakt te worden.
Voor de kaasbereiding is door toevoeging van strem
sel de tot plm. 30° C. gewarmde melk na een half
uur gestremd in blokjes gesneden drijft deze korrelige
massa, die wrongel genoemd wordt, het vocht, de wei
uit. De wei wordt afgetapt en de wrongel wordt ver
deeld in hoopjes, die passen in de kaasvaatjes. Een
doekje gaat eromheen, de deksel gaat op het kaasvaatje,
gedurende 4 uur gaaf dan het product onder de pers.
Hechts Den volgenden morgen wordt de ge
zuurde room nu ca. 1/2 uur gekarnd in een
der enorme karns, die elk 1000 1. room be
vatten kunnen. Dan wordt de. karnemelk af
getapt, de gevormde boterkorreltjes blijven achter,
worden met gekoeld water gewassehen en zoo
noodig gezouten.
als de coöperatie gemakkelijker afzetgebied te
vinden en den afzet te organiseeren.
En zoo bleek steeds overtuigender ook den ineest
twijfelzuchtige!! en conservatieven veeboer, dat de
financieele resultaten van de fabriek belangrijk
gunstiger waren dan die van eigen melkverwerking
zeker negen maanden per jaar kan de fabriek hem
hoogere prijzen voor zijn melk verzekeren.
Daar komt nog bij, dat deze organisatie van de
Walchersehe zuivelproductie al het mogelijke doet
om de melkproductie te verbeteren door melkcur-
sussen, melkcontröle en ziektebestrijding aan te
moedigen en door verbetering van den veestapel.
Zoo steeg in zes jaar tijds bet vetgehalte van de
Walchersehe melk van gemiddeld 3.10 tot 3.33
en nog aanzienlijker was de verbetering, die bereikt
werd in de bacteriologische kwaliteit van de melk.
Op welken voet de coöperatieve fabriek nu werkt
Wel, ieder lid en ieder contractant levert al zijn melk
naar de fabriek. Elke vier weken wordt nagegaan,
wat de brnto-opbrengst is geweest van de verkochte
producten. Die wordt verminderd met de fabrieks-
kosten. En door deze som te deelen door het totaal
aantal geleverde liters melk berekent men een ge
middelden literprijs. Maar de eiken dag genomen
monsters toonen aan, welk bedrijf melk van hooger
Na 4 uur persen heeft de kaas den vorm van het
raatje aangenomendan gaat ze voor 4 dagen in
pekel van 200 gr. zout op een liter water. En op
droogrekken zal ze daarna minstens 14 dagen onder
dagelijks keeren en afwrijven moeten rijpen.
Een tweetal centrifuges scheidt uit de eerst tol 40" G
verwarmde melk den room af, dien men ziet loe-
stroomen naar de pasteur op den voorgrond. Na
pasteurisatie en afkoeling over een koeler van dezelfde
constructie als de eerder beschreven regenerateur gaat
de room naar de roomzuurbassins om ca. 24 uur te
zuren door toevoeging van 6 a 8 reincultuur van
melkzuurbacteriën en aroma vormer.
of lager vetgehalte heeft afgeleverd en ook de bacte
riologische kwaliteit is geregeld gecontroleerd. En
de uitkomst daarvan bepaalt, of de boer een hooge-
ren of een lageren prijs dan den gemiddelden ont
vangt. Zoo kunnen er verschillen in literprijs op
treden van 4,5 tot 8 cents. Reden genoeg voor de
boeren om te zorgen voor een hoog gehalte van hun
veestapel en van de gewonnen melk
Ongetwijfeld kent u het gebouw aan den vroegeren
Poelendaele-singel, thans Vlissingschen singel te
Middelburg, waarin sinds 1926 de Coöperatieve
Zuivelfabriek Walcheren gevestigd is. Nu u weet, dat
hier de zuivel bereid wordt uit de melk van 't aller
grootste deel der Walchersehe koeien, zal het u al
licht wat meer interesseeren, eens te zien, hoe 't er
daar aan toe gaat. Wel, dat is mogelijk bij de op
namen, die wij er voor u hebben gemaakt.
Zoowel ran magere ah van volle melk wordt voor bakke
rijen. beschuitfabrieken, ehoeoladebereiditig. kippenfok
kerij enz., melkpoeder ven agrdigd door de m elk in een
zeer dun laagje over tot 160° C. verhitte walsen te
voeren. Het water terdampt en in bollende vliezen
wordt de droge stof van de walsen geschraapt zij
laat zich gemakkelijk lot poeder vermalen.
Hechts: Veel vlugge
handen rollen de
vólle bussen naar de
bascules en de leege
weer naar buiten.