X y Ml Dati wordt de kneedwagen in de karn geschoten en wordt de ca. 450 kg. gewonnen boter gekneed de plan ken zie vorige foto) van de draaiende karn nemen de boter op en werpen die twssehen de walsen van den kneedwagen, zoo lang tot de massa voldoende gekneed is en uit de karn genomen wordt om verpakt te worden. Voor de kaasbereiding is door toevoeging van strem sel de tot plm. 30° C. gewarmde melk na een half uur gestremd in blokjes gesneden drijft deze korrelige massa, die wrongel genoemd wordt, het vocht, de wei uit. De wei wordt afgetapt en de wrongel wordt ver deeld in hoopjes, die passen in de kaasvaatjes. Een doekje gaat eromheen, de deksel gaat op het kaasvaatje, gedurende 4 uur gaaf dan het product onder de pers. Hechts Den volgenden morgen wordt de ge zuurde room nu ca. 1/2 uur gekarnd in een der enorme karns, die elk 1000 1. room be vatten kunnen. Dan wordt de. karnemelk af getapt, de gevormde boterkorreltjes blijven achter, worden met gekoeld water gewassehen en zoo noodig gezouten. als de coöperatie gemakkelijker afzetgebied te vinden en den afzet te organiseeren. En zoo bleek steeds overtuigender ook den ineest twijfelzuchtige!! en conservatieven veeboer, dat de financieele resultaten van de fabriek belangrijk gunstiger waren dan die van eigen melkverwerking zeker negen maanden per jaar kan de fabriek hem hoogere prijzen voor zijn melk verzekeren. Daar komt nog bij, dat deze organisatie van de Walchersehe zuivelproductie al het mogelijke doet om de melkproductie te verbeteren door melkcur- sussen, melkcontröle en ziektebestrijding aan te moedigen en door verbetering van den veestapel. Zoo steeg in zes jaar tijds bet vetgehalte van de Walchersehe melk van gemiddeld 3.10 tot 3.33 en nog aanzienlijker was de verbetering, die bereikt werd in de bacteriologische kwaliteit van de melk. Op welken voet de coöperatieve fabriek nu werkt Wel, ieder lid en ieder contractant levert al zijn melk naar de fabriek. Elke vier weken wordt nagegaan, wat de brnto-opbrengst is geweest van de verkochte producten. Die wordt verminderd met de fabrieks- kosten. En door deze som te deelen door het totaal aantal geleverde liters melk berekent men een ge middelden literprijs. Maar de eiken dag genomen monsters toonen aan, welk bedrijf melk van hooger Na 4 uur persen heeft de kaas den vorm van het raatje aangenomendan gaat ze voor 4 dagen in pekel van 200 gr. zout op een liter water. En op droogrekken zal ze daarna minstens 14 dagen onder dagelijks keeren en afwrijven moeten rijpen. Een tweetal centrifuges scheidt uit de eerst tol 40" G verwarmde melk den room af, dien men ziet loe- stroomen naar de pasteur op den voorgrond. Na pasteurisatie en afkoeling over een koeler van dezelfde constructie als de eerder beschreven regenerateur gaat de room naar de roomzuurbassins om ca. 24 uur te zuren door toevoeging van 6 a 8 reincultuur van melkzuurbacteriën en aroma vormer. of lager vetgehalte heeft afgeleverd en ook de bacte riologische kwaliteit is geregeld gecontroleerd. En de uitkomst daarvan bepaalt, of de boer een hooge- ren of een lageren prijs dan den gemiddelden ont vangt. Zoo kunnen er verschillen in literprijs op treden van 4,5 tot 8 cents. Reden genoeg voor de boeren om te zorgen voor een hoog gehalte van hun veestapel en van de gewonnen melk Ongetwijfeld kent u het gebouw aan den vroegeren Poelendaele-singel, thans Vlissingschen singel te Middelburg, waarin sinds 1926 de Coöperatieve Zuivelfabriek Walcheren gevestigd is. Nu u weet, dat hier de zuivel bereid wordt uit de melk van 't aller grootste deel der Walchersehe koeien, zal het u al licht wat meer interesseeren, eens te zien, hoe 't er daar aan toe gaat. Wel, dat is mogelijk bij de op namen, die wij er voor u hebben gemaakt. Zoowel ran magere ah van volle melk wordt voor bakke rijen. beschuitfabrieken, ehoeoladebereiditig. kippenfok kerij enz., melkpoeder ven agrdigd door de m elk in een zeer dun laagje over tot 160° C. verhitte walsen te voeren. Het water terdampt en in bollende vliezen wordt de droge stof van de walsen geschraapt zij laat zich gemakkelijk lot poeder vermalen. Hechts: Veel vlugge handen rollen de vólle bussen naar de bascules en de leege weer naar buiten.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 17