ALLES IA EEN VUURVAST SCHOTELTJE! Een seer voedzaam ovenschoteltje ran rijst, tomaten puree en geraspte kaas. witarean de bovenste laag lien schoteltje con overgebleven vleesch- en aardappel resten, uit aardappelpuree moet beslaan. hol ze uit. bestrooi ze van binnen met wat peper en zout en vul ze met het mengsel van de fijn gemaakte hard gekookte eieren, de gekookte rijst en de geraspte kaas. Breng de tomatenmassa, die overgebleven is. met zoo weinig mogelijk water aan de kook, wrijf de massa door een zeef en giet de tomatenpuree in het vuurvaste schoteltje, waarin de gevulde tomaten gezet zijn. I.eg hier en daar nog een klontje boter op de puree en de tomaten en laat de tomaten in een tamelijk warmen oven gaar worden, maar zorg dat ze niet barsten. Dien ze als een warip hapje of als tussehengereeht. SCHOTELTJE VAN RIJST MET TOMATENPUREE EN KAAS (4 PERSONEN) 450 gram gekookte rijst, 4 eetlepels tomatenpuree. 0 eetlepels geraspte oude kaas. 30 gram boter, peper en zout, paneermeel. Vermeng de koude (of warme) rijst met de tomaten puree. de geraspte kaas, de boter en peper en zout naar smaak. Doe de massa in een vuurvasten schotel, strooi er een dun laagje paneermeel overheen, leg hier en daar een klontje boter en laat het schoteltje in den oven gratineeren. EIEREN IN EEN VUURVAST SCHOTELTJE (4 personen) 4 eieren, 4 eetlepels melk, 50 gram fijn gehakte en gekookte ham, 1 eetlepel fijn gehakte peterselie, wat peper en zout. Klop de eieren met de melk, peper en zout. giet de massa door een zeef en vermeng ze met de ham en de peterselie. Bestrijk een vuurvasten schotel met wat boter, giet er het eiermengsel in. laat dit in een matig warmen oven stollen en geef het gerecht bij spinazie, bloemkool of asperges. Dit eierschoteltje, bestaande uit geklopte eieren met melk, gehakte ham en fijn gehakte peterselie, kan ah warme lunchsehotel of bij bloemkool, asperges ot spinazie worden opgediend. Geen gemakkelijker en economischer manier voor restverwerking dan verschillende overgebleven spijzen, waarvan de smaak natuurlijk op de eerste plaats goed met elkaar moet overeenstemmen, in een vuurvast schoteltje te doen en dit in den oven te laten gratineeren. m.a.w. er een mooi bruin korstje op te laten komen Maar ook al hebben we geen restjes dan nog is zulk een heerlijk warm schoteltje of hapje, dat in bruin gebraden uitje op en zorg dat de bovenste laag uit puree bestaat. Strooi er wat fijn paneermeel overheen, leg hier en daar nog een klontje boter en laat het schoteltje in den oven gratineeren gedu rende pl.m. 20 minuten. VISCH MET KERRIESAUS IN VUURVASTE SCHOTELTJES (4 PERSONEN) 500 gram resten van gekookte viscli, 3 dl. vischbouillon, 20 gram boter, 25 gram bloem. 11/2 theelepel kerrie. Verdeel de visch in stukjes (de viscli moet van vellen en graten zijn ontdaan). Maak van den vischbouillon met de boter, de kerrie en de bloem een sausje door boter en bloem roerende te verwarmen, er de kerrie bij te voegen en dan het mengsel met den bouillon roerende aan de kook te brengen. Laat het sausje doorkoken, giet het over de stukjes visch, die in kleine, beboterde vuurvaste schaal tjes zijn gelegd, strooi er een dun laagje paneermeel overheen en laat den inhoud der schoteltjes door en door warm wor den in den oven. Dien het gerecht met Alle resten run gekookte visch, die te voren, van vellen en graten zijn ontdaan, kunnen voor dit warme hapje van visch met kerriesaus warden gebruikt. een vuurvaste schaal bereid wordt, dikwijls zeer welkom Onderstaand volgen eenige recepten van schoteltjes en hapjes die heel smakelijk zijn en bovendien ge makkelijk kunnen worden klaargemaakt. SCHOTELTJE VAN AARDAPPEL- EN VLEESCHRESTEN (4 PERSONEN) 750 gram koude gekookte aardappelen, wat melk, 1 ei, wat nootmuskaat, een stukje boter, wat kalfsvet of slaolie, 1 ui, 1 laurierblad. 1 kruidnagel. 300 gram koud vleesch. Snijd de aardappelen in vieren, zet ze op het vuur en vermeng ze niet zooveel melk, dat, al roerende, een zachte puree verkregen wordt. Voeg er dan de aardappelkruim bij. roer er een stukje boter door heen en voeg er, van het vuur, den eierdooier en wat nootmuskaat bij. Klop het eiwit stijf en roer dit door de puree. Maak een stukje kalfsvet of wat slaolie in een koekenpan goed heet, voeger een stukje boter, het laurierblad en het kruidnageltje bij en fruit hierin den fijn gesnipperden ui lichtbruin. Bedek den vuurvasten schotel, die met wat boter bestreken is, op den bodem en langs de wanden met de aardappelpuree, leg er dan. telkens, laag om laag. het in stukjes gesneden vleesch en de aardappelpuree bovenop, giet er ook telkens wat van de jus met het -4/s vulsel voor de uitgeholde tomaten namen wij hier een mengsel van gekookte rijst, hard gekookt ei en geraspte kaas. in water gekookte rijst of aardappel puree of geef het als gewoon warm hapje. GEVULDE TOMATEN MET KAAS, RIJST EN El (4 PERSONEN) 4 groote tomaten, 2 hard gekookte eieren, 50 gram gekookte rijst, I V2 eetlepel geraspte kaas. wat peper en zout. Snijd de kapjes van de tomaten af.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 36