ALLES IA EEN VUURVAST SCHOTELTJE!
Een seer voedzaam ovenschoteltje ran rijst, tomaten puree en geraspte kaas.
witarean de bovenste laag
lien schoteltje con overgebleven vleesch- en aardappel resten,
uit aardappelpuree moet beslaan.
hol ze uit. bestrooi ze van binnen met wat peper
en zout en vul ze met het mengsel van de fijn
gemaakte hard gekookte eieren, de gekookte rijst en
de geraspte kaas.
Breng de tomatenmassa, die overgebleven is. met
zoo weinig mogelijk water aan de kook, wrijf de
massa door een zeef en giet de tomatenpuree in het
vuurvaste schoteltje, waarin de gevulde tomaten
gezet zijn. I.eg hier en daar nog een klontje boter
op de puree en de tomaten en laat de tomaten in
een tamelijk warmen oven gaar worden, maar zorg
dat ze niet barsten. Dien ze als een warip hapje of
als tussehengereeht.
SCHOTELTJE VAN RIJST
MET TOMATENPUREE EN KAAS
(4 PERSONEN)
450 gram gekookte rijst, 4 eetlepels tomatenpuree.
0 eetlepels geraspte oude kaas. 30 gram boter, peper
en zout, paneermeel.
Vermeng de koude (of warme) rijst met de tomaten
puree. de geraspte kaas, de boter en peper en zout
naar smaak. Doe de massa in een vuurvasten schotel,
strooi er een dun laagje paneermeel overheen, leg
hier en daar een klontje boter en laat het schoteltje
in den oven gratineeren.
EIEREN IN EEN VUURVAST
SCHOTELTJE (4 personen)
4 eieren, 4 eetlepels melk, 50 gram fijn gehakte en
gekookte ham, 1 eetlepel fijn gehakte peterselie,
wat peper en zout.
Klop de eieren met de melk, peper en zout. giet
de massa door een zeef en vermeng ze met de ham
en de peterselie. Bestrijk een vuurvasten schotel
met wat boter, giet er het eiermengsel in. laat dit
in een matig warmen oven stollen en geef het gerecht
bij spinazie, bloemkool of asperges.
Dit eierschoteltje, bestaande uit geklopte eieren met
melk, gehakte ham en fijn gehakte peterselie, kan
ah warme lunchsehotel of bij bloemkool, asperges ot
spinazie worden opgediend.
Geen gemakkelijker en economischer manier voor
restverwerking dan verschillende overgebleven
spijzen, waarvan de smaak natuurlijk op de
eerste plaats goed met elkaar moet overeenstemmen,
in een vuurvast schoteltje te doen en dit in den
oven te laten gratineeren. m.a.w. er een mooi bruin
korstje op te laten komen
Maar ook al hebben we geen restjes dan nog is
zulk een heerlijk warm schoteltje of hapje, dat in
bruin gebraden uitje op en zorg dat de bovenste
laag uit puree bestaat. Strooi er wat fijn paneermeel
overheen, leg hier en daar nog een klontje boter
en laat het schoteltje in den oven gratineeren gedu
rende pl.m. 20 minuten.
VISCH MET KERRIESAUS
IN VUURVASTE SCHOTELTJES
(4 PERSONEN)
500 gram resten van gekookte viscli,
3 dl. vischbouillon, 20 gram boter, 25
gram bloem. 11/2 theelepel kerrie.
Verdeel de visch in stukjes (de viscli
moet van vellen en graten zijn ontdaan).
Maak van den vischbouillon met de boter,
de kerrie en de bloem een sausje door
boter en bloem roerende te verwarmen,
er de kerrie bij te voegen en dan het
mengsel met den bouillon roerende aan
de kook te brengen. Laat het sausje
doorkoken, giet het over de stukjes visch,
die in kleine, beboterde vuurvaste schaal
tjes zijn gelegd, strooi er een dun laagje
paneermeel overheen en laat den inhoud
der schoteltjes door en door warm wor
den in den oven. Dien het gerecht met
Alle resten run gekookte visch, die te voren, van vellen
en graten zijn ontdaan, kunnen voor dit warme hapje
van visch met kerriesaus warden gebruikt.
een vuurvaste schaal bereid wordt, dikwijls zeer
welkom
Onderstaand volgen eenige recepten van schoteltjes
en hapjes die heel smakelijk zijn en bovendien ge
makkelijk kunnen worden klaargemaakt.
SCHOTELTJE VAN
AARDAPPEL- EN VLEESCHRESTEN
(4 PERSONEN)
750 gram koude gekookte aardappelen, wat melk,
1 ei, wat nootmuskaat, een stukje boter, wat kalfsvet
of slaolie, 1 ui, 1 laurierblad. 1 kruidnagel. 300 gram
koud vleesch.
Snijd de aardappelen in vieren, zet ze op het vuur
en vermeng ze niet zooveel melk, dat, al roerende,
een zachte puree verkregen wordt. Voeg er dan de
aardappelkruim bij. roer er een stukje boter door
heen en voeg er, van het vuur, den eierdooier en wat
nootmuskaat bij. Klop het eiwit stijf en roer dit door
de puree. Maak een stukje kalfsvet of wat slaolie
in een koekenpan goed heet, voeger een stukje boter,
het laurierblad en het kruidnageltje bij en fruit
hierin den fijn gesnipperden ui lichtbruin.
Bedek den vuurvasten schotel, die met wat boter
bestreken is, op den bodem en langs de wanden met
de aardappelpuree, leg er dan. telkens, laag om laag.
het in stukjes gesneden vleesch en de aardappelpuree
bovenop, giet er ook telkens wat van de jus met het
-4/s vulsel voor de uitgeholde tomaten namen
wij hier een mengsel van gekookte rijst,
hard gekookt ei en geraspte kaas.
in water gekookte rijst of aardappel
puree of geef het als gewoon warm
hapje.
GEVULDE TOMATEN
MET KAAS, RIJST EN El
(4 PERSONEN)
4 groote tomaten, 2 hard gekookte
eieren, 50 gram gekookte rijst, I V2 eetlepel
geraspte kaas. wat peper en zout.
Snijd de kapjes van de tomaten af.