ASPERGES
2 góede dingen
voor één geld!
37
WAT ZULLEN WE ETi
Zondag: Kerriesoep.
Roastbeef.
Worteltjes.
Aardappelen.
Vruchtensla.
Maandag: Koude roastbeef.
Postelein
A ardap pelpuree
Broodpannekoekjes.
Dinsdag: Postel einsoep.
Gebraden worst.
Bloemkool.
Aardappelen.
WoensdagVarkenslapjes.
Rabarbermoes.
Aardappelen.
Rijst met bessensap.
DonderdagGekookt spek.
Slakropjes au jus.
Aardappelen.
Rijstkoekjes.
Vrijdag: Slierasperges met tomaten
en geraspte kaas.
Flensjes.
Zaterdag: Aspergesoep.
Gebakken schol
Komkommersla.
Aardappelen.
Wentelteefjes.
NU IS HET TIJD VOOR
Iedere huisvrouw, die zich de weelde
kan veroorloven in den aspergetijd deze
heerlijke groente meerdere malen op ta
fel te brengen, zal graag eens willen
afwijken van dien geijkten vorm „as
perges met harde eieren" en de groente
ook eens op een andere manier op
dienen.
Waarschijnlijk kunnen de volgende
recepten van asperges haar hierbij te
hulp komen.
ASPERGES MET EEN WIT
HAMSAUSJE (4 pers.)
2 bossen asperges, 3 dl. melk, 1 dl.
room, 40 gram bloem, 45 gram boter,
50 gram gekookte ham, 1 eierdooier.
.Schrap de aspergekopjes af, schil de
overige gedeelten en breek er de harde
uiteinden af. Wasch ze, bind ze in ste
vige bosjes van pi.in. 6 stuks en kook
ze in water met zout gaar. Haal ze met
een schuimspaan, uit de pan en laat ze
even op een vergiet uitdruipen. Maak
intussclien het sausje door de boter met
de bloem op het vuur tot een papje te
roeren, er de melk met den room bij te
voegen en dit sausje roerende aan de
kook te brengen en even te laten door
koken. Voeg er dan de fijn gehakte ham
bij en roer er, van het vuur, den geklop-
ten eierdooier doorheen. Giet het sausje
over de asperges, die op een grooten,
verwarmden schotel zijn gelegd en dien
het gerecht onmiddellijk op.
SLIERASPERGES MET TOMA
TEN EN GERASPTE KAAS
(4 pers.)
2 bossen asperges, 3 ii 4 tomaten,
50 gram geraspte kaas, 30 gram boter,
wat peper en zout, wat fijn gehakte
peterselie.
Kook de gewasschen en geschilde as
perges op de boven beschreven wijze gaar
en laat ze op een vergiet uitdruipen.
Dompel de tomaten even in warm water,
trek er het velletje af en snijd ze in ta
melijk dikke plakken.
Laat intussclien de boter smelten.
Leg de asperges in een vuurvasten scho
tel, bedek ze met de plakken tomaat, be-
p strooi deze met wat zout en peper, giet
er de gesmolten boter overheen en strooi
er de geraspte kaas op.
Zet den schotel in den oven en laat er
in pl.m. 7 a 8 minten een mooi bruin
korstje op komen. Strooi er voor het
opdienen de fijn gehakte peterselie
overheen en dien het gerecht in den
schotel op.
ASPERGES MET SPIEGEL
EIEREN IN EENPERSOONS
VUURVASTE SCHOTELTJES
(4 pers.)
1 bos asperges, 4 eieren, een stukje
boter, wat geraspte kaas, wat zout en
peper.
Schil en wasch de asperges (zie le
recept), snijd ze zóó in stukjes, dat ze
in de schaaltjes passen en kook ze gaai'
in water met zout.
Laat ze op een vergiet uitdruipen, leg
ze, in gelijke porties verdeeld, in de
schaaltjes, die met wat boter bestreken
zijn en laat vervolgens in ieder schaal
tje een rauw ei glijden, dat dus boven op
de asperges komt.
Bestrooi dit met wat zout <?n peper. I
strooi er wat geraspte kaas overheen,
leg hierop nog een klein klontje boter en
laat de eieren in den oven stollen en op
het schoteltje een mooi bruin korstje
komen. Dien het gerecht in de schaaltjes
op bij wijze van warm hapje of als tus-
schengereclit.
ASPERGESLA OP TOAST
(4 pers.)
2 bossen asperges, 8 stukjes tomaat.
2 hard gekookte eieren, wat mayon
naise, 1 eetlepel kappertjes.
Kook van de asperges alleen do
kopjes met een klein gedeelte van den
stengel gaar en bewaar liét overige
gedeelte voor stoofasperges of voor soep.
Laat de kopjes op een vergiet uitdrui
pen en koud worden.
Bestrijk de stukjes toast met een laag
je dikke mayonnaise, leg er eenige van
de aspergepunten naast elkaar op,
strijk hierop weer wat mayonnaise en
leg er dan een plakje hard gekookt ei
bovenop. Versier het hapje verder nog
met eenige kappertjes en dien bet, op als
voorgerecht of op „avondjes" als een
hartig hapje.
EEN RECEPT VOOR
GARNALENSLA (6 pers.)
300 gram gepelde garnalen, 2 kom.
kommers, 1 kropje sla, pirn. I1/. dl.
azijn, wat peper en zout, 2 hard" ge
kookte eieren, wat mayonnaise, wat
fijn gehakte peterselie.
Vermeng de garnalen met. een weinig
azijn, wat peper en zout en laat ze
eenigen tijd op een koele plaats staan.
Schaaf de komkommers, bestrooi ze met
wat zout, pers het vocht er zooveel
mogelijk uit, giet er daarna ook wat van
den azijn op en strooi er wat peper
overheen.
Laat de komkommers en de garnalen
na eenigen tijd marineeren zoo droog
mogelijk uitlekken, vermeng ze met
wat mayonnaise tot een samenhangende
massa en leg deze op de blaadjes sla, die
gewasschen zijn en daarna op den bo
dem van een slaschaal gelegd zijn.
Bedek de sla geheel met mayonnaise
en garneer haar met de in schijfjes ge
sneden hard gekookte eieren en wat
fijn gehakte peterselie.
EEN KLEINE WENK
Koperwerk knapt vaak reusachtig op
wanneer we het behandelen met olijfolie
en vervolgens met een zaehton doek
nawrijven.
Waf doet zij daar voor
een ontdekking?
Zoo juist heeft zij een kous voor de dertigste maal gewasschen.
Heeft nu de elasticiteit door het vele dragen en wasschen
niet geleden - is de kous met den tijd niet te wijd geworden?
Zij trekt ze uit elkaar, en ziet!Na dertig keer wasschen
is deze kous nog net zoo elastisch als op den eersten dag.
Dat komt omdat ze van zeer goede kwaliteit en bijzondere
elasticiteit is. De Elbeo kous, die in Parijs de hoogste onder
scheiding - den C.rand Prix - verwierf, vereenigt alle goede
eigenschappen in zich. Vraagt in de goede zaken eens naar
deze elegante en duurzame F.lbeo kousen.
Voor 75 cent ontvangt U:
1 Het modeboek Zomerpracht 1938 bevat 327
dames-, meisjes- en kindermodellen, dames
lingerie, pyama's, enz.;
O Gratis strijkpatroon met beschrijving in het
modeboek
O Reclame-knippatroon. Van de hier afge
beelde modellen E en F ontvangt U naar
keuze (dus E of F) een kant-en-klaarpatroon.
Bestellingen kunnen als volgt geschieden door bemiddeling
van Uw agent of bezorgerdoor toezending van het bedrag
per postwissel, of door storting op gironummer 293Ó31 van
PATRONENKANTOOR PANORA Haas*sarulU
Redamepatroon E en F verkrijgbaar in de maten 40-42-44-46-48. Zi|, die Zomerpracht 1938
reeds bezitten, kunnen deze patronen bostellen 15 ct. per stuk plus 5 ct. porto.