ASPERGES 2 góede dingen voor één geld! 37 WAT ZULLEN WE ETi Zondag: Kerriesoep. Roastbeef. Worteltjes. Aardappelen. Vruchtensla. Maandag: Koude roastbeef. Postelein A ardap pelpuree Broodpannekoekjes. Dinsdag: Postel einsoep. Gebraden worst. Bloemkool. Aardappelen. WoensdagVarkenslapjes. Rabarbermoes. Aardappelen. Rijst met bessensap. DonderdagGekookt spek. Slakropjes au jus. Aardappelen. Rijstkoekjes. Vrijdag: Slierasperges met tomaten en geraspte kaas. Flensjes. Zaterdag: Aspergesoep. Gebakken schol Komkommersla. Aardappelen. Wentelteefjes. NU IS HET TIJD VOOR Iedere huisvrouw, die zich de weelde kan veroorloven in den aspergetijd deze heerlijke groente meerdere malen op ta fel te brengen, zal graag eens willen afwijken van dien geijkten vorm „as perges met harde eieren" en de groente ook eens op een andere manier op dienen. Waarschijnlijk kunnen de volgende recepten van asperges haar hierbij te hulp komen. ASPERGES MET EEN WIT HAMSAUSJE (4 pers.) 2 bossen asperges, 3 dl. melk, 1 dl. room, 40 gram bloem, 45 gram boter, 50 gram gekookte ham, 1 eierdooier. .Schrap de aspergekopjes af, schil de overige gedeelten en breek er de harde uiteinden af. Wasch ze, bind ze in ste vige bosjes van pi.in. 6 stuks en kook ze in water met zout gaar. Haal ze met een schuimspaan, uit de pan en laat ze even op een vergiet uitdruipen. Maak intussclien het sausje door de boter met de bloem op het vuur tot een papje te roeren, er de melk met den room bij te voegen en dit sausje roerende aan de kook te brengen en even te laten door koken. Voeg er dan de fijn gehakte ham bij en roer er, van het vuur, den geklop- ten eierdooier doorheen. Giet het sausje over de asperges, die op een grooten, verwarmden schotel zijn gelegd en dien het gerecht onmiddellijk op. SLIERASPERGES MET TOMA TEN EN GERASPTE KAAS (4 pers.) 2 bossen asperges, 3 ii 4 tomaten, 50 gram geraspte kaas, 30 gram boter, wat peper en zout, wat fijn gehakte peterselie. Kook de gewasschen en geschilde as perges op de boven beschreven wijze gaar en laat ze op een vergiet uitdruipen. Dompel de tomaten even in warm water, trek er het velletje af en snijd ze in ta melijk dikke plakken. Laat intussclien de boter smelten. Leg de asperges in een vuurvasten scho tel, bedek ze met de plakken tomaat, be- p strooi deze met wat zout en peper, giet er de gesmolten boter overheen en strooi er de geraspte kaas op. Zet den schotel in den oven en laat er in pl.m. 7 a 8 minten een mooi bruin korstje op komen. Strooi er voor het opdienen de fijn gehakte peterselie overheen en dien het gerecht in den schotel op. ASPERGES MET SPIEGEL EIEREN IN EENPERSOONS VUURVASTE SCHOTELTJES (4 pers.) 1 bos asperges, 4 eieren, een stukje boter, wat geraspte kaas, wat zout en peper. Schil en wasch de asperges (zie le recept), snijd ze zóó in stukjes, dat ze in de schaaltjes passen en kook ze gaai' in water met zout. Laat ze op een vergiet uitdruipen, leg ze, in gelijke porties verdeeld, in de schaaltjes, die met wat boter bestreken zijn en laat vervolgens in ieder schaal tje een rauw ei glijden, dat dus boven op de asperges komt. Bestrooi dit met wat zout <?n peper. I strooi er wat geraspte kaas overheen, leg hierop nog een klein klontje boter en laat de eieren in den oven stollen en op het schoteltje een mooi bruin korstje komen. Dien het gerecht in de schaaltjes op bij wijze van warm hapje of als tus- schengereclit. ASPERGESLA OP TOAST (4 pers.) 2 bossen asperges, 8 stukjes tomaat. 2 hard gekookte eieren, wat mayon naise, 1 eetlepel kappertjes. Kook van de asperges alleen do kopjes met een klein gedeelte van den stengel gaar en bewaar liét overige gedeelte voor stoofasperges of voor soep. Laat de kopjes op een vergiet uitdrui pen en koud worden. Bestrijk de stukjes toast met een laag je dikke mayonnaise, leg er eenige van de aspergepunten naast elkaar op, strijk hierop weer wat mayonnaise en leg er dan een plakje hard gekookt ei bovenop. Versier het hapje verder nog met eenige kappertjes en dien bet, op als voorgerecht of op „avondjes" als een hartig hapje. EEN RECEPT VOOR GARNALENSLA (6 pers.) 300 gram gepelde garnalen, 2 kom. kommers, 1 kropje sla, pirn. I1/. dl. azijn, wat peper en zout, 2 hard" ge kookte eieren, wat mayonnaise, wat fijn gehakte peterselie. Vermeng de garnalen met. een weinig azijn, wat peper en zout en laat ze eenigen tijd op een koele plaats staan. Schaaf de komkommers, bestrooi ze met wat zout, pers het vocht er zooveel mogelijk uit, giet er daarna ook wat van den azijn op en strooi er wat peper overheen. Laat de komkommers en de garnalen na eenigen tijd marineeren zoo droog mogelijk uitlekken, vermeng ze met wat mayonnaise tot een samenhangende massa en leg deze op de blaadjes sla, die gewasschen zijn en daarna op den bo dem van een slaschaal gelegd zijn. Bedek de sla geheel met mayonnaise en garneer haar met de in schijfjes ge sneden hard gekookte eieren en wat fijn gehakte peterselie. EEN KLEINE WENK Koperwerk knapt vaak reusachtig op wanneer we het behandelen met olijfolie en vervolgens met een zaehton doek nawrijven. Waf doet zij daar voor een ontdekking? Zoo juist heeft zij een kous voor de dertigste maal gewasschen. Heeft nu de elasticiteit door het vele dragen en wasschen niet geleden - is de kous met den tijd niet te wijd geworden? Zij trekt ze uit elkaar, en ziet!Na dertig keer wasschen is deze kous nog net zoo elastisch als op den eersten dag. Dat komt omdat ze van zeer goede kwaliteit en bijzondere elasticiteit is. De Elbeo kous, die in Parijs de hoogste onder scheiding - den C.rand Prix - verwierf, vereenigt alle goede eigenschappen in zich. Vraagt in de goede zaken eens naar deze elegante en duurzame F.lbeo kousen. Voor 75 cent ontvangt U: 1 Het modeboek Zomerpracht 1938 bevat 327 dames-, meisjes- en kindermodellen, dames lingerie, pyama's, enz.; O Gratis strijkpatroon met beschrijving in het modeboek O Reclame-knippatroon. Van de hier afge beelde modellen E en F ontvangt U naar keuze (dus E of F) een kant-en-klaarpatroon. Bestellingen kunnen als volgt geschieden door bemiddeling van Uw agent of bezorgerdoor toezending van het bedrag per postwissel, of door storting op gironummer 293Ó31 van PATRONENKANTOOR PANORA Haas*sarulU Redamepatroon E en F verkrijgbaar in de maten 40-42-44-46-48. Zi|, die Zomerpracht 1938 reeds bezitten, kunnen deze patronen bostellen 15 ct. per stuk plus 5 ct. porto.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 37