4
AUGUSTUS
SAAISTE
LIEFSTE
mm-*
H-Oe/i QUAKER havermout
37
WAT ZULLEN WE ETEN?
Zondof/: Toost met ansjovis en
eieren
Kalfsfricandeau.
Spinazie.
Aardappelen.
Kabinetpudding.
Maandag: Groentesoep.
Koude fricandeau.
Meiknolletjes.
Aardappelen
Dinsdag: Gebraden lamsvleeseh.
Andijvie.
Aardappelen.
Zoete rijstballetjes.
WoensdagGarnalencroquetjes.
Gebakken tomaten.
Macaroni.
Gewelde boter.
Custard met rabarber.
Donderdag: Fricadel.
Gestoofde Californische
peren
Aardappelen.
Broodschotel met rozijnen.
Vrijdag: Harde eieren.
Asperges.
Aardappelen.
Botersaus.
Tapioeaschotel.
Zaterdag: Aspergesoep.
Gekookte kabeljauw.
Sla.
Kerriesaus.
Aardappelen.
UIT ONS MENU
Ansjovistoost met harde eieren
(4 personen)
Steek van dunne sneetjes casino
brood met een glas 8 rondjes en rooster
deze op een electriseken rooster of in
den oven goudgeel.
Bestrijk ze met wat boter en smeer
hier overheen wat ansjovispastei.
Kook vier eieren hard, halveer ze en
leg ze met den doorgesneden kant naar
boven op de stukjes toost.
Strooi er wat fijn gehakte peterselie
overheen en dien het gerecht koud of
warm op.
Gebraden lamsvleeseh
(4 personen)
1 kg. lamsbout (voor 2 dagen), 50
gram versch spek, 75 gram boter, 75
gram kalfsvet of reuzel, 1 uitje, wat
mosterd, een scheutje melk, een paar
eetlepels bloem, wat citroensap.
Wasch het vleesch, zout het en lar
deer het met het spek, dat in dunne
reepjes is gesneden. Bestrijk het vleesch
geheel met een dun laagje mosterd en
laat het een nacht staan in een steenen
kom.
Laat den volgenden dag het vet in
een ijzeren pannetje smelten, voeg er
dan de boter bij, maak het mengsel goed
bruin, laat er even het fijn gesnipperde
uitje in braden en leg er dan het vleesch
in. Wentel dit door het vet met de boter,
zoodat het vlug aan alle kanten dicht
schroeit, prik niet in het vleesch en
braad het onder telkens bedruipen aan
alle kanten bruin.
Keken als braadtijd plin. 20 minuten
per 500 gram en maak de jus af met wat
bloem, die met een scheutje melk tot
een dun papje is geroerd.
Roer ten slotte nog wat citroensap
door de jus.
Zoete rijstballetjes
(4 personen)
00 grain rijst, 3 dl. melk, een stukje
citroenschil, 45 gram suiker, 2 eieren,
•30 gram boter, 50 gram rozijnen, 2
blaadjes witte gelatine, wat paneer
meel en slaolie of frituurvet, wat poe
dersuiker.
Wasch de rijst eenige malen in een
zeef, tot het water, dat er afkomt, vol
komen helder is. Kook ze dan in de
melk, die eerst met het stukje citroen
schil aan de kook gebracht is, gaar, ver
wijder het citroenschilletje en voeg er
van het vuur de suiker, die met de eier
dooiers geklopt is, de boter en de ge-
wasschen rozijnen bij.
Los in de nog heete rijst de gelatine
op, die te voren plm. 15 minuten in koud
water heeft geweekt en daarna is uitge
knepen. Laat de massa opstijven en
vorm er dan ronde ballen van ter grootte
van gehaktballen.
Wentel deze door paneermeel, dan
door het even losgeklopte eiwit, laat dit
er even intrekken en wentel de ballen
weer door paneermeel.
Maak intusschen flink wat slaolie of
frituurvet zóó heet, dat de vloeistof
begint te dampen. Leg er de rijstballen
in en bak ze aan alle zijden bruin.
Bestrooi ze met een dikke laag poeder
suiker en dien ze warm op.
N.B. Ook van overgebleven rijst kan
men dit hapje heel goed maken.
Kabinetpudding
(4 personen)
Y2 liter melk, 1 ei, 20 gram rnaizena,
1 pakje vanillesuiker, 35 gram suiker,
50 gram rozijnen, 50 gram noten (iedere
willekeurige soort is geschikt), 75 gram
puddingbiscuits of lange vingers, wat
abrikozenjam, desverkiezend wat rum
of marasquin.
Kook van de melk met de maizena, de
suiker, vanillesuiker en het ei op de
gewone wijze een vanillevla. Leg in een
glazen schotel een laagje biscuits, die
met wat jam telkens twee aan twee op
elkaar zijn geplakt, besprenkel deze
desverkiezend met. wat rum of maras
quin, strooi er een laagje rozijnen en
gehakte noten overheen, giet er een
laagje vanillevla op, leg er weer een
laagje biscuits op, enz. tot alle ingre
diënten gebruikt zijn.
Zorg dat de bovenste laag uit vanille
vla bestaat, laat den pudding koud
worden en dien hem zonder saus op.
CORRESPONDENTIE
Mevr. K. J. te Aarle-lïixtel. Wij
laten de recepten voor varkensrolletjes
en wijnsoep volgen
Gestoofde varkensrolletjes (4 personen)
4 dunne magere varkenslapjes van
plm. 100 gram, 160 grain rundergehakt,
100 gram boter, 2 tomaten, 1 eetlepel
bloem
Vermeng het gehakt met wat peper,
zout en nootmuskaat, vorm er rolletjes
van, leg deze op het midden van het
varkenslapje, dat met wat zout is
bestrooid en rol de lapjes stevig op.
Bind ze met een draadje vast en braad
ze in de boter aan alle kanten bruin.
Voeg wat water en de gewasschen en
in stukken gesneden tomaten bij de jus
en laat de rolletjes hierin op een zacht
vuurtje plm. 1l/2 uur stoven. Keer ze af
en toe om en bind de jus ten slotte met
wat aangemaakte bloem.
Wijnsoep (4 personen).
Y2 liter roode Bordeaux wijn, l/2 liter
water, plm. 125 gram suiker, het sap
van y2 citroen, een stukje citroenschil,
1 stukje pijpkaneel, 20 gram sago, des
verkiezend wat krenten en rozijnen.
Laat in het water de citroenschil en
de pijpkaneel trekken en breng het aan
de kook. Verwijder de smaakjes, voeg
er den wijn, de suikeren het citroensaj»
bij, maar zorg, dat de soep nu niet peer
gaat koken. Bind de soep met de aange
mengde sago.
ZEG TRUUS J E
GAAT TOCH OOK
MEE PICNICCEN
MORGEN
DE HEELE BENDE
GAAT
OCH NEE LIEVER
NIET IK BEN
NIKS WAARD DEN
LAATST EN TIJD
WAT TRUUS TEGEN
WOORDIG SCHEELT
WEET IK NIET.
VROEGER WAS ZE
DE LOLLIGSTE VAN
ALLEMAAL EN NOU
HEEFT ZE NERGENS
ZJN IN,
JA LEUK IS ZE
NIET. MAAR ER
ZIJN MEISJES GE
NOEG OP DE WE
RELD
BIJ DEN DOKTER
ZE HEEFT EEN
VOUDIG ELKE N
OCHTEND EEN
FLINK BORD H-O
NOODIG, DE
BLOEOVORMENDE
MINERALEN EN DE
ZENUWVOEDENDE
VITAMINE B IN
H-O ZULLEN
HAAR VAST EN
I ZEKER OPKNAP
PEN
DAT 15 EEN REUZE-DAG GEWEEST LUI
WANNEER ZULLEN WE NOG EENS GAAN?
JIJ WAS WEER DE
VROOIIJKSTE VAN
ALLEMAAL TRUUS.'
EN DE
LIEFSTE
He. zou haar heele onbezorgde
jeugd kunnen bederven, wanneer
ze dat gevoel van slapte en neer
slachtigheid niet van zich af zou
kunnen zetten. Gelukkig, dat H-O
of Quaker havermout alles bevat
wat ze noodig heeft om weer ple
zier in het leven te krijgen en om
ook lichamelijk tegen alle ver
moeidheid opgewassen te zijn.
Voor een echt stimuleerend en
versterkend ontbijt gaat er niets
boven zoo n heerlijk bord H-O
of Quaker havermout, rijk aan
zenuwvoedende Vitamine B en
minerale stoffen.
GRATIS BESCHIKBAAR
zoolang de voorraad strekt, ons handig
receptenboekie met vele smakelijke haver-
mout- re
cepten.
Aanvragen
te richten
QUAKER
Quaker,
Postbus
905, Rot
terdam