VOOR WARME
ZOMERDAGEN
36
GERECHTEN
Appelquarkeen voedzaam en verfrissehend nagerecht
voor warme dagen.
VAN KARNEMELK
EN QUARK
APPELQUARK
(4 PERSONEN)
500 gram quark, 2% <11. melk, 70 gram suiker,
100 gram rozijnen, 500 gram appels. Schil de appels
en snijd ze in niet te dunne schijfjes. Breng 3/4 dl.
water met een stukje citroenschil en wat suiker aan
QUARK ALS SMEERSEL
VOOR DE BOTERHAM
Een potje quark (250 gram), 100 gram boter,
wat zout en peper, wat paprikapoeder of fijn ge
hakte peterselie.
Roer de boter tot room en roer er de quark, het
zout en de peper en wat paprikapoeder of fijn ge
hakte peterselie doorheen.
Het smeersel, dat men nu verkregen heeft, is
heerlijk pikant en kan op uitstekende wijze bij de
boterham worden gepresenteerd en in plaats van
boter worden gegeven.
Ook voor sandwiches kan dit smeerseltje heel goed
dienst doen.
KARNEMELKPUDDING
(4 PERSONEN)
4 dl. karnemelk, sap van 1 citroen, een stukje
citroenschil 150 gram suiker, 8 blaadjes witte en
2 blaadjes roode gelatine.
Laat de gelatine minstens een kwartier in koud
water weeken. Verwarm intusschen de karnemelk
met het stukje citroenschil, los er de suiker in op
en voeg er het citroensap bij. Neem de vloeistof
van het vuur, voeg er de geweekte, uitgeknepen
gelatine bij en roer even in het mengsel om te voor
komen dat de gelatine gaat zakken. Roer vervolgens
nog af en toe tot de vloeistof geleiachtig wordt en
doe de massa dan in een met koud water omge-
spoelden puddingvorm. Laat den pudding volkomen
stijf worden en dien hem met een vanillesaus.
Op warme zomerdagen zal
een huisvrouw zooveel moge
lijk verfrisschende hapjes op
het menu plaatsen. Gerech
ten van karnemelk en quark
zijn daarvoor wel bijzonder
geschikt, want de heerlijke
zure smaak dezer beide melk
producten maakt, dat zij in
den zomer graag gegéten
worden
Een der meest bekende
karnemelk-gerechten, die we
's zomers gebruiken, is
HANGOP
(4 PERSONEN)
3 liter karnemelk, beschui
ten, bruine suiker of basterd
suiker en kaneel.
Giet de karnemelk in
een dichtgeweven, schoonen
doek, die tevoren nat ge
maakt is. Knoop den doek
dicht en hang hem boven
een gootsteen. Laat nu de
karnemelk uitlekken tot er
niets meer dan een dikke,
witte massa in den doek
achterblijft. Doe de massa
in een glazen schaal, roer
er een scheutje room door
heen en presenteer er af
zonderlijk beschuiten en
bruine suiker of basterd
suiker en kaneel bij. Ook kan
mep de hangop presenteeren
met jam in plaats van met
suiker.
QUARK
ALS NAGERECHT
Dit is een gerecht, dat
vooral op een dag, dat
de huisvrouw drukke bezig
heden heeft, bijzonder ge
schikt is, om als nagerecht
op te dienen.
Men kan quark het beste
vergelijken met een kaas
massa, die niet gezouten en ook niet gerijpt is. De
quark wordt door vrijwel alle groote melkinrichtingen
in potjes of kartonnen bekers verkocht. Men schudt
den inhoud ervan in een glazen schotel, roert er
wat tot room geroerde boter doorheen en geeft er
gewone suiker of basterdsuiker en gestampte be
schuit bij.
Geef. quark of hangop met heele of gestampte be
schuiten, basterdsuiker, bruine suiker of witte suiker
en wat kaneel. Door de quark kan men boeendien
een stukje tot room geroerde boter en door hangop
een beetje room roeren.
Quarktaart: nadat de eieren met de suiker en de bloem tot een gladde massa
zijn geroerd, voegt men er de quark bij en roert, er een scheutje room
doorheen. Vervolgens worden de overige ingrediënten erbij gevoegd.
QUARKTAART
Voor het deeg 150 gram boter, 150 gram bloem,
50 gram basterdsuiker. Voor het vulsel750 gram
quark, 2 eieren, 1 afgestreken eetlepel bloem, 75
gram suiker, 25 gram krenten, 25 gram rozijnen,
wat geraspte citroenschil, een scheutje room.
Roer de boter tot room, vermeng ze met de
basterdsuiker en kneed er vervolgens de bloem
doorheen. Laat het (leeg eenigen tijd op een koele
plaats nisten. Maak intusschen het vulsel klaar door
de eieren met de suiker en de bloem tot een gladde
massa te roeren, hierbij de quark te voegen en door
dit mengsel eerst een scheutje room en vervolgens
de gewasschen krenten en rozijnen en de geraspte
citroenschil te roeren.
Bekleed bodem en opstaanden rand van een met
boter bestreken springvorm met het deeg, vul dezen
„deegbodem" met de quarkmassa, zet den vorm
in den oven en bak de taart bij een matig warme
hitte in pl.m. 1 uur gaar.
de kook. Leg hierin de appelschijfjes en laat ze gaar
koken, maar zorg, dat ze niet breken.
Roer door de quark de melk, de suiker en de
even opgewelde, gewasschen rozijnen en roer er
ten slotte de afgekoelde stukjes appel doorheen.
Doe de massa in een glazen schotel en garneer
het gerecht met de achtergehouden stukjes appel
en wat rozijnen.
Quarkboter is een uitstekende
vervanging voor gewone boter,
ze smaakt heerlijk pikant en
kan daarom ook voor sand
wiches gebruikt worden.
Wanneer men karnemelk in
een doek doet en boven den
gootsteen laat uitlekken, krijgt
men op een gemakkelijke
manier hangop.