VOOR WARME ZOMERDAGEN 36 GERECHTEN Appelquarkeen voedzaam en verfrissehend nagerecht voor warme dagen. VAN KARNEMELK EN QUARK APPELQUARK (4 PERSONEN) 500 gram quark, 2% <11. melk, 70 gram suiker, 100 gram rozijnen, 500 gram appels. Schil de appels en snijd ze in niet te dunne schijfjes. Breng 3/4 dl. water met een stukje citroenschil en wat suiker aan QUARK ALS SMEERSEL VOOR DE BOTERHAM Een potje quark (250 gram), 100 gram boter, wat zout en peper, wat paprikapoeder of fijn ge hakte peterselie. Roer de boter tot room en roer er de quark, het zout en de peper en wat paprikapoeder of fijn ge hakte peterselie doorheen. Het smeersel, dat men nu verkregen heeft, is heerlijk pikant en kan op uitstekende wijze bij de boterham worden gepresenteerd en in plaats van boter worden gegeven. Ook voor sandwiches kan dit smeerseltje heel goed dienst doen. KARNEMELKPUDDING (4 PERSONEN) 4 dl. karnemelk, sap van 1 citroen, een stukje citroenschil 150 gram suiker, 8 blaadjes witte en 2 blaadjes roode gelatine. Laat de gelatine minstens een kwartier in koud water weeken. Verwarm intusschen de karnemelk met het stukje citroenschil, los er de suiker in op en voeg er het citroensap bij. Neem de vloeistof van het vuur, voeg er de geweekte, uitgeknepen gelatine bij en roer even in het mengsel om te voor komen dat de gelatine gaat zakken. Roer vervolgens nog af en toe tot de vloeistof geleiachtig wordt en doe de massa dan in een met koud water omge- spoelden puddingvorm. Laat den pudding volkomen stijf worden en dien hem met een vanillesaus. Op warme zomerdagen zal een huisvrouw zooveel moge lijk verfrisschende hapjes op het menu plaatsen. Gerech ten van karnemelk en quark zijn daarvoor wel bijzonder geschikt, want de heerlijke zure smaak dezer beide melk producten maakt, dat zij in den zomer graag gegéten worden Een der meest bekende karnemelk-gerechten, die we 's zomers gebruiken, is HANGOP (4 PERSONEN) 3 liter karnemelk, beschui ten, bruine suiker of basterd suiker en kaneel. Giet de karnemelk in een dichtgeweven, schoonen doek, die tevoren nat ge maakt is. Knoop den doek dicht en hang hem boven een gootsteen. Laat nu de karnemelk uitlekken tot er niets meer dan een dikke, witte massa in den doek achterblijft. Doe de massa in een glazen schaal, roer er een scheutje room door heen en presenteer er af zonderlijk beschuiten en bruine suiker of basterd suiker en kaneel bij. Ook kan mep de hangop presenteeren met jam in plaats van met suiker. QUARK ALS NAGERECHT Dit is een gerecht, dat vooral op een dag, dat de huisvrouw drukke bezig heden heeft, bijzonder ge schikt is, om als nagerecht op te dienen. Men kan quark het beste vergelijken met een kaas massa, die niet gezouten en ook niet gerijpt is. De quark wordt door vrijwel alle groote melkinrichtingen in potjes of kartonnen bekers verkocht. Men schudt den inhoud ervan in een glazen schotel, roert er wat tot room geroerde boter doorheen en geeft er gewone suiker of basterdsuiker en gestampte be schuit bij. Geef. quark of hangop met heele of gestampte be schuiten, basterdsuiker, bruine suiker of witte suiker en wat kaneel. Door de quark kan men boeendien een stukje tot room geroerde boter en door hangop een beetje room roeren. Quarktaart: nadat de eieren met de suiker en de bloem tot een gladde massa zijn geroerd, voegt men er de quark bij en roert, er een scheutje room doorheen. Vervolgens worden de overige ingrediënten erbij gevoegd. QUARKTAART Voor het deeg 150 gram boter, 150 gram bloem, 50 gram basterdsuiker. Voor het vulsel750 gram quark, 2 eieren, 1 afgestreken eetlepel bloem, 75 gram suiker, 25 gram krenten, 25 gram rozijnen, wat geraspte citroenschil, een scheutje room. Roer de boter tot room, vermeng ze met de basterdsuiker en kneed er vervolgens de bloem doorheen. Laat het (leeg eenigen tijd op een koele plaats nisten. Maak intusschen het vulsel klaar door de eieren met de suiker en de bloem tot een gladde massa te roeren, hierbij de quark te voegen en door dit mengsel eerst een scheutje room en vervolgens de gewasschen krenten en rozijnen en de geraspte citroenschil te roeren. Bekleed bodem en opstaanden rand van een met boter bestreken springvorm met het deeg, vul dezen „deegbodem" met de quarkmassa, zet den vorm in den oven en bak de taart bij een matig warme hitte in pl.m. 1 uur gaar. de kook. Leg hierin de appelschijfjes en laat ze gaar koken, maar zorg, dat ze niet breken. Roer door de quark de melk, de suiker en de even opgewelde, gewasschen rozijnen en roer er ten slotte de afgekoelde stukjes appel doorheen. Doe de massa in een glazen schotel en garneer het gerecht met de achtergehouden stukjes appel en wat rozijnen. Quarkboter is een uitstekende vervanging voor gewone boter, ze smaakt heerlijk pikant en kan daarom ook voor sand wiches gebruikt worden. Wanneer men karnemelk in een doek doet en boven den gootsteen laat uitlekken, krijgt men op een gemakkelijke manier hangop.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 36