WAT ZULLEN WIJ ETEN? QUAKER HAVERMOUT KOEKJES EN NU NAAR B ONS MENU RECEPTEN VAN CORRESPONDENTIE en morgen staan ze weer op, monter, opgewekt en vol van levenslust! 37 VLUGKOKEND Zondag: Groentesoep. V arkensfricandeau Snjjboonen. Aardappelen. Kersencompote. Maandag: Koud vleesch. Witte boonen. Tomatensla. Gebakken aardappelen. Beschuit met bessensap. Vinsdag: Kerriesoep van witte boonen Gehakt. Bloemkool. Aardappelen. WoensdagH aringsla. Bloemkoolschotel met to matensaus. A ardappelcroquetjes. Koude maïzenapap. Vonderdag: Runderlapjes. Yersche capucijners. Aardappelen. Yermicellischoteltje. Vrijdag: Gekookte tarbot. Worteltjes. Aardappelen. Botersaus. Rijstrand met, pruimen. Zaterdag: Gebakken spek. Postelein. Aardappelen. Broodschoteltje met kruis- bessenmoes. (OP VERZOEK) K ATTETONGEN 100 gram boter, 100 gram tarwebloem, 100 gram poedersuiker, 2 pakjes vanille suiker, 2 eiwitten. Zeef de poedersuiker met de vanille suiker en roer deze door de tot room ge roerde boter. Voeg hierbij, steeds roe rende, de eiwitten (ongeklopt) en roer er dan met een houten lepel de gezeefde tarwebloem doorheen. Bestrijk een bakblik met een heel dun laagje boter. Doe het deeg in een spuit- zakje met glad spuitje of in een stevig papieren zakje. Spuit van het deeg, op flinken afstand van elkaar, lange, dunne reepjes op het blik, plaats dit in een matig warmen oven (even boven het midden) en laat de koekjes gaar en heel lichtbruin van kleur (in het midden bijna wit) worden. Haal het bakblik dan uit den oven en neem de kattetongen onmiddellijk met een dun scherp mes van het bakblik. Laat ze bekoelen en bewaar ze in een goed- ge sloten trommel. EIERKOEKJES 200 gram zelfrijzend meel, 250 gram suiker, 6 eieren, een heel klein beetje zout, het uitgeschrapte merg van 1 vanillestokje. Roer de eieren inet het vanillemerg, het zout en de suiker minstens een kwar tier lang met een houten lepel of garde, tot zich een gladde, schuimige massa gevonpd heeft. Voeg er dan de gezeefde bloem bij. Bestrijk een bakblik met boter, doe de deegmassa in een spuitzakje met glad spuitje of in een stevig papieren zakje en spuit er op het bakblik kleine ronde koekjes van. Zet het bakblik even boven het midden in een matig warmen oven en bak de koekjes in 15 minuten lichtgeel en gaar. Haal ze met een scherp mes van het bakblik, laat ze bekoelen en bewaar ze in een goed gesloten trommel. ZANDKOEKJES 200 gram zelfrijzend ineel, 100 gram boter, 100 gram poedersuiker, 1 klein j ei, wat geraspte citroenschil of 1 pakje vanillesuiker. Zeef het meel met de poedersuiker en kneed vervolgens alle ingrediënten tot een bal. Laat dezen eenigen tijd op een koele plaats rusten, rol hem dan uit op j een met meel bestoven keukentafel of aan - recht tot een lap ter dikte van een gulden. Steek van dezen lap, met behulp van een klein glas, rondjes en leg deze op een met boter bestreken bakblik, niet te dicht bij elkaar. Zet het bakblik in een warmen oven en bak de koekjes in plm. 15 k 20 min. lichtbruin en gaar. Neem het blik uit den oven, haal er de koekjes met een scherp mes af en laai, ze bekoelen. Bewaar ze in een goed gesloten trom mel. KLETSKOPPEN 250 gram donkerbruine suiker, 100 gram bloem, 100 gram amandelen, 75 gram boter, desverkiezend een mes puntje kaneel. Wrijf zorgvuldig alle klontjes uit de bruine suiker. Broei de amandelen door ze met koud water aan de kook te bren gen en ze, zoodra het water kookt, on middellijk van het vuur te nemen. Pel ze en hak ze in niet te kleine stukjes. Vermeng suiker, gezeefde bloem, boter (kaneel) en amandelen met elkaar tot een stevigen bal. Laat dezen, wan neer hij wat slap is, even op een koele plaats rusten en vorm er dan kleine balletjes van ter grootte van knikkers. Leg deze op een met boter bestreken bakblik op verren afstand van elkaar, want het deeg moet onder het bakken flink uitloopen. Plaats het bakblik boven in een heeten oven, kijk na eenige minuten, of de koekjes reeds uitloopen en geef er, wan neer dit niet het geval mocht zijn, even een tikje met een mes op. Bak de koekjes zoo vlug mogelijk donkerbruin en gaar. Neem het blik uit den oven, laat het even op een koud aanrecht staan en neem de koekjes, zoodra ze taai beginnen te worden, met een scherp mes van het blik af. N.B. Het verdient aanbeveling bij het bakken van kletskoppen met 2 bak blikken te werken, daar men, omdat men het blik telkens even moet laten af koelen, anders veel tijd verliest. Mevr.P.P. te Gorinehem. Hooge hakken doen den voet inderdaad kleiner lijken. Ook de enkel komt voordeeliger uit dan bij platte schoenen. Mej. K.L. te Tilburg. Bedoelde tasch- jes van haaienhuid zijn zeer duur. Een mooie krokodil is ook kostbaar, maar heeft het voordeel onverslijtbaar te zijn. Ze zijn nu 4 jaar oud en groeien op tot flinke, gezonde kinderen. World Copyright reserved Nadruk verboden. Den geheelen dag stoeien en spelen ze naar hartelust en verbruiken, evenals alle andere gezonde, tierige kinderen, heel wat energie; Ze kunnen er echter tegen, omdat de verbruikte energie dagelijks weer opnieuw wordt aangevuld door hun Quaker haver mout. Want het heerlijke, roomige Quaker havermout, dat ze zoo graag lusten, bevat de belangrijke Vitamine B, die jong en oud beschermt tegen zenuwachtigheid, ver stopping en slechten eetlust. Ook Uw kind heeft voor een gezonden groei Quaker havermout noodigI GRATIS BESCHIKBAAR zoolang de voorraad strekt, ons handig recepten boekje met vele smakelijke havermout-recepten. Aanvragen te richten aan Quaker, Afd. A, Post bus 905, Rotterdam.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 37